ŠTÍTEK: Londýn

ŠARM FOLKLÓRU. V historickom srdci Managuy sa zvyknú konať vystúpenia tradičného nikaragujského folklóru.
Človek sa zväčša teší na návštevu svetových metropol. Veď komu by sa nepáčilo ísť do Londýna, Paríža, či New Yorku. Metropoly jednotlivých štátov si predstavujeme ako to najlepšie z danej krajiny, niečo obrovské, brilantné, žiarivé, plné možností a atrakcií. Teraz si však predstavte, že sa ocitnete v metropole, ktorá je tak trochu úplným opakom toho vyššie spomenutého. Zrazu ste v najnebezpečnejšom meste krajiny, ktoré takpovediac ani nemá historické centrum, ulice sú prašné a plné každodenných nástrah, neodporúča sa kráčať pešo po uliciach a to nehovorím len o čase po zotmení, zohnať prácu je výzva a celé akosi dýcha revolučnou atmosférou. Vybrali by ste sa dobrovoľne aj do hlavného mesta Nikaraguy?
80 fotografií

Managua je nebezpečné mesto, v ktorom sa nesmiete zatúlať

Do světa
Ženy Příbrami dál vládnou 3. lize
Florbalistky Příbrami dál kralují 3. lize žen. V dalších dvou zápasech potvrdily svou suverenitu v této soutěži, když si připsaly plný počet šesti bodů. Hektický den zažila jedna z opor týmu Lucie Pressová, která přicestovala k zápasům v Praze až z Londýna. Ve druhém utkání navíc pomohla spoluhráčce k hattricku

Pozdrav z Londýna za šest bodů. Davidová se blýskla hattrickem

Ostatní sporty
Kouzelný potterovský Londýn
I mudlové – rozumějte: obyčejní lidé bez talentu k čarování, si mohou projít hlavní město Británie tak, aby se propadli do atmosféry vyprávění o chlapci s jizvou na čele, jehož příběhy těší čtenáře už 25 let. Mnohá zákoutí britské megapole totiž posloužila spisovatelce J. K. Rowlingové jako předobrazy míst ze světa Harryho Pottera. A některé se objevily i ve filmových zpracováních slavných knih. Zatajte dech a nechte si učarovat!
15 fotografií

Londýn jako z Harryho Pottera okouzlí i mudly. Prohlédněte si slavná místa

Do světa
Natálie Tichánková s moderátorem talkshow Romanem Štěpánkem
Vždycky ji fascinoval vesmír, proto se chtěla stát astronautkou. Nestalo se, jen s obtížemi by zvládala studium minimálně na úrovni tuzemské matematicko-fyzikální fakulty. Přesto má k hvězdám hodně blízko. Alespoň těm, které se pohybují po pódiích divadel a koncertních hal. Řeč je o talentované herečce a zpěvačce Natálii Tichánkové z Havířova, která byla dalším hostem talkshow Deník s nadhledem.

Deník s nadhledem: Intriky i potřeba pestrosti. Natálie popsala dění v divadle

Společnost
Veřejné toalety na stanici metra Florenc. Ilustrační foto.
Praha patří mezi nejvyhledávanější turistické destinace na celém světě, ale zdaleka ne všechny služby tomu odpovídají. Řeč je také o veřejných toaletách, které v české metropoli alespoň podle jednoho mezinárodního průzkumu nepatří mezi ty nejkomfortnější. Se zjištěním přišla společnost Shower Enclosure Experts. Na otázku „Kam v Praze na záchod?“ tak nemusí být lehká odpověď.
26 fotografií

Praha má šesté nejhorší toalety, zjistil mezinárodní průzkum

Doma
Veřejné toalety na Smíchovském nádraží. Ilustrační foto
Pražské veřejné záchody nedopadly v čerstvém mezinárodním srovnání jejich úrovně nejlépe. Britská firma Showers to You u příležitosti blížícího se Světového dne toalet sesbírala a vyhodnotila data od společnosti Google, vycházející z recenzí uživatelů WC. Ve výběru figuruje 27 hlavních měst evropských států. Praha skončila šestá od konce, zatímco třeba slovenská metropole výrazně lépe.
7 fotografií

Pražská veřejná WC v hodnocení neobstála. Toalety jsou podle občanů špinavé

Praha
Český ministr zahraničí Jan Lipavský v Bruselu
Český ministr zahraničí Jan Lipavský v Británii převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv. Obdržel ji za přípravu nového sankčního zákona, který umožní postihovat národními sankcemi závažné protiprávní jednání v mezinárodním kontextu. Ocenění, které je od roku 2015 udělováno za boj proti porušování lidských práv a korupci, společně s Lipavským dostalo šest dalších laureátů.
14 fotografií

