ŠTÍTEK: národní park

Porosty kleče na Studniční hoře v Krkonoších.
V Krkonoších mizí kleč. Neznamená to ale, že by jí bylo málo. Naopak. Je jí na některých místech takové množství, že správci národního parku museli znovu přistoupit k její redukci. Letos prováděli prořezávky na Stříbrném návrší. Kleč totiž dusí vzácné rostliny. "Z pohledu veřejnosti se jedná o poměrně kontroverzní aktivitu, která vyžaduje důkladné vysvětlování," připouští botanik Krkonošského národního parku Josef Harčarik.
7 fotografií

Kontroverzní aktivita. Krkonošský národní park se zbavuje kleče, dusí rostliny

Česko a EU
Porosty kleče na Studniční hoře v Krkonoších.
/FOTO/ V Krkonoších mizí kleč. Neznamená to ale, že by jí bylo málo. Naopak. Je jí na některých místech takové množství, že správci národního parku museli znovu přistoupit k její redukci. Letos prováděli prořezávky na Stříbrném návrší. Kleč totiž dusí vzácné rostliny. "Z pohledu veřejnosti se jedná o poměrně kontroverzní aktivitu, která vyžaduje důkladné vysvětlování," připouští botanik Krkonošského národního parku Josef Harčarik.
7 fotografií

Národní park se zbavuje kleče. Dusí rostliny

Krkonoše
Jezdci na terénních motocyklech se nelegálně prohánějí na území Krkonošského národního parku.
Už i policejní prezident Jan Švejdar, který mimochodem sloužil na začátku kariéry v Peci pod Sněžkou a Trutnově, se zabývá nelegálním řáděním motorkářů v Krkonoších. Jejich partičky pravidelně vjíždějí do národního parku a porušují pravidla platná v tomto chráněném území. "Osobně vnímám jízdu motorkářů v chráněných lokalitách jako velký nešvar, který ničí naši přírodu a před kterým nelze jakkoliv zavírat oči," řekl Jan Švejdar. Problém považuje skutečně za závažný a policisté podle něj budou k řešení situace přistupovat s odpovídající důsledností a razancí.

Policejní prezident chce potlačit nájezdy motorkářů do krkonošských lesů

Krkonoše
Ilustrační foto.
Dlouhé desítky let vozily okolní obce včetně Děčína svůj odpad na skládku nedaleko Mezné u Hřenska. Odpadky zasypaly přibližně hektarový pozemek do výšky několika metrů. Správa národního parku se nyní rozhodla, že nechá obří skládku zlikvidovat. Neví totiž, jaký odpad je zde uložený. Hrozí tak průsak nebezpečných látek do podzemí, odkud čerpá pitnou vodu i Děčín.

Obří skládka z Mezné zmizí. Odvoz vyjde na přibližně 40 milionů korun

Děčínsko
Ilustrační foto Šumava.
Zásady péče o Národní park (NP) Šumava jsou koncepčním dokumentem ochrany přírody, který upřesňuje, jakým způsobem lze dosáhnout dlouhodobých cílů národního parku a jeho poslání. Správa Národního parku Šumava ho sestavila společně se zástupci Rady NP Šumava a ministerstvem životního prostředí. Nyní se k němu během dvou měsíců může vyjádřit i široká veřejnost. Zásady budou potom platit v letech 2021 až 2040.
20 fotografií

Začalo veřejné projednávání Zásad péče o Národní park Šumava

Prachaticko
Lesní požár - ilustrační foto.
V německém národním parku Saské Švýcarsko hoří od víkendu les. Požár v těsné blízkosti hranice s Českem hasiči už dostali pod kontrolu, uhasit se jim ho ale kvůli nedostupnému terénu zatím nepodařilo. Informoval o tom dnes list Sächsische Zeitung. Hořet začalo nejspíš kvůli tomu, že si někdo v lese založil nelegální ohniště.

