ŠTÍTEK: Londýn

Zasedání Nástupnické rady v londýnském Svatojakubském paláci 10. září 2022. Král Karel III.
Korunovace britského krále Karla III. se bude konat 6. května příštího roku ve Westminsterském opatství v Londýně. V úterý to oznámil Buckinghamský palác. Obřad povede arcibiskup z Canterbury Justin Welby, nejvyšší duchovní představitel anglikánské církve. Podle britských médií lze očekávat, že se ceremonie ponese ve skromnějším duchu než korunovace Alžběty II. v roce 1953.
16 fotografií

Korunovace Karla III. se uskuteční příští rok v květnu, uvedla královská rodina

Státy mimo EU
Fanoušci Slovácka v zápase Konferenční ligy s francouzským Nice.
Před lety jsem navštívil utkání anglické Premier League mezi Arsenalem a Crystal Palace. Žasl jsem nad nádherným Emirates Stadium v Londýně a obdivoval na trávníku hvězdné fotbalisty. Největší překvapení pro mě ovšem byla atmosféra na stadionu a chování tamních fanoušků. Řada z nich usedla na svá sedadla v kvádru či košili s kravatou a jejich chování se podobalo spíše návštěvě divadelního představení. Žádné přehnané kontroly u vstupu ani zakuklení členové zásahové jednotky na diváky nečekali.

Glosa Kryštofa Neduchala: Na fotbal jako do divadla?

Fotbal
Dobře pověšené triko a mikina dělá zázraky
O tom, že pověsit prádlo je někdy umění, není pochyb. Ovšem Helga Stenzel dohnala věšení prádla k dokonalosti, a dokonce se dá říct, že si jím vydělává na živobytí. Ovšem trochu jiným způsobem, než že by jen tak rozvěšovala mokré oblečení na sušák. Věšením prádla zobrazuje různá zvířata, která zasadí do krajiny i se šňůrou a výsledný obraz prodává za nemalé peníze.
16 fotografií

Že je věšení prádla nuda? Londýňanka ho povýšila na umění

Hobby
Legendární vozy Orient Expressu byly k vidění na chebském nádraží.
/GALERIE, VIDEO/ Orient Express jel v sobotu z Prahy a zastavil na chebském nádraží. Tady čekal na výměnu lokomotivy z elektrické na dieselovou, aby pak mohl pokračovat do Německa. Na německou stranu totiž nevede trakční vedení. Přihlížely tomu stovky lidí. Ti se také fotili se stevardy vlaku. Následně vlak vyrazil přes Marktredwitz a Norimberk do Londýna. Běžně tyto vozy jezdí přes Domažlice, kvůli výluce však vlak jel přes Cheb, jako tomu bylo v historii. 
31 fotografií

V románu Agathy Christie v něm došlo k vraždě. Známý vlak lákal děti i dospělé

Čtenář reportér
Orient Express na západě Čech. Nedaleko nádraží Pavlovice.
Do České republiky opět zavítal legendární luxusní vlak Orient Express, celým názvem Venice Simplon-Orient-Express. Z Londýna a Paříže přijel ve čtvrtek,  v odpoledních hodinách dorazil do Chebu, kde chvíli stál kvůli výměně lokomotivy. Pak pokračoval přes Mariánské Lázně a Plzeň do Prahy. V sobotu pojede zpět. Podívejte se, jak vlak zachytli na fotografiích a videích naši čtenáři.
19 fotografií

OBRAZEM: Legendární Orient Express projel západ Čech, v sobotu se vrátí

Tachovsko
Klavírní večer byl jedinečný, Libor Nováček v Ústí nad Labem zazářil.
Už neuvěřitelných jedenáct let nám ředitel Hudebních setkání, ústecký rodák i klavírní virtuos a manažer této akce Michal Mašek, chystá opravdové hudební lahůdky. Vymýšlí tak pestré interprety i jejich zajímavý repertoár, který bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co lze zažít a vychutnat si nejen v sálech v Ústí nad Labem či okolních památkách severu Čech.
4 fotografie

Klavírní večer byl jedinečný, Libor Nováček v Ústí nad Labem zazářil

Čtenář reportér
Ikonické novogotické věže Towerského mostu (Tower Bridge) v Londýně jsou jasně rozeznatelné i v noci. Most zachycený na videu nevypadá jako Tower Bridge
„Tisíce vojáků zachyceno v ulicích Tower Bridge v Londýně,“ oznámil v neděli 24. září 2022 dezinformační web ac24.cz. Podle něj byly v noci v ulicích Londýna zachyceny na video tisíce pochodujících vojáků, ale žádné vysvětlení, proč uprostřed noci došlo k přesunům vojsk v anglickém hlavním městě, prý nepřišlo. Je to ale jinak.

