ŠTÍTEK: národní park

Obec Broumy a okolní chráněná krajinná oblast Křivoklátsko
I obce, jejichž představitelé a občané se nyní staví proti plánům na zřízení Národního parku Křivoklátsko, jednou pochopí, že tahle změna je v jejich prospěch. To na jednání zastupitelů Středočeského kraje přišla v pondělí 30. května naznačit ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Má za to, že u odpůrců převažuje spíš nechuť ke změnám než to, že by existovaly nějaké skutečné hrozby.
22 fotografií

Obce jsou proti. Národní park Křivoklátsko má přesto vzniknout

Z okolí
Krkonošský národní park.
Krkonošský národní park slaví 59 let od svého vyhlášení. Dne 17. května 1963 byla završena snaha generací odborníků a vědeckých institucí o vyhlášení Krkonoš národním parkem. Tento krok logicky navazoval na vyhlášení Karkonoského Parku Narodowého na polské straně hor, které nastalo o čtyři roky dříve (1959). Celé pohoří – bez ohledu na státní hranici – tak získalo statut národního parku a s tím související ochranu na ploše přibližně 600 km2.  
8 fotografií

Krkonošskému národnímu parku je 59 let, má za sebou řadu mezníků

Čtenář reportér
Krkonoše.
Krkonošský národní park (KRNAP) je nejstarším ze čtyř parků v České republice. A zároveň ten nejnavštěvovanější. „Téměř denně řešíme zhoubný fenomén apartmánového bydlení a návštěvnost Krkonošského národního parku. 13 milionů návštěv nás řadí k pětici nejnavštěvovanějších národních parků na světě,“ přiblížil ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.
21 fotografií

FOTO: Krkonoše ročně navštíví 13 milionů lidí. Správa řeší fenomén apartmánů

Jablonecko
Pohled do oblasti rozšíření Národního parku Bavorský les.
Národní park Bavorský les se zvětšuje. Navíc se už letos zvětší bezzásahovost na 75 procent jeho rozlohy. Rozšíření o více než 600 hektarů jednomyslně podle informací mluvčího Národního parku Šumava schválil Bavorský zemský sněm. „Je tak největším lesním národním parkem v Německu. Společně s Národním parkem Šumava tvoří nejrozsáhlejší území divoké přírody bez lidských zásahů ve střední Evropě,“ upřesnil Jan Dvořák.

Bavorský les je větší, zemský sněm schválil rozšíření a je největší v Německu

Prachaticko
V Českém Švýcarsku zachránili malé lišče
Jen několikatýdenní lišče se podařilo zachránit v národním parku, bez pomoci lidí by patrně uhynulo. Ochránci přírody přesto nabádají, aby se lidé osamělých mláďat nedotýkali a raději přivolali odbornou pomoc, jako se to stalo v tomto případě. Mnohdy se totiž nejedná o bezprizorní mláďata, jejich matka by je ale pak mohla kvůli pachu člověka zavrhnout.
8 fotografií

Lišče vypadlo z nory nad skálou u Dolského mlýna, dostalo druhou šanci na život

Děčínsko
V Českém Švýcarsku zachránili malé lišče
Zajímavý, malý, chlupatý a kňučící nález učinili turisté v sobotu 14. května nedaleko Dolského mlýna u Jetřichovic na Děčínsku. V podmáčené trávě u malé studánky pod skalní stěnou leželo bezvládné malé zvíře. Při dotyku reagovalo kňučením, ale nebylo schopné většího pohybu. Zavolali tedy na krizový telefon Správy Národního parku s informací o nálezu.
8 fotografií

Lišče vypadlo z nory nad skálou u Dolského mlýna. Dostalo druhou šanci na život

Regiony
Krkonošský národní park.
Krkonošský národní park slaví 59 let od svého vyhlášení. Dne 17. května 1963 byla završena snaha generací odborníků a vědeckých institucí o vyhlášení Krkonoš národním parkem. Tento krok logicky navazoval na vyhlášení Karkonoského Parku Narodowého na polské straně hor, které nastalo o čtyři roky dříve (1959). Celé pohoří – bez ohledu na státní hranici – tak získalo statut národního parku a s tím související ochranu na ploše přibližně 600 km2.  

