ŠTÍTEK: Londýn

Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II.
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II. Celková doba čekání ve frontě podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí až 14 hodin, což je podstatně méně než během noci a brzy ráno, kdy to bylo až 25 hodin. Teplota v Londýně v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold. Po chladném ránu odpoledne vysvitlo slunce.
38 fotografií

Na loučení s Alžbětou II. čekají lidé i 25 hodin. Navštívil je král Karel III.

Státy mimo EU
Pieta za zesnulou britskou královnu Alžbětu II. v Benešově.
Pietní místo jako vzpomínka na nedávno zesnulou panovnici Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Alžběty II. vytvořili za výlohou sídla na Masarykově náměstí pracovníci Kulturního a informačního centra Benešov. Na znamení účasti mají například také majitelé domu poblíž benešovského zimního stadionu vlajku Velké Británie staženou na půl žerdi.
5 fotografií

Foto: Britskou panovnici si připomínají i v Benešově

Benešovsko
Předseda ODS Petr Fiala s manželkou Janou
Pondělního státního pohřbu britské královny Alžběty II. a předcházející recepce pořádané králem Karlem III. se zúčastní v Londýně za Českou republiku premiér Petr Fiala (ODS) s chotí Janou. Potvrdil to úřad vlády. Pohřeb se uskuteční ve Westminsterském opatství v pondělí před polednem, recepce v neděli večer v Buckinghamském paláci. Londýn očekává stovky státníků. Fiala tam odletí vládním speciálem, řekl ČTK mluvčí vlády Václav Smolka, který bude dvojici doprovázet.
38 fotografií

Na pohřeb Alžběty II. odletí Fiala s manželkou Janou. Dorazí i Biden či Macron

Česko
Lidé v Londýně čekají 15. září 2022 ve frontě na rozloučení se zesnulou královnou Alžbětou II.
Desetitisíce Britů čekaly navzdory dešti celou noc na možnost poklonit se rakvi se zesnulou královnou Alžbětou II., která je veřejně vystavená v budově parlamentu. Do fronty, která je aktuálně dlouhá přes čtyři kilometry a vine se po pravém břehu Temže k mostu London Bridge, se ráno začalo znovu přidávat větší množství lidí. Král Karel III., který ve středu kráčel ve smutečním průvodu z Buckinghamského paláce, dnes nemá v plánu žádné veřejné vystoupení. Volný den stráví na svém panství Highgrove.
38 fotografií

Sbohem, královno. Desetitisíce lidí v Londýně chtějí spatřit rakev s Alžbětou

Státy mimo EU
Lidé čekají na smuteční průvod v Londýně
Smuteční průvod dnes v Londýně doprovodil pozůstatky britské královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu - Westminsterského paláce. Osm příslušníků granátnické gardy tam umístilo rakev na katafalk ve Westminsterském sále, kam už začali proudit lidé, kteří se chtějí naposledy s královnou rozloučit. Možnost budou mít až do pondělí 19. září, kdy bude státní pohřeb.
38 fotografií

Britové se ve Westminsterském sále v Londýně loučí se zesnulou královnou

Státy mimo EU
Král Karel III. má rád výtvarné umění. Na snímku na návštěvě Národní galerie v Athénách.
Zájmy, aktivity a koníčky nového britského krále Karla III. by vydaly na obsáhlou knihu. Zabývá se ekologií, podporuje biofarmaření, rád zahradničí, provozuje vlastní televizi, sportuje, miluje umění a sám se mu věnuje – hraje na violoncello, maluje akvarely a dokonce je autorem pohádkové knihy The Old Man of Lochnagar. A jak to všechno nyní společně s královskými povinnostmi stihne? Kdysi řekl, že neobědvá a ušetřený čas raději využívá k práci.
4 fotografie

Nový král Karel III. má mnoho zálib. Některé vynášejí miliony liber na charitu

Hobby
Vůz veze rakev se zesnulou královnou Alžběty II. do Buckinghamského paláce v Londýně, 13. září 2022
Nový britský král Karel III. v úterý večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí. Rakev bude do středy uložena v palácovém hudebním salonu (The Bow Room), kde budou mít možnost rozloučit se s královnou členové královské rodiny.
38 fotografií

Rakev s Alžbětou II. je v Londýně. V Buckinghamském paláci ji přijal Karel III.

