ŠTÍTEK: Lidice

Zahájení výstavy / Šindelová / 25. 7. - 1. 9. 2024 / na Výstavní síni na radnici.
Pod velmi lakonickým názvem „Šindelová“ začala v Rabasově galerii, konkrétně ve výstavní síni na radnici v Rakovníku, výstava dalšího z členů slavného uměleckého spolku Hollar. Název jasně napovídá, že se jedná o členku a to Janu Šindelovou. Ta je známá svou rozsáhlou kurátorskou a další teoretickou uměnovědnou činností. Už dvacet let se například s architektem Michalem Motyčkou věnuje popularizaci díla fenomenálního výtvarníka Václava Ciglera.
15 fotografií

Současná grafika Šindelové je k vidění ve výstavní síni na radnici

Čtenář reportér
Eliška Vinšová, Antonín Kaufman, Kamila Smolíková
Naše základní škola se v letošním roce již podruhé zúčastnila soutěže s názvem „Lidice pro 21. století“. Jedná se o mezinárodní vědomostní soutěž, kterou vyhlašuje Památník Lidice, příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR, Ústav pro studium totalitních režimů a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Je určena dětem a mládeži ve věku od 10 do 19 let.
4 fotografie

Nečekaný výsledek soutěže Lidice pro 21. století

Čtenář reportér
Prezident republiky, politici, vojáci, skauti, ale i "obyčejní" lidé přijeli v neděli do Ležáků, aby osobně uctili památku zavražděných obyvatel.
Pietní shromáždění k příležitosti 82. výročí vypálení obce Ležáky na Chrudimsku začalo v neděli po osmé hodině ranní a skončilo před polednem tradičním seskokem parašutistů. Do Památníku Ležáky letos zavítalo podle odhadu víc lidí, než v minulých letech. Zapříčiněno je to zřejmě slunečným počasím, ale i účastí prezidenta republiky.

Pieta v Ležákách: Na účasti se podepsalo krásné počasí i návštěva prezidenta

Zprávy
12. ročník Ležáckého memoriálu je věnován rodinám Boháčových a Burešových.
Památník Lidice pořádá od roku 2011 branný závod pro mládež Memoriál Karla Kněze, který byl doposud věnován vrchnímu strážmistru Karlu Knězovi, členovi odbojové skupiny Čenda, založené na jaře roku 1939. Od letošního roku se Památník Lidice rozhodl tento tradiční závod přejmenovat na "Ležácký memoriál". Odstartoval v pátek dopoledne v Majlantu.
7 fotografií

Ležácký memoriál. Pod novým názvem v pátek odstartoval branný závod pro mládež

Chrudimsko
Z pietní vzpomínky k 82. výročí vyhlazení Lidic.
/VIDEO, FOTO/ V Lidicích se v sobotu uskutečnila pietní vzpomínka u příležitosti 82. výročí vyhlazení obce nacisty. Za účasti představitelů státu, spolků, dalších vážených hostů a veřejnosti byl program zahájen tradičně mší na základech kostela svatého Martina, kterou celebroval kardinál Dominik Duka. Poté se hosté odebrali ke hrobu zavražděných lidických mužů, kde položili květinové dary.
183 fotografií

V Lidicích se konala pietní vzpomínka u příležitosti 82. výročí vyhlazení obce

Kladensko
Lidická ulice v Milevsku.
Ulici Lidickou nalezneme v klidné části města, kde ticho občas přeruší pouze radostný dětský smích ze zahrady přilehlé školky. Vchází se do ní z Nádražní ulice (i když ulicí je asi až od ulice E. Destinové) a končí na křižovatce s ulicí Sadovou. Svůj název nese podle obce Lidice, kterou se nacisté pokusili nesmyslně vymazat ze zemského povrchu.
7 fotografií

Seriál o milevských ulicích: Lidická nese název podle obce Lidice

Písecko
Pietní vzpomínka k 82. výročí vyhlazení Lidic se uskuteční v sobotu 15. června.
/PROGRAM/ U společného hrobu zavražděných lidických mužů se uskuteční pietní akce v sobotu 15. června od 10 hodin. Kladení květinových darů bude předcházet mše svatá na základech lidického kostela sv. Martina, kterou bude celebrovat kardinál Dominik Duka. Po celý den bude vstup do všech prostor Památníku Lidice zdarma.