Krkonošskému národnímu parku je 59 let, má za sebou řadu mezníků

Čtenář reportér
Křivoklátsko patří k ojedinělým územím v Česku i v Evropě
Rozšíření skupiny národních parků v Česku ze čtyř na šest vzedmulo možná až nečekané reakce. Vláda plánuje v příštích letech vyhlásit dva nové národní parky Křivoklátsko a Soutok. V prvním případě nedávná veřejná beseda úředníků a odborníků s usedlíky dotčeného středočeského chráněného území eskalovala v bouřlivou atmosféru. Také o způsobu záchrany Moravské Amazonie, jak se říká evropsky významné lokalitě v jižním cípu Moravy, vedou spory dotčené obce s experty i ekologickými aktivisty.

Křivoklátsko a Moravská Amazonie. Plán národních parků vzbudil vášně a kritiku

Česko
Z besedy v kulturním domě v Broumech o možném vyhlášení Národního parku Křivoklátsko.
Další beseda o připravovaném vyhlášení Národního parku Křivoklátsko se uskutečnila ve čtvrtečním podvečeru v kulturním domě v Broumech. Za kraj a stát se zúčastnili zástupci Středočeského kraje, Agentury ochrany přírody a krajiny a ministerstva životního prostředí. Přítomni byli například i zástupci České lesnické společnosti, České zemědělské univerzity Fakulty lesnické a dřevařské nebo Lesní a rybniční správy Zbiroh.
64 fotografií

OBRAZEM: Broumská beseda o Národním parku Křivoklátsko přinesla nadávky a urážky

Berounsko
Křivoklátsko
Do nové etapy spějí debaty kolem záměru vyhlásit Národní park Křivoklátsko. Na jedné straně v nich stojí prestiž oblasti s oceněním jejích hodnot, maximální možná míra ochrany cenného území a přístup k penězům na různé projekty, na straně druhé obavy ze zdražení dřeva, změn hospodaření v lesích i v zemědělství, omezení myslivosti i houbaření či třeba strach z dopadů neúměrného přílivu turistů do dosud poklidné oblasti. Přičemž odpůrci zvyšování stupně ochrany území mimo jiné trvají na tom, že zdejší přírodní hodnoty (a ano, oceňované jsou právem) by neexistovaly bez dlouhodobého úsilí řady generací lesníků, kteří se na Křivoklátsku o krajinu starali.
7 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Debaty ohledně jeho vzniku spějí do nové etapy

Z okolí
Pekelné doly.
FOTOGALERIE/ Za poslední měsíc již potřetí, vážení čtenáři, navštívíme společně prostřednictvím fotografií sever Čech, kraj pod Ještědem a Bezdězem, kraj tajemných hradů a pohádkových zámků, kraj táhlých lesnatých kopců i rozervaných skal. Opět se na chvíli vrátíme do míst, kde louky voní bylinami, kde srdce přírody pulzuje životem, kde řeky a jezerní hladiny zpívají o zemi krásné, zemi milované. 
59 fotografií

VIDEO: Není Švýcarsko jako Švýcarsko, naše České je výjimečně nezapomenutelné

Čtenář reportér
Nové lávky a zábradlí na Šaunštejně budou bezpečnější, současně i lépe ochrání skálu před erozí působenou návštěvností. Skalní hrádek Šaunštejn je také kulturní památkou.
Výjimečnosti hlubokých kaňonů a ostrých skal v Českém Švýcarsku si byli lidé vědomi již v předminulém století. Ale teprve před padesáti lety byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Labské pískovce, ze které se později vyčlenil národní park. Ke kulatým narozeninám, které CHKO oslaví letos v červnu, si České Švýcarsko nadělilo dárky za více než deset milionů korun, které usnadní a zpříjemní život především turistům. 
17 fotografií

