ŠTÍTEK: Londýn

Glynis Barberová a Michael Brandon, hlavní hrdinové televizního seriálu Dempsey a Makepeacová, si při návštěvě České republiky v roce 1994 prohlédli výrobu cibuláku v Českém porcelánu v Dubí
Představitelé slavné detektivní dvojice Dempsey a Makepeacová, Michael Brandon a Glynis Barberová, navštívili Českou republiku před třiceti lety. Byli velmi mile překvapeni, jak si tu hlavní hrdiny televizního seriálu Dempsey a Makepeacová, které tak skvěle ztvárnili, lidé oblíbili. Těžko uvěřit, že od natáčení nezapomenutelného seriálu už uplynulo čtyřicet let. Přečtěte si, co dnes dělá půvabná seržantka Makepeacová a její parťák poručík Dempsey.
9 fotografií

Jak dnes vypadají Dempsey a Makepeacová? V Česku si kdysi prohlédli cibulák

Společnost
Princezna Diana.
Ve Velké Británii vydražili dokument psaný zesnulou princeznou Dianou. Neznámý kupec zaplatil za formulář, který Diana napsala, když ještě jako svobodná dívka žádala o svou první práci, tisíce liber. Dokument je unikátní nejen tím, že jej budoucí manželka Karla III. a princezna z Walesu vyplnila ručně, ale zejména chybou, kterou zřejmě udělala záměrně.

Důkaz, že princezna Diana lhala, se vydražil za stovky tisíc. Je unikátní

Státy mimo EU
Splašení koně králových gardistů pobíhali ulicemi Londýna.
Týden po šokujícím úprku centrem Londýna zůstávají v péči veterinářů dva koně královské jízdní gardy. Britská armáda ale v poslední zprávě ujišťuje, že dělají pokroky. Prestižní garda Household Cavalry prošla každoroční inspekcí a v polovině června předvede své umění při oficiální oslavě narozenin Karla III. Zda se král, který se léčí s rakovinou, slavnosti zúčastní, zatím není jasné. Zastoupit by ho mohl jeho syn princ William.
5 fotografií

Splašení koně z Londýna se zotavují, mají stálou péči. Patří totiž mezi vyvolené

Státy mimo EU
Muž v Londýně napadl mečem několik lidí, třináctiletý chlapec útok nepřežil
Čtrnáctiletý chlapec zemřel a dalších pět lidí včetně útočníka bylo zraněno při útoku muže ozbrojeného mečem v severovýchodním Londýně. Mezi zraněnými jsou dva ze zasahujících policistů. Pravděpodobného pachatele zatkla policie, útok není vyšetřován jako terorismus. Zástupkyně londýnské policie Louisa Rolfeová na podvečerní tiskové konferenci uvedla, že zadržený 36letý muž je v nemocnici a byl zatčen kvůli podezření z vraždy.

Muž v Londýně napadl lidi mečem. Čtrnáctiletý chlapec útok nepřežil

Státy mimo EU
Z bombardérů prolétajících 29. dubna 1945 nad Nizozemskem nepršela zkáza, ale záchrana. Namísto bomb se k zemi snášelo jídlo
Na jaře 1945 se už do Evropy vracela svoboda, ale v Nizozemsku stále umírali lidé. Nezabíjely je střely, ale děsivý hlad. V neděli 29. dubna se na obloze objevily zlověstné siluety nízko letících bombardérů. Místo smrtonosných bomb z nich však začaly klesat k zemi tuny jídla. Lidé vypukli v nepopsatelný jásot. Právě se uskutečnil nejkrásnější nálet celé druhé světové války.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Nejkrásnější nálet

Historie
Splašení koně pobíhali ulicemi Londýna.
Cvičení jednoho z nejstarších pluků britské armády se nečekaně zvrtlo. Splašilo se totiž při něm několik koní, kteří následně vyběhli do ulic londýnského centra. Při jejich útěku se zranili minimálně čtyři lidé. Záběry, které se začaly šířit sociálními sítěmi, ukazují, že jeden z koní byl pokrytý krví, zřejmě po srážce s autem. Regiment vykonává různé ceremoniální role, přičemž jezdci z něj jsou pravidelnou součástí královských událostí.
5 fotografií

VIDEO: Ulicemi v Londýně se řítili splašení koně. Jeden z nich i zakrvácený

Státy mimo EU
Military car Club Plzeň.
/FOTO/ Kopule padáků, na nichž se v noci z 29. na 30. dubna 1942 snášeli k zemi v pozapomenuté oblasti Brd muži z československých paravýsadků Intransitive a Tin vyslaných z Londýna, nebyly pro tmu vidět. Však to také bylo cílem. Seskok parašutistů, který tuto událost připomene v sobotu 20. dubna hodinu po poledni, by však měl být pozorovatelný dokonale. Místo bude stejné; jen s odstupem 82 let.

Padáky nad Teslíny připomenou rok 1942. Dopadlo to tenkrát moc špatně

Volný čas
Páteční líčení u krajského soudu v Plzni
Krajský soud v Plzni v pátek zprostil viny čtveřici lidí z Karlovarska, která byla obžalovaná z obchodování s lidmi. Ta podle obžaloby měla osobám v tíživé životní situaci slibovat práci v Anglii, kam nakonec řada poškozených i vyrazila. Na britských ostrovech je však namísto dobrého výdělku čekalo vystřízlivění v podobě tvrdé práce za minimální odměnu. Policejním orgánům v Čechách a Anglii se nepodařilo nashromáždit dostatek důkazů o údajném zotročování lidí.
3 fotografie

Čtveřice z Karlovarska byla zproštěna obvinění z obchodování s lidmi

Krimi
Jazz na Staré střelnici
Společenský klub Panenka, z. s. uspořádal ve spolupráci s hranickým rodákem a basistou Matějem Černým jazzový koncert v Divadle Stará střelnice. Sám Černý si na koncertě zahrál po boku uznávaného jazzmana Guida Spannocchi. A představili se i další vynikající hudebníci. Podívejte na fotogalerii z koncertu, který se uskutečnil 2. dubna.
29 fotografií

OBRAZEM: Na Starou střelnici dorazili uznávaní jazzmani

Hranicko
Kutnohorská iluminace (detail)
Jak se v Kutné Hoře ve středověku dolovala stříbrná ruda a její následné zpracování až po ražbu mincí, názorně ukazuje iluminace z 15. století, kterou má už 15 let ve svých sbírkách GASK neboli Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Protože je originál malby na pergamenu nejen mimořádně cenný, ale také velmi křehký, může být vystavován jen výjimečně.

Středověký skvost vyvzdorovali pro Kutnou Horu muži s problémy se zákonem

Kutnohorsko