ŠTÍTEK: národní park

Stupně požárního rizika v Českém Švýcarsku
Správa národního parku České Švýcarsko přijala ke konci dubna opatření, které v případě požární výstrahy omezuje návštěvy turistů v chráněném území za pomoci "semaforu". Český hydrometeorologický ústav vydal v pondělí 29. dubna výstrahu před požárem, která tak pro návštěvníky národního parku znamená zákaz vstupu do lesů v nočních hodinách.

Semafor ukazuje žlutou. V Českém Švýcarsku platí noční zákaz vstupu do lesů

Děčínsko
Schůzku se starosty obcí Křivoklátska k jednání o záměru zřídit národní park svolalo na čtvrtek 23. února na středočeský krajský úřad ministerstvo životního prostředí. Většina pozvaných ale nedorazila.
Ve středu 17. dubna se v Broumech uskutečnilo setkání zástupců obcí a hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové a radou kraje na téma: Pomoc Středočeského kraje obcím s přípravou na případné zřízení Národního parku Křivoklátsko. Většina zástupců obcí nakonec hned po začátku debaty odešla ze sálu sokolovny, neboť program setkání se podle nich nesl pouze v režii hejtmanky a jejich odmítající postoj a důvody, proč si Národní park nepřejí, neměly být vyslyšeny.

Schůzka s hejtmankou ohledně Národního parku skončila odchodem většiny starostů

Rakovnicko
Ředitel Užanského NP Yaroslav Shukal a  ředitel NP Šumava Pavel Hubený si předávají podepsané listiny.
Ze srdce Národního parku Šumava do samého centra Užanského Národního parku na Ukrajině to sice je vzdušnou čarou více než 650 km, ale obě chráněná území mají k sobě překvapivě blízko. A to jak charakterem přírodního prostředí, historií tak od 11. dubna také oficiálně stvrzenou spoluprací, kterou ve formě memoranda podepsali ředitelé obou parků, Pavel Hubený a Yaroslav Shukal na Ukrajinské ambasádě v Praze.

Ředitelé Šumavského a Užanského národního parku podepsali spolupráci

Prachaticko
Zemětřesení na Tchaj-wanu a hledání pohřešovaných
Po nejhorším zemětřesení na asijském ostrově Tchaj-wan za poslední čtvrtstoletí úřady potvrdily již smrt nejméně dvanácti lidí. V národních parcích a lomech v okolí pobřežního města Chua-lien pokračují práce na záchraně těch, kteří uvázli na špatně přístupných místech. Práci však komplikují pokračující otřesy. Následky zemětřesení v oblasti zachytily kamery.
17 fotografií

Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu: Z hor pršelo kamení, záchranáři bojují s časem

Svět
Psí výkaly v sáčcích nacházejí němečtí, ale občas i čeští ochránci přírody na různých místech, včetně stolů, přístřešků či ukazatelů.
Strážci Národního parku Bavorský les řeší v poslední době netradiční problém. Turisté, kteří se do přírody vydávají se svými psími miláčky, sice seberou jejich výkaly, ale sáčky už si neodnesou a nechávají je na různých místech v národním parku, dokonce i na stolech, v přístřešcích či pověšené na ukazatelích. Strážci bavorského parku tak musí balíčky s nechutným obsahem odnášet často i kilometry daleko, což se jim příčí. Nejsme popeláři, říkají. Nejsou sami, kdo podobný problém řeší, občas se s tímto chováním turistů setkávají i ochránci přírody na české straně Šumavy.

Psí výkaly na stolech i ukazatelích. Strážci národního parku řeší nový problém

Klatovsko
Nad Edmundovou soutěskou i Gabrielinou stezkou jsou tisíce popadaných stromů a nestabilních skalních bloků.
/FOTO, VIDEO/ Nejméně pět let od požáru bude kvůli ochraně přírody nepřístupná Gabrielina stezka a lodičky v Edmundově soutěsce. Tento týden to oznámila Správa Národního parku České Švýcarsko starostům a podnikatelům v regionu. Argumentuje tím, že vytěžit ohněm poškozené kmeny není bezpečně možné. Navíc by to podle správy ohrozilo nejcennější část přírody, která v národním parku je. Po třech letech správa parku situaci znovu posoudí. Za co nejrychlejší otevření obou stezek dlouhodobě lobují obce i podnikatelé z regionu.
18 fotografií

Gabrielina stezka i Edmundova soutěska zůstanou zavřené, nelze nad nimi kácet

Děčínsko
Turisté v Českém Švýcarsku. Ilustrační foto
Naprosto nečekaná čísla o návštěvnosti Českého Švýcarska přinesla nejčerstvější data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Region se dokázal vzpamatovat z covidu i z velkého předloňského požáru a počet nocí turisty strávených v Českém Švýcarsku byl za posledních pět let nejvyšší. Výrazně také vzrostla kapacita ubytovacích zařízení.
12 fotografií

Turisté strávili v Českém Švýcarsku půl milionu nocí, více než před covidem

Děčínsko
Ilustrační foto.
Rada Národního parku Šumava ve čtvrtek 15. února odsouhlasila novou podobu klidových území na Šumavě. Nová pravidla pohybu návštěvníků po Šumavě ale musí oficiálně vyhlásit ministerstvo životního prostředí. Na otázku, kdy k tomu dojde, zatím nemá mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák přesnou odpověď. Může to být letos, ale klidně až od roku 2025. Do té doby platí pravidla z loňského října.

