ŠTÍTEK: Londýn

Čeští fanoušci nebudou chybět ani v polském kotli Národního stadionu ve Varšavě. Mezi nimi bude i kvartet (zleva) Jiří, a tři Zdeňkové Doležalové.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Pátek dopoledne, do výkopu velkého zápasu fotbalové kvalifikace o mistrovství Evropy mezi Českem a Polskem zbývá ve Varšavě už jen několik hodin, ulice hlavního města tomu ale příliš neodpovídají. Centrum plné, na některých místech, včetně místního „Staroměstského náměstí“, je ale spíše znát, že se blíží Vánoce. Fanoušků domácích, i hostů pomálu. Žádné větší shluky, spíše jednotlivci. Výjimku tvoří jedna skupinka.
43 fotografií

Čeští fanoušci se ve Varšavě těší na stadion i atmosféru: Hlavně ať padne gól

Zajímavosti z fotbalu
Z rodinného alba Westreichových: na snímcích je zachycená také budoucí tenisová hvězda Liesl.
Wimbledon je nejstarší tenisový turnaj na světě. Jen jednou se v jeho dlouhé historii stalo, aby v ženské čtyřhře společně nastoupily bok po boku matka s dcerou. Fenomenální tenistka Liesl Herbstová se narodila v Krnově v židovské rodině Westreichových 8. listopadu 1903, tedy přesně před 120 lety. V roce 1946 ve Wimbledonu na turnaji ve čtyřhře nastoupila společně se svou dcerou Dorrit Herbstovou.
32 fotografií

Tenisové legendy Krnova: matka s dcerou ve Wimbledonu společně hrály čtyřhru

Bruntálsko
Po stopách Robina Hooda a Drákuly. Žáci z Vyškova vyrazili do Anglie
Na přelomu září a října se studenti z Gymnázia a SOŠZE Vyškov vydali po dlouhé covidové pauze na poznávací zájezd do Anglie. A co jsme všechno zažili? Zvládli jsme dlouhou cestu do Rotterdamu, který jsme prochodili křížem krážem, patnácti hodinovou plavbu luxusním trajek-tem do severní Anglie, navštívili nádherný Castle Howard (známý z Bridgertonů) a "Dráku-lovo městečko" Whitby.
5 fotografií

Po stopách Robina Hooda a Drákuly. Žáci z Vyškova vyrazili do Anglie

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Tři kluci, čtrnáctiletý a dva patnáctiletí, zabili nožem v Horn-Bad Meinbergu u Bielefeldu bezdomovce, čin si nafilmovali a záběry rozesílali. Mrtvého našel ve čtvrtek ráno kolemjdoucí. Státní zastupitelství předpokládá, že šlo o náhodné setkání pachatelů s obětí. 15letí čin doznali, píše deník Mittelbayerische.

Od sousedů. Mladiství zabili nožem bezdomovce

Z okolí
Zdeněk Mácal v posteli Leoše Janáčka v roce 2007.
Ve věku sedmaosmdesáti let zemřel v polovině týdne světově proslulý dirigent Zdeněk Mácal. Za svou kariéru dirigoval více než 170 významných symfonických orchestrů v Berlíně, Londýně, Vídni, Chicagu a Bostonu. V letech 2003 až 2007 vedl jako šéfdirigent Českou filharmonii. Zdeněk Mácal zanechal také v Ostravě výraznou uměleckou stopu coby prezident MHF Janáčkův máj v letech 2010 až 2015.

Vzpomínka na dirigenta Zdeňka Mácala. Mistra inspirovaly postele géniů

Volný čas
Nepovolená propalestinská demonstrace v Paříži. Francie už dříve protesty na podporu Palestiny v zemi zakázala.
Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás v Gaze se promítl i do Evropy. Důkazem jsou časté demonstrace vyjadřující podporu jedné či druhé straně. Napětí mezi účastníky však stoupá, což se projevuje rostoucím násilím i četností antisemitských hesel. Deník přináší pohled na extrémní případy z evropských měst, které bylo možné sledovat v uplynulých dnech.
16 fotografií

Antisemitská hesla, protesty plné násilí. Válka v Gaze radikalizuje část Evropy

Svět
Reálná muka skutečného Williama Wallace byla ještě mnohem strašlivější, než jak si mohl dovolit ukázat hraný film.
Je teplý letní den 23. srpna 1305. Ulicemi kolem smithfieldského tržiště v Londýně běží pár koní. Za sebou vleče kůl, k němuž je za nohy přivázán nahý muž. Koně ho táhnou tři až šest kilometrů londýnskými ulicemi. Když ho konečně dosmýkají k popravišti, zavalí přihlížející dav nahého odsouzence odpadky a exkrementy. Začíná poprava skotského rebela Williama Wallace.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Statečné srdce, skutečný příběh

Svět
Tomáš Souček
Tomáš Souček pálí, Vladimír Coufal přihrává. Česká dvojka je v laufu a od začátku sezony táhne West Ham. Vytáhlý záložník letos vstřelil už čtyři góly, krajní bek má zase stejný počet asistencí. „Mně ale ještě nikdy na gól nenahrál. Mluvil jsem s ním o tom a musíme to vyřešit,“ culil se Souček, který je momentálně pro Kladiváře nepostradatelný.
24 fotografií

Pan nepostradatelný. V této sezoně cítím velkou motivaci, hlásí z Londýna Souček

Zajímavosti z fotbalu
Ilustrační snímek
Britská policie odvedla v poutech k výslechu 13letého černošského chlapce, který si hrál se svým kamarádem s vodní pistolí. Chlapcova matka si na chování policistů stěžovala kvůli traumatu, které její syn údajně utrpěl. Stejně starému bělošskému chlapci by se podobná věc nestala, prohlásila žena. Policisté se za zákrok omluvili, nikoho však nepotrestali, napsal ve čtvrtek web zpravodajské stanice BBC.

