ŠTÍTEK: Občanská demokratická aliance

Michael Žantovský.
Spisovatel, překladatel a někdejší diplomat Michael Žantovský oznámil, že od 1. června končí v Knihovně Václava Havla. Instituci, která se stará o myšlenkový, literární a politický odkaz dramatika, někdejšího disidenta a bývalého prezidenta Václava Havla, vedl od září 2015. Jaké bude jeho další působení, Žantovský v dnešním vyjádření neuvedl. Odkázal na chystanou tiskovou zprávu o nové podobě knihovny.
7 fotografií

Michael Žantovský oznámil, že v červnu končí v Knihovně Václava Havla

Volný čas
Michael Žantovský
Za posledních 25 let vystřídal role předsedy ODA, senátora a velvyslance ve třech různých zemích. V loňských volbách do senátu se dostal do druhého kola. Letos se Michael Žantovský vrací jako překladatel knižních vzpomínek kontroverzního režiséra a herce Woodyho Allena, na kterého má u nás – málo platné – patent. Někdejší mluvčí prvního prezidenta České republiky a současný ředitel Knihovny Václava Havla je ve svých 72 letech stejně rozlítaný, jako když s politikou a literaturou začínal.
7 fotografií

Michael Žantovský: Překladatel není sám. Občas mu knížka odmlouvá

Literatura
Předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal.
Miliardář a předseda Občanské demokratické aliance Pavel Sehnal dostal na počátku týdne v pražské Nemocnici na Bulovce vakcínu proti koronaviru, ačkoli nepatří k lidem, kteří nyní mají nárok na očkování. Podle ředitele nemocnice Jana Kvačka byl naočkován i přes jeho zákaz, podle něj se Sehnal vydával za zdravotníka, aby vakcínu dostal. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy. Případem se začala zabývat policie. Nyní zjišťuje veškeré okolnosti případu, řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.
13 fotografií

Jsem zdravotník, tvrdil miliardář Sehnal. Nechal se přednostně naočkovat

Praha
MUDr. Vladimír Václavů.
“SAMET“ OČIMA… MUDr. Vladimír Václavů, privátní lékař; před 30 lety přímý účastník událostí 17. listopadu na Národní třídě, člen Koordinačního centra Občanského fóra (OF) v Chebu

Samet očima Vladimíra Václavů

Chebsko
Kandidát na pražského primátora Pavel Sehnal (ODA) chce přejmenovat holešovické výstaviště na Park Miloše Formana. Synové zesnulého režiséra se proti tomu ohradili.
Možná jste si toho také všimli. Na plakátech uskupení Krásná Praha, jehož lídrem je předseda ODA a kandidát na primátora Pavel Sehnal, se v předvolební kampani objevil portrét slavného režiséra Miloše Formana, který letos v dubnu v 86 letech zemřel v USA. Miliardář Sehnal chce po zesnulém Formanovi pojmenovat Výstaviště. Ale Formanovým synům se Sehnalova strategie vůbec nelíbí.
4 fotografie

Sehnal kandiduje s Parkem Miloše Formana. Synové slavného režiséra se zlobí

Praha
Karel Fischer.
O přízeň voličů v říjnových komunálních volbách bude usilovat také hnutí Pro Prahu, které vzniklo před pěti roky z iniciativy starostů menších městských částí. V minulých volbách získalo uskupení v jednotlivých městských částech celkem 88 zastupitelů včetně osmi starostů, mimo jiné v Uhříněvsi nebo Čakovicích. Do zastupitelstva celé Prahy se tehdy hnutí proniknout nepodařilo.
2 fotografie

Hnutí Pro Prahu chce uspět. Do voleb půjde ve všech 57 částech Prahy

Praha
Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.
Zemědělské odbory se budou snažit o odliv voličů ČSSD, pokud strana nevstoupí do připravované vlády s ANO. Uvedl to dnes šéf zemědělských odborářů Bohumír Dufek. Pod tiskové prohlášení se podepsal jako předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR. Organizace sdružuje 35 tisíc členů. Členové ČSSD nyní o vstupu do vlády s ANO hlasují v referendu, připravovaný menšinový kabinet počítá s tolerancí od komunistů.

