ŠTÍTEK: Londýn

Desátý ročník akce Van & truck show si užili návštěvníci, kteří zavítali v sobotu na přerovské výstaviště. Kromě atraktivních ukázek a soutěží si mohli prohlédnout dodávky a kamiony, ale také zhlédnout zásahy hasičů a policie.
Sebastian Vráblík žije v Londýně a byl zřejmě nejvzdálenějším účastníkem desátého ročníku Van & truck show - každoročního setkání řidičů dodávek a kamionů, které se vůbec poprvé v historii konalo v Přerově. Spolu s ostatními řidiči se vydal v pátek večer na spanilou jízdu městem, která se stala zároveň pozvánkou na sobotní našlapaný program na výstavišti.
78 fotografií

VIDEO: Likvidace vraku i spanilá jízda městem. Van & truck show hostila Přerov

Přerovsko
Tyčkařka Jelena Isinbajevová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem
Bývalá skokanka o tyči a dvojnásobná olympijská vítězka Jelena Isinbajevová byla po dlouhá léta považována za jednu z nejzářivějších tváří ve sportovní výkladní skříni ruského režimu. Veřejně podporovala Vladimira Putina a když to bylo nutné, vehementně lála Západu (například kvůli sankcím za masový ruský doping či údajné propagaci homosexuality). Vypadá to ale, že Isinbajevová se rozhodla přejít na opačnou stranu barikády.
8 fotografií

Zrádkyně Isinbajevová. Vrať peníze, auta a byt, vyzývají Rusové padlou hvězdu

Atletika
Jan Sládek.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pražský rodák, který stál u zrodu sdílených růžových kol, přičichl k politice, trénoval orientační běhy a už v pubertě programoval web Líbím se ti před časem založil startup Contember. Celosvětově se jedná o jeden z prvních IT projektů, který ke své práci používá ChatGPT, a to ke generování webových aplikací. Během několika minut dovede uživatele od počátečního zadání k plně funkční verzi webové aplikaci.
6 fotografií

Sládek: Začínal v libimseti.cz. Teď tvoří aplikace pomocí umělé inteligence

Praha
Jakub Vadlejch (foto ilustrační)
Oštěpař Jakub Vadlejch poprvé v sezoně vyhrál mítink atletické Diamantové ligy. Triumf v Monaku si zajistil úvodním pokusem dlouhým 85,95 metru, což pro něj znamená i jistotu účasti na olympijských hrách v Paříži. Na to nedokázal odpovědět nikdo ze soupeřů, mezi nimiž chyběl olympijský šampion a vítěz úvodních dvou závodů letošního ročníku elitního seriálu Níradž Čopra.

Vadlejch poprvé letos vyhrál mítink Diamantové ligy, v Monaku atakoval 86 metrů

Atletika
Zdeněk Hejduk mladší se synem.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Profesionální hasič, fotbalový rozhodčí, atlet, ale především syn a také otec dvouletého syna a kamarád. Takový byl Zdeněk Hejduk mladší, který zemřel po dopravní nehodě hasičské cisterny v kolínské Ovčárecké ulici. Auto bylo na cestě k požáru do Krakovan. Deník nechal zavzpomínat na osobnost mladého hasiče jeho otce nebo fotbalového trenéra.
24 fotografií

Smrt hasiče: Sparťany zlobil červenobílým kolem, tátu vozil na koncerty

Kolínsko
Isabela Moravcová podlehla fenoménu Harryho Pottera v jedenácti letech. I v dospělosti ji románové postavy provází každý den.
/ROZHOVOR/ Příběhy čarodějnického učně Harryho Pottera obletěly jak v knižní podobě tak ve filmovém zpracování celý svět. Dnes sedmidílný román, který je směsicí žánrů fantasy s prvky mystery a thrilleru z pera britské spisovatelky J. K. Rowlingové si zamilovaly od roku 1997 miliony dětí i dospělých na celém světě. Některé dětské čtenáře a diváky okouzlily příběhy natolik, že se staly součástí jejich životů už napořád a z dětství si fenomén přenesli až do dospělosti.
7 fotografií

