ŠTÍTEK: národní park

Obojkování odchycené vlčice v roce 2021.
Odborníci na Šumavě a v sousedním Bavorském lese stále více odhalují tajemství života tamních vlků. Napomáhají tomu i telemetrické obojky, které byly nasazeny již třem vlčicím, z nichž každá se pohybuje v jiném teritoriu. Odborníkům z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) a zoologům národních parků Šumava a Bavorský les obojky umožňují sledovat formování a vymezování sousedících tří teritorií vlků.
4 fotografie

Vlků je stále více. Jejich tajemství pomáhají odhalit obojky

Zvířecí deník a chovatelství
Fotograf na cestách a dobrodruh Petr Slavík se opakovaně vrací do Afriky na safari už téměř třicet let. Na podzim zamířil z Ústí nad Labem do buše či k Viktoriiným vodopádům poprvé od vypuknutí pandemie
/FOTOGALERIE/ Viktoriiny vodopády, šelmy v divočině, krásy parků v africké Tanzanii, Zambii a Zimbabwe. Tisíce kilometrů procestoval při podzimním safari fotograf divočiny a dobrodruh Petr Slavík. Centrální a východní subsaharská Afrika ho kdysi uchvátila tak jako před sto padesáti lety slavného Davida Livingstona. Do Afriky jezdí téměř třicet let, tedy déle než slavný britský misionář. 
14 fotografií

Ve stopách Livingstona. Nejhezčí safari je v deltě Okavanga, říká Čech

Cestujeme
Ohlédnutí za 4. čtvrtletím roku 2021 na Děčínsku.
/PŘEHLEDNĚ/ Rok 2021 byl pro všechny velmi náročný. Přinesl ale i řadu dalších událostí, které nebyly nijak spojené s covidovou epidemií. Celý uplynulý rok si připomínáme ve čtyřech dílech, v dnešním posledním se vrátíme do čtvrtého čtvrtletí roku 2021 a připomeneme si například dokončení prací na tankeru v Křešicích, vynášení souší ze soutěsky Křinice vrtulníkem nebo opravu kostela ve Hřensku.

Jaké bylo čtvrté čtvrtletí roku 2021 na Děčínsku? Ohlédněte se s námi

Děčínsko
Gabby Petitová a Brian Laundrie.
Je to definitivně potvrzeno. Brian Laundrie, snoubenec zavražděné americké blogerky Gabby Petitové, je mrtvý. Ve středu agenti FBI objevili tělo v rozkladu, ve čtvrtek vydali prohlášení, podle kterého ostatky patří právě jemu. Končí tak více než měsíc trvající masivní pátrání po tomto muži. Případ smrti Gabby ale uzavřen není. Otázkou zůstává, zda se někdy podaří zjistit, co přesně se mezi dvojicí odehrálo a zda skutečně vraždil Laundrie.
5 fotografií

Konec pátrání. Snoubenec zavražděné blogerky je také mrtvý, potvrdila FBI

Svět
Zavražděná blogerka Gabby Petitová.
Dvaadvacetiletá Gabby Petitová byla zavražděná. V pondělí FBI zveřejnila první výsledek forenzního ohledání těla mladé ženy, které bylo nalezeno v národním parku ve Wyomingu v USA. Již dříve okolnosti nasvědčovaly tomu, že jde o pohřešovanou Gabby Petitovou. Mladá blogerka a cestovatelka před několika týdny zmizela na dovolené, kterou trávila se snoubencem. Nyní je jasné nejen to, že tělo skutečně patří jí, ale i že zemřela násilnou smrtí.
5 fotografií

Další detaily záhadné smrti mladé blogerky. Byla zavražděná, potvrdil koroner

Svět
Herec Pavel Nový v Peci pod Sněžkou při soutěži Krakonošův guláš.
Pokud se někdo nechová slušně v přírodě a porušuje pravidla, měl by za to být potrestán. Říká to herec Pavel Nový. V neděli mu bylo 73 let. "Pravidla jsou daná, přesná a přísná, protože národní park je chráněný kus území. A ten stojí za to si udržet pro budoucnost," tvrdí. K přírodě má rodák ze Šumavy velmi blízko, pozorně sleduje situaci v lesích. Vyprávěl také o novém seriálu České televize Osada, ve kterém hraje s Janou Švandovou manželský pár v chatařské oblasti. Co o ní řekl?
75 fotografií

Herec Pavel Nový: Nesmíme si myslet, že jsme pány přírody

Krkonoše
Postaví stan, zapálí oheň. Lidé přes zákazy nocují v národních parcích
Správy národních parků Šumava a Bavorský les se stále více potýkají s nocováním tzv. „na divoko“. „Stále více návštěvníků u nás nocuje v chráněném území, přestože to je zakázáno,“ uvedl ředitel bavorského parku Franz Leibl. „Skoro neuběhne dne, aniž by naši strážci někoho nechytili,“ dodal. Mezi hříšníky jsou i turisté z Česka. „Bohužel, s podobným chováním některých návštěvníků se setkávají také strážci na území NP Šumava,“ doplnil mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
5 fotografií

Postaví stan, zapálí oheň. Lidé přes zákazy nocují v národních parcích

Česko
Kampaň Není zvěř jako zvěř.
Originální projekt původně jen Správy Krkonošského národního parku má své pokračování s mnohem širším dosahem napříč celou republikou. Za podpory ministerstva životního prostředí se ho nově zúčastní všechny české národní parky. Celá kampaň má znovu za cíl formou osvětových spotů v médiích a na sociálních sítích či kontaktních akcí upozornit na odpadky ve volné přírodě.
8 fotografií

NP Šumava: Kampaň Není zvěř jako zvěř 2021

Prachaticko
Horolezectví je na území KRNAP zakázané, výjimkou jsou například Hnědé skály ve Strážném.
V okolí Janských Lázní a Pasek nad Jizerou objevili strážci KRNAP nelegální horolezecké cesty. Provozování horolezeckých aktivit v těchto lokalitách znamená přestupek, za který může být uložena pokuta do výše 100 tisíc Kč. Horolezectví je na území Krkonošského národního parku zakázané, kromě vyhrazených míst. Jimi jsou Hnědé skály a Hranostají skály ve Strážném, Lubošské skály na Harrachovsku a Emin kámen v oblasti Přední Labské ve Špindlerově Mlýně.

V Krkonoších se objevily nelegální horolezecké cesty

Krkonoše