ŠTÍTEK: počasí

Motoskijöring. Ilustrační foto.
Východní Čechy/ Dalečín - Třetí závod mistrovství České republiky v motoskijöringu se měl jet uplynulou neděli v Dalečíně na Žďársku. Ovšem nebylo tomu tak, proti bylo počasí.

Trať v Dalečíně „uplavala“

Ostatní sporty
Bílý dům v Libni.
Městská část Praha 8 ve spolupráci s Českou unií karikaturistů (ČUK) pořádá výstavu kresleného humoru s názvem Sucho?. Těšit se můžete na více než 140 kreseb vybraných vtipů, které s humorem zachycují nejčastěji diskutované téma, a to počasí. V zimních měsících můžeme zavzpomínat na horké léto minulého roku a nad některými vtipy se i zamyslet. Výstava se koná od středy 6. února do 29. března 2019 v budově tzv. Bílého domu.
6 fotografií

Chcete se pobavit? Bílý dům v Libni hostí výstavu kresleného humoru o počasí

Volný čas
Ilustrační foto.
Nedělní příval sněhu si vyžádal největší zásah silničářů během letošní zimy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spotřebovalo 1890 tun posypové soli, což je desetkrát více než za jakýkoli den v lednu. V terénu bylo 3650 pracovníků. ŘSD to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Letošní zima je pro cestáře nejnáročnější za poslední roky, už nyní spotřebovali více materiálu než za celou zimu v předchozích dvou letech.
5 fotografií

Nedělní příval sněhu prověřil silničáře. Za jediný den vysypali 1890 tun soli

Česko
 Hokejista Radek Koblížek.
Brno - V patnácti letech měl před sebou životní příležitost. Rozhodl se jí využít. Hokejista Radek Koblížek se odstěhoval do finského města Oulu, kde hraje za tamní Kärpät. Zvládl náročný finský dril, vypořádal se s mrazivým počasím i dny, kdy se slunce na obloze objevuje sporadicky. V aktuální sezoně nasbíral jedenadvacetiletý útočník třiadvacet bodů v třiačtyřiceti duelech.
8 fotografií

Hokejově vyrůstal v Brně. Nyní ale Radek Koblížek válí s finským Kärpätem Oulu

Hokej
Mráz. Ilustrační foto.
Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na dnešek teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Další šumavská stanice na Rokytské slati naměřila minus 30,5 stupně Celsia. ČTK to řekl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.  
11 fotografií

Česko zažilo mrazivou noc. U Kvildy naměřili rekordních 33,3 stupně pod nulou

Česko
Ilustrační foto.
Mochov - Řidič nákladního auta před jízdou nepil alkohol – a sražený chodec se nevybavil reflexními prvky. To jsou dva důležité momenty, o kterých v pondělí informovala policistka Eva Hašlová v souvislosti s tragickou dopravní nehodou, k níž došlo ve čtvrtek 31. ledna krátce před osmou večerní u Mochova na Praze-východ.

Chodec mohl žít, kdyby měl reflexní prvky, naznačuje policie

Nehody
První únorovou neděli se středočeští hasiči takřka nezastavili.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Likvidace popadaných stromů a ulomených větví – a znovu další stromy a ještě jednou stromy. Práce s motorovou pilou byla během nedělní sněhové kalamity hlavní náplní činnosti středočeských hasičů, kteří se prakticky nezastavili. Ať už šlo o profesionály, nebo příslušníky dobrovolných jednotek.
14 fotografií

Během sněhové kalamity se hasiči změnili v dřevorubce

Z okolí
Řidič nákladního vozu uvízl v příkopu u Vlačic.
Kutnohorsko - Sněžení, na mnoha místech doprovázené ledovkou, se nevyhnulo ani kutnohorskému okresu. Napilno tak měli v neděli i v pondělí zejména hasiči. „V souvislosti s počasím evidujeme na Kutnohorsku osm zásahů v průběhu neděle, přičemž všechny souvisely s popadanými stromy na silnicích. Hasiči odklízeli stromy z komunikací například v Žandově nebo v Uhlířských Janovicích,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Kvůli sněhu měli hasiči napilno

Nehody
Povodně sužují australské město Townsville
Obyvatelé státu Queensland v severovýchodní části Austrálie čelí rozsáhlým záplavám, které z města Townsville učinily v podstatě jezero. Tisíce domácností se ocitly bez proudu, lidé jsou nuceni shromažďovat se na střechách svých domů a čekat na záchranu. Informoval o tom web 7 News. Otevření hrází nedaleké přehrady a vylití vody z koryta řeky s sebou navíc do ulic vedle všudypřítomného bahna přihnalo také místní faunu včetně nebezpečných krokodýlů a hadů.
8 fotografií