Dezinformátoři šíří lež o Tower Bridge. V noci po něm neprošly tisíce vojáků

Svět
Ruští vojáci hlídkují v Chersonu na jihu Ukrajiny 20. května 2022.
Kreml může k plánované anexi okupovaných ukrajinských území přistoupit před 1. říjnem nebo krátce po něm; na začátku října v Rusku totiž začíná obvyklý branný cyklus. Moskvě by to umožnilo povolat do boje proti Kyjevu ukrajinské civilisty, napsali v úterý analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW). Podle hodnocení britské vojenské rozvědky existuje reálná možnost, že ruský prezident Vladimir Putin anexi formálně oznámí 30. září, kdy vystoupí před ruským parlamentem.
10 fotografií

Kreml kolem 1. října ohlásí anexi ukrajinských území, domnívají se analytici

Státy mimo EU
Kapitánův smutek. Úvodní extraligový duel se Lvům nevydařil.
/FOTOGALERIE/ Úvodní kolo volejbalové extraligy přineslo několik překvapení. Asi největší se zrodilo v Unyp areně, kde Lvi podlehli Odoleně Vodě 0:3 na sety. „Vstup do ročníku je vždy těžký. Na klucích byla patrná nervozita,“ uvedl Juan Manuel Barrial, nový argentinský kouč ve službách Pražanů. „Hosté byli odvážnější v obraně i na útoku. Všichni ale víme, že první kolo sezonu nedělá,“ doplnil Jakub Janouch, kapitán úřadujících vicemistrů.
75 fotografií

Lvi podlehli Odolce. První kolo sezonu nedělá, burcoval kapitán Janouch

Ostatní sporty
V současnosti je Patrick Mackay držen ve věznici HM Prison Leyhill poblíž Bristolu. Dnes je nejdéle zavřeným vězněm v Británii, v roce 2022 si odbýval za mřížemi už 47. rok
Před 70 lety se narodil Patrick Mackay, brutální britský sériový vrah, který v letech 1973 až 1975 vyvolával hrůzu v luxusních čtvrtích Londýna i v okolních hrabstvích. V současnosti zůstává nejdéle uvězněným vězněm v Británii, jenž tráví za mřížemi už svůj sedmačtyřicátý rok. A policisté se děsí možnosti jeho předčasného propuštění, o němž se nyní jedná.
12 fotografií

Sériový vrah Patrick Mackay: Říkali mu ďáblův učedník, teď má šanci na svobodu

Svět
Britská královská rodina z vosku v londýnském muzeu.
Londýnské muzeum voskových figurín Madame Tussauds si na nejdéle vládnoucí panovnici na světě, anglické královně Alžbětě II., dávalo vždy velmi záležet. Za dobu její vlády se zde figuríny měnily tak, jak královně přibývala léta. Vosková dvojnice, kterou muzeum vyrobilo u příležitosti 60. výročí nástupu královny Alžbety II. na trůn, byla už 23. verzí britské královny, která svou první voskovou podobu získala už jako batole. Cena figuríny, vymodelované podle vzoru portrétu královny, byla 4,4 milionu korun.
3 fotografie

Králova Alžběta II. nás opustila navždy. V ČR jí přesto můžete pohlédnout do očí

Doma
Roger Federer si Rafaelem Nadalem zahrál čtyřhru už před pěti lety na Laver Cupu v Praze.
Poslední den fenomenálního Švýcara Rogera Federera na tenisových dvorcích je tady. V pátek začne v londýnské O2 areně slavný Laver Cup, na kterém se rodák z Basileje nadobro rozloučí s tenisovou kariérou. A poslední utkání jednačtyřicetiletého gentlemana bude stát rozhodně za to. Ve čtyřhře totiž nastoupí po boku svého odvěkého rivala a kamaráda Rafaela Nadala.
14 fotografií

Loučení po boku největšího rivala. Federer dá sbohem tenisu ve čtyřhře s Nadalem

Tenis
Letiště V. Havla. Ilustrační foto.
Letový provoz na pražském letišti letos dál roste nad původní očekávání. Letiště Václava Havla Praha v letních měsících odbavilo 3,85 milionu cestujících, což je asi o třetinu více, než původně předpokládalo. Provoz v létě táhly především lety do dovolenkových destinací a po dlouhé době převažovali Češi. Za celý rok tak letiště očekává, že odbaví celkově kolem 10,5 milionu pasažérů. Novinářům to řekl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.
5 fotografií

