ŠTÍTEK: Šumava

Po kalamitě přichází na řadu odklízení sněhu. Toho na jihu Čech napadlo kolem půl metru. Na snímku České Budějovice.
Výstraha před extrémními mrazy se naplnila, Česko v pondělí zažilo zatím nejmrazivější ráno této zimy. Většina meteorologických stanic na jihu Čech překonala rekordy pro 4. prosinec. Vůbec nejchladněji bylo ve Volarech na Lučním potoce na Prachaticku, graf tam v pondělí ráno ukázal minus 28,1 stupně Celsia. Nízké teploty zaznamenali meteorologové také v Plzeňském kraji, jižní polovině Středočeského kraje a na Vysočině. 
53 fotografií

Česko zažilo nejchladnější ráno této zimy. Teploty spadly pod minus osmadvacet

Česko
Čerstvá sněhová nadílka v pátek ráno.
Výstraha ČHMÚ se naplňuje, na Prachaticku přes noc napadlo místy i deset centimetrů sněhu. A do sobotní noci ho má připadnout ještě podstatně víc. Celkem to může být až čtyřicet centimetrů. Na silnicích hrozí nehody. V pátek ráno řidiči hlásili, že silnice ve vyšších polohách Prachaticka jsou sjízdné jen s velkou opatrností.  

Meteorologové přitvrdili, napadnou může až čtyřicet centimetrů sněhu

Prachaticko
Na Lipně spustili zasněžování.
Nad ránem v sobotu 25. listopadu padly teploty pod nulu a mrazivé počasí slibuje předpověď i na další dny. Na Lipně proto spustili celý zasněžovací systém. Zasněžování už běží také v dalších šumavských skiareálech: na Hochfichtu, na Zadově nebo na Špičáku. Podívali jsem se, jaké jsou ceny jednodenních, dvoudenní a pětidenních skipasů pro blížící se zimní sezónou 2023/24.
16 fotografií

Na Lipně spustili zasněžování. Podívejte se, kolik dáte za skipasy na Šumavě

Českokrumlovsko
Vyhlášení výsledků festivalu Šumava Litera.
Již podeváté se konal ve Vimperku literární festival Šumava Litera. Letošní téma, odkazující ke 100. výročí úmrtí Karla Klostermanna, bylo “Učitelé a školy na Šumavě a v Bavorském lese”. V průběhu celého minulého týdne se konaly v jihočeském městečku a jeho okolí přednášky, projekce a debaty, všechny tématicky zaměřené na učitele, Šumavu, její dějiny a literární poklady.

Vimperský knižní festival Šumava Litera zná vítěze

Čtenář reportér
Podzim a blížící se zima. Ilustrační foto.
Těšíte se na bílou zimu, kdy sněhu napadne po kolena? Máte rádi přívaly sněhu nejen na horách, ale také v nížinatých oblastech, či v podhůří? Nebo naopak vám vyhovují mírné zimy jen se sněhovým popraškem? Pranostika o svatém Martinovi vyšla většinou jen na Šumavě, ale vše, co napadlo, roztálo. Navíc podle meteorologů můžeme v pondělí a následujících dnech očekávat jen déšť. Nasněží možná jen ve středu. Jakou máte rádi zimu hlasujte v naší anketě.
15 fotografií

Sněhu se na Rokycansku dočkáme možná ve středu. Jakou máte rádi zimu? Hlasujte

Rokycansko
Jen pár stovek metrů od Českých Žlebů natáčeli filmaři další sérii Krále Šumavy pod režijním vedením Damiána Vondráška. Hlavní hrdina Josef Hasil v podání Oskara Hese při natáčení nesměl chybět.
/VIDEO/ Příběh odvahy a nezlomnosti odehrávající se víc než před sedmdesáti lety se vrátí na televizní obrazovky s dalšími díly.Vznikají nové díly příběhu nejznámějšího šumavského převaděče Josefa Hasila, který od konce padesátých let pomáhal lidem s útěkem na svobobdné západní Evropy, v sérii Král Šumavy: Fantom temného kraje.
97 fotografií

Hasil chce z lágru. Natáčí se pokračování Krále Šumavy

Prachaticko