ŠTÍTEK: Londýn

Nemocnice v Brodě léčí nově kromě těla i duši, ale na pomoc psychologa je dlouhý pořadník.
Novou ambulanci klinického psychologa otevřela nemocnice v Havlíčkově Brodě. Jenže už má plno. Lidí, kteří potřebují odbornou pomoc, přibývá. Na konzultaci s psychologem pacienti čekají i půl roku. Po pandemii covidu totiž dostává lidská psychika další rány: válka na Ukrajině, zdražování či energetická krize. A pychologové sepisují dlouhé čekací seznamy.

Nemocnice v Brodě otevřela ambulanci psychologa. A už má plno

Havlíčkobrodsko
Vojta Kobr
První místo v extrémním běhu Spartan Race Malta, v kategorii 18-24 let a celkově 16. z 598 závodníků. Páté místo na Mistrovství Evropy Spartan Race v Londýně ve své kategorii a 65. z 1803 závodníků, to jsou největší úspěchy Vojtěcha Kobra ze Spartaku Smržovka za rok 2022. Fotbal vyměnil za extrémní překážkové běhy. Rád si ale za Smržovku občas zahraje.
5 fotografií

Někdy si o víkendu střihne i tři závody. V Belgii plánuje top deset

Ostatní sporty
Ilustrační snímek
Sedm dětí ve věku od dvou do 14 let a jejich matka zemřely při požáru, který v noci na pondělí zachvátil jejich dům v Charly-sur-Marne na severu Francie. Otec rodiny byl s vážnými popáleninami z domu v obci se zhruba 2600 obyvateli vyproštěn a převezen do nemocnice, informovali podle agentury AFP hasiči a policie. Oběti zemřely udušením a požár vznikl podle předběžných závěrů od sušičky, napsala AFP.

Tragédie ve Francii. Při požáru domu zemřelo sedm dětí a jejich matka

Státy EU
Plastické operace ušních boltců. Ilustrační snímek
Australan Greg Froehnelt žijící ve Skotsku přijel asi před rokem do České republiky, kde mu provedli výměnu nitrooční čočky. Zákrok spojil s dovolenou. „Cena ve Velké Británii je extrémně vysoká. Když jsem začal zjišťovat věci kolem výzkumu a techniky, zjistil jsem, že jsou v obou zemích téměř stejné. Cena byla hlavní motivací nechat si operaci udělat v Česku,“ odůvodnil to.

Medicínská turistika v ČR? Nejde jen o prsa. Cizinci jezdí kvůli dalším operacím

Zdraví
Páteční noc ve Fabricu, 4. února 2023.
/FOTOGALERIE/ První únorová páteční noc patřila ve vyhlášeném ostravském klubu Fabric (nedaleko pověstné Stodolní ulice) fanouškům drum and bassu, v současné době jednomu z nejpopulárnějších žánrů elektronické hudby. Hlavní hvězdou večera byl rodák z anglického Guildfordu, britský producent elektronické hudby Nicolaas Douwma, vystupující pod uměleckým jménem Sub Focus. 
29 fotografií

Páteční noc ve Fabricu patřila drum and bassu, do Ostravy dorazil Sub Focus

Ostravsko
Poslední lednovou sobotu se ve Fait Gallery konal desátý ročník Plesu jako Brno.
Nejvybranější pokrmy, velkolepé zahájení, několik koncertů během jednoho večera a okouzlující atmosféra. To nabídl jubilejní 10. ročník Plesu jako Brno, který se konal poslední lednový sobotní večer v brněnské industriální Fait Gallery. Tam dorazily hvězdné sopranistky z Londýna, nestárnoucí skupina Olympic či zpěváci Tomáš Klus a Michal Hrůza. Moderátorem večera byl Libor Bouček a nově také Ondřej Blaho.
96 fotografií

