ŠTÍTEK: Petra Dvořáková

Staré nástupiště v Pohledu. Některým cestujícím se špatně nastupuje a vystupuje
/VIDEO/ Nové vlaky RegioPanter už brázdí železniční trať ze Žďáru nad Sázavou do Havlíčkova Brodu. V Pohledu nedaleko Havlíčkova Brodu si ale pohodlí luxusních vozů někteří lidé moc neužijí. Staré nástupiště moderním vlakům nevyhovuje. Nástup do vozu je pro některé cestující příliš obtížný, a tak většina lidí v Pohledu dává přednost autobusu.
11 fotografií

Nové vlaky RegioPanter ztěžují nástup v Pohledu. Cestující volí autobus

Havlíčkobrodsko
Obrazy Amálie Mánesové - reprodukce.
Vzácné obrazy vlastní obec Pohled na Havlíčkobrodsku, pocházejí z pozůstalosti malířky Amálie Mánesové. V létě se s nimi seznámí návštěvníci městského muzea a galerie v Hlinsku, kam Pohled obrazy zapůjčí. Půjčku už schválilo zastupitelstvo. „Je to obraz Pohledský zámek a Chalupa truhláře Hanolda,“ upřesnila místostarostka Pohledu Petra Dvořáková.
2 fotografie

Pohled půjčí galerii v Hlinsku cenné obrazy, Pohledský zámek a Chalupu truhláře

Havlíčkobrodsko
Skalice patřila slavnostem hasičů.
Především radovánky pro děti, výborné občerstvení, kdy guláš a dršťková polévka z polní kuchyně šel na dračku, ale také celá řada hasičských automobilů včetně nejmodernější Scanie od Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, zaplnily v sobotu náves a její okolí ve Skalici u České Lípy. Hasičské slavnosti se zde vrátily po řadě let opět do centra vesnice. „Jsem strašně rád, že se nám podařilo najít řešení a vrátit po mnoha letech tyto slavnosti z hřiště opět do centra obce,“ uvedl ještě v době příprav místostarosta obce Jaroslav Balaš.
79 fotografií

FOTO, VIDEO: Skalice u České Lípy patřila hasičům, akce bavila malé i velké

Českolipsko
Desetiletý Skipy je alergik a potřebuje drahá speciální krmiva. Jeho panička tak příliš neušetří.
Zdražování má vliv na téměř všechna odvětví. Vzrostly ceny potravin i energií a hlouběji do peněženek sahají také majitelé domácích mazlíčků. Náklady na krmiva, pamlsky, hračky i další chovatelské potřeby jim za poslední rok narostly o desítky procent. Řada lidí se proto snaží ušetřit a kupuje levnější varianty krmiv nebo méně pamlsků. Rostou také prodeje přes internet.
3 fotografie

Zdražení dopadlo i na majitele domácích mazlíčků. Šetří nákupy přes internet

Jindřichohradecko
Ilustrační foto.
Díky dobré spolupráci s píseckou porodnicí zveřejňujeme každý týden seznam aktuálně narozených miminek. Vždy v sobotu pak můžete vidět v Píseckém deníku také fotografie narozených miminek, které následující den zveřejňujeme na webu.

Kdo se narodil v písecké porodnici?

Písecko
Zesnulý dobrovolný hasič Jan Dvořák
Silná, rozvážná osobnost, skvělý chlap. Tak mluví o tragicky zemřelém Janu Dvořákovi ze Skalice u České Lípy jeho kolegové, přátelé a spoluobčané. A chystají se na jeho středeční pohřeb do České Lípy. Devětatřicetiletý Dvořák měl přezdívku „Inža“ a byl 13 let členem skalické jednotky dobrovolných hasičů, s níž při zásahu u požáru roubeného stavení v Novém Boru 30. listopadu zahynul.
6 fotografií

