ŠTÍTEK: Šumava

Adam Maxa si jede pro druhé místo na Špičáku.
V tradičním zářijovém závodu nejlepších jezdců z celé republiky dosáhli výborných výsledků jezdci narození na železnorudské Šumavě, kteří mnoho ze svých dovedností získali v nedávných letech na tratích Ski Bike areálu Špičák. A právě na tratích tohoto areálu proběhly v závodu Enduro Špičák 2023 tři rychlostní jízdy a další dvě se odehrály z vrcholu Pancíře.
9 fotografií

Šumavští rodáci kralovali na cyklistickém závodu série Enduro 2023 na Špičáku

Ostatní sporty
Taktické cvičení IZS na Špičáku.
Dva muži, kteří se vrátili z exotické dovolené, se vydali na Špičák, ale jeden z nich zkolaboval a povolány byly všechny složky integrovaného záchranného systému. Šlo o taktické cvičení týkající se mimořádné události v souvislosti s výskytem vysoce nakažlivé nemoci. Vzhledem k tématu cvičení se tentokrát účastnili i zástupci Krajské hygienické stanice Plzeň.
12 fotografií

Na Špičáku si poradili s turisty nakaženými exotickou nemocí, naštěstí cvičně

Klatovsko
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc
Nebudu lhát, na první přečtení mě ta zpráva lehce šokovala. Skutečně někdo myslí vážně, že namaluje obraz s použitím kremačního popela? Ale čím víc nad tím přemýšlím, tím víc se mi ten nápad líbí. Je to originální, je to odvážné a určitě to není pro každého, ale jsem přesvědčená, že zájemců o svou novou službu bude mít majitelka pohřební služby a zároveň výtvarnice Jana Žitná víc než dost.

77plus1: Obrazy z popela zesnulých, marmeláda ze Šumavy i vyhlídka na Bazaly

O Deníku
Hana a Petr Ulrychovi vystoupí na Mouřenci.
Na jedinečný koncert zve kostel svatého Mořice na Mouřenci nad Annínem. Ve čtvrtek 5. října od 19 hodin zazpívají v románsko-gotickém a jednom z nejstarších šumavských kostelů, kde Jiří Strach natočil část pohádky Anděl Páně, sourozenci Hana a Petr Ulrychovi se skupinou Javory. Mouřenec tímto vystoupením oslaví 20 let od pořízení zvonů sv. Mořic a sv. Vintíř a také 30 let od záchrany kostela a jeho znovuvysvěcení.

Na Mouřenci zazpívají sourozenci Hana a Petr Ulrychovi

Čtenář reportér
Mistrovství republiky stopařů se konalo v Zátoni u Lenory.
Soutěž pro policejní, civilní i pro psovody městské policie se před několika dny uskutečnilo v Zátoni u Lenory. Pořádaly ho spolek Tart a Sportovní policejní spolek prezidium Praha v tamním kempu Pod Boubínem jako XX. Mistrovství republiky stopařů ČR. Psovodi a jejich čtyřnozí pomocníci ukázali velké umění a fyzičku, i na Šumavě v době konání panovalo velké horko.
14 fotografií

Policejní psi hledali stopu v náročném terénu u Zátoně při soutěži

Prachaticko
Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.
Horská služba na Šumavě se rozhodně během letní sezony nenudila. Zaměstnávaly ji především pátrací akce, zraněných bylo nejvíce mezi cyklisty. Některé výjezdy měly bohužel i smutný konec. O letní sezoně, přípravě na zimní i nešvarech, které návštěvníci Šumavy dělají nejčastěji, jsme si povídali s náčelníkem Horské služby Šumava Michalem Janďurou.
12 fotografií

Výrazně přibylo pátracích akcí, zraněných je nejvíce cyklistů, říká náčelník

Klatovsko
Český Krumlov je právem považovaný za jedno z nejkrásnějších měst nejen v jižních Čechách.
Jižní Čechy jsou právem jedním z turisticky nejvyhledávanějších krajů - od Šumavy přes Novohradské hory až po park Česká Kanada. Pojďte se na pár minut zastavit, vyzkoušet si některý z velkého množství našich kvízů na nejrůznější jihočeská témata a ověřit si, jak na tom jste se znalostí krásného kraje. Kvízy také nabízí mnoho tipů na výlety.
10 fotografií

KVÍZY: Znáte dobře jižní Čechy? Zkuste si kvízy a otestujte své vědomosti

Českobudějovicko
Obrovský kotrč nalezla při procházce Šumavou paní Dana Maršálková z Benešovic. S obří houbou vyfotila své vnučky, které ji doprovázely.
Na výlet na Šumavu bude dlouho vzpomínat Dana Maršálková z Benešovic. Ta s vnučkami vyrazila do lesů za Železnou Rudou směrem k Prášilům. Při procházce parta výletnic narazila na obrovský kotrč. Jen horko těžko ho donesly zpět k autu, doma ho položily na váhu a ta ukázala neuvěřitelných 4,10 kg.

Z výletu na Šumavu se vrátily se čtyřkilovým kotrčem

Tachovsko
Ředitel ZUŠ Karla Halíře Radek Hanuš diriguje orchestr
Pátečním koncertem ve vrchlabském klášterním kostele sv. Augustina vyvrcholilo turné trubačů Správy KRNAP a žáků, pedagogů a hostů ZUŠ Karla Halíře ve Vrchlabí po krkonošských kostelích. Závěrečný koncert byl zároveň vyvrcholením celého cyklu, který zakončila světová premiéra skladby vrchlabského hudebního skladatele Aleše Vejnara s názvem Labe.

Šumava má Smetanovu Vltavu, Krkonoše mají Vejnarovo Labe

Čtenář reportér
Zámek Hluboká nad Vltavou je jednou z největších turistických atraktivit Jihočeského kraje - a to právem.
Jižní Čechy jsou právem jedním z turisticky nejvyhledávanějších krajů - od Šumavy přes Novohradské hory až po park Česká Kanada. Pojďte se na pár minut zastavit, vyzkoušet si některý z velkého množství našich kvízů na nejrůznější jihočeská témata a ověřit si, jak na tom jste se znalostí krásného kraje. Kvízy také nabízí mnoho tipů na výlety.
11 fotografií

KVÍZY: Jste skutečný znalec jižních Čech? Otestujte se v našich kvízech

Českobudějovicko
Jiřická nádrž u Pohoří na Šumavě.
Schůzka jihočeského hejtmana Martina Kuby s vědci z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří v červnu předali na Jihočeský kraj výsledky petice za ochranu Jiřické nádrže v Novohradských horách s více než dvěma tisíci podpisy, přinesla ovoce. Odborníci se s vedením kraje shodli na tom, že tato rašelinná nádrž, pocházející z roku 1774, potřebuje efektivnější status ochrany.
4 fotografie

Petice přinesla ovoce. Jiřická nádrž u Pohoří na Šumavě dostane lepší ochranu

Zprávy
Zdeněk Pitel (vlevo) s Jaroslavem Kalným.
Tomáš Holý, Zdeněk Pitel a Jaroslav Kalný, tři mladí závodnicí z Czech Enduro Teamu, jsou připraveni na start posledního závodu mistrovství Evropy, který se o víkendu koná v okolí polského města Kielce – Piekoszóv. V takovém složení se mladí závodníci ze Šumavy sešli letos naposledy na prvním závodu mistrovství Evropy, který hostilo Fabriano v Itálii.
3 fotografie

Czech Enduro Team jede na závod ME do Polska téměř kompletní

Ostatní sporty