Státy mimo EU
Smuteční průvod s rakví zesnulé britské královny Alžběty II. se 12. září 2022 vydal z paláce Holyroodhouse do katedrály svatého Jiljí v Edinburghu. Za pohřebním vozem kráčí král Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andr
Kolem rakve královny Alžběty II., která je od pondělí vystavena v katedrále v Edinburghu, za necelých 24 hodin prošlo na 26 tisíc lidí. Informovala o tom na twitteru skotská vláda. Fronta lidí, kteří na možnost se zesnulou panovnici se rozloučit ještě čekají, už se uzavřela a policie do ní další zájemce nepouští. Rakev s královnou večer letecky zamířila do Londýna, do středy zůstane v Buckinghamském paláci.
38 fotografií

S královnou Alžbětou II. se v Edinburghu za den rozloučily desetitisíce lidí

Státy mimo EU
Bohoslužba na oslavu života zesnulé královny Alžběty II. v katedrále svatého Jiljí 12. září 2022
Do úterních 16:00 SELČ se budou moci lidé v Edinburghu rozloučit se zesnulou britskou královnou Alžbětou II. Její rakev je vystavena v tamní katedrále svatého Jiljí (St. Giles), kde se v pondělí konala bohoslužba připomínající život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na bohoslužbě, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv.
38 fotografií

Skotové se loučí s Alžbětou II. Její rakev je vystavena v edinburské katedrále

Státy mimo EU
Princ Charles, nyní nový britský panovník Karel III. při návratu do Buckinghamského paláce v pátek 9. září.
Nový britský panovník Karel III., dříve princ Charles, přednesl v pátek večer svůj první projev k národu. Vzpomínal v něm na svou milovanou matku, královnu Alžbětu II., a její dlouholetou službu britské monarchii. Panovnice podle něj byla inspirací jak pro královskou rodinu, tak pro celý svět. Nový monarcha současně slíbil, že bude věrně sloužit lidu.
16 fotografií

Maminko, děkuji ti. Král Karel III. vzdal hold Alžbětě a slíbil službu Británii

Státy mimo EU
Lidé se shromáždili 9. září 2022 před Buckinghamským palácem v Londýně, den po úmrtí královny Alžběty II.
Zástupy lidí z různých koutů Británie i ze zahraničí, od dětí až po seniory, v pátek s kyticemi v rukách mířily k Buckinghamskému paláci, aby vzdaly hold zesnulé britské královně Alžbětě II. Někteří z nich mluvili o šoku a těžko pochopitelné situaci, když popisovali své pocity po úmrtí panovnice, „která tady vždycky byla“. „Je to, jako byste ztratil člena vlastní rodiny,“ řekla ČTK jedna z truchlících.
38 fotografií

Šok a konec éry. V Londýně se s milovanou královnou Alžbětou loučí tisíce lidí

Státy mimo EU
Britská královna Alžběta II.
Když v březnu 1996 navštívila britská královna Alžběta II. Prahu, několik dní plnila událost stránky Večerníku Praha, jehož je Pražský deník nástupcem. Na stránkách Večerníku se rozebíraly jídelníčky, program, vůz pro královnu (mimochodem Rolls Royce, který přijel z Londýna) nebo vycházely ankety a lidmi, kteří měli příležitost se s královnou potkat.
6 fotografií

Konvalinky pro královnu aneb Večerník Praha psal o návštěvě Alžběty II. v Praze

Praha
Náchod v roce 2013 navštívila dvojnice anglické královny Alžběty II. Mary Reynolds. Večer panovnici zastoupila na finále soutěže Muž roku.
Byla to velká událost a senzace. Dne 23. srpna 2013 zavítala do Náchoda britská panovnice královna Alžběta II., tedy její dvojnice a skutečná zástupkyně pro některé oficiality Mary Reynolds. Ta se večer v městském divadle zúčastnila jedné z největších událostí života českých celebrit – finále soutěže Muž roku. Podívejte se na snímky a sami posuďte, jak si obě ženy byly neskutečně podobné. 
40 fotografií

FOTO: Vzpomínáte? Náchod navštívila Mary Reynolds, dvojnice královny Alžběty II.