Nová klidová území na Šumavě lidem nabídnou zatím neprobádaná území

Prachaticko
Okresní soud v Děčíně. Ilustrační foto
Děčínský okresní soud rozhodoval ve středu 14. února o prodloužení vazby pro Jiřího L., kterého policie viní že zapálení Národního parku České Švýcarsko v létě 2022. Ve vyšetřování samotného požáru pak došlo k posunu. Správa národního parku poslala policii aktualizované vyčíslení škody, která je v jejím případě výrazně vyšší než původně uváděná částka.

Národní park jsem nezapálil, řekl bývalý strážce. Soud jej nechal ve vazbě

Krimi
České Švýcarsko.
Téměř 60 podnikatelů a zástupců obcí z Českého Švýcarska a jeho okolí se obrátilo otevřeným dopisem na premiéra Petra Fialu. Podle svých slov jsou kvůli kůrovcové kalamitě a velkému požáru ve velmi zoufalé situaci. Nelíbí se jim, že je zavřená velká část turistických stezek včetně těch velmi lukrativních, jako jsou cesty soutěskami Kamenice a Gabrielina stezka k Pravčické bráně. Podnikatelé i obce tak přicházejí o peníze od turistů.
4 fotografie

Jsme v zoufalé situaci, píšou podnikatelé z Českého Švýcarska premiérovi

Děčínsko
Prezident republiky Petr Pavel navštívil ve středu Vrchlabí.
/ANKETA/ Zavedení vstupného do hřebenových partií Krkonošského národního parku bylo jedním z témat, o kterém diskutovali zástupci Správy KRNAP a starostové krkonošských obcí s prezidentem republiky Petrem Pavlem při jeho středeční návštěvě ve Vrchlabí. „Krkonoše byly moje první hory, po kterých jsem šlapal, a moc rád po nich chodím dodneška. Musím však říct, že v některých obdobích, když jdu hřebenovou túru a potkávám tam přibližně tolik lidí jako na Václavském náměstí, tak mě to trochu odrazuje,“ řekl Petr Pavel.
25 fotografií

KRNAP řešil s prezidentem vstupné do hor. Za Harracha to byly dva krejcary

Krkonoše
Ilustrační foto
O návratu vlků do Krkonoš jsme letos informovali již několikrát. Na sledování jejich návratu do krkonošské přírody úzce spolupracujeme s Mendelovou univerzitou v Brně, která se v rámci mezinárodního projektu LIFE WILD WOLF snaží porozumět interakcím lidí a vlků v evropské krajině.

V Krkonoších byl smrtelně postřelen vlk s GPS obojkem

Čtenář reportér
Africká savana.
Ostravská zoo zve ve středu 6. prosince všechny zájemce na poslední letošní přednášku z cyklu Zajímavosti ze světa zoologie. V tomto mrazivém období nás zavede do teplých krajů východní Afriky a představí několik národních parků. Těšit se můžete i na bonus v podobě adventního kalendáře zoo.

Přednáška v Zoo Ostrava: Národní parky východní Afriky

Čtenář reportér
Zrušme KRNAP!
Zrušme KRNAP! je název krátkometrážního dokumentárního filmu, který u příležitosti 60. výročí založení našeho nejstaršího národního parku natočil přírodovědec a fotograf Petr Jan Juračka se svým týmem. Slavnostní premiéra proběhla v pražském kině MAT za přítomnosti náměstka ministra životního prostředí Tomáše Tesaře, předsedy Svazku měst a obcí Jana Sobotky a dalších významných hostů.

Dokument k 60 výročí: Zrušme KRNAP!

Čtenář reportér
Fotopast zachytila v České Švýcarsku kočku divokou.
Nečekaného nového obyvatele Českého Švýcarska odhalily fotopasti. Podle snímků z loňského roku se národním parkem proháněla kočka divoká. Na její fotografie narazili odborníci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity při vyhodnocování série snímků z loňského března, které zachycují kočku s typickými rozlišovacími znaky pro kočku divokou. 

Nový obyvatel Českého Švýcarska? Fotopast zachytila kočku divokou

Děčínsko
Veřejné slyšení k petici proti vyhlášení Národního parku Křivoklátsko na jednání petičního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
/FOTO, VIDEO/ Argumenty ochranářské i lesnické provázejí většinu debat o záměru zřídit Národní park Křivoklátsko. Ve skutečnosti jde o rozhodnutí politické. Shodli se na tom snad všichni návštěvníci veřejného slyšení petice, k níž podpis jako výraz nesouhlasu připojilo přes jedenáct tisíc občanů. Na projednání ve sněmovně v tomto týdnu dorazili především odpůrci záměru - z Rakovnicka dokonce přijel autobus plný lidí, nechybělo ale ani pár hlasů záměr podporujících.
18 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Petiční výbor parlamentu odpůrce nepodpořil

