ŠTÍTEK: Londýn

Olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý nebude v sobotu 24. června chybět opět na startu Valachy mana u vodní nádrže Bystřička. Startovat bude na nejnáročnější, nové trase Xterra.
Cyklista Jaroslav Kulhavý řadu let sbíral úspěchy v cross country horských kol, včetně toho nejcennějšího: zlata na olympiádě v Londýně v roce 2012. Po nedávném ukončení profesionální kariéry asi řadu svých fanoušků překvapil, když oznámil, že se chce začít věnovat terénnímu triatlonu. Premiérově si ho otestoval loni v srpnu na Datart Valachy tour při Valachy manovi, kde v silné konkurenci obsadil úctyhodné čtvrté místo, a letos už se do Xterry od začátku sezóny „obul“ naplno. Hned při své mezinárodní triatlonové premiéře zvítězil v závodě Xterra na Maltě a míří k dalším metám.
2 fotografie

Olympionik Kulhavý se chystá na Valachy mana: Bude to náročný, ale pěkný

Ostatní sporty
Rozsáhlá policejní akce v britském Nottinghamu
Britská policie v Nottinghamu zadržela 31letého muže, který podle ní ráno v tomto středoanglickém městě ubodal dva vysokoškolské studenty a muže středního věku. Ukradenou dodávkou pak srazil trojici chodců, z nichž jeden je v kritickém stavu. Informovala o tom agentura AP. Už dopoledne se v britských médiích objevila informace, že policie uzavřela několik ulic v centru města kvůli „probíhajícímu závažnému incidentu“.
5 fotografií

Tři lidi ubodal, další pak srazil autem. Policie zadržela útočníka z Nottinghamu

Státy mimo EU
Tomáš Souček s trofejí pro vítěze Konferenční ligy
Fotbalista Tomáš Souček si po středečním triumfu ve finále Evropské konferenční ligy s West Hamem užil nejemotivnější oslavy v kariéře. Kapitán české reprezentace si vychutnal triumfální jízdu otevřeným autobusem v Londýně před 80 až 100 tisíci fanoušků a mimo jiné zazpíval před příznivci klubovou píseň. K radosti rodiny po vítězném finále shodil vousy a teď už se soustředí na poslední akci v sezoně - nadcházející zápasy národního týmu na Faerských ostrovech a v Černé Hoře.
11 fotografií

Souček shodil po finále vousy. Zažil jsem nejemotivnější oslavy kariéry, říká

Fotbal
Rodiče Tomáše Součka, maminka Iva a otec František, nebudou při středečním finále Konferenčním ligy v pražském Edenu chybět.
Velký zápas. Fotbalový stadion v Edenu se převlékl z červenobílé na zelenočernou. Do Prahy míří dva kvalitní evropské týmy. Finále Konferenční ligy mezi West Ham United a ACF Fiorentina však naživo v ochozech stadionu uvidí jen málo Čechů. Mezi nimi ale zcela jistě budou i František Souček s manželkou. Z Havlíčkova Brodu přijedou povzbudit syna Tomáše, záložníka anglického finalisty.
13 fotografií

Blízcí na tribuně. Tomáš Souček bude mít v Praze rodinu, táta chválí jeho formu

Fotbal
Rodiče Tomáše Součka, maminka Iva a otec František, nebudou při středečním finále Konferenčním ligy v pražském Edenu chybět
Velký zápas. Fotbalový stadion v Edenu se převlékl z červenobílé na zelenočernou. Do Prahy míří dva kvalitní evropské týmy. Finále Konferenční ligy mezi West Ham United a ACF Fiorentina však naživo ve středu uvidí jen málo Čechů. Mezi nimi ale zcela jistě budou i František Souček s manželkou. Z Havlíčkova Brodu přijedou povzbudit syna Tomáše, záložníka anglického finalisty.
13 fotografií

