ŠTÍTEK: národní park

Autobusy z Děčína do Hřenska budou jezdit v půlhodinovém taktu.
Dostat se během turistické sezony do autobusu směřujícího z Děčína do nitra národního parku byl leckdy nemožný úkol. O cesty do Hřenska a na Mezní Louku, odkud turisté vyráží k největším lákadlům Českého Švýcarska, je totiž tak velký zájem, že se lidé často ani do autobusů nevešli. Od letošního roku proto budou autobusy jezdit v půlhodinových intervalech.

Do Českého Švýcarska zaveze cestující nová krajská autobusová linka

Z okolí
Autobusy z Děčína do Hřenska budou jezdit v půlhodinovém taktu.
Dostat se během turistické sezóny do autobusu směřujícího z Děčína do nitra národního parku byl leckdy nemožný úkol. O cesty do Hřenska a na Mezní Louku, odkud turisté vyráží k největším lákadlům Českého Švýcarska, je totiž tak velký zájem, že se lidé často ani do autobusů nevešli. Od letošního roku proto budou autobusy jezdit v půlhodinových intervalech.

Mezi Hřenskem a Děčínem vyjede v sezoně nová krajská autobusová linka

Děčínsko
Čtvrté mládě nosorožce dvourohého (vpravo) se narodilo na konci října 2019 samici Deborah v tanzanském národním parku Mkomazi, kam byla převezena v roce 2009 ze ZOO Dvůr Králové nad Labem společně s otcem mláděte samcem Jamiem. Opět je to samička.
Vzácným nosorožcům dvourohým, kteří byli v roce 2009 převezeni ze ZOO Dvůr Králové nad Labem do tanzanského národního parku Mkomazi, se loni na konci října narodilo čtvrté mládě. Opět je to samička. ČTK to sdělila dvorská zoo. Hlavním cílem projektu přesunu nosorožců do Tanzanie je obnovit tamní populaci nosorožců, která byla zdecimována dlouhými roky pytlačení.
4 fotografie

Vzácní nosorožci dvourozí převezení z dvorské zoo do Tanzanie mají čtvrté mládě

Krkonoše
Nelegální jízdy na skútrech jsou v Krkonoších dlouhodobým nešvarem.
Krkonoše dlouhodobě trápí jezdci na skútrech. Nerespektují zákazy vjezdu, prohánějí se po národním parku, neváhají proměnit v závodní dráhu ani nejpřísněji chráněné a nejcennější území přírody v první zóně.

Na horách řádí piráti na skútrech

Krkonoše
Ilustrační foto
Přes pět miliard korun ročně přinášejí regionu návštěvníci Krkonošského národního parku na české i polské straně hranice. Téměř všichni vědí, že se pohybují v národním parku, a naprostá většina z nich také vítá, že jsou hory jako národní park chráněné. Čtvrtina dotazovaných by dokonce ani nepřijela, kdyby Krkonoše národním parkem nebyly. Vyplývá to z výzkumu, který probíhal na obou stranách Krkonoš od léta 2018 do konce jara 2019.

V Krkonoších se ptali lidí, zda chtějí národní park

Krkonoše
Ilustrační snímek.
V Krkonoších letos platí zákaz používání zábavní pyrotechniky na celém území národního parku bez výjimky, a to včetně nadcházejícího období na přelomu roku. V minulosti měly výjimku dvě obce v katastru Krkonošského národního parku (KRNAP), Strážné na Trutnovsku a Malá Úpa, řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Podle něj obce letos o výjimku nežádaly.
4 fotografie

V Krkonoších platí celoroční zákaz používání zábavní pyrotechniky

Z okolí
Ohňostroj, podobný tomu v Trutnově na Silvestra, je na území Krkonošského národního parku zakázaný.
Návštěvníci hor, kteří budou slavit Silvestra v destinacích, zasahujících do území Krkonošského národního parku, se musí obejít bez petard a ohňostrojů. Zákaz používání zábavní pyrotechniky bude provázet oslavy příchodu nového roku na území všech českých národních parků. Platí třetím rokem. Za porušení zákazu hrozí peněžité pokuty, na místě až do výše deseti tisíc korun. Zákaz je celoroční.

Silvestr bude v Krkonošském národním parku bez petard a ohňostrojů

Krkonoše
Pilanesberg.
Parta dvanácti lidí, tři terénní auta, tři týdny na cestě, tři africké země a jejich národní parky, někdy i padesátistupňová horka a každý den nějaký zajímavý zážitek - nejen se zvířaty. Tak by se v kostce dala popsat expedice, kterou letos v říjnu podnikl Jiří Pykal z Telče. A jeho dojmy? Afrika je úplně jiná planeta. A hlavně návyková záležitost, když se vám tam zalíbí, musíte se vrátit. Proto tam taky byl už podruhé. Tentokrát se na dobrodružnou výpravu vydala různorodá parta včetně tří žen a jednoho teenagera.
23 fotografií

Afrika je úplně jiná planeta. Jiří Pykal mezi slony a lvy pobyl tři týdny

Jihlavsko
S vysokou návštěvností nejvyšší hory České republiky se pojí i problémy. Stovky turistů porušují zákaz vstupu a piknikují hned za cedulemi se zákazem.
/FOTOGALERIE/ Po dobrém to nejde, proto je potřeba přitvrdit. Turistů na přeplněné Sněžce, piknikujících za zákazovými cedulemi, nerespektujících elementární pokyny ochránců přírody, znovu výrazně přibylo. Správa Krkonošského národního parku proto připravuje pro následující turistickou sezonu nová opatření. Přísnější budou kontroly vstupu mimo vyznačená území, ochránci přírody chystají také umístit na nejvyšší českou horu nové fyzické zábrany.
27 fotografií