Tuňáka pro desátý Ples jako Brno ulovili u Srí Lanky

Čtenář reportér
Hlavní zkouška muzikálu Národního divadla moravskoslezského, Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street, 30. ledna 2023, Ostrava.
/VIDEO/ Ostravská premiéra jednoho z nejznámějších a nejuznávanějších muzikálů na světě je za dveřmi. Premiéra groteskní hororové komedie Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street v podání Národního divadla moravskoslezského bude mít premiéru už 2. února. Poprvé v Česku diváci dílo uvidí na velké scéně s velkým ansámblem a orchestrem!   
68 fotografií

Vraždění s humorem. Ostrava uvede hororový muzikál poprvé na velké scéně

Divadlo
Hlavní zkouška muzikálu Národního divadla moravskoslezského, Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street, 30. ledna 2023, Ostrava.
/FOTOGALERIE/ Ostravská premiéra jednoho z nejznámějších a nejuznávanějších muzikálů na světě je za dveřmi. Premiéra groteskní hororové komedie Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street v podání Národního divadla moravskoslezského bude mít premiéru už 2. února. Poprvé v Česku diváci dílo uvidí na velké scéně s velkým ansámblem a orchestrem!   
68 fotografií

VIDEO: Vraždění a jedení lidí. Hororový muzikál v Ostravě, premiéra se blíží

Ostravsko
Rottova hudba zněla, jak kdyby ji ukradl Mahlerovi, říká Jakub Hrůša o nahrávce, s níž vyhrál prestižní cenu
Krutý osud. Takový měl Hans Rott, skladatel, díky jehož hudbě vyhrál tento týden dirigent Jakub Hrůša prestižní cenu - International Classical Music Award v kategorii Symfonická hudba. Mladý český hudebník má zjevně šťastné období. Připravuje se na post ředitele Královské opery v Londýně, zmíněnou cenu získal už podruhé během dvou let. Navíc s nahrávkou, k níž vedla dobrodužná cesta.  

Bravo, maestro! Dirigent Hrůša má prestižní cenu. Rottova hudba je bomba, říká

Hudba
Ukrajinští vojáci u Bachmutu připravují k palbě finský 120 mm minomet, 11. ledna 2023.
Boje na Ukrajině ustaly na mrtvém bodě, uvedla britská vojenská rozvědka. Ruská vojska, která před bezmála 11 měsíci do sousední země vstoupila, podle ní ale mohou postoupit u města Bachmut ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Boje na Ukrajině se v posledních dnech soustředí do tří sektorů - kolem Bachmutu, na jihu v Záporožské oblasti a na severovýchodě u města Kreminna v Luhanské oblasti.
144 fotografií

Boje na Ukrajině se zastavily na mrtvém bodě, tvrdí britská rozvědka

Státy mimo EU
Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický volí v prezidentských volbách, 13. ledna 2023, Tel Aviv, Izrael.
Na českém velvyslanectví v Berlíně dnes odpoledne během první hodiny prezidentských voleb hlasovalo několik desítek Čechů. Do večera pak na velvyslanectví a generálních konzulátech odvolila více než tisícovka českých občanů. Krajané v rozhovoru s ČTK často uváděli, že od voleb čekají zejména změnu v chování Hradu. Většinou se také shodovali, že výběr kandidáta pro ně byl spíše taktickou než srdeční záležitostí.

Chtějí změnu, volí takticky. Češi v Německu mají o volbu prezidenta velký zájem

Volební zpravodajství
Čtrnácté setkání nazvané Silver A v paměti tří generací v areálu pardubické Larischovy vily a poté v Sezemicích.
Již čtrnácté setkání nazvané Silver A v paměti tří generací se uskutečnilo v areálu pardubické Larischovy vily a poté v Sezemicích. Právě před jednaosmdesáti lety navázali výsadkáři Operace Silver A spojení s exilovou vládou v Londýně. Právě v Pardubicích a okolí našli stateční vojáci potřebné zázemí. Následně po atentátu na Heydricha nacisté popravili na pardubickém Zámečku 194 vlastenců.
44 fotografií

Podívejte se: Účastníci pietního setkání uctili památku parašutistů

Nymbursko
Vůz francouzské policie. Ilustrační snímek
Na pařížském nádraží Gare du Nord ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, je postřelený a v nemocnici bojuje o život, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin, který přijel na místo činu. Zraněné ošetřili záchranáři a jednoho převezli do nemocnice. Motiv činu zatím není jasný. Incident narušil železniční dopravu během ranní špičky.