Dufek: Odbory připraví ČSSD o hlasy, pokud nepůjde do vlády

Česko
Josef Ošťádal
Moravská Třebová – Zastupitel a někdejší starosta Josef Ošťádal (ODS) rezignoval minulý týden ve čtvrtek na své členství v zastupitelstvu města. O den později nahradil odstupujícího Josefa Ošťádala podnikatel, někdejší zastupitel a ředitel technických služeb Pavel Charvát.

Zastupitel Josef Ošťádal rezignoval

Svitavsko
Bytový komplex Pastelky I v Hodoníně.
Hodonín – Za dvacet, za čtyřicet, za osmdesát procent nebo za tržní cenu. O těchto možnostech mluvili zastupitelé v Hodoníně, když rozhodovali o dalším osudu dvaaosmdesáti městských bytů. Většina nájemníků v komplexu Pastelky I chce totiž byty, v nichž bydlí koupit, ale se slevou. „Doporučoval bych celou věc stáhnout a nechat na nově zvolené zastupitelstvo. Obávám se, že v této předvolební kampani, která začala, se byty neprodají,“ řekl bývalý zastupitel za ODS František Ondruš.

Prodej městských bytů se slevou vázne

Hodonínsko
Prezidentské volby na Boleslavsku.
Mladoboleslavsko /ANKETA/ - Miloš Zeman. Jiří Drahoš. Ti se utkají ve finále o prezidentské křeslo. Ten první, současný prezident, získal na Mladoboleslavsku 21 693 hlas (36,29 %), druhý, akademik Jiří Drahoš, 16 866 hlasů (21,21%). Michal Horáček oslovil 6563 voličů, Marek Hilšer 5737 voličů. 
70 fotografií

Pravicovou Boleslav ovládl Miloš Zeman

Boleslavsko
Ekonom, bývalý ministr privatizace Tomáš Ježek
Ve věku 77 let zemřel ekonom, někdejší poslanec a ministr české vlády Tomáš Ježek. Bývalý premiér Petr Pithart potvrdil zprávu serveru Lidovky.cz. Ježek je společně s Václavem Klausem a Dušanem Třískou považován za otce kuponové privatizace a iniciátora polistopadového transformačního procesu. Na jeho smrt ihned reagovali čeští politici, kteří ocenili jeho přínos české ekonomice.

Zemřel Tomáš Ježek, jeden z otců privatizace

Česko
Jiří Hlavatý přišel o post senátora zvolením do Sněmovny.
Trutnov - Náležitosti podaných přihlášek kandidátů do Senátu ČR měli za úkol podle zákona do 27. listopadu prozkoumat úředníci. Vedoucí odboru kanceláře Městského úřadu v Trutnově Jiří Masařík sdělil, že úřad zaznamenal nedostatky, a proto nyní kandidáty vyzve, aby si dali věci do pořádku.

Senátorské kandidáty úřad ještě oficiálně nepotvrdil

Krkonoše
Daniel Kroupa.
Daniel Kroupa patří k lidem, kteří znají polistopadovou politickou scénu a její protagonisty dokonale. Byl dlouhá léta poslancem, senátorem, předsedou ODA. Nyní působí na Katedře politologie a filozofie Filozofické fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Deník s Danielem Kroupou hovořil o prezidentských kandidátech a jejich šancích.
7 fotografií

Politolog Daniel Kroupa: Šance porazit Miloše Zemana existuje

Česko
Luděk Matějíček z Krnova se do voleb zapojil nejen jako volič, ale také jako nejmladší kandidát v okresu Bruntál.
Krnov – Mladý člověk může aktivně působit v politice, ale nemá to jednoduché. Své o tom ví jednadvacetiletý Luděk Matějíček z Krnova. Ve volbách byl nejmladším kandidátem v okrese Bruntál.

