ŠTÍTEK: počasí

Ilustrační foto.
Kutná Hora - Slunečné a teplé počasí posledních dnů dává tušit, že jaro už je za dveřmi. Je tomu tak ale i podle kalendáře, protože přesně za měsíc jarní rovnodennost ohlásí příchod jara. Tento okamžik už si už devět let nenechává ujít organizační složka Římskokatolické farnosti Sedlec, která v rámci jarní rovnodennosti umožňuje veřejnosti při jasném počasí sledování unikátního slunečního úkazu.

Výtěžek z 'rovnodennosti' bude věnován na stanici paliativní péče

Kutnohorsko
Masopust v Homoli
Homole u Panny – Nejmladší dítě Masopustu „šlo“ převlečeno za dýni. „Dělá nám jen radost,“ řekla o své pětiměsíční dceři Aničce z Homole u Panny její maminka. „Masopust děláme pošesté, co jsme se sem nastěhovali. Je to radost, těší nás, že i sousedi si užívají,“ uvedli Vaněčkovi z Haslic, místní části Homolska a první zastávky Masopustního autobusu napříč místními částmi obce.
86 fotografií

Masopust v Homoli: Radost z počasí, jídla i fajn sousedů

Volný čas
Jiří Janák
Jižní Čechy – Zdolat Nanga Parbat (8 125 m. n. m.) měl 32letý Jiří Janák z Hořic na Šumavě jako benjamínek výpravy. S dalšími třemi kamarády se navíc chtěli pokusit o výstup přes Mummeryho žebro, což se doposud nikomu na světě nepodařilo.

Výstup na Nanga Parbat ukončilo zranění

Českobudějovicko
Jirka s Danem se rozhodli pro první letošní plavbu.
Světlá nad Sázavou - Ač se měsíc únor nestačil přehoupnout do své druhé poloviny a pravověrní vodáci své řeky neodemkli, na Sázavě ve Světlé nad Sázavou se v sobotu 9. února krátce před polednem objevili dva vodáci s nafukovacími kanoemi. Jirka z Veverské Bítýšky a Dan z Velkého Meziříčí se vydali na svou první letošní plavbu.

Nedočkaví vodáci se o víkendu vydali na Sázavu

Havlíčkobrodsko
Ilustrační foto.
Brno – Opravy brněnské Zábrdovické ulice spolu s přilehlým mostem zaměstnaly kromě dělníků také archeology. Výkopy se táhnou i do Lazaretní ulice před zábrdovický kostel a premonstrátský klášter, který založil Lev z Klobouk ve třináctém století.

Archeologové u kostela našli zdi někdejšího domu

Brněnsko
Ilustrační fotografie.
Úspěšný víkend mají za sebou skiareály, zejména ty na horách, zalyžovat si přijely desetitisíce lidí. Podmínky byly i přes víkendovou oblevu výborné. Slabší návštěvnost zaznamenaly některé níže položené areály. Provozovatelé to přičítají teplejšímu počasí a jarním prázdninám, kdy lidé odjíždějí do hor. Méně lyžařů než obvykle bylo také v některých zimních střediscích Jizerských hor, a to kvůli závodům běžkařů. Někde působil problémy vítr.
12 fotografií

Skiareály zaplnily desetitisíce lyžařů, užívali si i běžkaři

Česko
Desátý ročník fotbalového turnaje 'O pohár starosty města Příbram' v areálu Spartaku Příbram.
Příbram /FOTOGALERIE/ - O pohár starosty města Příbram se letos hrálo již podesáté. Jeho premiérovým vítězem se stali hráči Sedlčan, kteří během turnaje potvrdili pověst penaltových specialistů, protože právě v rozstřelech rozhodli oba dva své duely. Ten finálový proti rezervnímu týmu Táborska zvládli po remíze 1:1 v základní hrací době poměrem 4:2. Na třetím místě skončil domácí Spartak Příbram, který odsunul na poslední místo SK Rakovník.
24 fotografií

Na Spartaku vládly Sedlčany

Fotbal
Celkem 34 posádek vyrazilo na trasu 39. ročníku Zlatého nugetu Bečánova.
Obecnice /FOTOGALERIE/ - Už po devětatřicáté vyrazily druhou únorovou sobotu přes tři desítky posádek na trasu Zlatého nugetu Bečánova. Jedná se o závody netradičních „psích spřežení“, které soutěží ve dvou kategoriích - chrti a exoti. Závod každoročně prověří jak fyzičku závodníků, tak jejich smysl pro recesi.
48 fotografií

Počasí letošnímu Nugetu přálo

Příbramsko
Hod trpaslíkem z filmu Vlk z Wall Street
Řada zemí, jejich částí i měst dodnes ve svých právních normách nese pozůstatky nařízení z dob dávno minulých, existují ale i zcela nové předpisy, nad kterými zůstává rozum stát. Nenechte se ale ošálit, v internetových žebříčcích často figurují takové, které jsou zcela smyšlené. Deník.cz vám však přináší několik skutečně platných bizarních zákonů. Například ty z Ameriky stojí opravdu za to. 
9 fotografií

Víte, kde je zakázáno házet trpaslíky nebo jíst žáby? Sedmnáct kuriózních zákonů

Svět
K redukci vrásek se často pužívají injekce botoxu.
Nezmůžeme proti nim nic, nebo jen velmi málo. Vrásky nevyhnutelně ukazují na náš věk. Můžeme si na ně zvyknout, nebo se pokusit je zmírnit. Vrásky se objevují i přesto, že jsme proti nim léta používali nejrůznější krémy. S jejich nástupem vedeme nerovný boj. Ve většině případů se objevují kolem třicítky, někdy ještě dříve, anebo naopak až po čtyřicítce, píše francouzský deník Le Figaro.

Le Figaro: Vráskám se nevyhneme. Ale je nutné proti nim bojovat?

Zdraví
Výr velký
Nasavrky – Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, regionální pracoviště východní Čechy pořádá ve čtvrtek první letošní akci s názvem „Za výřím houkáním“.

Výlet za výřím houkáním

Chrudimsko
Požár - ilustrační foto
Střední Čechy - Dlouhodobému průměru se výjezdy z roku 2018 výrazněji nevymykají. Tak krajský vyšetřovatel požárů Libor Pospíšil komentoval v sobotu zveřejněné statistické údaje týkající se činnosti středočeských hasičů v uplynulém roce. Hasiči loni v celém kraji zaznamenali 14 988 událostí, což proti roku 2017 představuje nárůst o 135.

Středočeské požáry si loni vyžádaly 20 obětí

Požáry