Pietní vzpomínka k 82. výročí vyhlazení Lidic se uskuteční v sobotu

Volný čas
Okresní přebor: Tuchlovice B (v černém) podlehly doma Jedomělicím až po penaltovém rozstřelu 2:3.
Slavný fotbalový tým z Kročehlav sestupuje z okresního přeboru. Klub, kde kdysi vyrůstali vicemistři světa Košťálek s Burgrem a další reprezentanti, nezvládl zápas v Brandýsku a po nepovedené sezoně už nemá naději na záchranu. Předposlední kolo přeboru nabídlo i ztráty vedoucího dua, které si to rozdá o první místo v přímém souboji Jedomělice – Velvary B v sobotu od 13:30 hodin, kdy začne jednotně celé kolo. „Jedo“ bude stačit jakýkoliv bodový zisk.
33 fotografií

Foto, video: Kročehlavy sestupují z okresu, o první místo bude ještě boj

Okresy
Pietní akt v kladenském gymnáziu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jeden z nejsmutnějších okamžiků lidické tragédie se odehrál v tělocvičně kladenského gymnázia. Právě zde nacisté doslova vyrvali děti z náručí svých matek. Drtivá většina už se svými ratolestmi nikdy nesetkala. Na připomenutí těchto hrůz se v pondělí 10. června uskutečnil v tělocvičně i před budovou gymnázia pietní akt. 
70 fotografií

Tady spolu byly naposledy. V kladenském gymnáziu připomněli lidické matky a děti

Kladensko
Ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík.
Slunečné víkendové počasí láká k výletům a pobytům v přírodě. Mnoho lidí v sobotu zavítalo i do Památníku Lidice. Ovšem z chování některých návštěvníků na pietním území se dělá řediteli Památníku Lidice podle jeho slov až fyzicky špatně. Eduard Stehlík se takto vyjádřil na sociální síti k fotografii lidí, kteří si neváhali na pientním území udělat piknik. 

Piknik pár metrů od masového hrobu. Ředitel Památníku Lidice jen kroutí hlavou

Kladensko
Fotbalový míč - ilustrační foto
Předposlední kolo mistrovských soutěží, někde už dokonce poslední je na programu o nadcházejícím víkendu. Vše vypukne už v pátek zápasem Slaného s Nespeky, v neděli maraton ukončí lákavý duel České fotbalové ligy, v němž Hostouň hostí už jistého vítěze skupiny A Slavii Praha B.

Kam na fotbal: Slavia do Hostouně, do Lidic se vrací B třída

Fotbal
Výstava žáků Základní umělecké školy Františka Kmocha v Kolíně.
/FOTO/ Výstavou nazvanou Výtvarná zahrada se za právě končícím školním rokem ohlédli ve středu 5. června vpodvečer pedagogové a žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Františka Kmocha v Kolíně. Jejich především kresby a malby, ale i keramika zaplnily Galerii V Zahradě této školy, a to jak výstavní síň v podkroví, tak tu nalézající se opravdu přímo v její zahradě na dvoře.
31 fotografií

Výtvarný obor Základní umělecké školy bilancoval nejen výstavou Výtvarná zahrada

Kolínsko
Děkovný koncert pro Lidice a světla z oken lidických domů.
/FOTOGALERIE/ Tradiční Děkovný koncert Pro Lidice se uskuteční v neděli 9. června od 20 hodin na nádvoří muzea Památníku Lidice. U příležitosti 82. výročí vyhlazení obce Lidice zahraje Ústřední hudba AČR pod vedením Jaroslava Šípa, sólovým zpěvem letos oslní Hana Holišová, Lucie Silkenová, Dáša Zázvůrková a Tomáš Savka. Moderování se ujme Václav Žmolík.
99 fotografií

V Lidicích zazní jména zavražděných dětí. Rozsvítí se světla tam, kde stály domy

Volný čas
Jedomělice (ve žlutém) porazily doma silné Smečno jasně 4:0 a upevnily si pozici v čele tabulky okresního přeboru.
Poslední dvě kola zbývají v okresním přeboru fotbalistů, a byť některé tajenky ukázaly svoje písmenka, pořád se ještě nedá luštit vůbec nic – jedině hádat. O titul přeborníka se nejspíš poperou v posledním kole Jedomělice s Velvary B, Černí petrové zůstanou v rukách Lidic, Černuci a po neděli se zdá, že také Kročehlavům. Těm visí kousíček nad hlavami Damoklův meč, avšak ještě stále mají šanci překonat Pozdeň nebo Brandýsek. Jejich nevýhodou je, že už hrají jen jednou. Padat budou jen tři celky, čtvrtým jsou Vinařice, které do soutěže nakonec vůbec nenastoupily.
60 fotografií

Jedomělice odrazily i Smečno, zato Kročehlavy strčily hlavy pod Damoklův meč

Okresy
Galerie Lidice.
Výstava jedné z největších světových přehlídek dětské tvorby bude slavnostně otevřena ve čtvrtek 30. května v Lidické galerii. Expozice bude návštěvníkům zpřístupněna po skončení slavnostního ceremoniálu ve 13.30 hodin. Výstava byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z Lidic, stejně jako dalších dětí, které přišly o život ve válečných konfliktech

V Lidicích zahájí už 52. Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu. Téma je Karavana