Nejmladší kandidát byl z Krnova

Bruntálsko
Ilustrační foto.
V opavském okrese se letošní volební účast vyšplhala na 60,11%. Výsledky jednotlivých stran prakticky kopírují ty celorepublikové.

Na Opavsku zvítězilo ANO

Opavsko
Václav Klaus
Bývalý prezident Václav Klaus doufá, že lidé nepodcení význam parlamentních voleb, bojí se ale nízké volební účasti. Exprezident, který dnes i se svou ženou Livií volil v pražských Kobylisích, řekl novinářům, že mdlá předvolební kampaň možná lidi dostatečně nemotivovala, aby přišli k volebním urnám. Oba manželé využili i svůj preferenční hlas. Klaus novinářům řekl, že výběr mu usnadnil fakt, že letos kandiduje jeho syn. Václav Klaus mladší je na pražské kandidátce ODS.
22 fotografií

Klaus se obává nízké volební účasti, podpořil svého syna

Česko
Kandidát na prezidenta Vratislav Kulhánek.
Mezi účastníky lednových prezidentských voleb se zařadí i bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek. K dispozici má 23 podpisů poslanců. Na tiskové konferenci to řekl miliardář a předseda obnovené ODA Pavel Sehnal, který Kulhánkovi kandidaturu platí. Kulhánek podle něj už minulý týden kandidaturu oznámil na ministerstvu vnitra. K dispozici má také 35 tisíc podpisů voličů.
10 fotografií

Kulhánek má poslaneckou podporu pro kandidaturu na prezidenta

Česko
Pražská zastupitelka Monika Krobová Hášová.
Pražská zastupitelka Monika Krobová Hášová vystoupila ve čtvrtek ze zastupitelského klubu ČSSD a zůstává i nadále nezařazenou zastupitelkou. Hášová vstoupila do klubu ČSSD loni na jaře, z pozice nezařazené zastupitelky. Po volbách v roce 2014 totiž opustila klub TOP 09 a ze strany vystoupila.

Monika Krobová Hášová vystoupila ze zastupitelského klubu ČSSD

Praha
Kandidát na prezidenta Vratislav Kulhánek.
Kandidát na prezidenta Vratislav Kulhánek považuje úlohu prezidenta spíše za reprezentativní. Při dodržování prezidentských pravomocí by nechtěl jít k hraně ústavy, natož na hranu nebo za ni. Kdyby byl zvolen, neuděloval by milosti a omezil by počet lidí oceněných státním vyznamenáním. Na zahraniční cesty by chtěl jezdit hlavně do okolních zemí a na západ od českých hranic. Za priority, které by chtěl prosazovat, označil zvýšení prestiže sportu a snahu dostat ke sportování děti.
15 fotografií

Prezidentský kandidát Kulhánek: Na hranu ústavy bych jako hlava státu nešel

Česko
Svitavsko – Celkem šedesát sedm kandidátů ze Svitavska se bude v nadcházejících říjnových volbách do Poslanecké sněmovny ucházet o přízeň voličů.  Pouhých pět stran a hnutí – Blok proti islamizaci, Cesta odpovědné společnosti, ODA, Radostné Česko a Strana práv občanů – ze čtyřiadvaceti nemají na svých kandidátkách nikoho ze svitavského okresu. 

Do voleb jde sedm desítek kandidátů ze Svitavska

Svitavsko
Fronty turistů před Pražským hradem dopoledne 3. května. Na snímku vstup přes Hradčanské náměstí.
Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran již zaregistroval čtyři volební účty kandidátů na prezidenta. S dalšími čtyřmi uchazeči úředníci řeší technické detaily. Z hlavních kandidátů mají účet zaregistrovaný prezident Miloš Zeman a podnikatel Michal Horáček. Nejvíce peněz od lidí dosud vybral bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, naopak Horáček zatím přiznal největší výdaje. Na Zemanův účet nepřestávají proudit stovky haléřových příspěvků od jeho odpůrců.
13 fotografií

Zemanovi chodí denně haléře. Transparentní účet mají zatím jen čtyři kandidáti

Česko