V německém národním parku Saské Švýcarsko hoří les. Požár je pod kontrolou

Svět
Tohle hory nepamatují. Banda na skútrech řádila v Krkonošském národním parku.
/FOTOGALERIE/ Každý sto tisíc korun. Maximální možné pokuty udělila Správa Krkonošského národního parku čtveřici jezdců na sněžných skútrech a pásových terénních motocyklech, kteří 1. dubna řádili v nejcennějších lokalitách hor. Jeden z aktérů bláznivé jízdy tehdejší první zónou národního parku už pokutu zaplatil. Ostatní tři se odvolali. Potvrdil to Radek Drahný, mluvčí Krkonošského národního parku.
4 fotografie

Zaplatí 100 tisíc! Za řádění v Krkonoších dostali skútraři maximální pokuty

Krkonoše
Studentka žamberského gymnázia Emma Džurbanová vyhrála designovou soutěž ve Wisconsinu v USA
Pro vstup do národních parků a rekreačních oblastí ve státě Wisconsin v USA budou všechna auta potřebovat samolepku, kterou navrhla studentka žamberského gymnázia Emma Džurbanová. Vyhrála designovou soutěž.

Emmina běžkařka vyhrála soutěž v Americe

Orlicko
Záběry ze Sněžky a jejího okolí v prvním srpnovém týdnu.
/FOTOGALERIE/ Správa Krkonošského národního parku rozšířila na Sněžce a pod jejím vrcholem směrem do Obřího dolu zábrany kvůli turistům. Vydrží tam do doby, než přijde do hor zima. Sněžka je v současných prázdninových dnech zavalená turisty. V pondělí 10. srpna na ni vyrazí čeští a polští poutníci při Svatovavřinecké pouti. Vycházet budou v 9 hodin od kapličky z Pece pod Sněžkou, kde je uvítá Krakonoš a koláčky. Na Sněžce se uskuteční v pravé poledne tradiční mše.
60 fotografií

Sněžka je opět zavalená turisty, KRNAP ji a její okolí oplotil dalšími sítěmi

Krkonoše
Turisté si zvykají na nové ochranné sítě, které tam 17. června 2020 umístili pracovníci českého a polského Krkonošského národního parku.
Pozitivní zkušenosti s rozmístěním ochranných sítí na Sněžce a ve Slezském sedle mají první měsíc po jejich zavedení správci Krkonošského národního parku. Deníku to řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. Ochránci přírody zaznamenali výzvy od návštěvníků umístit sítě na další problematická místa, například na hranu Pančavského vodopádu. 
24 fotografií

Ochranné sítě na Sněžce zabraly. Turisté by je uvítali i na jiných místech

Cestujeme
Turisté si zvykají na nové ochranné sítě, které tam 17. června 2020 umístili pracovníci českého a polského Krkonošského národního parku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pozitivní zkušenosti s rozmístěním ochranných sítí na Sněžce a ve Slezském sedle mají první měsíc po jejich zavedení správci Krkonošského národního parku. Deníku to řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. Ochránci přírody zaznamenali výzvy od návštěvníků umístit sítě na další problematická místa, například na hranu Pančavského vodopádu. „Pokud má umístění sítí nějakou slabinu, pak je to podpora mylné domněnky některých turistů, že kde není síť, tam se může volně vstupovat,“ uvedl.
24 fotografií

Ochranné sítě na Sněžce zabraly, přestupků ubylo. K hlídání se přidají policisté

Krkonoše
Prakticky na hranici Moravy a Dolního Rakouska se nachází malebné městečko Hardegg. Už jen jeho centrum je dost velké lákadlo, ale jeho nejzajímavější části jsou hrad Hardegg a barokní zámek Riegersburg.
Řeka Dyje se pohádkově line krásným kaňonem. Dokud nevznikla Vranovská přehrada, býval ještě delší. Zdejší vodní nádrž však láká jiný typ turistů a společně se Znojmem tvoří tato část moravsko-rakouské hranice jedno z nejrozmanitějších území v České republice. Tím spíš, když ho doplňují takové dominanty jako vinice Šobes, kde pěstovali víno již staří Římané, jedno z nejhezčích moravských měst Znojmo nebo zámek ve Vranově. Tady jsou další tipy Deníku na místa, která stojí v Podyjí za návštěvu.  
10 fotografií