Útočník na pařížském nádraží pobodal šest lidí. Policie ho zadržela

Státy EU
Mirella Gregori  (vlevo) a Emanuela Orlandi (vpravo)
Vatikán od pondělí opět vyšetřuje případ, který Itálií rezonuje už čtyři desítky let. A do kterého se zapletl i Svatý stolec. Emanuele Orlandiové bylo 15 let, když se 22. června 1983 vracela z hodiny flétny v Římě. Domů už ovšem nikdy nedorazila. Zmizení vyvolalo několik spekulací, včetně té, že ji unesl gang s cílem vydírat Vatikán. Případ vyšetřovatelé znovu otevřeli po žádostech rodiny a nových odhaleních v dokumentární minisérii Netflixu, která se jednou z největších záhad nejmenšího státu světa zabývá.
5 fotografií

Případ dívky z Vatikánu: Zmizela před 40 lety, teď kauza ožívá s novými detaily

Státy mimo EU
Marek Svoboda pracuje s družicovým signálem
Málokdo v České republice dokáže tak přesně pochopit pohyb družic a cestu televizního signálu. Marek Svoboda, který žije v Křenovicích u Dubného, se právě v tomto světě vyzná naprosto dokonale. Křenovice leží mezi obcemi Žabovřesky a Dubné v okrese České Budějovice. Podle počtu obyvatel jsou Křenovice druhou největší místní částí Dubného. V roce 2011 zde trvale žilo 379 obyvatel. V osadě jsou dvě historické kapličky. A Marek Svoboda tu dokáže zachytit televizní a rozhlasové signály z celého světa. 
17 fotografií

Detektivní pátrání! Marek Svoboda našel v Křenovicích po Londýnu také Dakar!

Ostatní sporty
Letiště Václava Havla.
Letiště Praha odbavilo za loňský rok 10,73 milionu cestujících, čímž více než dvojnásobně překonalo dva předchozí covidové roky. Oznámil to šéf letiště Jiří Pos. Za celý rok 2021 odbavilo 4,39 milionu cestujících, za rok 2020 pouhých 3,67 milionu. Naopak k rekordnímu roku 2019, kdy branami prošlo 17,8 milionu cestujících, má ještě daleko.
14 fotografií

Letiště loni odbavilo 10,7 milionu cestujících, letos očekává o dva miliony více

Podnikání
Lenny je jedna z mála českých zpěvaček s mezinárodní kariérou
„Instagram sice šedinám tleská, ale ve výsledku všechny ženské zajímá, jak na ně zareaguje živý chlap,“ říká zpěvačka Lenny, když se zamýšlí nad stárnutím. Jí samotné ještě není ani třicet, její babička se dožila téměř sta let. I když nejraději mluví Lenny o hudbě, tentokrát se pustila i do osobních témat: mateřství, šikaně, přátelství i sebelásce…
6 fotografií

Lenny: Agresoři si mě vždy vyhlídli, sebevědomí jsem si vybudovala až časem

Společnost
Členové komise rozhodčích OFS Příbram zleva: místopředseda David Musil, předseda Tomáš Souček a Jaroslav Máša.
V reprezentaci patří mezi opory, dokonce jí nyní dělá kapitána. Tomáš Souček je nyní v 27 letech na vrcholu sil. Zatímco česká hvězda začala v posledních letech stoupat vzhůru, jeho jmenovec z Nové Vsi pod Pleší už je naopak v ústraní. Místo přesných přihrávek a gólů dává častěji pokyny ke hře a žluté karty. Věnuje se totiž profesi rozhodčího.

Slávista stejně jako kapitán repre. Sleduji ho pořád, říká Souček o jmenovci

Fotbal