ŠTÍTEK: National Geographic Society

Řeka Zangbo vytvořila nejhlubší a nejdelší kaňon na světě.
Řece Zangbo, která pramení v Tibetu, se říká Everest mezi řekami. Kaňon Yarlung Tsangpo, nazývaný také Yarlung Zangbo, který vytvořila, je nejen nejhlubší na světě. Se svými 504 kilometry je také nejdelší na světě a pojí se k němu i další nej. Zdolat ho na kajaku je pro milovníky adrenalinových sportů velkou výzvou. V roce 1998 tu ale výprava National Geographic skončila tragédií. V jejím rámci se utopil zkušený americký kajakář. Jeho tělo ani loň nebyly nikdy nalezeny.
8 fotografií

Everest mezi řekami. Zangbo vytvořila nejhlubší a nejdelší kaňon světa

Do světa
ŠARM FOLKLÓRU. V historickom srdci Managuy sa zvyknú konať vystúpenia tradičného nikaragujského folklóru.
Človek sa zväčša teší na návštevu svetových metropol. Veď komu by sa nepáčilo ísť do Londýna, Paríža, či New Yorku. Metropoly jednotlivých štátov si predstavujeme ako to najlepšie z danej krajiny, niečo obrovské, brilantné, žiarivé, plné možností a atrakcií. Teraz si však predstavte, že sa ocitnete v metropole, ktorá je tak trochu úplným opakom toho vyššie spomenutého. Zrazu ste v najnebezpečnejšom meste krajiny, ktoré takpovediac ani nemá historické centrum, ulice sú prašné a plné každodenných nástrah, neodporúča sa kráčať pešo po uliciach a to nehovorím len o čase po zotmení, zohnať prácu je výzva a celé akosi dýcha revolučnou atmosférou. Vybrali by ste sa dobrovoľne aj do hlavného mesta Nikaraguy?
80 fotografií

Managua je nebezpečné mesto, v ktorom sa nesmiete zatúlať

Do světa
„Co se týče cestování, potřebujeme dokončit naši cestu napříč republikou, abychom si v tom doma – a to doslova – udělali pořádek. Rád bych vzal ženu do Gruzie,“ říká Tomáš Tureček a Martina dodává: „Já si myslím, že by nám slušely také prázdniny v Římě.“
Jeden by řekl, že když se v manželství sejdou zvídavá moderátorka a šéfredaktor National Geographic, budou žít podle hesla časopisu: Stále je co objevovat. Martina Kociánová to však napůl s žertem vyvrací: „Upřímně, kovářova kobyla a ševcova žena… znáte to. Nemáme čas na nic.“ Jedním dechem ale dodává, že s manželem Tomášem Turečkem toho mají nachozeno, a tím pádem objeveno opravdu hodně.
4 fotografie

Nejsme žádní šílenci, říkají o sobě manželé Martina Kociánová a Tomáš Tureček

Společnost
Ilustrační snímek
Nedaleko egyptské Káhiry objevila archeoložka a její tým vzácný sarkofág. Nález rakve starověkého egyptského šlechtice Ptahemwia, který žil kolem roku 1250 před naším letopočtem, označili vědci za „objev snů“. Zájemci si budou moct sarkofág prohlédnout v televizním dokumentu National Geographic. Informaci přinesl deník Guardian.

Objev snů. Archeoložka našla v Egyptě neporušený vzácný sarkofág

Objevy
Jeden z australských plotů proti králíkům.
Je to největší zaznamenaná invaze savců v dějinách. Austrálie už skoro dvě stě let bojuje s enormním přemnožením králíků divokých. V minulosti se je zemědělci pokoušeli vyhubit jedy i stavbou nejdelšího plotu na světě. Nová studie nyní zjistila, že na počátku všeho stálo pouhých čtyřiadvacet zvířat. Do Austrálie se králíci dostali jako vánoční dárek.
14 fotografií

Z dárku katastrofa. Austrálii měla proti králíkům pomoci obdoba Čínské zdi

Svět
Ilustrační foto vlka arktického.
Vědcům se podařil další malý zázrak. Čínský tým úspěšně naklonoval prvního vlka arktického. Maya, jak mladou samičku pojmenovali, je zdravé, huňaté a energické vlče šedohnědé barvy, které žije své první měsíce života po boku náhradní matky, fenky bígla. Odborníci doufají, že stejnou genetickou technologií přispějí k záchraně ohrožených druhů zvířat, a zpomalí tím blížící se šestou vlnu masivního vymírání.

