ŠTÍTEK: Londýn

Ilustrační snímek.
/FOTO, VIDEO/ Pražské francouzské bistro Marthy's Kitchen způsobilo svým sedmerem pravidel, jak se u nich mají hosté s dětmi chovat, rozruch. Na sociálních sítích to řada lidí ostře kritizovala, většinová však byla podpora. Pochopení pro stanovení podmínek mají i restauratéři na Kladensku, sami se ale k podobným opatřením nechystají. Ve kterých podnicích děti vítají a kde by byli naopak raději, kdyby je tam rodiče s sebou nebrali, dokud nevyrostou?
7 fotografií

Kladenský restauratér mívá nutkání vyvěsit plakát: Děti do hospody nepatří

Kladensko
V 93 letech zemřela britská módní návrhářka Mary Quantová.
Minisukně, barevné punčochy, kopretina. Do historie módy se tyto tři věci nesmazatelně zapsaly díky britské módní návrhářce Mary Quantové. Ta definovala módu šedesátých let nejen svými kreacemi, ale i osobním stylem - všechny své modely totiž nejdříve testovala na sobě, proslavil ji také ikonický krátký účes. Quantová se na módní Olymp vypracovala díky odvaze, do jejího butiku chodila i sestra britské královny. Legendární návrhářka ve čtvrtek zemřela ve věku 93 let.
4 fotografie

Sukni dala jméno podle auta. Návrhářka Mary Quantová změnila celou generaci

Svět
Děti v pekárně a kavárně Zrno zrnko v Nuslích
/FOTOGALERIE/ Rozjívené děti pobíhající mezi stoly v restauraci mohou být nebezpečné, stačí nést horkou kávu… A mnohdy vadí i ostatním hostům. Jedno z pražských bister proto dokonce stanovilo pravidla, jak se mají malí návštěvníci v podniku chovat. Na sociálních sítích to řada lidí podpořila i ostře kritizovala. Provozovatelé oslovených pražských podniků svým kolegům, kteří zavedli podmínky pro děti nebo přímo omezili jejich vstup, rozumí. Sami se ale k podobným opatřením nechystají.
5 fotografií

Anketa: Zákaz vstupu do restaurací? Podniky zavedení pravidel pro děti chápou

Praha
Zrušený páternoster.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pražský magistrát kvůli velkému náporu turistů ve středu 12. dubna dočasně zastavil výtah páternoster ve svojí budově na Mariánském náměstí. Sdělil to mluvčí hlavního města Vít Hofman. Technická památka se v posledních letech stala oblíbeným cílem turistů, kteří podle mluvčího nerespektují pokyny a zařízení ničí. Úřad kvůli tomu výtah zastavil a nyní ho zkontroluje, seřídí a nastaví další pravidla pro jeho bezpečný chod. Termín opětovného uvedení do provozu zatím není znám.
7 fotografií

Magistrát vypnul páternoster, neunesl nápor turistů. Zavede nová opatření

Praha
Britský král Karel III. (v době vzniku snímku byl ještě stále následníkem trůnu) s Britskou imperiální korunou
Konečně se rozhodl. Princ Harry ve středu potvrdil svou účast na korunovaci krále Karla III., která se uskuteční v Londýně již za méně než měsíc. Britský tisk jej přitom jen o pár hodin dříve ostře kritizoval za příliš dlouhé váhání a zneužívání korunovace ke stržení pozornosti. Vévodkyně Meghan do Londýna s manželem nepřijede, zůstane ve Spojených státech amerických.
10 fotografií

Korunovace se blíží. Princ Harry nakonec přijede, Meghan zůstane doma

Státy mimo EU
Ilustrační snímek
Lidé v Praze se vracejí za prací do kanceláří, ale zájem o ně už nedosáhne úrovně doby před covidem, kdy byly obsazeny průměrně ze 70 procent. Podle průzkumu společnosti Savills od loňského června do letošního února stoupla obsazenost kanceláří v české metropoli o 16 procent na celkových 54 procent. Je to největší nárůst z evropských hlavních měst. Zástupci společností Scott.Weber Workspace a CBRE uvedli, že se stává běžným dělit práci mezi kancelář a domov.
5 fotografií