Přátelé zemřelého hasiče se chystají na pohřeb. Inža by neriskoval, říkají

Požáry
SDH ve Žďárci u Seče byl hlavním pořadatelem osmého ročníku akce Železnohorský traktor. Přijelo sto dvacet strojů, což je rekordní počet.
/FOTO, VIDEO/ Hasiči v malé vesničce Žďárec u Seče na Chrudimsku uspořádali v sobotu osmý ročník Železnohorského traktoru, přehlídky a závodů současných, ale i historických nebo svépomocí vyrobených strojů. Letos jich přijelo sto dvacet ze všech koutů republiky, což je rekordní počet. Akci si nenechaly ujít davy návštěvníků. Podívejte se ve videu.
44 fotografií

To je dost, žes nás taky někam vyvez. Traktory se předváděly ve Žďárci u Seče

Chrudimsko
Děti se k drogám dostanou velmi snadno
Nikotinové sáčky, žvýkací tabák nebo taky kratom. Návykové látky se na Svitavsku objevují už mezi dětmi na prvním stupni základní školy. Sami školáci přiznávají, že je shánějí, aby vydrželi „pařit“ počítačové hry. Odborníci varují, že u dětí vzniká i na tabák velmi rychle závislost. Mnohonásobně rychleji než u dospělého člověka a má vliv na celý organismus.
3 fotografie

Ve školách na Svitavsku frčí "žvejk". Děti jedou na nikotinových sáčcích

Svitavsko
Nikotinové sáčky. Ilustrační snímek
Nikotinové sáčky, žvýkací tabák nebo taky kratom. Návykové látky se na Svitavsku objevují už mezi dětmi na prvním stupni základní školy. Sami školáci přiznávají, že je shánějí, aby vydrželi „pařit“ počítačové hry. Odborníci varují, že u dětí vzniká i na tabák velmi rychle závislost. Mnohonásobně rychleji než u dospělého člověka a má vliv na celý organismus.

Děti zneužívají návykové látky. Mezi školáky frčí hlavně nikotinové sáčky

Regiony
Jarmila Kratochvílová v roce 1987
Na jaře to nevyšlo, na podzim už ano. V neděli 21. listopadu se uskutečnil v Čáslavi u tamního atletického stadionu, kde první kroky na dráze kdysi absolvovala dnešní hlava oddílu, světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová, odložený, 79. ročník Běhu sady Vodranty. Listopadové počasí ukázalo svou vlídnější tvář, a tak milovníky pohybu nic nerušilo od koncentrace na výkon.  

Běh sady Vodranty přivítal závodníky na domácím stadionu Jarmily Kratochvílové

Čtenář reportér
Česko čte dětem v Luhačovicích. Herec Miroslav Etzler
Už jedenáctý ročník tradičního týdne oslav literatury a společného čtení s názvem Týden čtení dětem je v plném proudu. V pondělí odstartovat také v Luhačovicích. Akce je každoročním vyvrcholením celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem. Ve městech a obcích po celé republice probíhají v tomto týdnu desítky akcí, na kterých se čte, vypráví, tvoří, zpívá, hraje i sdílí.
24 fotografií

Etzler, Hejlík i zpěvačka Kaczi v Luhačovicích četli dětem

Zlínsko
Michal Sýkora
Jeden z nejúspěšnějších současných českých autorů detektivek Michal Sýkora je veřejnosti znám díky zdařilým televizním adaptacím jeho knih Modré stíny, Případ pro exorcistu a Pět mrtvých psů z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice s komisařkou Výrovou v hlavní roli. Nyní znovu vyšel jeho třetí román Ještě není konec, který se stal literární předlohou pro oceňovanou krimi sérii Vodník, a to jako audiokniha v podání herce Norberta Lichého.
33 fotografií

Spisovatel Michal Sýkora: Z Marie Výrové se nestane Jessica Fletcherová

Ostatní
Ilustrační foto.
Na start 14. ročníku Kolínské desítky se postavilo celkem 79 běžců a běžkyň. Velký rozsah běžeckých schopností předvedl domácí svěřenec trenérky Jany Šedinové junior Roman Pazdera, který po sobotním vítězství v krajském přeboru družstev juniorů na 1500 metrů suverénně dominoval o den později na desetikilometrové trati.

Na Kolínské desítce dominoval Roman Pazdera

Ostatní sporty