ŠTÍTEK: Londýn

Rumunská tenistka Simona Halepová se raduje z vítězství ve čtvrtfinále Wimbledonu 6. července 2022.
Španělský tenista Rafael Nadal zvládl ve Wimbledonu navzdory zranění břicha dramatickou bitvu s Američanem Taylorem Fritzem a po výsledku 3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6 postoupil do semifinále. Držitel rekordních 22 grandslamových titulů prodloužil letošní neporazitelnost na turnajích velké čtyřky na 19 zápasů za sebou a dál živí naději na třetí triumf v All England Clubu. V boji o šesté finále v Londýně a první od roku 2011 vyzve semifinálového debutanta Australana Nicka Kyrgiose. Ten porazil Chilana Cristiana Garína 6:4, 6:3, 7:6.

Halepová v semifinále Wimbledonu vyzve Rybakinovou, Nadal jde na Kyrgiose

Tenis
Kateřina Svitková (vpravo) v reprezentačním dresu.
Ve West Hamu sice skončila, ale Londýn neopustila. Fotbalistka Kateřina Svitková se v anglické metropoli přesunula do Chelsea. Londýnský gigant je šestinásobným šampionem anglické v posledních jedenácti letech. „Žiju svůj sen. Celý život jsem chtěla za Chelsea hrát, už od dětství jsem klubu fandila. Chelsea je obrovský klub s úžasnou historií. Chci vyhrát všechno a vím, že s Chelsea je to možné,“ těší se na novou štaci šestadvacetiletá reprezentantka.
11 fotografií

Pompézní přivítání v Chelsea. Česká fotbalistka si připadala jako filmová hvězda

Fotbal
Vila Stiassni
Skvost moderní architektury vstal před osmi lety z prachu zapomnění a otevřel své unikátní prostory návštěvníkům. Noblesní vilu nechal pro manželku Hermine a dcerku Zuzanku na sklonku dvacátých let minulého století postavit továrník Alfred Stiassni. Židovská rodina v ní však prožila jen devět let, než musela prchat před nacisty. V krásném domě se zabydlelo gestapo, po něm komunističtí mocipáni.
44 fotografií

Brněnská vila rodiny Stiassni: Postavení majitelů bylo znát na první pohled

Architektura
Osmdesát let uplynulo od skonu Jiřího Potůčka Tolara
Působivým seskokem jedenácti parašutistů (něžné pohlaví zastupovaly dvě ženy) začal před úřadem v Břasích pietní akt na počest 80 let od tragického úmrtí radisty skupiny Silver A Jiřího Potůčka - Tolara. Statečného, leč vysíleného vojáka zastřelil v období nacistického teroru český četník Půlpán na okraji Pardubic.
100 fotografií

Břasy uctily statečného radistu

Rokycansko
Oleksandr Usyk
V jednu chvíli sklízel v boxerském ringu obdiv celého světa po historickém triumfu nad šampionem v těžké váze Anthonym Joshuou, o několik měsíců později už v uniformě a se samopalem na rameni čelil ruské invazi. Oleksandr Usyk, jeden z ukrajinských národních hrdinů a superstar blyštivého světa profesionálního boxu, se navzdory válečným zkušenostem chystá na velkou titulovou odvetu.
6 fotografií

Boxerská superstar ve válce proti Rusku: Modlil jsem se, ať mě nikdo nezabije

Ostatní sporty
Cyklista Jan Bárta.
Jen těžko se dá najít lepší spojení než cyklisty Jana Bárty a vítězství na mistrovství republiky v časovce. Sedmatřicetiletý závodník ji ovládl už posedmé, navíc přidal i stříbrnou medaili ze závodu s hromadným startem. „Už pár těch titulů mám, takže pro mě vítězství není tak velké překvapení. Na časovku se zaměřuju, umím ji, ale nenazýval bych to nějakou mojí dominancí,“ hodnotí.
3 fotografie

Je to boj s větrnými mlýny, vím, že mě převálcují, říká mistr republiky Bárta

Ostatní sporty
Cyklista Jan Bárta.
Jen těžko se dá najít lepší spojení než cyklisty Jana Bárty a vítězství na mistrovství republiky v časovce. Sedmatřicetiletý závodník ji ovládl už posedmé, navíc přidal i stříbrnou medaili ze závodu s hromadným startem. „Už pár těch titulů mám, takže pro mě vítězství není tak velké překvapení. Na časovku se zaměřuju, umím ji, ale nenazýval bych to nějakou mojí dominancí,“ hodnotí rodák ze Sobůlek na Hodonínsku.
15 fotografií

Je to boj s větrnými mlýny, vím, že mě převálcují, říká mistr republiky Bárta

Ostatní sporty
České favoritky turnaje v Berouně: zleva Sára Kousková, Kristýna Napoleaová a Klára Spilková.
Po dvou letech se konečně bez restrikcí odehraje v Berouně velký mezinárodní turnaj Tipsport Czech Ladies Open, který je součástí prestižní světové série Ladies European Tour. V areálu Royal Beroun Golf Clubu budou špičkové golfistky bojovat od 24. do 26. června, vše můžete sledovat jak přímo, tak na obrazovkách O2 TV Sport.