Fanynka Harryho Pottera Isabela Moravcová: Na dopis z Bradavic stále čekám

Kladensko
Isabela Moravcová podlehla fenoménu Harryho Pottera v jedenácti letech. I v dospělosti ji románové postavy provází každý den.
Příběhy čarodějnického učně Harryho Pottera obletěly jak v knižní podobě tak ve filmovém zpracování celý svět. Dnes sedmidílný román, který je směsicí žánrů fantasy s prvky mystery a thrilleru z pera britské spisovatelky J. K. Rowlingové si zamilovaly od roku 1997 miliony dětí i dospělých na celém světě. Některé dětské čtenáře a diváky okouzlily příběhy natolik, že se staly součástí jejich životů už napořád a z dětství si fenomén přenesli až do dospělosti.
7 fotografií

Fanynka Harryho Pottera Isabela Moravcová: Na dopis z Bradavic stále čekám

Regiony
Český tenis měl v letošním Wimbledonu zastoupení hned v pěti finálových duelech. Ve čtyřech z nich se navíc dočkal vítězného opojení.
Letos si již zahrál na Australian Open i v Paříži na Rolland Garros, největšího úspěchu ale mladý tenista z Podkrkonoší dosáhl až na nejslavnějším ze čtyř grandslamů. Poté, co ve dvouhře vypadl už v prvním kole, v deblu to s parťákem Gabrielem Vulpittou dotáhli až k zisku nejcennější trofeje! „Znamená to pro mě hodně, ještě jsem to nezpracoval,“ vzkázal Jakub Filip ještě z Londýna.

Trofej z Wimbledonu míří do Dvora Králové nad Labem, pyšní se jí Jakub Filip

Ostatní sporty
Slávisté na závěr rakouského soustředění porazili Queens Park Rangers 3:0.
Čtvrtý zápas, čtvrtá výhra. Ano, výsledky v přípravě nejsou to rozhodující, ale když se daří, i se trénuje lépe. Fotbalisté Slavie na závěr soustředění v rakouském Aigenu porazili anglické soupeře z týmu Queens Park Rangers 3:0 a z herního kempu se tak zpět do Prahy vrátí se stoprocentní bilancí.

Slavii se daří. V Rakousku vyhrála vše

FORTUNA:LIGA
Markéta Vondroušová slaví vítězství
Tenistka Markéta Vondroušová otočila ve čtvrtém kole Wimbledonu český souboj s Marií Bouzkovou a po výhře 2:6, 6:4, 6:3 poprvé postoupila na travnatých dvorcích v All England Clubu do čtvrtfinále. Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova zdolala nasazenou dvaatřicítku za dvě hodiny a 12 minut. V boji o semifinále vyzve v úterý nasazenou čtyřku Američanku Jessicu Pegulaovou.
10 fotografií

Povedený obrat. Vondroušová přehrála Bouzkovou a je ve čtvrtfinále Wimbledonu

Tenis
Petra Kvitová v akci na Wimbledonu.
Tenistky Markéta Vondroušová a Marie Bouzková prošly do osmifinále Wimbledonu a utkají se mezi sebou o postup mezi nejlepších osm hráček turnaje. Vondroušová porazila Chorvatku Donnu Vekičovou 6:1, 7:5 a znovu vylepšila své maximum na travnatých dvorcích v All England Clubu. Loňská čtvrtfinalistka Bouzková zdolala po dvou hodinách a 37 minutách turnajovou pětku Francouzku Caroline Garciaovou 7:6, 4:6, 7:5

Kvitová slaví rychlý postup, dál jde i rozjetá Vondroušová. Veselý naopak končí

Tenis
Tenista Jiří Veselý slaví ve Wimbledonu další výhru
Jestli se mu někde hraje dobře, tak určitě v posvátném areálu All England Clubu. Tenista Jiří Veselý opět dokázal, že se mu na travnaté půdě ve Wimbledonu daří. Pokaždé totiž přešel alespoň přes první kolo. Londýnskou tradici dodržel příbramský rodák i nyní, když po tříhodinové bitvě porazil 22. nasazeného Američana Sebastiana Kordu 3:1 na sety. Připsal si tak důležitou výhru i body.