Růst nad očekávání: pražské letiště v létě odbavilo skoro čtyři miliony lidí

Podnikání
Výživová poradkyně Gabriela Peacock
Kromě toho, že je jednou z nejžádanějších výživových poradkyň ve Velké Británii, má velmi úzký vztah i s některými členy královské rodiny. Nutriční specialistka Gabriela Peacock žije se svým manželem Davidem již několik let v Londýně, kde spolu vychovávají tři děti. Vnučka zesnulé královny Alžběty II., princezna Beatrice, je kmotrou jedné z jejích dcer.
5 fotografií

Smrt Alžběty se bude řešit dlouho, říká Češka, jež se zná s královskou rodinou

Společnost
Náchodem v pondělí dopoledne projel valník s těly roztrhaných ovcí, za kterým kráčeli jako za smutečním katafalkem chovatelé ovcí. Ti chtěli veřejně upozornit na to co dokážou vlčí zuby ve stádě ovcí.
/FOTO, VIDEO/ V době kdy se v Londýně Velká Británie loučila se zesnulou královnou, projel neobvyklý smuteční průvod i Náchodem. Několik desítek farmářů a chovatelů, z nichž mnozí měli v rukou vidle, kráčelo za valníkem taženým traktorem, na kterém leželo několik mrtvých ovcí. O ty přišel předešlou noc jeden z chovatelů. Farmáři tak chtěli ukázat, co dokážou vlčí zuby napáchat během chvíle ve stádu ovcí.
56 fotografií

Masakr: Zardoušené ovce a vidle v rukou. Chovatelé mají vlčích útoků plné zuby

Náchodsko
Rakev s pozůstatky královny Alžběty II. před Westminsterským opatstvím
Rozloučení s Alžbětou II. se stalo podle očekávání jednou z nejsledovanějších událostí světové historie. Ačkoli nebylo dopředu zcela jednoznačné, jak bude její pohřeb vypadat, je jisté, že protokoly se musejí dodržovat. Sama královna ale jednu tradici změnila. Podívejte se s námi, jaký byl její pohřeb v porovnání s Dianou, královnou matkou nebo princem Philipem.
6 fotografií

Pohřeb Alžběty II. vyvolal vzpomínky na rozloučení s Dianou i princem Philipem

Společnost
Britský král Karel III. u rakve s pozůstatky jeho matky, zesnulé královny Alžběty II.
Velká Británie se rozloučila s nejdéle vládnoucí panovnicí svých dějin. Ve Westminsterském opatství se v pondělí 19. září konala bohoslužba za Alžbětu II., které se zúčastnily stovky světových státníků. Pohřeb, který neměl v historii Velké Británie obdoby, vyvrcholil večer soukromým obřadem v kapli na hradě Windsor. Událost jsme sledovali v podrobné on-line reportáži. 
38 fotografií

VIDEO: Pohřeb Alžběty II. Svět sledoval poslední cestu britské královny

Státy mimo EU
Český premiér Petr Fiala (vpravo) dorazil 18. září 2022 do Londýna, kde se 19. září zúčastní pohřbu královny Alžběty II. Večer zamíří na recepci pořádanou králem Karlem III.
Český premiér Petr Fiala dorazil do Londýna, kde se v pondělí zúčastní státního pohřbu královny Alžběty II. Do britské metropole kvůli této události míří stovky hlav států, ministerských předsedů a dalších významných představitelů řady zemí z celého světa. Pro zahraniční hosty dnes v podvečer pořádá král Karel III. recepci v Buckinghamském paláci. Bude na ní i šéf české vlády s manželkou. Ještě předtím má Fiala v plánu navštívit Westminsterský sál britského parlamentu, kde je vystavena rakev se zesnulou panovnicí.

Premiér Fiala dorazil na pohřeb královny do Londýna. Přiletěl i Biden

Státy EU
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II.
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II. Celková doba čekání ve frontě podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí až 14 hodin, což je podstatně méně než během noci a brzy ráno, kdy to bylo až 25 hodin. Teplota v Londýně v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold. Po chladném ránu odpoledne vysvitlo slunce.
38 fotografií

Na loučení s Alžbětou II. čekají lidé i 25 hodin. Navštívil je král Karel III.