Berounský Tipsport Czech Ladies Open: domácí mohou zazářit

Ostatní sporty
Ukrajinský tank během bojů o Severodoněck s ruskými silami, 8. června 2022.
Ruská armáda se snaží obnovit ofenzivu na Slovjansk, uvedl ukrajinský generální štáb. Jednotky Moskvy také dál soustředí své síly na Severodoněck a Bachmut ve snaze dosáhnout hranic Luhanské oblasti a získat ji celou pod svou kontrolu. Okolí Severodoněcku je pod intenzivní palbou i podle britského ministerstva obrany, ruská armáda se podle ukrajinské správy i analytiků blíží k Lysyčansku. Podle oznámení proruských separatistů chybí už jen málo k obklíčení ukrajinských vojáků bránících dvojměstí Severodoněcku a Lysyčansku.
5 fotografií

Rusko se snaží obnovit ofenzivu na Slovjansk, pokračují boje o Severodoněck

Státy mimo EU
Malý divadelní sál Kulturního centra v Klášterci nad Ohří byl pokřtěn dramatizací humoresek A. P. Čechova Když teče do bot.
V našem Kulturním centru Klášterec nad Ohří byla 16. června slavnostně uvedena dramatizace humoresek A. P. Čechova Když teče do bot. Malý divadelní sál byl pokřtěn všemi účinkujícími, režisérkou Lídou Engelovou a ředitelem kláštereckého zámku na „Violku“ a byla podepsána dohoda o výhradním uvádění divadelních her pražské Violy v tomto prostoru. 

V Klášterci jsme pokřtili malý divadelní sál kulturního centra

Čtenář reportér
Rakovina ji vzala nohu. Dáša Trollerová se ale nevzdává, život chce žít zase naplno
Dne 22. června od 9 hodin se bude konat charitativní akce Konta Bariéry v Plzni. Jedná se o charitativní běh na Sportovním Gymnáziu Plzeň, který se koná v rámci celorepublikového projektu Konta Bariéry Run and Help. Letos se během sbírají peníze pro Dášu, která přišla kvůli rakovině o nohu a potřebuje zaplatit novou bionickou protézu. Akce se zúčastní i patronka projektu Andrea Sestini Hlaváčková.    
13 fotografií

Pro Dášu se poběží v Plzni i s patronkou projektu Andreou Sestini Hlaváčkovou

Čtenář reportér
Ruský tenista Daniil Medveděv je jedním z hráčů, kteří si letošní Wimbledon nezahrají
Nejslavnější turnaj planety bez světové jedničky? Na tom nesejde. Daniil Medveděv nad zákazem startu ve Wimbledonu jen mávne rukou. Ostatně, tráva není jeho nejoblíbenější povrch. Vždyť ani o body do žebříčku ATP se v Londýně hrát nebude. Ruský tenista se tak může soustředit na obhajobu titulu na posledním grandslamu roku US Open. Do New Yorku totiž Američané Rusy pustí.
3 fotografie

Na Wimbledon nesmí, do Ameriky ho pustí. Budu hrát tam, kde můžu, říká Medveděv

Tenis
Ilustrační snímek
Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit firmě Čechošvýcara Josefa Šťávy 15,5 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. Vláda ale rozhodla o tom, že se Česko proti rozhodnutí odvolá. Společnost Diag Human požadovala od státu 52 miliard korun, výsledek považuje za porážku České republiky. Na výsledek arbitráže upozornil server HlidaciPes. Počátky vleklého sporu sahají do roku 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy.

Česko prohrálo mezinárodní arbitráž za 15,5 miliardy. Ministerstvo se odvolá

Krimi
Situace v ukrajinském Severodoněcku.
Ruská válka na Ukrajině vstoupila do 112. dne. Podle britského ministerstva obrany Moskva pravděpodobně nečekala, že v Severodoněcku narazí ruské síly na tuhý odpor ukrajinských obranců. Rusové vyzvali obránce Azotu, aby se vzdali. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém tradičním nočním projevu na konci předchozího dne války řekl, že ukrajinské síly nyní vyvíjejí tlak na ruské vojáky s cílem osvobodit okupované město Cherson.
144 fotografií

Boje na Donbase: Rusko nečekalo v Severodoněcku tak silný odpor, míní Londýn

Státy mimo EU
Vladimír Coufal.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Vladimír Coufal patří k nejvytíženějším hráčům české fotbalové reprezentace, ale s únavou a řečmi o nejtěžších chvílích kariéry na něj nechoďte. „Pro mě bylo nejtěžší, když jsem musel na operaci a pět týdnů zůstal bez fotbalu. Teď se cítím skvěle,“ hlásí krajní obránce před nedělním zápasem Ligy národů ve španělské Málaze.
20 fotografií