Kouzlo Wimbledonu opět Veselému pomohlo. Zase ožil a skolil další hvězdu

Ostatní sporty
Jiří Veselý
Sebevědomí by mohl rozdávat. Čechoameričan Sebastian Korda před Wimbledonem sám sebe označil za jednoho z favoritů londýnského grandslamu. Jenže zůstalo jen u velkých slov. Na činy nedošlo. Syn Petra Kordy nepřešel ani přes první kolo. Narazil totiž na Jiřího Veselého, který zvlášť na trávě platí za postrach favoritů. Čech se s Kordou nemazal a poslal ho zpátky na Floridu.
19 fotografií

Tlučhuba Korda? Veselý na Wimbledonu srazil Čechoameričanovi hřebínek

Tenis
Jiří Lehečka
Tenista Jiří Lehečka byl po výhře nad Rakušanem Sebastianem Ofnerem spokojený s výkonem i premiérovým postupem do 2. kola Wimbledonu. V Londýně mu pomáhá finalista z roku 2010 Tomáš Berdych, s nímž vylepšil hru na trávě nebo servis. Před startem turnaje si zatrénoval s hvězdným Novakem Djokovičem a přestože ho úřadující šampion a vítěz rekordních 23 grandslamových titulů předčil, Lehečka už z něj není tak nervózní jako dříve.
15 fotografií

Lehečkovi na Wimbledonu pomáhá i Berdych. Z Djokoviče už není tak vyjukaný

Tenis
Karolína Plíšková
Česká paráda v Londýně. Jiří Lehečka, Jiří Veselý, Barbora Krejčíková a Petra Kvitová postoupili do 2. kola Wimbledonu. Česká jednička a dvojnásobná šampionka Kvitová porazila Italku Jasminu Paoliniovou po boji 6:4, 6:7 a 6:1. Nasazená desítka Krejčíková zdolala domácí Heather Watsonovou 6:2, 7:5, Veselý vyřadil Američana s českými kořeny Sebastiana Kordu ve čtyřech setech a Lehečka zdolal Rakušana Stebastiana Ofnera třikrát 6:4. Přes první překážku nečekaně neprošla předloňská finalistka Karolína Plíšková, jež prohrála se Srbkou Natalijou Stevanovičovou 2:6 a 3:6.
11 fotografií

Veselý vyřadil Kordu, dál jde i Kvitová. Plíšková vypadla s hráčkou třetí stovky

Tenis
Wimbledonský vítěz Jan Kodeš
Legendární tenista Jan Kodeš nemůže uvěřit, že od jeho vítězství ve Wimbledonu uběhne v pátek už 50 let. Výročí oslaví v Londýně sklenkou vína. Sedmasedmdesátiletý rodák z Prahy je letos zvláštním hostem v All England Clubu a zúčastní se i řady slavnostních akcí. V rozhovoru s novináři si přál, aby se dařilo českým zástupcům, zmínil především dvojnásobnou šampionku Petru Kvitovou.
9 fotografií

Padesát let od triumfu ve Wimbledonu: Možná si dám skleničku vína, řekl Kodeš

Tenis
Kateřina Siniaková.
Tenistka Kateřina Siniaková postoupila na turnaji v Bad Homburgu do finále, zabojuje o čtvrtý titul ve dvouhře a první z travnatého povrchu. Sedmadvacetiletá rodačka z Hradce Králové porazila Američanku Emmu Navarrovou dvakrát 6:2 a navázala na dnešní vítězství ve čtvrtfinálové dohrávce proti nasazené dvojce Rusce Ljudmile Samsonovové (7:5. 4:6. 6:2). V rozhodujícím utkání ji čeká Italka Lucia Bronzettiová.

Siniaková postoupila v Bad Homburgu do finále. V jeden den vyřadila dvě soupeřky

Tenis
Společné setkání ke konci školního roku.
Před koncem školního roku jsme se všichni společně sešli v tělocvičně, abychom navzájem sdíleli, čím žily třídy během druhého pololetí. Zástupci z každé třídy postupně povídali o svých ročníkových hrách, společných zážitcích na výletech, exkurzích, v rámci zajímavé výuky apod. Osmáci a deváťáci letos v květnu navštívili dokonce Londýn, takže i o tomto nezapomenutelném zážitku nám vyprávěli a ukázali spoustu krásných fotek. 
19 fotografií

Školáci z Velehradu se sešli na společném setkání

Čtenář reportér
Na pařížském summitu o dostupném bydlení
Nějak tak by to mohlo vypadat v Praze-Bubnech, na nákladovém nádraží na pražském Žižkově a na jiných místech v Česku, kde se mění obří plochy bývalých nádraží v nové čtvrti. Pařížská čtvrť Clichy Batignolles na severozápadním okraji širšího centra Paříže má svůj základ v parku, který tady vznikl už v roce 2007 na místě bývalého nákladového nádraží. A to v souvislosti s kandidaturou Paříže na olympijské hry v roce 2012. Ty tehdy dostal Londýn. Paříž je bude pořádat příští rok, ale olympijský projekt už bude v jiné části města.
8 fotografií

