ŠTÍTEK: Londýn

Tublatanka zahájí své výroční turné v Plzni.
Už více než 40 let se pohybuje na hudební scéně slovenská rocková stálice Tublatanka. Teď při té příležitosti a zároveň po vydání nové desky s titulem Uprostred chaosu vyráží na výroční turné 40 rockov – Dobrí priatelia tour po českých městech, jako první má na programu ve čtvrtek 28. září Plzeň.

40 rocků. Slovenská Tublatanka zahájí výroční turné v Plzni

Volný čas
Lukáš Rohan
Vodní slalomář Lukáš Rohan skončil na mistrovství světa v Londýně v závodě kanoistů čtvrtý, medaile mu unikla o tři setiny sekundy. Předloňský světový šampion Václav Chaloupka obsadil šesté místo. Gabriela Satková dostala ve finále kanoistek penalizaci za neprojetí branky a obsadila deváté místo. Druhé světové tituly v kariéře vybojovali Slovinec Benjamin Savšek a Britka Mallory Franklinová.

Češi vybojovali dvě olympijské místenky. Rohanovi unikla medaile o tři setiny

Ostatní sporty
Obchodní dům Harrods.
Výrobky tradiční karlovarské sklárny Moser jsou nově k vidění ve slavném obchodním domě Harrods v Londýně. Společně s britskou firmou Carrs Silver Sheffield sklárna představuje své nadčasové produkty, jako je například váza Montagne nebo nápojový set Paula, v kombinaci se stříbrnými příbory. Spojením produktů dvou rodinných podniků s hlubokými historickými kořeny vzniká unikátní expozice s nádechem luxusu a noblesy.

Český křišťál mohou lidé obdivovat v londýnském obchodním domě Harrods

Karlovarsko
Martin Řezníček.
Je fanoušek Arsenalu a naživo si užil výhru svých oblíbenců v Londýně. Pokud jeho tým DAIKIN Device Czech Republic uspěje v Zaměstnanecké lize Deníku, jejíž okresní kolo ve čtvrtek hostí stadion brněnské Sparty, mohl by kapitán Martin Řezníček se svými spoluhráči zhlédnout třeba další duel anglické ligy.

Chceme si s kolegy užít skvělý den, vyhlíží turnaj kapitán týmu DAIKIN

Fotbal
Emil a Dana Zátopkovi.
Už britský list The Independent je před více než 10 lety ve speciálním valentýnském vydání zařadil mezi 10 dvojic symbolizujících v novodobé historii lidstva osudové spojení lásky, vášně a přitažlivosti. A jak Britové rádi uvádějí, právě v Anglii, na letních olympijských hrách v Londýně roku 1948, se do sebe Dana (roz. Ingrová) a Emil Zátopkovi zamilovali a krátce nato, ještě téhož roku na podzim, se i vzali. Letos, po 75 letech, by oslavili nejen 101. narozeniny, ale i tzv. nebeskou svatbu.
12 fotografií

Slavný sportovní pár z MS kraje by oslavil 101. narozeniny a nebeskou svatbu

Ostatní sporty
Vít Přindiš (vpravo) a Jiří Prskavec
Kajakáři Jiří Prskavec, Jakub Krejčí a Vít Přindiš vyhráli na mistrovství světa ve vodním slalomu závod hlídek. Zlato se českému týmu povedlo naposledy získat v roce 2017, kdy jel s Prskavcem a Přindišem Ondřej Tunka. Kajakáři se na dráze v Lee Valley postarali o druhou českou medaili, tu první získaly na úvod programu stříbrné kanoistky Gabriela Satková, Tereza Fišerová a Tereza Kneblová.
9 fotografií

Češi zazářili v závodech hlídek. Kajakáři slaví světový titul, kanoistky stříbro

Ostatní sporty
Šipkař Karel Sedláček
Průkopník českých šipek? Karel Sedláček bere podobná vzletná přízviska s rezervou, ale jak jinak charakterizovat muže, který se z přátelského přítmí českých hospod dostal až pod reflektory nejprestižnějších světových turnajů? Jeho příklad ukazuje, že dokázat lze cokoli, stačí chtít a dřít. Šipky jsou ostatně hrou pro každého, jak se lze přesvědčit třeba při Gambrinus Cupu pro amatérské hráče a hráčky.
6 fotografií

Je to řež, říká šipkař Sedláček o životě mezi profíky. U terče je každý nepřítel

Ostatní sporty
Yvonne Přenosilová.
Pěvecká legenda 60. let Yvonne Přenosilová zemřela v pondělí 11. září. Kariéru startovala na počátku 60. let v divadle Semafor, kam dělala konkurz. Shodou okolností ho zvěčnil ve stejnojmenném filmu režisér Miloš Forman. S písní La Malagueña se tehdy sice neprosadila, všiml si jí ale skladatel Karel Mareš, který ji vybral do skupiny Olympic. Ta v sezóně 1963 - 1964 vystupovala v Semaforu s pásmem Ondráš, a tak se Yvonne objevila poprvé na zdejším jevišti. 
8 fotografií