Krásy Podyjí: v jednom z národních parku na Moravě pili víno už staří Římané

Cestujeme
Tomáš Salov.
/ROZHOVOR/ Nejmladší národní park v Česku přečkal koronavirovou krizi, kdy si z něj řada neukázněných návštěvníků dělala „hospodu“. Nyní už opět láká nejen na nesmírně rozmanitou přírodu, ale i na novinky v podobě naučných stezek. „Předpokládám, že hojně navštěvovaná bude například opravená uhlířova chaloupka z natáčení filmové pohádky Pyšná princezna,“ říká mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Tomáš Salov: V Českém Švýcarsku letos otevřeme nové naučné stezky

Liberecko
Komentář Jana Brauna.
Sněžka je pro turisty megahit. Průměrná denní návštěvnost nabobtnala na pět tisíc lidí, leckdy tam bývá i dvojnásobný počet. Především v letních a podzimních měsících je lidmi doslova zavalená. Leží na území dvou států a především z polských přístupových cest proudí nekonečné davy turistů. Také proto chce polský národní park regulovat vstup na Sněžku semafory.

KOMENTÁŘ: Oplocená královna

Názory z regionu
Především v letní turistické sezoně, ale i na podzim, úpí Sněžka pod návalem turistů.
Polský Krkonošský národní park se chystá regulovat počet návštěvníků na Sněžce. V jeden moment by se na ni dostal jen určitý počet návštěvníků. Použít k tomu chce speciální semafory. Fungovat budou jako na parkovišti. Lidem umožní vystoupat na vrchol jen tehdy, pokud bude svítit zelená. Červená bude znamenat, že musí počkat, až se místo na Sněžce uvolní, nebo se vydat na jiné místo v horách.
24 fotografií

Polský národní park bude regulovat vstup na Sněžku. Nasadí semafory

Cestujeme
Především v letní turistické sezoně, ale i na podzim, úpí Sněžka pod návalem turistů.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Polský Krkonošský národní park se chystá regulovat počet návštěvníků na Sněžce. V jeden moment by se na ni dostal jen určitý počet návštěvníků. Použít k tomu chce speciální semafory. Fungovat budou jako na parkovišti. Lidem umožní vystoupat na vrchol jen tehdy, pokud bude svítit zelená. Červená bude znamenat, že musí počkat, až se místo na Sněžce uvolní, nebo se vydat na jiné místo v horách.
24 fotografií

Polský národní park bude regulovat vstup na Sněžku semafory

Krkonoše
Ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch upřesňuje, co znamená pro Krkonoše vyhlášení nové zonace na příštích 15 let a vytvoření klidových území.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Ředitel Krkonošského národního parku Robin Böhnisch vysvětluje v rozhovoru pro Deník, co znamená pro KRNAP, návštěvníky a obyvatele hor nová vyhláška o vymezení zón ochrany přírody v Krkonoších. V závěru minulého týdne ji podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec a začne platit od 1. července na příštích 15 let. Robin Böhnisch zároveň přibližuje, jak bude vypadat vytvoření nových klidových území, kde se budou nacházet a jak je lidé poznají.
40 fotografií

Vytvoření klidových území a omezení pohybu se Sněžky nedotkne, Černé hory ano

Krkonoše
Od 1. července 2020 vstoupí v platnost nová vyhláška o vymezení zón ochrany přírody KRNAP i tři nově vymezená klidová území.
Už za pět týdnů, 1. července, vstoupí v platnost nová vyhláška o vymezení zón ochrany přírody Krkonošského národního parku. V závěru minulého týdne ji podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec. Nová zonace bude platit 15 let. Návštěvnost na území KRNAP bude regulovat vymezení klidových území. Navrženo jich je osm, k 1. červenci vstupují v platnost tři - dvě největší v hřebenových partiích západních a východních Krkonoš a jedna na vrcholu Černé a Světlé hory. Jde o lokality, kterých se dotýká především letní návštěvnická sezona.
11 fotografií