KRNAP ochrání Sněžku před neukázněnými turisty. Postaví zábrany

Cestujeme
S vysokou návštěvností nejvyšší hory České republiky se pojí i problémy. Stovky turistů porušují zákaz vstupu a piknikují hned za cedulemi se zákazem.
Po dobrém to nejde, proto je potřeba přitvrdit. Turistů na přeplněné Sněžce, piknikujících za zákazovými cedulemi, nerespektujících elementární pokyny ochránců přírody, znovu výrazně přibylo. Správa Krkonošského národního parku proto připravuje pro následující turistickou sezonu nová opatření. Přísnější budou kontroly vstupu mimo vyznačená území, ochránci přírody chystají také umístit na nejvyšší českou horu nové fyzické zábrany.
27 fotografií

KRNAP bude chránit Sněžku před neukázněnými turisty, postaví zábrany

Krkonoše
Správa KRNAP zavedla borůvkové opatření v reakci na nájezdy sběračů, zejména z Polska. Situace se výrazně zlepšila a loni ani letos opatření již nevyhlásila.
Masivní nájezdy sběračů borůvek na Krkonoše jsou minulostí. Stejně jako loni Správa KRNAP nevyhlašovala ani letos speciální borůvkové opatření, které před tím bylo pravidlem 17 let. Je to kvůli dramatickému poklesu přestupků. Zatímco v roce 2007 zaznamenali strážci národního parku 419 přestupků a před šesti lety ještě několik desítek, loni i letos jich bylo pouhých pět. „Lidé se naučili, kam na borůvky mohou chodit legálně a kam ne,“ říká mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Drancování Krkonoš borůvkáři skončilo. Přestupků rapidně ubylo

Krkonoše
Krkonošský národní park.
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil dílčí nedostatky v hospodaření správ národních parků, například při zadávání veřejných zakázek, pronájmu majetku nebo účetnictví. Týkají se i Správy Krkonošského národního parku. Pro budoucí financování považují kontroloři za problematický pokles cen i objemu prodávaného dřeva, protože tržby z něj představují významnou část výnosů správ národních parků. Vyplývá to z kontroly, jejíž závěry NKÚ zveřejnil v pondělí na webu. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) navíc podle kontrolorů dosud nevytvořilo koncepci financování národních parků.

NKÚ zjistil nedostatky v hospodaření správ národních parků, pochybil i KRNAP

Krkonoše
Národní park Šumava, ilustrační foto
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil dílčí nedostatky v hospodaření správ národních parků, například při zadávání veřejných zakázek, pronájmu majetku nebo účetnictví. Pro budoucí financování považují kontroloři za problematický pokles cen i objemu prodávaného dřeva, protože tržby z něj představují významnou část výnosů správ národních parků. Vyplývá to z kontroly, jejíž závěry dnes NKÚ zveřejnil na webu. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) navíc podle kontrolorů dosud nevytvořilo koncepci financování národních parků.
18 fotografií

Závažné nedostatky. Správy národních parků špatně hospodaří, zjistil NKÚ

Česko
Lávka přes Švýcarskou zátoku.
Po přírodních krásách Národního parku Podyjí se vydají cyklisté po trase, která začíná ve Znojmě a končí ve Vranově nad Dyjí. Zhruba osmačtyřicet kilometrů dlouhá cesta zabere tři a tři čtvrtě hodiny. Terén je členitý s menšími i většími kopečky. Cyklisté při cestě nastoupají asi tři sta výškových metrů. Na trase potkají koně pasoucí se na Havranickém vřesovišti nebo zříceninu hradu ze čtrnáctého století.

CYKLOTRASA: Nedotčená příroda Podyjí. Cyklisté navštíví koně i vyhlídky

Cestujeme
Krkonoše. Ilustrační snímek
Na Šumavě nebo na Sněžce není k hnutí. Jedinečná příroda je ohrožena, protože náporem turistů trpí. Mohly by to změnit nevelké poplatky? Zastánci jejich zavedení tvrdí, že nový zdroj příjmů by parkům pomohl i při běžné údržbě turistických tras či úpravě běžkařských tratí. Nejsou to tedy náklady pro nic za nic, všechny se turistům tak či onak vrátí. Jiní se ale domívají, že pár korun navíc návštěvníky stejně neodradí a nový poplatek tak pouze vyvolá kritiku a nevůli. 
9 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Mělo by se platit za vstup do národních parků?

Černá a bílá
Železná opona. Ilustrační foto.
Znojmo – Česko-rakouský debatní večer plný zajímavých otázek a odpovědí připravili k výročí třiceti let bez železné opony na hranicích představitelé Národního parku Podyjí spolu s kolegy z rakouského Národního parku Thayatal. „S historiky, pamětníky i veřejnými osobnostmi budeme diskutovat o tom, co pro nás znamenala železná opona, jak zanikla a jak se naše společnost změnila za posledních třicet let,“ uvedl mluvčí parku David Grossmann.

Význam, zánik a jak nás ovlivnila. 30 let od pádu železné opony připomene debata

Znojemsko
Strážci KRNAP rozdali v posledních dnech desítky pokut za porušení zákazu vjezdu do národního parku. Jde hlavně o houbaře, které teď láká velké množství hub v našich nejvyšších horách.
/FOTOGALERIE/ Houbaři mají žně. Sezona je v plném proudu, košíky se plní. Pozor si musí dávat na vjezd do národního parku, správnou navigaci při cestě, orientaci v lese. Během srpna pátrali policisté a Horská služba po třech ztracených houbařkách. Hygienici provádějí kontroly v restauracích, zajímá je původ hub i to, jestli mají provozovatelé zkoušky ze znalosti hub.
11 fotografií

Houbaři dostávají desítky pokut, řidiči najíždějí na vodopád

Krkonoše