Čtenář reportér
Lidé shromáždění před Buckinghamským palácem v Londýně po oznámení úmrtí královny Alžběty II., 8. září 2022
I přes typicky anglické nevlídné počasí ve čtvrtek dlouho do noci před Buckinghamským palácem v Londýně truchlily pro královnu Alžbětu II. tisíce lidí. S postupující nocí dav prořídl, přibývala ale záplava květin a množství svíček, napsal list The Guardian. Déšť a lidé choulící se pod deštníky podle britských televizních stanic dokreslili tíživou atmosféru po úmrtí 96leté panovnice, která vládla 70 let.
38 fotografií

Tíživá atmosféra. Pro Alžbětu II. truchlily v Londýně za deště tisíce lidí

Státy mimo EU
Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem v sobotu promítne snímek Hodně štěstí pane Veliký.
Zůstat sama, nebo povolit uzdu fantazii již dávno zapomenuté vášni? To je otázka, před níž stojí ve zbrusu novém britském snímku nedávná vdova Nancy Stokesová (báječná Emma Thompson v roli postarší dámy) ve filmu Hodně štěstí pane Veliký. Ten promítne v sobotu od 20 hodin Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem.

Hodně štěstí, pane Veliký! Erotické drama, či snad komedie?

Čtenář reportér
Neutíkat před ním, dohoní vás!
Psovod vídeňské policie Thomas Daniel a jeho služební pes Defcon vyhráli při "World Police and Fire Games 2022" v Rotterdamu běh na dvanáct kilometrů s překážkami a 24 úkoly v čase 58:08 minuty. Porazili 81 vojenských a policejních psovodů. 63 soutěží her se zúčastnilo 10 000 závodníků z více než 70 zemí.

Od sousedů: Nejrychlejší policejní pes je z Vídně

Českobudějovicko
Muž stojí mezi troskami svého domu po ruském útoku na ukrajinský Černihiv 29. srpna 2022
Nejméně čtyři mrtvé a čtyři zraněné si vyžádalo ostřelování Charkova na východě Ukrajiny ruským dělostřelectvem, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na úřady. Dva mrtvé civilisty a čtyři zraněné si vyžádalo také ruské ostřelování vsí v Doněcké oblasti, oznámil šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Ukrajinská armáda odrazila ruské útoky na pěti úsecích fronty na východě země, uvedlo velení. Podle TASS byl jihoukrajinský Cherson již podruhé během úterý ostřelován.
144 fotografií

Při ostřelování Charkova zemřeli čtyři lidé. Rakety dopadaly i na další města

Státy mimo EU
Záložník Tomáš Souček neskrýval frustraci, jeho výkon na vítězství s rozjetým Brightonem rozhodně nestačil.
Tři ligové porážky v řadě, hrozivé brankové skóre 0:5 a zakotvení až na samotném dně tabulky Premier League. V království Kladivářů z West Hamu bývalo v posledních dvou letech povětšinou veselo, nyní je však po naprosto zpackaném úvodu sezony na východě Londýna pořádně truchlivo. A bohatá porce kritiky leží mimo jiné i na talířích českých reprezentantů.
8 fotografií

Souček kazí, co může, Coufal zdržuje. Na české hvězdy West Hamu se valí kritika

Fotbal
Stará žitná myslivecká Bourbon Cask Reserve získala hned na svém prvním mezinárodním vystoupení zlatou medaili.
Mimořádný úspěch zaznamenala whisky z Prostějova. Na světové degustační soutěži získala Stará žitná myslivecká zlatou medaili v kategorii evropských blendovaných whisek. Chuť žita ze sudů po bourbonu lahodila porotcům degustační soutěže The Spirits Business Wolrd Whisky Masters 2022 v Londýně.

Whisky z Prostějova získala zlato v Londýně

Podnikání
Bronzová radost Barbory Špotákové.
Oštěpařka Barbora Špotáková v sobě znovu probudila závodnici a rok, v němž jsou mladšímu z jejích dvou synů čtyři roky, ozdobila cenným kovem. Právě svým dětem, které ji poprvé na velkém závodě sledovaly přímo z tribuny, chtěla ukázat bojovnost. A šestým pokusem splnila pokyn svého partnera Lukáše, aby se dostala na druhé místo před Maďarku Réku Szilágyiovou.
28 fotografií

Splnila manželův rozkaz. Chtěla jsem dětem ukázat bojovnost, řekla Špotáková

Atletika