Britská policie spoutala a zadržela černošského chlapce. Hrál si s vodní pistolí

Státy mimo EU
Do ulic Londýna a dalších britských měst vyšli v sobotu 14. října lidé, aby vyjádřili podporu Palestině
Tisíce lidí dnes v Londýně, Manchesteru a dalších britských městech vyšly do ulic na podporu Palestinců. Mnozí z účastníků akce nesli transparenty, na kterých bylo napsáno „Zastavte válku“, „Svobodu Palestině“ či „Bez spravedlnosti nemůže být mír“. Londýnská policie před protestem účastníky varovala, že za vyjadřování podpory Hamásu, který Británie pokládá za teroristickou organizaci, hrozí zatčení a zároveň vyzvala demonstranty, aby se neodchylovali od plánované trasy protestu. Sídlo televize BBC dnes bylo posprejováno červenou barvou. Incidentem se zabývá policie.

Zastavte válku, svobodu Palestině. Do ulic Londýna vyšly tisíce demonstrantů

Státy mimo EU
Slavnostní odhalení pamětní desky držitelce zlaté olympijské medaile v gymnastice družstev Zdence Veřmiřovské v Kopřivnici 12. října 2023.
Mezi olympiádami v Berlíně a v Londýně uběhlo dlouhých dvanáct let. Kopřivnická rodačka Zdenka Veřmiřovská i přesto dokázala z obou přivézt medaile ze soutěží družstev ve sportovní gymnastice. Z té první stříbrnou, z druhé dokonce zlatou. Ve čtvrtek 12. října jí v rodném městě odhalili pamětní desku a oficiálně ji jmenovali čestnou občankou města Kopřivnice.
23 fotografií

Kopřivnice připomněla zlatou olympioničku Veřmiřovskou, odhalením pamětní desky

Novojičínsko
Orestes pronásledovaný fúriemi (1862)
Původně to byla řeč malého kmene ve střední Itálii, posléze dorozumívací prostředek celé obrovské římské říše. Od renesance podnes je latina jazykem vzdělanců, odborníků a rovněž duchovních všude na světě, od Vatikánu přes Londýn a Paříž až po pražskou Univerzitu Karlovu. Adjektivum „mrtvý“ k němu tudíž tak úplně nepasuje. Ne, dokud užíváme výraz „adjektivum“ místo obyčejného přídavného jména.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Mentor šel na rande s megerou a demagog s fúrií

Věda
Mezi vzácné a jedinečné exponáty patří renesanční sekretář vykládaný slonovinou, který zřejmě pochází ze Španělska. Patřil k vybavení na zámku Červený Hrádek.
/FOTO, VIDEO/ Lovecká puška lancesterka z Vejprt, renesanční sekretář vykládaný slonovinou a podivuhodná číše z kokosové skořápky, které pocházejí ze zámku Červený Hrádek, i vyhlášené krušnohorské krajky paličkované nejen z hedvábí, ale třeba z koňských žíní a slámy. Výstava století – 100 let muzea v Chomutově, jíž připravilo oblastní muzeum, ukazuje to nejlepší z jeho sbírek. Mnohdy jde o dosud neviděné cennosti.
48 fotografií

Skleněné negativy, fonograf, pušky. Výstava století v Chomutově ukazuje skvosty

Chomutovsko
Veselí ožilo kroji a písněmi. Opět po roce se konaly tradiční Andělské hody
Víkend na přelomu září a října se Veselí nad Moravou nesl v duchu tradičních Andělských hodů. Tato oblíbená akce, která rok co rok přiláká do ulic města stovky návštěvníků, proběhla i letos, a to navzdory krátké sobotnímu přeháňce. Srdcem slavnosti bylo náměstí Míru, kde se v průběhu celého víkendu odehrávala řada tradičních událostí, včetně stavění máje. Došlo také na výběr nejlepšího burčáku i průvod krojované chasy na ozdobených koňských povozech.
56 fotografií

Veselí ožilo kroji a písněmi. Opět po roce se konaly tradiční Andělské hody

Čtenář reportér
Rytíř d'Éon jako žena. První polovinu života prožil jako muž, druhou jako žena
Jako muž vstoupil do tajných služeb krále Ludvíka XV., jako žena se infiltroval na ruský carský dvůr. Jako muž udatně bojoval ve válce, pak se nechal oficiálně prohlásit ženou a Ludvík XVI. mu pořídil i bohatý dámský šatník. Na to, jaké pohlaví má ve skutečnosti rytíř d'Éon, francouzský špion žijící v 18. století, se za jeho života uzavíraly sázky. Pravdu odhalila až pitva. 
8 fotografií

Žena, nebo muž? Francouzský špion d'Éon měnil pohlaví, pravdu odhalila až pitva

Historie