ŠTÍTEK: plyn

Julia Skripalová
/VIDEO/ Julia Skripalová, která byla spolu se svým otcem Sergejem nalezena 4. března v bezvědomí na lavičce v jihoanglickém městě Salisbury, poskytla ve středu první veřejné vyjádření tiskové agentuře Reuters. Řekla mimo jiné, že je pro ni stále obtížné vyrovnat se s tím, že byli napadeni. Zotavování z útoku nervovým plynem označila za pomalé a velmi bolestivé.
6 fotografií

Julia Skripalová poprvé promluvila. Zotavování bylo pomalé a bolestivé, řekla

Svět
CNG je stlačený zemní plyn využívaný jako levné a ekologické palivo do aut. Nyní je dostupné také v Krnově.
Pět ministerstev a čtyři představitelé plynárenských společností a sdružení dnes podepsali Memorandum o dlouhodobé spolupráci v oblasti vozidel na zemní plyn CNG do roku 2025. Stát tak chce přispět ke snížení znečištění ovzduší. Stěžejním závazkem je, že do roku 2025 sazba daně pro zemní plyn určený pro pohon motorů nepřekročí hranici 290 korun za megawatthodinu.
7 fotografií

Stát podpoří auta na plyn. Ministři podepsali memorandum o CNG do roku 2025

Ekonomika
Rekonstrukce kanalizace. Ilustrační foto.
Jablonec n. N. – Stovky metrů rozkopaných ulic Na Šumavě, Na Pláni, Smetanova nebo 1. máje. Velké stavební zásahy čekají letos i celou Hřbitovní ulici a část ulice Na roli. Se zahájením stavební sezony se v ulicích Jablonce objevují výkopy, které provádějí správci inženýrských sítí – vody, kanalizace, plynu nebo elektro či optických kabelů.

V Jablonci pokračují rozsáhlé rekonstrukce inženýrských sítí

Jablonecko
Břeclavský dopravce Bors představil čtrnáct nových autobusů na stlačený zemní plyn.
Břeclav /FOTOGALERIE/ – Sněženkou, Slunečnicí nebo Pampeliškou se mohou od čtvrtka svézt lidé v Břeclavi. Tamní dopravce Bors představil flotilu čtrnácti nových autobusů. Přírodní jména napovídají, že mají ekologický pohon na stlačený zemní plyn. Určená jsou pouze pro městskou hromadnou dopravu. „V provozu jich je nyní osm, dalších šest nasadíme na začátku srpna,“ uvedl generální ředitel dopravce František Zugar.
12 fotografií

Nové autobusy v Břeclavi jezdí na stlačený plyn. Zlepší kvalitu ovzduší ve městě

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Vnorovy – Nepříjemné probuzení zažili obyvatelé rodinného domu ve Vnorovech. V sobotu krátce po půlnoci narazilo auto do budovy v Hlavní ulici a podle hasičů zároveň do přípojky plynu. „Při našem příjezdu na místo již byl zraněný řidič v péči záchranářů,“ uvedl krajský mluvčí hasičů David Jirouš.

Opilý řidič v noci naboural do rodinného domu. Nadýchal 2,6 promile

Nehody
Plyn. Ilustrační foto.
Energetické skupině innogy se loni na českém trhu dařilo. V roce 2017 utržila celkem 42,7 miliardy korun, což je oproti roku 2016 o 3 procenta méně. Zisk po zdanění meziročně narostl na 10,5 miliardy korun. Celkem innogy vloni svým zákazníkům dodala 28,4 TWh zemního plynu a 2,6 TWh elektrické energie. Na konci roku 2017 skupina obsluhovala více než 1,6 milionu zákazníků a zaměstnávala přes čtyři tisíce lidí.

Innogy se loni dařilo. Firma vydělala přes 40 miliard korun

Ekonomika
Bývalý prezident Bolívie Gonzalo Sánchez de Lozada
Bývalý prezident Bolívie Gonzalo Sánchez de Lozada a jeho někdejší ministr obrany a vnitra Jose Carlos Sanchez Berzain byli v úterý u soudu v americkém městě Miami shledáni vinnými z usmrcení civilistů při nepokojích v roce 2003. Během tzv. války o plyn zabily vládní jednotky v Bolívii 67 demonstrantů. Soudce Sánchezovi uložil náhradu škody pozůstalým ve výši 10 milionů dolarů.

V USA odsoudili bolívijského exprezidenta. Poručil střílet na demonstranty

Svět
Ilustrační foto.
Třebíč - V jednom z bytů v domě na Lavického ulici v Třebíči uniká plyn. Uvnitř by mohla být majitelka bytu, která nekomunikuje. Takovou zprávu dostali strážníci třebíčské městské policie a jednali rychle.

Stará paní nevypnula vařič, z bytu unikal plyn

Nehody
HVĚZDOU čtenářů Náchodského deníku se stal motocyklový závodník Miloš Thér. Ten převzal od Reginy Hellové, vedoucí redaktorky Náchodského deníku, cenu, kterou vítězi čtenářské ankety věnovala společnost Centrum Walzel.
Velké Poříčí - Motocyklový závodník Miloš Thér hájící barvy AMK Police se stal za své výkony v roce 2017 sportovní Hvězdou Deníku. Rozhodli o tom čtenáři Náchodského deníku, kteří se prostřednictvím kupónů zapojili do ankety Nejúspěšnější sportovec okresu Náchod za rok 2017.

Mezi čtenáři vyhrál motocyklista

Ostatní sporty
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
Rusko vyloučí ze svého území 60 amerických diplomatů a uzavře americký konzulát v Petrohradu jako odvetné opatření za akci Velké Británie, USA a dalších téměř 30 zemí, včetně Česka, které oznámily vyloučení 150 ruských diplomatů ze svých území. Důvodem rozepře je otrava bývalého agentra Sergeje Skripala a jeho dcery nervovým plynem novičok. 
4 fotografie

Odveta Moskvy: Rusko vyloučí 60 amerických diplomatů

Svět