ŠTÍTEK: národní park

V Albeřické jeskyni v Bischofově lomu probíhá speleologický výzkum. Jeho součástí je čerpací zkouška.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Speleologický výzkum v největší krkonošské jeskyni v Horních Albeřicích a především odčerpávání podzemní vody na jejím vstupu v Bischofově lomu v oblasti první a druhé zóny národního parku se nelíbí místním chalupářům. „KRNAP odvodňuje Krkonoše,“ stěžuje si Jan Vítek. „Loni na podzim jsme dva měsíce poprvé neměli vodu z místního vodovodu,“ upozorňuje.
21 fotografií

KRNAP odvodňuje Krkonoše, zlobí se albeřičtí chalupáři

Krkonoše
Ilustrační foto.
Šumava – Jihočeský kraj, který se ocitl v posledních dnech v těžké mediální defensivě, pokud jde o jeho názory na Šumavu, podpořil bývalý ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek. Ten je také krajským koordinátorem vznikajícího hnutí Trikolora. Park podpořil zejména v tom, že podává žalobu na postup správy parku a ministerstva životního prostředí při projednávání nové zonace parku.

Žalobu na novou zonaci NP Šumava podpořil jeho bývalý ředitel

Prachaticko
Ilustrační foto.
Jihočeský kraj, který se ocitl v posledních dnech v těžké mediální defensivě, pokud jde o jeho názory na Šumavu, podpořil bývalý ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek. Ten je také krajským koordinátorem vznikajícího hnutí Trikolora. Park podpořil zejména v tom, že podává žalobu na postup správy parku a ministerstva životního prostředí při projednávání nové zonace parku.

Žalobu na novou zonaci NP Šumava podpořil jeho bývalý ředitel

Regiony
Ilustrační foto.
Jižní Čechy/Šumava – Krajská rada schválila podání správní žaloby na proces přípravy nové zonace Národního parku Šumava. Vadí jí hlavně to, že z přípravy byl prakticky vyloučen jak kraj, tak šumavské obce. Správa parku však tvrdí, že se jednalo se všemi a k zonaci se vyjádřily i oba kraje.

Kraj podává žalobu na projednávání nové zonace národního parku

Prachaticko
Odvoz dřeva napadeného kůrovcem - ilustrační foto
V ČR bude letos minimálně 30 milionů metrů krychlových kůrovcového dřeva. Krizové odhady hovoří až o 50 milionech metrů. Sucho zasáhlo kromě smrků další druhy. Po jednání o spolupráci českého a bavorského národního parku to dnes ČTK řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Spolu s bavorským protějškem Thorstenem Glauberem potvrdili, že Šumava na tom není tak zle.
25 fotografií

Kůrovec v Česku: Napadeného dřeva bude letos nejméně 30 milionů kubíků

Ekonomika
Pohled z Plechého na Plešné jezero.
Nová Pec – Divokou přírodu a k tomu dobrou kávu si budou moci vychutnat ti, kteří vyrazí v pátek mezi 10. a 16. k šumavskému Plešnému jezeru. Přímo na hrázi ledovcového jezera, které leží v Národním parku Šumava, se koná akce s příznačným názvem Káva v divočině.

Na Plešném se bude popíjet káva v divočině

Českokrumlovsko
Odvezte si z Krkonoš své odpadky, Krakonoš vás vidí.
/FOTOGALERIE/ Víte, že obal od sušenky se v přírodě rozkládá déle než čtvrt století? Obyčejný plastový kelímek 70 let, zvlhčený ubrousek 100 let a dokonce obyčejný „špaček“ od cigarety po vás v přírodě zůstane ještě dalších 15 let? V Krkonoších jsou takových zdánlivě neškodných odpadků tuny a s přibývajícím počtem turistů přibývají.
15 fotografií

Odvezte si své odpadky, Krakonoš vás vidí. KRNAP zahájil novou kampaň

Regiony