Zaměstnanci se vracejí do kanceláří. Doba před covidem se ale už zřejmě nevrátí

Ekonomika
Zpěvačka Lenny
Nejrockovější album a generační zpověď. Tak zpěvačka Lenny hovoří o své poslední desce Heartbreak Culture. Ve své tvorbě se nebojí otevírat témata jako boj s vnitřními démony, život handicapovaných nebo domácí násilí. „Překvapilo mě, u kolika lidí se to setkalo s osobní odezvou. Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí a snaží se z toho vymanit. A že jim ta muzika pomohla si něco uvědomit,“ popisuje.
8 fotografií

Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí. Hudba jim pomohla, říká Lenny

Hudba
Zpěvačka Lenny
Nejrockovější album a generační zpověď. Tak zpěvačka Lenny hovoří o své poslední desce Heartbreak Culture. Ve své tvorbě se nebojí otevírat témata jako boj s vnitřními démony, život handicapovaných nebo domácí násilí. „Překvapilo mě, u kolika lidí se to setkalo s osobní odezvou. Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí a snaží se z toho vymanit. A že jim ta muzika pomohla si něco uvědomit,“ popisuje.
8 fotografií

Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí, hudba jim pomohla, říká Lenny

Volný čas
Olympijský šampion David Svoboda
Zřejmě si neuvědomil, co svým vyjádřením vyvolal. David Svoboda, olympijský vítěz v moderním pětiboji na hrách 2012 v Londýně a toho času předseda Komise sportovců Českého olympijské výboru, se v České televizi vyjadřoval k účasti ruských a běloruských sportovců hrách v Paříži 2024 v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině tak nešťastně, že se ocitl pod palbou kritiky.

Svoboda prosí o odpuštění za neobratné výroky. Neměl jsem den, omlouval se

Ostatní sporty
Princ Harry a Meghan.
Do korunovace britského krále Karla III. zbývá už pouze pár týdnů, ve vzduchu ale nadále visí jedna nezodpovězená zásadní otázka, kterou řeší nejen britský bulvár, ale také celosvětová média. Stále totiž není jasné, zda ve slavnostní den v Londýně budou i mladší králův syn princ Harry s manželkou Meghan. Podle zdrojů z Buckinghamského paláce dvojice svou účast podmínila několika požadavky, jejichž splnění by ale mohlo vnést do celé ceremonie chaos. 
10 fotografií

Harry a Meghan na korunovaci? Máme podmínky, vzkázali. Událost rozděluje Brity

Státy mimo EU
Písničkář Lüftner pokřtil v Ústí nové CD.
Je-li to podstatné v titulku, netřeba číst dál. Ale to je škoda, neboť v sobotu 18. března žil Národní dům první velkou kulturní událostí roku 2023. Ač Ústí letos těšilo víc plesů, nej akce může být jen jedna! Pohodové představení novinky „Petri“ muzikanta s potenciálem. I autor písní Petr Lüftner, jeho šansonová sestřička Eliška, blízcí folkaře i jeho fanoušci si to užili. 
70 fotografií

FOTO: Nároďák žil křtem CD písničkáře Lüftnera. Místo kalhotek chtěl dupačky

Čtenář reportér
Alinde Quintet zahájí cyklus Kruhu přátel hudby v Domažlicích (zleva vpředu Anna Talácková a Barbora Trnčíková, vzadu David Šimeček, Kryštof Koska a Petr Sedlák).
Alinde Quintet, mladé dechové kvinteto ověnčené řadou mezinárodních ocenění, zahájí nový ročník Kruhu přátel hudby v Domažlicích. Ve Velkém sále městského kulturního střediska se představí ve čtvrtek 23. března od 19 hodin.