Blízcí na tribuně. Souček bude mít v Praze rodinu, táta chválí jeho formu

Zajímavosti z fotbalu
Autoerotické hrátky, jakými může být přidušování nebo aplikace podomácku vyrobených uspokojovadel, často končí v nemocnici. K nebezpečným praktikám se přitom častěji uchylují muži. Ilustrační foto.
Nahodilé úmrtí při autoerotice. I takové zápisy se najdou v pitevních protokolech českých soudních lékařů. Právě touha po co nejintenzivnějším erotickém prožitku, spojená často s nebezpečnými hrátkami s přidušováním, elektrickým proudem či aplikací chemických látek, stojí ročně život několik lidí. Na nebezpečí upozornil nově publikovaným článkem přednosta Ústavu soudního lékařství v Hradci Králové Petra Hejna, který připomněl jedno z nedávných tragických úmrtí v České republice.

Lékaři varují před nebezpečnými erotickými hrátkami. Smrt může přijít ve vteřině

Sex a vztahy
Novozélanď Moana Hibbert.
Před sezonou přišli o hlavního nadhazovače, a tak softbalisté z pražského Tempa začali přemýšlet, jak ho nahradit. Situaci vyřešili bravurně. Do týmu si totiž zařídili dvě zahraniční posily. Novozélanďana Moanu Hibberta oslovili přes jeho otce, který v Česku již hrával. A Mexičana Leona Hernandeze platí za odehraná utkání s bonusy za výhru. „Daří se jim a my se pak cítíme dobře v útoku na pálce. Chceme se dostat do play-off, pak dáme šanci našim mladým odchovancům,“ dodal Mikuláš Klas z Tempa.

Mexičan a Novozélanďan s českými kořeny pomáhají softbalovému Tempu

Ostatní sporty
Nejslavnější vlaková loupež v historii byla vlastně dost zpackaná. Lupiči byli brzy dopadeni, peníze ale zmizely navždy
Zřejmě nejslavnější vlaková loupež v dějinách se odehrála 8. srpna 1963 na trati mezi Glasgowem a Londýnem. Šestnáctičlenný gang lupičů přepadl královský poštovní vlak a ukradl 2,6 milionu liber uložených ve 128 pytlích o celkové hmotnosti 2,5 tuny. V případu figurovala i některá slavná jména.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Velká vlaková loupež

Svět
Anglický ostrov Burgh, který inspiroval Agathu Christie k napsání dvou románů. Jediným obytným komplexem je zde hotel ve stylu art deco (velká bílá budova a přiléhající domky)
Anglický ostrov Burgh, na němž stojí stejnojmenný hotel ve stylu art deco, je na prodej. V minulosti hostil řadu významných osobností, přičemž ti zde údajně jednali i o dalším vývoji druhé světové války. Ostrov a hotel Burgh se ovšem nejvíce pojí se světem detektivek - posloužily totiž jako inspirace spisovatelce Agathě Christie pro dva světoznámé romány. 

Podle Agathy Christie tu došlo k několika vraždám. Ostrov Burgh je na prodej

Státy mimo EU
Markéta Vondroušová
České tenistky se v základní skupině A finálového turnaje Billie Jean King Cupu utkají s obhájkyněmi vítězství Švýcarkami a stejně jako loni se Spojenými státy americkými. Těžkou skupinu, kterou už před losováním organizátoři soutěže označili za potenciální "skupinu smrti", určil týmu kapitána Petra Pály dnešní los v Londýně.

Skupina smrti. Tenistky ve finále turnaje B. J. Kingové čeká Švýcarsko a USA

Tenis
Záběry z vernisáže výstavy Karel Novák: Malíř sportu
Jeho fotografie zachycují velké okamžiky československého sportu. Karel Novák (1925-2007) byl pozoruhodnou postavou. Ještě před tím, než mu učarovala sportovní fotografie, byl malířem pokojů. I proto nese výstava ve Vojenském historickém ústavu Praha na Vítkově název Karel Novák: Malíř sportu. Mimochodem pod stejným názvem vyšla nedávno výpravná knižní publikace.
19 fotografií

