ŠTÍTEK: Šumava

Ilustrační foto.
Výlet nádhernou Šumavou, kolem Čerchova nebo třeba po stopách zaniklých obcí v Brdech. Pokud milujete pohyb v přírodě, ať už pěšky nebo v zimě třeba na běžkách, máme pro vás tipy na nezapomenutelné výlety v Plzeňském kraji. Díky projektu Běžky nebo pěšky na webu Turistů ráj vám představujeme několik okruhů, které si jistě zamilujete. Za příznivých podmínek na ně můžete vyrazit na lyžích, ale připraveny jsou i varianty pro pěší výlety po zbytek roku. Určitě si to užijete.

Tipy na výlety do přírody, kam můžete vyrazit pěšky i na běžkách

Plzeňsko
Ve Volarech se bude křtít a vzpomínat na Emila Kintzla.
Miloval Šumavu tělem i duší. Legendární Šumavák Emil Kintzl svůj život zasvětil Šumavě, kde léta osazoval křížky. Jeho kříž se tyčí na vrcholu sjezdovky Lišák v Kašperských Horách, o jejíž rozjezd se zasloužil a kde bohužel jeho život i skončil. 

Vzpomínka na šumavskou legendu Emila Kintzla

Prachaticko
Třiatřicetiletý lyžař Jan Šrail, ilustrační snímek.
Kvůli tomu, že byla zrušená Jizerská padesátka, měl třiatřicetiletý laufař ze Šumavy Jan Šrail delší závodní volno, než si původně plánoval. O uplynulém víkendu již ale absolvoval další dva náročné závody ve Švédsku, kde se konal devátý a desátý podnik elitní kategorie Pro Tour letošního ročníku Ski Classics, dálkových běhů na lyžích. V Orse na severu Evropy bylo na programu nejprve kritérium Grönklitt Classic na 60 km klasickou technikou, pak krátká, ale velmi náročná časovka na 13 km.
7 fotografií

Bylo to lepší, ale není to ono, procedil laufař Šrail. Teď už vyhlíží Vasaloppet

Ostatní sporty
I když na Lipně v polovině února zavládlo vysloveně jarní počasí, skiareál zůstává díky zásobám technického sněhu v provozu. Na snímku lyžování 16. února 2024.
Rekordně vysoké teploty pokračují i v druhé polovině února, odpovídají spíš začátku května. Odpolední teploty se v pátek šestnáctého na Českokrumlovsku šplhaly nad 15 stupňů Celsia. Ve Vyšším Brodě bylo dokonce nejtepleji z celé republiky. Skiareály se ale drží, díky technickému sněhu. Po tom přírodním už nejsou, s výjimkou nejvyšších partií Šumavy, ani památky.   
11 fotografií

Ve Vyšším Brodě bylo nejtepleji v republice. Skiareály se drží, lyžuje se dál

Českokrumlovsko
Ilustrační foto.
Rada Národního parku Šumava ve čtvrtek 15. února odsouhlasila novou podobu klidových území na Šumavě. Nová pravidla pohybu návštěvníků po Šumavě ale musí oficiálně vyhlásit ministerstvo životního prostředí. Na otázku, kdy k tomu dojde, zatím nemá mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák přesnou odpověď. Může to být letos, ale klidně až od roku 2025. Do té doby platí pravidla z loňského října.

Nová klidová území na Šumavě lidem nabídnou zatím neprobádaná území

Prachaticko
Turisté a tlející dřevo.
Data ze sčítačů na území Národního parku Šumava a také návštěvnost informačních a návštěvnických center na Šumavě jasně dokládají, že divoká příroda ve spojení s infrastrukturou Správy NP Šumava jsou stále větším lákadlem. Návštěvnost Šumavy byla v roce 2023 dokonce vyšší, než v době před vypuknutí pandemie koronaviru.

Divoká šumavská příroda turisty láká

Prachaticko
Turisté na Šumavě sledují tlející dřevo.
Jedenáctikilometrová trasa z Modravy přes Rybárnu na Javoří pilu a Tříjezerní slať. Chalupská a Jezerní slať. Návštěvnické centrum Srní, proslulé vlčím výběhem, který si nedávno nenechal ujít ani prezident Petr Pavel. To jsou podle turistů největší lákadla Národního parku Šumava. Vloni jich do tohoto krásného koutu naší země zavítalo výrazně přes dva miliony, což je, pomineme-li mimořádné období covid-19, rekord.
6 fotografií

Modrava a okolí jsou hitem mezi návštěvníky Národního parku Šumava

Klatovsko
Fotbalisté Dobříše absolvovali soustředění na Šumavě.
Fotbalisté Dobříše mají tento týden volno co se týče přípravných zápasů. Makají ale dál na tradičním soustředění na Šumavě v Nových Hutích, kde od středy do neděle pracují především na fyzické kondici. Trenér Jiří Rychlík chce vyladit i taktické věci. V týmu účastníka krajského přeboru se začínají objevovat i přísliby do budoucna. Slibně se jeví mladíci Diviš a Nevosad.
8 fotografií

Dobříš nabírá kondici v Nových Hutí. Překvapují mladíci Diviš a Nevosad

Kraje
Tradiční masopust v Postřekově na Domažlicku.
Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.

Tipy na víkend: Vládnou masopusty, na své si přijdou i milovníci čokolády

Volný čas