Číňané naklonovali prvního arktického vlka. Vychovává ho fenka bígla

Věda
Vakovlk tasmánský
Američtí a australští vědci hodlají přivést zpět k životu již vymřelý druh australského vačnatce vakovlka. Jejich snaha je spojena s radikálním plánem pro obnovu poškozených ekosystémů. Návrat již vyhynulých druhů, které ve svých regionech za života hrály klíčovou roli, by mohl do postižených oblastí vrátit rovnováhu. V divočině by podle odborníků mohl tasmánský tygr znovu běhat do deseti let.

Vědci chtějí oživit vyhynulé tasmánské tygry. Další pracují i na návratu mamuta

Věda
Gregor Johann Mendel, pastel podle fotografie
Sestavení posledních osmi procent DNA lidského genomu kvůli jejich složitosti trvalo vědcům skoro dvacet let. Teď ale existují kompletní informace, které umožní lépe pochopit, jak se lidé formují jako individuální organismy a jak se člověk liší nejen jeden od druhého, ale i od jiných druhů. Prakticky ve stejný okamžik se českým vědcům podařilo přečíst genom zakladatele genetiky.
15 fotografií

Dvě stě let od narození otce genetiky Mendela: Vědci zkoumají jeho DNA

Věda
Secutor, typ gladiátora. Ilustrační foto
Brutální souboje, řinčení mečů, krev, mrtvoly a jásající davy. Takhle si většina lidí představuje gladiátorská klání na život a na smrt, která byla populární v římské kultuře. I po více než dvou tisících letech si udržují svou oblibu, avšak pouze na filmových plátnech, stránkách knih nebo při návštěvách starověkých amfiteátrů. Vědci nyní přišli s novou studií, která dokázala, že gladiátorské zápasy nebyly krvavou hrou bez pravidel. Šlo naopak o vysoce regulované a systematizované představení, v němž měli vycvičení atleti svou choreografií vytvořit pro diváky maximální napětí.
10 fotografií

Žádný krvavý chaos. Zápasy gladiátorů měly řád i choreografii, zjistila studie

Věda
Muž hraje na piano v ukrajinském Lvově, 11 dní po začátku ruské invaze na Ukrajinu.
Mladý pianista v ukrajinském Lvově hraje na klavír skladbu Time z amerického filmu Počátek. Nevšímá si přitom protileteckých sirén, které se rozezněly městem, ani policistů, kteří posílají místní do úkrytu. Naopak spustí ještě hlasitěji a hudba rozráží ostré tóny výstrahy. Na video, které se stalo emotivním symbolem boje ukrajinských umělců proti ruské okupaci, reagoval také samotný autor skladby Hans Zimmer. 
144 fotografií

Hudbou proti zabíjení. Ukrajince neodradí ani sirény, z pořízených videí mrazí

Státy mimo EU
Chrám Kukulcán.
Věděli to už staří Mayové. I to lze zaslechnout při hodnocení současné situace, kdy se ke covidové pandemii se všemi jejími důsledky připojil ještě celosvětový šok z útoku ruské armády na Ukrajinu, přinášející nejen válečné hrůzy této zemi, ale i množství globálních souvislostí. Kdyby se tyhle události odehrávaly před desetiletím, asi by pochyboval málokdo: prastaré mayské předpoklady se naplňují…
13 fotografií