KVÍZ: Yvonne Přenosilová milovala syna, hudbu i rádio. Zavzpomínejte na ikonu

Hudba
Přehlídka psů rasy corgi na památku zesnulé královny Alžběty II v Londýně, neděle 3. září 2023
Velká Británie si připomíná první výročí úmrtí královny Alžběty II. Mezi řadou vzpomínkových akcí rozhodně nezapadlo setkání majitelů psů plemena velšský corgi, které se konalo 3. září před Buckinghamským palácem v Londýně. Právě toto plemeno oblíbená britská panovnice velmi milovala. Fotografie královny s šátkem na hlavě, jak se prochází se svými psy, asi viděl každý. Proč měla Alžběta II. plemeno corgi tak ráda? A co se s královninými psy stalo?
4 fotografie

Rok od smrti královny Alžběty: Podívejte se, jaké speciální pocty se jí dostalo

Zvířecí deník a chovatelství
V pasovském dómu je rušno.
Kolem 9500 píšťal ze 17 974 varhan ve 233 rejstřících dómu Sv. Štěpána v Pasově, až do 90. let největších církevních na světě, bude sanováno v Bonnu. První zdejší varhany stavěl zdejší Leopold Freundt v letech 1685 – 1688, do současné podoby je uvedla firma Steinmeyer z Öttingenu v roce 1928 a hlas jim dala pasovská firma Eisenbarth v letech 1978-1981.

Od sousedů: Pasovské varhany jdou na sanaci

Z okolí
Klavír Freddieho Mercuryho se dražil v akci
Za více než 1,7 milionu liber (téměř 50 milionů korun) se  vydražil klavír, na němž zpěvák Freddie Mercury komponoval některé z hitů skupiny Queen. Přibližně o 360 tisíc liber méně vynesl během večerní aukce v síni Sotheby's rukopis textu skladby Bohemian Rhapsody. Celkem se v Londýně prodalo více než pět desítek předmětů, které patřily excentrickému zpěvákovi, zesnulému před 32 lety.
4 fotografie

Klavír či rukopis Bohemian Rhapsody. O věci Freddieho Mercuryho se strhl boj

Hudba
Adéla Drábková
Naše škola letos nabídla kromě tradičních dvoutýdenních odborných stáží v Dublinu v rámci programu Erasmus i dlouhodobou stáž pro dvě studentky. Ty rozšířily řady více než 400 studentů naší školy, kteří za 10 let trvání projektů vyjeli pracovat do Londýna či Dublinu. Veškeré náklady (letecká doprava, ubytování i strava) jsou hrazeny Evropskou Unií v rámci programu Erasmus+.
11 fotografií

Studentky Obchodní akademie a VOŠ Kotlářská vyjely na tříměsíční stáž v Irsku

Čtenář reportér
Haruka Kitagučiová při finálovém závodě na MS v Budapešti
To tady ještě nebylo. Na víkendovém mistrovství ČR atletických družstev v Hodoníně nebude A.C. Tepo Kladno reprezentovat z účastníků nedávného světového šampionátu jen čtvrtkař Matěj Krsek. Vedle držitele bronzu ze smíšené štafety se totiž představí i zlatá oštěpařka Haruka Kitagučiová, kterou má kladenský klub napsanou na soupisce jako hostujícího závodníka.
9 fotografií

Kladno jde do boje se šampionkou. V Hodoníně se předvede Haruka Kitagučiová

Ostatní sporty
Michaela Hrubá se v Budapešti do finále nepodívá.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Někdejší velký výškařský talent, držitelka tří zlatých medailí z globálních juniorských šampionátů se vrátila na letní světový šampionát po šesti letech. Michaela Hrubá tehdy v Londýně skončila jedenáctá, u Dunaje se však do finále nepodívá. Na vrcholných světových a evropských soutěžích vypadla v kvalifikaci teprve podruhé v kariéře.
7 fotografií

Hrubá se mezi světovou elitu nedostala. Tohle mě mrzí, litovala výškařka

Atletika
Karlos Vémola na archivním snímku
Velký sen ikony české MMA scény Karlose Vémoly se již brzy stane skutečností. Osmatřicetiletý zápasník se může těšit na vytoužený celovečerní dokument, jenž vznikne z dílny režisérů Michala Samira s Šimonem Šafránkem. Film nesoucí název „Karlos“ chce divákům odhalit, jaký je šampion smíšených bojových umění mimo světla reflektorů. Podle tvůrců se však nejedná o pouhý medailonek těžící z jeho rostoucí popularity. Do kin snímek vstoupí již v lednu 2024.
6 fotografií

VIDEO: Film o Vémolovi vstoupí v lednu do kin. Režiséři poodkryli první záběry

Ostatní sporty
Herny,hrací automaty,hazard…
Debata ohledně regulace hazardu v metropoli se v posledních měsících vyostřuje. Antimonopolní úřad pokutuje město za nejednotná pravidla ve vyhláškách. Praha tak stojí před rozhodnutím, zda zvolit úplný zákaz hazardu na celém území, nebo ho naopak všude povolit. Může ale také zkusit přijmout jinou regulaci, případně spoléhat na to, že ve sporu s antimonopolním úřadem uspěje. V krajní variantě jí hrozí i vyplácení nákladných náhrad škod provozovatelům kasin.
5 fotografií