OBRAZEM: Karel Novák: Malíř sportu. Výstava unikátních fotografií na Vítkově

Ostatní sporty
Brněnské letiště. Ilustrační foto.
/FOTO/ S větší časovou rezervou před odletem by měli v letošní sezóně počítat cestující z Brna a okolí. Zájem o odlety z regionálních letišť roste. To brněnské by přitom mělo letos v počtu odbavených cestujících dosáhnout historického rekordu. Projít by jím mělo v tomto roce více než šest set tisíc pasažérů. Počet letů pak jen v letní sezóně oproti minulému roku vzroste o polovinu.
10 fotografií

Více letů a nové destinace. Lidé mají o brněnské letiště enormní zájem

Brněnsko
Princ Charles si v roce 1992 v doprovodu kastelána krumlovského zámku Pavla Slavka prohlédl nejenom hrad a zámek, ale také historické centrum Českého Krumlova.
Z prince je král. Korunovace britského krále Karla III. se konala v sobotu 6. května 2023 ve Westminsterském opatství v Londýně a mluví o ní celý svět. A jižní Čechy se mohou pochlubit tím, že je tento panovník, ještě jako princ Charles, navštívil. Zajímal se tehdy o památky v Českém Krumlově a dostal i netradiční dárek pro svoji matku, dnes již zesnulou, královnu Alžebětu II.
6 fotografií

Karel III. navštívil ještě jako princ Charles Krumlov. Byl přívětivý a zvědavý

Regiony
Princ Charles si v roce 1992 v doprovodu kastelána krumlovského zámku Pavla Slavka prohlédl nejenom hrad a zámek, ale také historické centrum Českého Krumlova.
Z prince je král. Korunovace britského krále Karla III. se konala v sobotu 6. května 2023 ve Westminsterském opatství v Londýně a mluví o ní celý svět. A jižní Čechy se mohou pochlubit tím, že je tento panovník, ještě jako princ Charles, navštívil. Zajímal se tehdy o památky v Českém Krumlově a dostal i netradiční dárek pro svoji matku, dnes již zesnulou, královnu Alžbětu II.
6 fotografií

Karel III. navštívil ještě jako princ Charles Krumlov. Byl přívětivý a zvědavý

Českokrumlovsko
Ondřej Perušič a David Schweiner se z Brazílie vrátili s cennou trofejí a v dobré náladě
Na tohle vítězství čekali. Přišlo po dvou letech a po šesti proti famózním Norům. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner ovládli turnaj nejvyšší kategorie Pro Tour Elite, když ve finále v brazilské Uberlandii přehráli mistry světa a olympijské šampiony Anderse Mola a Christiana Söruma. Oplatili jim tak porážku ze skupiny a připsali si cenné body do olympijské kvalifikace.
11 fotografií

Brazilci fandili Čechům. Volejbalisté si získali publikum i respekt šampionů

Ostatní sporty
Britský král Karel III. a královna Camilla po korunovační ceremonii ve zlatém státním kočáře.
Jako symbol vytrvalosti vidí světoví lídři sobotní korunovaci britského panovníka Karla III., kterému k historickému okamžiku pogratulovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či český premiér Petr Fiala. Blahopřání i přes chladné vztahy Pekingu s Londýnem připojil čínský prezident Si Ťin-pching.
42 fotografií

Světoví lídři gratulují králi Karlovi III. ke korunovaci. Vzkaz poslala i Čína

Státy mimo EU
Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou budou hosty korunovace britského krále Karla III.
Český prezident Petr Pavel je rád, že se může zúčastnit sobotní korunovace britského krále Karla III., protože je to první událost svého druhu po 70 letech. Řekl to českým novinářům při dnešním vystoupení na české ambasádě v Londýně. Později zavítal i do Buckinghamského paláce na recepci pořádanou králem. S Karlem III. měl možnost prohodit několik slov, sdělil při následném brífinku.
42 fotografií

Korunovace Karla III.: Pavel se v Buckinghamském paláci setkal s králem

Státy mimo EU
Princ Harry a Meghan.
První květnová sobota je významným datem nejen pro čtenáře Deníku, kteří se dočkají oblíbené přílohy Víkend, ale také pro britskou monarchii. Zemi po 70 letech čeká korunovace nového krále. Zatímco tam oficiálně začne nová éra, v Deníku zakončíme seriál ukázek z knihy prince Harryho. Aktuální text přiblíží jeho setkání s nynější manželkou Meghan. Sobotní příloha dále nabídne exkluzivní rozhovor s legendou flameca Josém Fernándezem Torresem anebo rady zahrádkářům, jak přelstít poslední záchvěv zimy a zahájit sezonu bez úhony na úrodě. 