Volný čas
Úvodka / SK Kročehlavy - Viktorie Černuc 2:0, OP, 11. 5. 2024
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Další kolo okresního přeboru přineslo nejzajímavější výsledek v Brandýsku, kde domácí celek bojující o záchranu senzačně otočil výsledek zápas s Velkým Přítočnem z 0:3 na 5:3. Velkým překvapením je také další prohra donedávna celkem suverénních Jedomělic, olovnická želva do jejich sítě nastřílela pět kousků! Zápas byl ovlivněn vážnými zraněními, dokonce nedochytal ani jeden ze startujících gólmanů.
34 fotografií

Zápas v Olovnici nedokončil ani jeden gólman, Brandýsek předvedl obrat snů

Okresy
Okresní přebor: Smečenská spokojenost na straně fanoušků, týmu se v okrese dál daří.
Jedomělice se po nějakém čase dočkaly výhry, stejně tak Kročehlavy. Smečno zastavilo vítěznou jízdu béčka Velvar a postaralo se tak o asi největší překvapení dalšího kola okresního přeboru fotbalistů. Docela horko bylo v Brandýsku, kde rozhodčí tasil dvě červené a zejména druhá eskalovala docela velký malér. Každopádně tam ale Hrdlív potvrdil, že se záchranou to myslí smrtelně vážně.

Okresní překvápko vyrobil ve Velvarech smečenský Bažo, slavil plný autobus

Okresy
Okresní přebor: Sokol Smečno (černé dresy) - FK Brandýsek
/PŘIDALI JSME FOTOGALERII/ Dva nečekané výsledky orámovaly další teplé dubnové kolo okresního přeboru fotbalistů. Jedomělice ztratily další body v hektickém taháku kola v Družci, pustily si právě svého soka na dostřel a teoreticky už mohou vést Velvary B, které jsou jen o dva body zpět a mají zápas k dobru. Šokem je pak výhra Lidic, kterou režíroval skvěle veterán Jan Procházka. Střelecky úchvatné odpoledne si pak užil pozdeňský Jaroslav Petržílka. Svůj Smith and wesson si nasadil proklatě nízko a vypálil z něj do černuckého terče pět přesných nábojů.
80 fotografií

Lídr padl v Družci a zlobil se na sudí. Procházkův hattrick pokořil Olovnici

Okresy
Libor Rychlý (vlevo) a Martin Šimek spolu odehráli v dresu Lhoty spoustu skvělých zápasů. Teď už je Rychlý doma na Brandýsku a Šimek v Tuchlovicích. První druhého překonal, ale kamarády zůstali.
Druhé kolo okresního přeboru fotbalistů o Velikonocích nepřineslo mnoho překvapení. O největší se postaraly zachraňující se týmy Kročehlav a zejména Hrdlíva, které urvaly aspoň dva body. První jarní výhry má Velké Přítočno, které se ale znovu nadřelo. Poslední Lidice na hřiště prvních Jedomělic ani nevyrazily, už dopředu věděly, že tým dohromady nedají.

Okres: Lidice k lídrovi nejely, konec v Olovnici byl jenom pro silné povahy

Okresy
Okresní přebor: Lidice (v rudém) doma jasně přehrály oslabené Kročehlavy 6:0. V obležení hostů je Jiří Kubát
Na cestě hostouňského Sokola do horních pater českého fotbalu se klub dlouho opíral o služby kvalitního středového záložníka Jiřího Kubáta. Odchovanec Slivence, který se k letišti dostal přes Viktorii Žižkov, se nyní do zelenobílého mužstva vrací. Už jako trenér, pro začátek B týmu, po podzimu posledního mužstva I. B třídy.

Do Hostouně se po letech vrací Jiří Kubát, teď už jako trenér mužů

Fotbal
Akademická sochařka Marie Uchytilová je autorkou československé korunové mince.
V druhém lednovém týdnu, ve středu 17. ledna, uplynulo 100 let od narození akademické sochařky Marie Uchytilové, autorky „Památníku dětských obětí války“, který je dnes již neodmyslitelnou součástí pietního území v Lidicích. Tvoří ho sousoší 82 lidických dětí - 42 dívek a 40 chlapců ve věku od jednoho roku do šestnácti let, které němečtí nacisté nemilosrdně zavraždili 2. července 1942 v plynových autech v Chelmnu.
7 fotografií

Od narození sochařky Marie Uchytilové uplynulo 100 let

Kladensko
Z 15. slavnostního setkání 'Silver A v paměti tří generací' za účasti zástupců obce Senice u Poděbrad.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slavnostní setkání věnované výsadkové operaci Silver A a s ní spojených odbojových aktivit se uskutečnilo v areálu bývalého popraviště u pardubického Zámečku a sousední Larischovy vily. V úterý 9. ledna se tam už popatnácté sešli představitelé státu, Pardubického kraje, zástupci Památníku Ležáky, Památníku Lidice, Armády ČR, Československé obce legionářské, dále pamětníci a pozůstalí po obětech války.
65 fotografií

Zástupci obce Senice uctili v Pardubicích a Sezemicích statečný výsadek Silver A

Čtenář reportér