Z okolí
V centrální části Nárdního parku Šumava začalo platit omezení vstupu. Důvodem vyhlášeného omezení vstupu je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce
Na části území Národního parku Šumava začalo nově platit omezení vstupu. Týká se oblasti, která přiléhá k hranici s Národním parkem Bavorský les. Opatření zceluje plochu, ve které už klidové území existuje a je tak již desítky let z větší části veřejnosti nepřístupná. Od Pramenů Vltavy až po Plesnou se tak nyní mohou turisté pohybovat pouze po značených turistických trasách.
5 fotografií

Zákaz na Šumavě: Turisté kvůli tetřevovi mohou jen po značených trasách

Prachaticko
Obojky pomohou poznat a chránit lvy. Safari park zahájil výzkum šelem v Tanzanii
Tým odborníků z Česka a Tanzanie označil v tamějším národním parku Mkomazi trojici lvů telemetrickými obojky. Data, která budou přístroje pravidelně poskytovat, pomohou ochráncům přírody poznat způsob života lvů, předcházet jejich konfliktům s lidmi a chránit je. Projekt je dalším krokem v rámci dlouhodobé spolupráce mezi safari parkem a NP Mkomazi, který povede k ochraně populací tamějších zvířat i celého prostředí.
3 fotografie

Obojky pomohou poznat a chránit lvy. Safari park zahájil výzkum šelem v Tanzanii

Krkonoše
Požár značně poničil také Edmundovu soutěsku. Ilustrační foto
Turisté se další tři měsíce nedostanou na některá loňským rozsáhlým požárem zasažená místa v národním parku České Švýcarsko. Opatření obecné povahy platné od 1. října do 31. prosince vydal děčínský magistrát. Zákaz měl původně platit do soboty 30. září. Magistrát ho prodloužil, protože nadále hrozí nebezpečí pádu stromů, kamenů nebo jejich částí, a to nejen kvůli poškození požárem, ale i kvůli kůrovci.

Turisté se další tři měsíce nedostanou na některá místa v Českém Švýcarsku

Děčínsko
Do soutěsek ve Hřensku každoročně před požárem mířily stovky tisíc turistů. Ilustrační foto
Nebezpečí úrazu na vybraných místech v národním parku České Švýcarsko, která loni zasáhl ničivý požár, trvá. Správa parku proto požádá o prodloužení zákazu vstupu na Gabrielinu stezku, do údolí Soorgrund a na další lesní pozemky, například v okolí Edmundovy soutěsky či v Pravčickém dolu. ČTK to řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková. Opatření trvá do konce září, prodloužit o další tři měsíce ho může děčínský magistrát. Žádost zatím nepřišla, řekl ČTK mluvčí radnice Luděk Stínil.
16 fotografií

Turisté asi dál nebudou moci na některá místa po požáru v Českém Švýcarsku

Děčínsko
Do soutěsek ve Hřensku každoročně před požárem mířily stovky tisíc turistů. Ilustrační foto
Nebezpečí úrazu na vybraných místech v národním parku České Švýcarsko, která loni zasáhl ničivý požár, trvá. Správa parku proto požádá o prodloužení zákazu vstupu na Gabrielinu stezku, do údolí Soorgrund a na další lesní pozemky, například v okolí Edmundovy soutěsky či v Pravčickém dolu. ČTK to řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková. Opatření trvá do konce září, prodloužit o další tři měsíce ho může děčínský magistrát. Žádost zatím nepřišla, řekl mluvčí radnice Luděk Stínil.
16 fotografií

Turisté asi dál nebudou moci na některá místa po požáru v Českém Švýcarsku

Z okolí
Požáry v Řecku, srpen 2023
Situace s požáry v Řecku se výrazně zlepšila. Informovaly o tom řecké úřady. Nejvážnější je i nadále situace u řeky Evros na severovýchodě země, kde zasahují i hasiči vyslaní z Česka. Proti výskytu nových ohnisek bojují hasiči i u národního parku Parnitha u Atén. Podle agentury AFP požáry v posledních dnech zasáhly ve velké míře „zelené plíce“ Řecka a obnova po nich nebude jednoduchá.
26 fotografií

Situace se zlepšila, hlásí řecké úřady. Požáry ale zasáhly i „zelené plíce“ země

Státy EU
Turisté v Českém Švýcarsku. Ilustrační foto
Přesně před rokem zuřil v Českém Švýcarsku největší lesní požár v historii Česka. První turisté se do regionu začali vracet již na podzim, výrazně tomu pomohly pobytové vouchery financované krajem. Ale ani rok po požáru se počet návštěvníků nevrátil na extrémně vysoká předcovidová čísla. Navíc se změnilo i chování návštěvníků Českého Švýcarska, kteří jezdí především za jednodenní turistikou. Změnila se i národnostní skladba turistů, prim hrají především cizinci. Přesto na některých místech národního parku návštěvnost výrazně stoupla.
12 fotografií

Méně rezervací, více cizinců. České Švýcarsko se rok po požáru proměnilo

Děčínsko