Hadi v ulicích, krokodýli na stromech. Australský Queensland sužují povodně

Svět
Plzeňský kraj zasypal sníh. Sypač U Astry v plzeňských Lobzích.
Na většinu území Česka přes noc napadalo několik centimetrů nového sněhu, počet dopravních nehod se ale nevymyká běžnému stavu. Nejvíce nasněžilo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Po víkendovém sněžení zůstávalo v Česku v pondělí odpoledne bez proudu zhruba 7700 domácností domácností a to hlavně v jižních Čechách a na Moravě. Večer pak musely být uzavřeny tři železniční tratě na Plzeňsku, a to kvůli popadaným stromům.
52 fotografií

Sníh v Česku: bez proudu je sedm tisíc domovů, Kladno zrušilo kalamitní stav

Česko
Prostor plus poprvé vybudoval stan pro lidi bez přístřeší. Ten slouží i jako denní centrum.
Kolín /FOTOGALERIE/ - Během zimního mrazivého období se Kolín snaží pomoci lidem bez přístřeší. Aktuálně je od počátku roku pod záštitou města Kolín k dispozici takzvané „bezdomovecké iglú“ neboli mobilní ubytovací systém. Výhodou je, že teplotu uvnitř zajistí samo lidské tělo. Iglú stojí na zahradě u ubytovny pro osoby bez přístřeší v Polepské ulici.
7 fotografií

Lidé bez přístřeší mohou přespat v iglú i ve stanu

Kolínsko
Ilustrační foto
Berounsko /FOTOGALERIE/ - Nedělní sněhová kalamita zkomplikovala život v celém kraji a výjimkou nebyl ani berounský okres. Silničáři měli s kalamitou plné ruce práce a řidičům nedoporučovali na kluzké silnice vyjíždět. Silnice nebyli jediným místem, kde se doprava komplikovala. Vlakové spoje nabíraly kvůli sněhové nadílce až 150minutové zpoždění.
13 fotografií

Berounsko paralyzovala sněhová kalamita

Berounsko
Ilustrační foto
Nové Strašecí – Fotbalisté Nového Strašecí, v polovině sezony předposlední tým tabulky nejvyšší krajské soutěže, měli sehrát první přípravné utkání. Soupeřem jim měl být celek Komárova. Zápas se ale neuskutečnil, proti bylo velmi nevlídné počasí, které fotbalu opravdu nepřálo.

Nové Strašecí nehrálo, proti bylo počasí

Kraje
Ilustrační foto
Wroclav, Opava – Fotbalisté Opavy v generálce před startem jarní části remizovali v polské Wroclavi s domácím Slaskem 2:2. Góly Slezského FC vstřelili Řezníček s Rychlým.  

Opava v generálce remizovala

FORTUNA:LIGA
Závěje sněhu.
Itálie se dnes potýká se následky vydatných srážek. Zatímco sever země odstraňuje následky sobotního hustého sněžení, jižněji způsobil déšť vzedmutí hladin řek a místní záplavy. V rakouských Alpách dál panuje velké nebezpečí lavin. Silné sněžení způsobilo noční kalamitu i ve francouzském alpském regionu Savojsko, komplikace spojené s počasím hlásí například i německá spolková země Bavorsko či východní pobřeží Švédska.
21 fotografií

Sněžení dál komplikuje dopravu v Evropě. Itálie hlásí i záplavy

Svět
Otužilci na Seči.
Seč /FOTO/ - Počasí v únoru je plné sychravých a studených dnů spojených s občasnou vrstvou sněhu. Ta je ideální například pro jízdu na běžkách, ale v sobotu 2. února tomu bylo díky manželům Martě a Tiborovi Hankovým a dalším odvážlivcům jinak. Na pláži pod autokempem se konal již 5. ročník Otužilců na Seči.
20 fotografií

Díra v ledu nestačila

Chrudimsko
Kristýna Jelečková z třebíčské hvězdárny ukazuje jeden z panelů nového naučného astronomického koutku, který  je dobře přístupný veřejnosti.
Třebíč – Zatmění Měsíce, přechod planety Merkur přes sluneční kotouč i meteorické roje. To jsou nebeské úkazy, které se očekávají v roce 2019. A na které už se připravují rovněž na hvězdárně v Třebíči ve Švabinského ulici. „Je na co se těšit,“ říká vedoucí hvězdárny Jana Švihálková.

V tomto roce nás čeká pořádné nebeské divadlo

Třebíčsko
Ilustrační fotografie.
Nové Město nad Metují - Také letos se v Novém Městě nad Metují chystá hned několik rekonstrukcí silnic. Na straně jedné opravy přinesou vyšší komfort jízdy po novoměstských komunikacích, na straně druhé však bude řidiče současně trápit několik uzavírek.

Opravy silnic potrápí řidiče, ale přinesou komfort

Náchodsko