Nová zonace KRNAP na 15 let začne platit od července i s klidovými územími

Krkonoše
KRNAP je nejstarším národním parkem v České republice. Vyhlášen byl 17. května 1963.
Snaha generací odborníků a vědeckých institucí o vyhlášení Krkonoš národním parkem slavila úspěch 17. května 1963, kdy byl oficiálně vyhlášen Krkonošský národní park. Tento krok logicky navazoval na vyhlášení Karkonoského Parku Narodowého na polské straně hor o čtyři roky dříve (1959).

Krkonošský národní park byl vyhlášen před 57 lety

Krkonoše
V Českém Švýcarsku se po 18 letech objevil datlík tříprstý.
Dlouhých osmnáct let čekali ornitologové na to, než jej znovu v Českém Švýcarsku uvidí. Za posledních šedesát let se to povedlo teprve potřetí. Datlíků tříprstých žije v celé České republice odhadem jen 300 až 500 párů. Samici vzácného ptáka se podařilo zpozorovat v březnu členovi ornitologického klubu při Labských pískovcích Martinu Horynovi nedaleko Mezní Louky. Později se mu datlíka povedlo také vyfotografovat. V rozmezí několika dalších dnů viděl datlíka na stejném místě ještě znovu.

Významný objev. U Mezní Louky v Českém Švýcarsku zpozorovali datlíka

Regiony
Národní park Šumava, ilustrační foto
Má Národní park Šumava smysl, cítíte se na území NP Šumava nebo NP Bavorský les nějak omezeni a souhlasíte s velikostí bezzásahového území v těchto národních parcích? Takové a další desítky podobných dotazů byly v posledních třech letech položeny tisícovkám návštěvníků a stovkám místních obyvatel na obou stranách hranice v rámci socio-ekonomického monitoringu. Jeho výsledky nyní dostanou k dispozici veřejnost i zástupci samosprávy.

Průzkum mezi návštěvníky: Chceme Národní park Šumava a divočina neomezuje

Prachaticko
Nosorožec Manny krátce po vypuštění do ohrady z dřevěných kůlů ve Rwandě. Byl jedním z pěti nosorožců, navrácených do národního parku Akagera 24. června 2019.
Osmiletý samec Manny, který se narodil v září 2011 v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem a patřil loni v červnu mezi pětici vzácných nosorožců černých, navrácených do národního parku Akagera ve středoafrické Rwandě, uhynul. Podle ředitele dvorské zoo Přemysla Rabase se ukazuje jako pravděpodobná příčina úmrtí porucha trávicího ústrojí. „Měl zažívací potíže, které způsobily prudký úbytek váhy. Zatím se nám nepodařilo zjistit, proč k nim došlo,“ řekl Deníku Přemysl Rabas.

Nosorožec Manny ze Dvora Králové uhynul v Africe. Skolily ho zažívací potíže

Krkonoše
Skútry řádily v 1. zóně KRNAP
/FOTO, VIDEO/ První zónu Krkonošského národního parku si spletla se závodní dráhou parta na čtyřech terénních motocyklech na pásech a jednom sněžném skútru. Řádila mezi Horními Mísečkami a Obřím dolem. Krkonošské krajině o sobě dala vědět unikátním adrenalinem, aby na horách zřejmě nebylo moc velké ticho a klid v nouzovém stavu země. Strážci Krkonošského národního parku a policisté chytli bandu skútrařů ve středu. Ve správním řízení hrozí každému z nich pokuta až 100 tisíc korun.
4 fotografie

Unikátní adrenalin: Parta na skútrech řádila v první zóně národního parku

Krkonoše