Místo nákladového nádraží nová čtvrť. Clichy Batignolle je příkladem i pro Česko

Česko a EU
Zřejmě nejznámější karikatura odkazující k takzvanému Velkému zápachu v Londýně v létě 1858, který se společně s různými nemocemi šířil ze silně znečištěné řeky Temže
V létě před 165 lety Londýn drtil nesnesitelný zápach šířící se z Temže. Řeka byla plná splašků i mrtvol. Smrad byl tak velký, že se někteří lidé neudrželi a přímo v ulicích zvraceli či omdlévali. K takzvanému Shnilému létu přispěla paradoxně i technologická novinka dané doby - splachovací záchod. Vše vyřešilo až zbudování kanalizace.
11 fotografií

Lidé zvraceli v ulicích. Shnilé léto v Londýně měl na svědomí splachovací záchod

Svět
Richard Hynek se chystá na Spartan race na Masarykově okruhu v Brně.
Nejlepší z nejlepších. Řeč je o moravanském rodákovi Richardu Hynkovi. Ten závodí v náročném sportu zvaném Spartan a je dvojnásobným mistrem světa i Evropy. Nyní ho čeká v Brně další závod a to Spartan Trifecta Weekend, v unikátním prostředí Masarykova motookruhu. „Spartan mě strašně baví, jelikož se nejedná jen o čistý běh, ale je zde úplně všechno. Lehký běžci na silnici nemají šanci, ale ani namakaný borci z posilovny. Vyhrát tento závod dokáže jen komplexně připravený závodník,“ uvádí Hynek.
6 fotografií

Hynek se chystá na Masarykův okruh. Chce přidat další veliký úspěch

Ostatní sporty
Původně bílá váza ve tvaru holínky od Maxima Velčovského, později rozšířená v mnoha barevných variantách.
Tahle diplomová práce byla opravdu na výbornou. Jestli ji Maxim Velčovský, tehdejší student na pražské UMPRUM, před dvaceti lety skutečně dostal, není vlastně až tak důležité. Noblesní keramická váza Waterproof, která je věrnou kopií obyčejné gumové holínky, se stala fenoménem v Česku i zahraničí. A ze studenta, který se nebál experimentů, vyrostla v podobě Maxima Velčovského jedna z nejvýraznějších osobností současného českého designu.
7 fotografií

Porcelánové holinky studenta provokatéra si svět zamiloval

Věda a technika
Vítězové celostátního kola Zaměstnanecké ligy Deníku: VŠTE
Je to pro Jihočeský kraj nevšední zpráva. Fotbalová bomba. Fotbalový tým VŠTE České Budějovice dokázal, o čem mluvil jeho kapitán. Vysokoškoláci se po prohře ve finále v krajském kole Zaměstanencké ligy Deníku vydali do celostátního kola. V Roudnici nad Labem vyhráli ve finále! Jaká je odměna? Odlet pro celý tým na fotbalový zápas do Londýna!  
23 fotografií

To je velká fotbalová bomba. Z Nové Vsi do Chelsea

Fotbal
Ankylosaurus. Ilustrační snímek
Paleontologové na jihoanglickém ostrově Wight našli dosud neznámý druh obrněného dinosaura. Pradávný živočich byl býložravec a patřil k rozsáhlé skupině ankylosauria, jejíž zástupce mnohdy rovněž pokrýval kostěný pancíř. O studii zveřejněné v odborném časopise Systematic Palaentology píše server BBC.

Vědci objevili nový druh obrněného dinosaura. Jednalo se o býložravce

Objevy
Finále Zaměstnanecké ligy v Roudnici nad Labem
Třetí ročník Zaměstnanecké ligy Deníku vyhrála českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická. Na Stadionu Pod Lipou v Roudnici nad Labem porazila ve finálovém duelu poměrem 5:2 Agrostroj Pelhřimov, a. s. „Já fandím Chelsea, tak poletíme do Londýna!" zavelel trenér a zároveň i náhradní brankář vítězů Jaroslav Kolman. Jihočeši totiž vyhráli hlavní cenu, kterou byl zájezd pro celý tým na vybranou top evropskou soutěž.
187 fotografií

Zaměstnaneckou ligu vyhráli jihočeští vysokoškoláci. Za odměnu uvidí Chelsea

Fotbalové perličky