ŠTÍTEK: Šumava

Záznam seismografu z 20. ledna 2021 v Českém Krumlově.
Katastrofální zemětřesení o síle 6,8 – 6,9 na Richterově stupnici, které v pátek 8. září postihlo Maroko, plní novinové stránky po celém světě. Otřesy způsobily smrt více než dvou tisícovek lidí a zranily tisíce dalších. Ačkoliv zdaleka nejsou tak silná a nepáchají tak děsivé škody, zasáhnou občas zemětřesení i jižní Čechy.
5 fotografií

Zemětřesení se nevyhýbá ani jižním Čechám. Otřesy cítí na Šumavě i u Orlíku

Českobudějovicko
Cesta do korun stromů láká i Rakušany.
Falkensteiner Hotel v Bad Leonfeldenu se chce v budoucnu zasadit o jednotnou podporu turistického regionu Šumava, píší OÖN. Úvodem má být kooperace s českým místem rekreace Lipnem.

Od sousedů: Chválí Šumavu a Lipno

Z okolí
Otavské Vydry na Gorilu Cupu v Plzni.
/FOTO, VIDEO/ Poměrně nedávno vzniklý florbalový oddíl Sušice a Horažďovic vystupující pod názvem FbC Otavské Vydry se na začátku září zúčastnil kvalitně obsazeného mládežnického turnaje Gorila Cup v Plzni. Do hlavní západočeské metropole ze Šumavy vyrazil dívčí tým elévek s jedním elévem, ale také starší žáci. O výsledky tolik nešlo, důležité bylo nasát atmosféru dalšího turnaje a nasbírat cenné zkušenosti.
5 fotografií

Starší žáci a elévky Otavských Vyder bojovali na plzeňském Gorila Cupu

Florbal
Jižní Čechy jsou plné nádherných měst i míst. Vyzkoušejte si, jak krásný kraj znáte.
Jižní Čechy jsou plným právem jedním z turisticky nejvyhledávanějších krajů, a to od Šumavy přes Novohradské hory až po park Česká Kanada. Pojďte se na pár minut zastavit, vyzkoušet si některý z bohatého množství našich kvízů na nejrůznější jihočeská témata a ověřit si, jak na tom jste se znalostí krásného kraje. Kvízy také nabízí tipy na výlety.
11 fotografií

KVÍZY: Znáte jižní Čechy? Vyzkoušejte si svoje znalosti krásného kraje

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Ochránci přírody i turisté na německé straně Šumavy smutní. Uhynula poslední vlčí samice, která žila ve výbězích zvířat Národního parku Bavorský les (NPBL). „Mezi zaměstnanci panuje kvůli úhynu extrémně depresivní nálada,“ uvedla Ursula Schuster z NPBL, jenž o smrti zvířete informoval ve čtvrtek.

Němci smutní, uhynula poslední vlčice ve výběhu v Bavorském lese

Klatovsko
Jarka Papežová
Už poosmé pořádá společnost Grafia Víkend otevřených ateliérů. Letos budou ve dnech 23. a 24. září otevřeny ateliéry, galerie i výtvarné školy po celém Plzeňském kraji. Více informací najdete na webu www.otevreneATELIERY.cz. Některé z přihlášených umělců a galerií vám představíme před konáním akce na webu Deníku.

Víkendu otevřených ateliérů se zúčastní i česká rekordmanka

Volný čas
Životní cyklus motolice velké.
Každý sedmý ulovený jelen byl v bavorské části Šumavy napaden severoamerickou motolicí velkou. V Národním parku Šumava se tento parazit objevil dokonce v každém pátém jelenovi. Podle informací mluvčího Národního parku Šumava to vyplývá z výsledků přeshraničního projektu Bavorského státního ústavu pro lesy a lesní hospodářství ve spolupráci s Národním parkem Šumava, Národním parkem Bavorský les a Lesní správou Neureichenau Bavorských státních lesů.
5 fotografií

Motolice velká, parazit, který žije se šumavskými jeleny

Prachaticko
Úder blesku. Ilustrační snímek
V bouřce, která v sobotu večer a v noci na neděli přecházela přes Česko, byly výjimečné především úhrny srážek v krátké době. Na Šumavě napršelo za 30 minut přes 50 milimetrů srážek, na některých stanicích i více. V neděli řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Takových mimořádných, tedy extrémních bouřek, jsou podle ní jednotky za rok.
38 fotografií

Meteoroložka: Takto extrémní srážky jsou výjimečné. Nezvyklý byl i počet blesků

Česko
Bouřky v Česku. Ilustrační snímek
V části České republiky odpoledne a večer opět hrozí silné bouřky, provázené nárazy větru, přívalovými srážkami, nebo i menšími kroupami. Největší pravděpodobnost bouřek je na Šumavě a na severovýchodě Česka, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň upozornil, že od sobotního poledne budou teploty v Česku stoupat nad 31 stupňů Celsia.
10 fotografií

V Česku znovu hrozí bouřky. Teploty postupně vystoupají nad 31 stupňů

Česko