Státy mimo EU
Pieta za zesnulou britskou královnu Alžbětu II. v Benešově.
Pietní místo jako vzpomínka na nedávno zesnulou panovnici Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Alžběty II. vytvořili za výlohou sídla na Masarykově náměstí pracovníci Kulturního a informačního centra Benešov. Na znamení účasti mají například také majitelé domu poblíž benešovského zimního stadionu vlajku Velké Británie staženou na půl žerdi.
5 fotografií

Foto: Britskou panovnici si připomínají i v Benešově

Benešovsko
Předseda ODS Petr Fiala s manželkou Janou
Pondělního státního pohřbu britské královny Alžběty II. a předcházející recepce pořádané králem Karlem III. se zúčastní v Londýně za Českou republiku premiér Petr Fiala (ODS) s chotí Janou. Potvrdil to úřad vlády. Pohřeb se uskuteční ve Westminsterském opatství v pondělí před polednem, recepce v neděli večer v Buckinghamském paláci. Londýn očekává stovky státníků. Fiala tam odletí vládním speciálem, řekl ČTK mluvčí vlády Václav Smolka, který bude dvojici doprovázet.
38 fotografií

Na pohřeb Alžběty II. odletí Fiala s manželkou Janou. Dorazí i Biden či Macron

Česko
Lidé v Londýně čekají 15. září 2022 ve frontě na rozloučení se zesnulou královnou Alžbětou II.
Desetitisíce Britů čekaly navzdory dešti celou noc na možnost poklonit se rakvi se zesnulou královnou Alžbětou II., která je veřejně vystavená v budově parlamentu. Do fronty, která je aktuálně dlouhá přes čtyři kilometry a vine se po pravém břehu Temže k mostu London Bridge, se ráno začalo znovu přidávat větší množství lidí. Král Karel III., který ve středu kráčel ve smutečním průvodu z Buckinghamského paláce, dnes nemá v plánu žádné veřejné vystoupení. Volný den stráví na svém panství Highgrove.
38 fotografií

Sbohem, královno. Desetitisíce lidí v Londýně chtějí spatřit rakev s Alžbětou

Státy mimo EU
Lidé čekají na smuteční průvod v Londýně
Smuteční průvod dnes v Londýně doprovodil pozůstatky britské královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu - Westminsterského paláce. Osm příslušníků granátnické gardy tam umístilo rakev na katafalk ve Westminsterském sále, kam už začali proudit lidé, kteří se chtějí naposledy s královnou rozloučit. Možnost budou mít až do pondělí 19. září, kdy bude státní pohřeb.
38 fotografií

Britové se ve Westminsterském sále v Londýně loučí se zesnulou královnou

Státy mimo EU
Král Karel III. má rád výtvarné umění. Na snímku na návštěvě Národní galerie v Athénách.
Zájmy, aktivity a koníčky nového britského krále Karla III. by vydaly na obsáhlou knihu. Zabývá se ekologií, podporuje biofarmaření, rád zahradničí, provozuje vlastní televizi, sportuje, miluje umění a sám se mu věnuje – hraje na violoncello, maluje akvarely a dokonce je autorem pohádkové knihy The Old Man of Lochnagar. A jak to všechno nyní společně s královskými povinnostmi stihne? Kdysi řekl, že neobědvá a ušetřený čas raději využívá k práci.
4 fotografie

Nový král Karel III. má mnoho zálib. Některé vynášejí miliony liber na charitu

Hobby
Vůz veze rakev se zesnulou královnou Alžběty II. do Buckinghamského paláce v Londýně, 13. září 2022
Nový britský král Karel III. v úterý večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí. Rakev bude do středy uložena v palácovém hudebním salonu (The Bow Room), kde budou mít možnost rozloučit se s královnou členové královské rodiny.
38 fotografií

Rakev s Alžbětou II. je v Londýně. V Buckinghamském paláci ji přijal Karel III.

Státy mimo EU
Smuteční průvod s rakví zesnulé britské královny Alžběty II. se 12. září 2022 vydal z paláce Holyroodhouse do katedrály svatého Jiljí v Edinburghu. Za pohřebním vozem kráčí král Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andr
Kolem rakve královny Alžběty II., která je od pondělí vystavena v katedrále v Edinburghu, za necelých 24 hodin prošlo na 26 tisíc lidí. Informovala o tom na twitteru skotská vláda. Fronta lidí, kteří na možnost se zesnulou panovnici se rozloučit ještě čekají, už se uzavřela a policie do ní další zájemce nepouští. Rakev s královnou večer letecky zamířila do Londýna, do středy zůstane v Buckinghamském paláci.
38 fotografií

S královnou Alžbětou II. se v Edinburghu za den rozloučily desetitisíce lidí

Státy mimo EU