Dárky k 50 letům CHKO: Lávka nad vývratem nebo nová vyhlídka na Šaunštejnu

Děčínsko
Jednání o zamýšleném vzniku Národního parku Křivoklátsko, Kulturní dům v Bělči.
/FOTOGALERIE/ V Kulturním domě v Bělči se uskutečnilo uzavřené jednání o zamýšleném vzniku Národního parku Křivoklátsko. Kvůli tomu, že 17 dotčených obcí z oblasti se vznikem parku nesouhlasí, a v současné době existuje i petice proti vzniku národního parku s více než dvěma tisíci podpisy, na schůzku dorazili i zástupci Ministerstva životního prostředí ČR, Středočeského kraje i Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, aby lidem záměr lépe přiblížili a vysvětlili.
35 fotografií

Nezabralo ani jednání s ministryní: 17 obcí Křivoklátska národní park nechce

Rakovnicko
Obec Broumy a okolní chráněná krajinná oblast Křivoklátsko
Záměr zahájení procesu k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko vzbuzuje velké emoce. Občanská iniciativa Otevřené Křivoklátsko v lednu sepsala petici, nesouhlasící se zřízením národního parku. Tu již podepsalo téměř patnáct set lidí. Ve čtvrtek se v Kulturním domě v Bělči k tomuto tématu uskuteční brífink ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové se zástupci obcí.
22 fotografií

Zvažovaný národní park Křivoklátsko budí kontroverze. V Bělči se koná brífink

Rakovnicko
Michal Martinek na jasankách na Elbrusu
"To je můj táta v dědově dílně u ponku, pak tu je Amundsen, Nansen, já, Masaryk, já," komentuje obrázky zdobící stěnu své truhlářské dílny v Dobrém na Rychnovsku Zdeněk Fryml. Tady s Michalem Martinkem oživují starou tradici výroby historických lyží, takzvaných jasanek, na nichž si nejen u nás, ale i za hranicemi na mezinárodních kláních už vydobyli řadu úspěchů. A podnikají na nich také dobrodružné cesty. 
76 fotografií

Netradiční koníček. Dva Češi podnikají expedice na historických lyžích

Cestujeme
Po stopách Amundsena. Michal Martinek a Zdeněk Fryml. Zdroj: z archivu Michala Martinka
/ROZHOVOR/ "To je můj táta v dědově dílně u ponku, pak tu je Amundsen, Nansen, já, Masaryk, já," komentuje obrázky zdobící stěnu své truhlářské dílny v Dobrém Zdeněk Fryml. Sněžnice uložené pod nimi jen dokreslují atmosféru. Tady s Michalem Martinkem oživují starou tradici výroby historických lyží, takzvaných jasanek, na nichž si nejen u nás, ale i za hranicemi na mezinárodních kláních už vydobyli řadu úspěchů. A podnikají na nich také dobrodružné cesty. Tu další mají právě před sebou.
76 fotografií

OBRAZEM: "Spali jsme ve sněhové jeskyni. Je tam stálá teplota, ticho a nefouká"

Rychnovsko
Sněžka je největším turistickým magnetem.
/FOTOGALERIE/ Krkonošský národní park navštívily v loňském roce rekordní davy turistů. V hlavním turistickém období, od července do října, zamířil do vrcholových partií hor jeden milion lidí. To je nejvíce od doby, kdy Správa KRNAP monitoruje návštěvnost. Od roku 2012 denně získává data o pohybu turistů prostřednictvím automatických sčítacích zařízení. Stoupla opět návštěvnost Sněžky, kde se v srpnu denně pohybovalo až deset tisíc lidí. Naproti tomu Lanová dráha Sněžka zaznamenala v loňském roce výrazný úbytek cestujících, měla jich zhruba o třetinu méně než v roce 2018.
29 fotografií

Rekordní Krkonoše. V top sezoně přilákaly milion turistů, lanovce lidi ubývají

Krkonoše
Sněžka je největším turistickým magnetem.
Krkonošský národní park navštívily v loňském roce rekordní davy turistů. V hlavním turistickém období, od července do října, zamířil do vrcholových partií hor jeden milion lidí. To je nejvíce od doby, kdy Správa KRNAP monitoruje návštěvnost. Stoupla opět návštěvnost Sněžky, kde se v srpnu denně pohybovalo až deset tisíc lidí. Naproti tomu Lanová dráha Sněžka zaznamenala v loňském roce výrazný úbytek cestujících, měla jich zhruba o třetinu méně než v roce 2018.
29 fotografií