Coufal: Když mi bylo jako Gavimu, lítal jsem se zátěžovou vestou za barákem

Fotbal
Vladimír Coufal.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Vladimír Coufal patří k nejvytíženějším hráčům české fotbalové reprezentace, ale s únavou a řečmi o nejtěžších chvílích kariéry na něj nechoďte. „Pro mě bylo nejtěžší, když jsem musel na operaci a pět týdnů zůstal bez fotbalu. Teď se cítím skvěle,“ hlásí krajní obránce před nedělním zápasem Ligy národů ve španělské Málaze.
20 fotografií

Coufal: Když mi bylo jako Gavimu, lítal jsem se zátěžovou vestou za barákem

Fotbal
Při návštěvě Warner Bros Studio Tour v Leavesdenu si fanoušci Harryho Pottera přišli na své.
Každý zážitek utíká rychleji, když nás baví. A tak zatímco vznikal tento článek, seděla skupina 49 studentů z Gymnázia Rájec-Jestřebí v autobuse na cestě z Anglie zpět do České republiky a hodnotili svůj desetidenní pobyt, během kterého na nudu nebyl vůbec čas. Mnozí se při shrnování svých zážitků z konce letošního května podivují nad tím, kolik toho za deset dní stihli a kolik nového se naučili. Děkujeme paní Štěrbové za dnešní příspěvek.
32 fotografií

Procházka Příčnou ulicí i hrad krále Artuše. Studenti z Rájce poznávali Anglii

Čtenář reportér
Ruský tenista Daniil Medveděv je jedním z hráčů, kteří si letošní Wimbledon nezahrají.
Historicky nejstarší tenisový grandslam jako pouhá exhibice? Ne, zrak vás skutečně nešálí. Vítejte na 135. ročníku Wimbledonu, kam mají ruští a běloruští tenisté s raketami v ruce brány zavřené, ale aby si to v Kremlu nevzali příliš osobně, tak tenisové asociace přispěchaly s kontroverzním nápadem, který ve svém důsledku rozpoutá v tenisových vodách hotové peklo.

Travnatá show bez Rusů i bodů. Sporné rozhodnutí, které však vytrestalo všechny

Tenis
Muzeum v Moravské Třebové má vzorky látek s portrétem britské královny.
Sbírky muzea v Moravské Třebové ukrývají unikáty. V Londýně slaví 70 let vlády britské královny Alžběty II. V moravskotřebovském muzeu jsou uchovávány vzorky vzácných brokátů s portréty Alžběty II., které byly vyrobeny na začátku 50. let 20. století podnikem Hedva.

Muzeum ukrývá brokáty s portréty Alžběty II.

Svitavsko
Královna Alžběta II. se na balkoně Buckinghamského paláce objevila při slavnosti Trooping the Colour dvakrát. Zářila v kostýmu a klobouku modré barvy, tvářila se uvolněně a usmívala se.
/VIDEO/ Stylověji už sedmdesáté výročí na trůnu britská panovnice Alžběta II. oslavit nemohla. Královna se totiž stala hlavní hvězdou skeče, ve kterém si dává čaj s populární animovanou postavičkou, medvídkem Paddingtonem. Vzájemně se vyznávají z lásky k sendvičům s marmeládou. Naživo pak dav pozdravil slavící královnu v neděli večer, kdy v závěru čtyřdenních oslav opět vystoupila na balkon Buckinghamského paláce.

Paddington, královna a sendvič. Alžběta II. pobavila svět skečem s medvídkem

Svět
Princezna Diana byla obdivována pro svou krásu
Obyvatelé Londýna i jeho návštěvníci se těší na mimořádnou událost. V londýnské Sotheby's bude totiž vystaven vzácný diadém princezny Diany, který měla na sobě v den své svatby s princem Charlesem. Nejcennější rodinný klenot princezny Diany má být hlavním kouskem na nové výstavě aristokratických šperků v rámci oslav 70. výročí korunovace královny Alžběty. Výstava začíná 28. května a potrvá až do poloviny června.
4 fotografie

Nejcennější klenot. Vzácný diadém princezny Diany poprvé od její smrti vystaví

Společnost
Královnu Alžbětu II. na bohoslužbě na její počest zastoupil princ Charles. V katedrále svatého Pavla seděl ve společnosti manželky, prince Williama a vévodkyně Kate.
V Londýně druhým dnem pokračují velkolepé oslavy sedmdesáti let vlády královny Alžběty II. Hlavní páteční událostí byla slavnostní bohoslužba. Královna se jí nakonec nezúčastnila, událost byla přesto ostře sledovaná. Zejména proto, že na akci po dvou letech vůbec poprvé od odchodu prince Harryho a vévodkyně Meghan z královské rodiny, se tento pár ukázal ve společnosti prince Williama a jeho manželky, vévodkyně Catherine. A dav také vypískal premiéra.
5 fotografií

Oslavy jubilea Alžběty II. pokračují: Mdloby, bučení a ostře sledované setkání

Svět