Začíná Kruh přátel hudby v Domažlicích

Domažlicko
Dlouhé lety mají vliv na lidské tělo, zjistili vědci
Při letech na některá místa na zeměkouli stráví lidé ve vzduchu i více než osmnáct hodin. Kromě toho, že to mnozí pasažéři navzdory vymoženostem, které jim letecké společnosti nabízejí, vnímají jako nepohodlné, takto dlouhý pobyt ve vzduchu má výrazný vliv na lidské tělo. Výzkumu konkrétních dopadů se nyní věnují australští vědci, kteří plánují tři experimentální lety. Lidé by si měli dát pozor například na hydrataci či dlouhé sezení bez pohnutí.

Co se děje s lidským tělem při dlouhých letech? Pozor na hydrataci i sezení

Věda
Policie. Ilustrační snímek
Pro zvlášť závažný zločin obchodování s lidmi podal státní zástupce obžalobu na čtyři osoby, které policisté zadrželi v případu s krycím názvem KOTRBA, tedy organizované skupiny, která nabízela „dobře placenou práci“ ve Velké Británii. Zabývali se jím kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Informoval o tom mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Skupina lákala na práci do Británie, pak zájemce zotročila a obrala o peníze

Zločiny a soudy
Komentovaná prohlídka botanickým skleníkem hodonínské nemocnice se vzácnými cykasy i dalšími exponáty ze všech koutů světa.
/VIDEO/ Vlhkost deštného pralesa ve čtvrtek odpoledne obklopila přibližně šedesátku lidí, kteří se zúčastnili komentované prohlídky tropického skleníku v zahradě nemocnice v Hodoníně. Vzácné cykasy i další rostliny, včetně těch vysoce jedovatý či křížence citronu s grepem představil příchozím zahradník Karel Martinec. „Bylo vidět, že lidé jsou spokojení. Chceme skleník a jeho exponáty dostat do povědomí, aby také Hodoňáci věděli, co tady mají. Jezdí sem totiž návštěvy z celé republiky i ze Španělska. Řada místních ale ani neví, jak zajímavou sbírku rostlin tady mají,“ řekl Martinec. O skleník a zdejší květenu i letní zahradu se stará posledních deset let.
37 fotografií

Tropický skleník v Hodoníně přitáhl dav lidí. Od jedovaté rostliny se drželi dál

Hodonínsko
Pokles dělohy je pro ženy problém často spojený s velkou bolestí. Ilustrační foto: Se souhlasem Stránky medicíny
Bez náročných řezů, velkých jizev po operaci a s rychlejším uzdravením. Pacientky, které mají problémy s dělohou, mohou využít v havlíčkobrodské nemocnici dvě nové operační metody. „Brodští lékaři se s novými metodami seznámili v Londýně na University College Hospital,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. Operace hradí pojišťovny. Jedná se o totální laparoskopickou hysterektomii, odstranění dělohy, a vaginofixaci, která pomáhá ženám s takzvaně pokleslou dělohou.
2 fotografie

Bez stresu a jizev. Gynekologie v Brodě léči dělohu novou metodou

Havlíčkobrodsko
Přestavbu bývalých chomutovských městských lázní navrhne mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Vítězný návrh vybrala odborná porota, ve které zasedl například David Vávra.
K oživení opuštěné budovy bývalých městských lázní v Chomutově je zase blíže. Město má vítězný návrh, který vzešel z architektonické soutěže, jíž se účastnilo třináct studií. Vypracoval ho mezinárodní tým Boele, rozkročený mezi Českou republiku a Velkou Británii. Podle zadání radnice v objektu vznikne moderní knihovna s centrem pro společenské, kulturní a tvůrčí aktivity, kde se denně protočí až sedm set lidí. Má tak šanci stát se skutečným srdcem parkové části města.
8 fotografií

Lázně jako výzva 21. století: Přerod v knihovnu zpracovali špičkoví architekti

Chomutovsko