Milion turistů. Krkonoše zaznamenaly rekordní návštěvnost, zájem o lanovku klesá

Cestujeme
Obec Broumy a okolní chráněná krajinná oblast Křivoklátsko
/FOTOGALERIE/ Nejcennější část Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko by se měla stát národním parkem. Záměr oznámilo ministerstvo životního prostředí v tiskové zprávě. Tyto vyhlídky ovšem netěší řadu obyvatel i starostů dotčených obcí, velká část z nich se staví proti vyhlášení Křivoklátska národním parkem. Podobně jako v minulosti, kdy se o to ministerstvo opakovaně snažilo. Vyhlášení mají předcházet setkání přímo v regionu, po nichž budou mít všichni zúčastnění příležitost k připomínkám.
22 fotografií

Vyhlášení národního parku si řada obcí na Křivoklátsku nepřeje

Rakovnicko
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko: Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko: Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko: Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko: Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Ilustrační foto.
Kroky mající směřovat k vyhlášení Národního parku Křivoklátsko opětovně rozjelo po delším období zdánlivého klidu ministerstvo životního prostředí. Také středočeské hejtmanství proměnu šestiny nynější chráněné krajinné oblasti v národní park jednoznačně podporuje; stejně hovoří i usnesení krajského zastupitelstva z loňského června. Konečné rozhodnutí však nebude na úřadech, ale stane se věcí poslanců: národní parky se vyhlašují prostřednictvím zákona.
8 fotografií

Národní park Křivoklátsko? Kraj vyhlášení podporuje, místní mají obavy z omezení

Z okolí
Údolí potoka Javornice v CHKO Křivoklátsko.
/FOTOGALERIE/ Ministerstvo životního prostředí v nejbližší době zahájí proces vyhlašování Národního parku Křivoklátsko ve středních Čechách. V tiskové zprávě oznámilo, že park by se měl rozkládat na 16 procentech nejcennějšího území nynější Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Měl by lépe chránit tamní rozmanité lesy, skály, údolí, kaňon Berounky či desítky ohrožených rostlin a zvířat. Přispět má také k rozvoji celého regionu. 
13 fotografií

Část Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko by se měla stát národním parkem

Rakovnicko
Obojkování odchycené vlčice v roce 2021.
Odborníci na Šumavě a v sousedním Bavorském lese stále více odhalují tajemství života tamních vlků. Napomáhají tomu i telemetrické obojky, které byly nasazeny již třem vlčicím, z nichž každá se pohybuje v jiném teritoriu. Odborníkům z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) a zoologům národních parků Šumava a Bavorský les obojky umožňují sledovat formování a vymezování sousedících tří teritorií vlků. „Z vyhodnocovaných dat, pozorování, snímků z fotopastí a také z událostí posledních týdnů a měsíců je jasné, že se na Šumavě a v Bavorském lese za necelých pět let utvořily čtyři vlčí smečky,“ zbilancoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
4 fotografie

Vlků je stále více. Jejich tajemství pomáhají odhalit obojky

Prachaticko
Obojkování odchycené vlčice v roce 2021.
Odborníci na Šumavě a v sousedním Bavorském lese stále více odhalují tajemství života tamních vlků. Napomáhají tomu i telemetrické obojky, které byly nasazeny již třem vlčicím, z nichž každá se pohybuje v jiném teritoriu. Odborníkům z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) a zoologům národních parků Šumava a Bavorský les obojky umožňují sledovat formování a vymezování sousedících tří teritorií vlků. „Z vyhodnocovaných dat, pozorování, snímků z fotopastí a také z událostí posledních týdnů a měsíců je jasné, že se na Šumavě a v Bavorském lese za necelých pět let utvořily čtyři vlčí smečky,“ zbilancoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
4 fotografie

Vlků je stále více. Jejich tajemství pomáhají odhalit obojky

Klatovsko