Zákaz kasin jako v Moskvě. Praha řeší problém s hazardem, přitom jí hrozí žaloby

Praha
V Prachaticích se z Čechů nejlépe umístili Lukáš Kočař a Helena Karásková Erbenov
To byla fantazie. Lukáš Kočař dokázal urvat bronzovou medaili na skvěle obsazeném závodu XTERRA Světové série v Prachaticích. Nabitému víkendu dominovali terénní triatlonisté z Francie, kteří ovládli sobotní hlavní závod i nedělní Short Track. Ze dvou zlatých medailí se radovala Solenne Billouinová. Nejlepší Češkou byla pátá Helena Karásková Erbenová.
6 fotografií

Kočař zazářil v Prachaticích. Na XTERRA Světové sérii vybojoval bronz

Ostatní sporty
Šéf wagnerovců Prigožin v prostorách budovy velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostovu na Donu
Je reálně možné, že Kreml už finančně nepodporuje ruskou soukromou žoldnéřskou Wagnerovu skupinu. Informovalo o tom v neděli britské ministerstvo obrany v pravidelné ranní zprávě vycházející ze zpravodajských informací. Skupina podle ministerstva kvůli finančnímu tlaku pravděpodobně směřuje k redukci počtu členů a přenastavení, hlavně kvůli snaze ušetřit na platech svých příslušníků.
7 fotografií

Moskva zřejmě přestala financovat wagnerovce. Zredukují počet členů, míní Londýn

Svět
Finále Velké  ceny Ústí nad Labem: v červeném Miloš Bartl podlehl vicemistrovi světa Omari Jonesovi z USA.
Miloš Bartl je už šestinásobným šampionem ČR. Který kladenský sport to má? S přestávkami hokejisté, blahé paměti. Na minulou Olympiádu do Tokia se Bartl nepodíval, když si hned v prvním zápase londýnské kvalifikace zlomil ruku. Trvá ale naděje, že se do olympijského ringu postaví v Paříži. Naděje pro něho, ale i pro celý český box. Vždyť ten se na OH naposledy prezentoval v roce 2012 v Londýně. A poslední medaile Rudolfa Kraje ze Sydney 2000 je už hodně zaprášená. Je stříbrná, stejně jako ta úplně první, kterou v roce 1928 přivezl Jan Heřmánek z Amsterdamu. V mezidobí dosáhli Češi třikrát na zlato a dvakrát brali bronz.

Slíbil jsem mamince, že budu boxovat na olympiádě, říká šampion z Kladna Bartl

Ostatní sporty
Desátý ročník akce Van & truck show si užili návštěvníci, kteří zavítali v sobotu na přerovské výstaviště. Kromě atraktivních ukázek a soutěží si mohli prohlédnout dodávky a kamiony, ale také zhlédnout zásahy hasičů a policie.
Sebastian Vráblík žije v Londýně a byl zřejmě nejvzdálenějším účastníkem desátého ročníku Van & Truck Show - každoročního setkání řidičů dodávek a kamionů, které se vůbec poprvé v historii konalo v Přerově. Spolu s ostatními řidiči se vydal v pátek večer na spanilou jízdu městem, která se stala zároveň pozvánkou na sobotní našlapaný program na výstavišti.
78 fotografií

VIDEO: Likvidace vraku i spanilá jízda městem. Van and Truck Show oslnila Přerov

Regiony
Desátý ročník akce Van & truck show si užili návštěvníci, kteří zavítali v sobotu na přerovské výstaviště. Kromě atraktivních ukázek a soutěží si mohli prohlédnout dodávky a kamiony, ale také zhlédnout zásahy hasičů a policie.
Sebastian Vráblík žije v Londýně a byl zřejmě nejvzdálenějším účastníkem desátého ročníku Van & truck show - každoročního setkání řidičů dodávek a kamionů, které se vůbec poprvé v historii konalo v Přerově. Spolu s ostatními řidiči se vydal v pátek večer na spanilou jízdu městem, která se stala zároveň pozvánkou na sobotní našlapaný program na výstavišti.
78 fotografií

VIDEO: Likvidace vraku i spanilá jízda městem. Van & truck show hostila Přerov

Přerovsko
Tyčkařka Jelena Isinbajevová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem
Bývalá skokanka o tyči a dvojnásobná olympijská vítězka Jelena Isinbajevová byla po dlouhá léta považována za jednu z nejzářivějších tváří ve sportovní výkladní skříni ruského režimu. Veřejně podporovala Vladimira Putina a když to bylo nutné, vehementně lála Západu (například kvůli sankcím za masový ruský doping či údajné propagaci homosexuality). Vypadá to ale, že Isinbajevová se rozhodla přejít na opačnou stranu barikády.
8 fotografií

Zrádkyně Isinbajevová. Vrať peníze, auta a byt, vyzývají Rusové padlou hvězdu

Atletika