Lipavský v Londýně převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv

Státy mimo EU
Návrhářka Andrea Vytlačilová s šátkem Sakury. Foceno v Chinatown v New Yorku.
Versace, Marc Jacobs, Kenzo, Acne Studios… Profesní životopis Andrey Vytlačilové se hemží spolupracemi s ikonami světové módy. Na začátku jejího příběhu přitom hledejte výtvarně nadanou slečnu z vesničky Mžany, která si vysnila, že jednou bude studovat návrhářskou školu v Londýně. Sen se jí splnil. Dnes pracuje především s hedvábím, z kterého vytváří autorské šátky i kabelky.
18 fotografií

Návrhářka kouzlí s hedvábím. Andrea Vytlačilová čerpá z Podkrkonoší i Londýna

Móda
Novak Djokovič ve finále Wimbledonu 2022.
Ani ve snu si zřejmě nedokázal představit, že svým kontroverzním rozhodnutím doslova rozhází tenisové obecenstvo na dva znepřátelené tábory. V zádech měl sice bohatý fanklub, ale i přesto letos o spoustu příznivců přišel. Někde jej s nadšením vítali, jinde zase slýchával hlasitý pískot. Bývalý král tenisového žebříčku Novak Djokovič to ale nevzdal. A místo sebelítosti se s nepřízní osudu rozhodl bojovat.
9 fotografií

Vyhoštění, zákazy i ztráta bodů. Aneb jak Djokovič přišel o královskou korunu

Tenis
Dirigent Tomáš Brauner
Pěvecký sbor Čerchovan ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Domažlice přichystal hudební lahůdku pro všechny milovníky hudby Antonína Dvořáka. V sobotu 29. října 2022 rozezní Arciděkanský kostel v Domažlicích kantáta Svatební košile. Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně řídí dirigent Tomáš Brauner, spoluúčinkují sólisté  Lucie Silkenová, Aleš Voráček a Roman Janál. 

V Domažlicích zazní hudba Antonína Dvořáka. Vychutnejte si tento koncert i vy

Čtenář reportér
Americký herec Kevin Spacey u soudu na ostrově Nantucket ve státě Massachusetts.
Soud v New Yorku zamítl žalobu podanou na herce Kevina Spaceyho kvůli údajnému obtěžování. Podle poroty se Spacey jednání, za které byl žalován, nedopustil, uvedla agentura AP. Žalobu podal další herec Anthony Rapp, který tvrdil, že se k němu Spacey choval v roce 1986, kdy Rappovi bylo 14 let, nevhodně. Rapp chtěl po Spaceymu odškodnění 40 milionů dolarů (zhruba jedna miliarda korun).

Americký soud zamítl žalobu na herce Kevina Spaceyho. Obtěžování se nedopustil

Svět
Na NFL v Londýně
/ROZHOVOR/ Už v neděli se bude v Ústí nad Labem hrát utkání mistrovství Evropy v amerického fotbalu mezi Českou republikou a Finskem. Pro našince méně známý sport přibližuje fanoušek Martin Kovařík z Teplic, který se minulý týden vypravil do Londýna na zápas regulérní sezony NFL mezi Green Bay Packers a New York Giants. Silný zážitek v něm prý zůstane do konce život. „Pro mě je zápas NFL víc než hokejová NHL. Proto jsem s rodinou letěl do Londýna, i když se v Praze hrál hokejový dvojzápas kanadsko-americké hokejové ligy," tvrdí.
9 fotografií

Český fanoušek amerického fotbalu byl na utkání NFL v Londýně u vytržení

Ostatní sporty
Vítězný snímek celé soutěže Fotograf divoké přírody roku. Klubko samců včel snažících se spářit s jedinou samičkou.
Bzučící klubko včel, kontrastní pohled na otevřenou tlamu plejtváka, polární medvědi v opuštěné chatě či poslední minuty života gorily. To je jen zlomek úžasných fotografií, za které jejich autoři získali prestižní ocenění Fotograf divoké přírody roku, jež každoročně uděluje Přírodovědné muzeum v Londýně. V galerii u článku se můžete podívat na spoustu úchvatných snímků.
19 fotografií

Dechberoucí snímky přírody: Unikátní fotografie z prestižní soutěže vás okouzlí

Zvířecí deník a chovatelství