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Když Harry potkal Meghan

O Deníku
Alžběta II. při své korunovaci. Na hlavě má Britskou imperiální korunu. V závěru své korunovace si ji na hlavu dá i současný britský panovník Karel III. Součástí koruny je kontroverzní diamant Cullinan II.
V závěru tohoto týdne se v Londýně odehraje slavnost, jakou svět neviděl už skoro sedmdesát let. Korunovace britského panovníka, v tomto případě Karla III. Jasné je jedno - bude skromnější než zatím poslední takový ceremoniál, tedy korunovace Alžběty II. Ta byla přelomová hned z několika důvodů. Alžběta II. každopádně slavnost zvládla na jedničku. Na rozdíl od některých svých předchůdců.
36 fotografií

Korunovace Alžběty II.: Prosadila si kamery, nošení těžké koruny trénovala týdny

Státy mimo EU
Range Rover s pohonem Tesla od Inverted
„Restomod“ je označení pro staré auto, které bylo současně zrenovováno a upraveno moderní technikou – samotný výraz je složením slov „restauration“ a „modification. Restomody mají vypadat jako stará auta, ale jezdit výrazně moderněji. Nástup elektromobilů potom dává v rámci téhle specifické kategorie úprav/renovací vzniknout úplně novému odvětví, a sice starým autům, předělaným na moderní elektrický pohon. Z Británie se nyní hlásí nová společnost, která přestavuje původní Range Rovery na pohonná ústrojí z Tesly.
32 fotografií

Britská firma nabízí původní Range Rovery s pohonným ústrojím z Tesly

Automagazín
Lukáš Jůdl působil jako tiskový mluvčí hokejového Kladna čtyři sezony.
Čtyři sezony strávil jako tiskový mluvčí u hokejového Kladna. Při první se musel Lukáš Jůdl vypořádat se sestupem do první ligy, druhou narušil koronavirus a při zbylých dvou se museli Rytíři zachraňovat až v baráži. S koncem května a hokejové sezony ale jeho působení v klubu Jaromíra Jágra končí. „Hrozně moc mi to dalo,“ vzpomíná Jůdl v rozhovoru pro Deník a prozrazuje, co ho vedlo k jeho rozhodnutí, i to, kam povedou jeho další profesní kroky.

Dveře mám otevřené, říká Jůdl po konci u Rytířů. Kam povedou jeho další kroky?

Hokej
Princ Harry, Meghan Markle
Sobotní magazín Víkend zavzpomíná na rok 2022 a zaměří se na to nejlepší z umělecké scény. Tradiční příloha Deníku ale nabídne i pohled do budoucnosti, a to prostřednictvím další ukázky z knihy prince Harryho, která v českém nakladatelství vyjde začátkem května. Nepochybně potěší také rozhovor s herečkou Michaelou Tomešovou anebo fotosoutěž, která tentokrát přiblíží atmosféru poutí napříč republikou. 

Princ Harry exkluzivně: Jak vznikly ty zpropadené fotky? Čtěte magazín Víkend

O Deníku
Zpěvák kapely Queen Freddie Mercury.
Sbírka 1500 předmětů Freddieho Mercuryho, včetně ručně psaných textů písní a jevištních kostýmů, bude v září nabídnuta v aukci, informovala BBC. Zpěvák skupiny Queen ji budoval 30 let a vše uchovával ve svém domě v západním Londýně. Když v roce 1991 zemřel, vše odkázal jedné ze svých nejstarších přítelkyň Mary Austinové.

Osobní věci Freddieho Mercuryho jdou do dražby. Mají hodnotu desítek milionů

Hudba