Pandemie, válka. Věštili už Mayové tyto katastrofy? Věda je skeptická

Věda a technika
Obratle na kůlu, vložené do lebky. Nachází v chullpě.
Nemoci, násilí a smrt. Středověcí Evropané s sebou při kolonizaci Ameriky přinesli chaos a zkázu. Plundrovali vše, co jim stálo v cestě, a s nikým neměli slitování. Neomezovali se ale jen na živé bytosti. S radostí trhali plátna, do kterých byli zabaleni mrtví, a ty následně okrádali o vše cenné. Vědci nyní objevili, jak místní domorodci reagovali na tato drastická drancování hrobů. V Peru našli téměř 200 páteří navlečených na rákosových kůlech. Své mrtvé tak měli pohromadě alespoň tímto způsobem.
11 fotografií

Děsivý nález v Peru: archeologové objevili 200 páteří navlečených na kůly

Věda a technika
Logo společnosti Disney. Ilustrační foto.
V Česku zahájí v létě provoz filmová streamovací služba Disney+. Divákům nabídne snímky z produkce studií Disney, Pixar či dokumenty kanálu National Geographic. Spuštění služby v Česku a několika dalších evropských zemích v tiskové zprávě potvrdila společnost The Walt Disney Company. V Česku už působí několik podobných služeb, mimo jiné Netflix, HBO GO nebo české Voyo.

Od léta bude v ČR dostupná služba Disney+, nabídne díla od Marvelu i Star Wars

Film a televize
Zemo (Daniel Brühl), Falcon (Anthony Mackie) and Winter Soldier (Sebastian Stan) při scéně seriálu The Falcon and The Winter Soldier točené na Malé Straně v Praze.
V Česku zahájí v létě provoz filmová streamovací služba Disney+. Divákům nabídne snímky z produkce studií Disney, Pixar či dokumenty kanálu National Geographic. Spuštění služby v Česku a několika dalších evropských zemích v tiskové zprávě potvrdila společnost The Walt Disney Company. V Česku už působí několik podobných služeb, mimo jiné Netflix, HBO GO nebo české Voyo.
8 fotografií

Od léta bude v ČR dostupná služba Disney+, nabídne i seriál natáčený v Praze

Z okolí
Reynisfjara je světově proslulá pláž s černým pískem, která se nachází na jižním pobřeží Islandu
Reynisfjara je světově proslulá pláž s černým pískem, která se nachází na jižním pobřeží Islandu, hned vedle malé rybářské vesnice Vík í Mýrdal. Se svými obrovskými čedičovými skalisky a úžasnými panoramaty Atlantiku je Reynisfjara považována za návštěvnický megatahák. National Geographic dokonce zvolil Reynisfjaru jako jednu z 10 nejlepších netropických pláží, které lze na planetě navštívit.
13 fotografií

Zády k moři? Na černé pláži hrozí smrt

Cestujeme
Soutěžní snímky Tomáše Vocelky.
Český fotograf Tomáš Vocelka byl nominován mezi finalisty v jedné z nejvýznamnějších soutěží světa Sony World Photography Awards, přirovnávané k fotografické obdobě filmových Oscarů. V profesionální části soutěže je mezi prvními třemi v kategorii Architektura. Porotu zaujal jeho soubor Věčná loviště, který vznikl v rámci fotoreportáže pro Aktuálně.cz. Vítězové budou oznámeni 15. dubna.
10 fotografií

Fotograf Tomáš Vocelka bude usilovat o fotografického Oscara

Čtenář reportér
Deník je nejčtenější v Česku
Regionální Deník posílil pozici nejčtenějších novin v České republice. „Máme téměř 2,2 miliony čtenářů. Úžasné je, že nám jich za poslední rok přibylo 150 tisíc, “ uvedl ředitel redakcí Deníku Roman Gallo, když komentoval nejnovější zveřejněná data z reprezentativního průzkumu čtenosti Media projekt.

Deník je nejčtenější v Česku. Děkujeme!

Česko