ŠTÍTEK: potravina

Potravinová banka, ilustrační foto.
Potravinová banka Karlovarského kraje od roku 2015 shromažďuje potraviny a zásobuje lidi v nouzi, bojuje proti hladu a zamezuje plýtvání jídlem. Potřebným pomáhá i v mezních situacích, jakými byla uprchlická krize či dopady prudkého růstu cen energií v případě sociálně slabých domácností. Vzhledem k tomu opakovaně získala podporu společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP, jednoho z největších zaměstnavatelů v regionu.

Potravinová banka opět získala podporu Sokolovské uhelné a SUAS GROUP

Sokolovsko
Jiří Dolejš ujel 3260 km za 18 dní, 5 hodin a 17 minut.
/ROZHOVOR/ Loni při své čtvrté účasti v ultra náročném závodě 1000 Miles Adventure, což je extrémní závod bez zabezpečení (pěšky nebo na kole) o celkové délce přibližně 1630 kilometrů přes celé Česko a Slovensko, vyhrál. Do cíle jižní trasy náročného závodu dosvištěl dnes již čtyřicetiletý Jiří Dolejš, všestranný sportovec a fotbalista TJ Sokol Mochtín, na svém kole za úctyhodných 8 dní, 7 hodin a 40 minut. „Je to divný, neuvěřitelný,“ utrousil tenkrát Dolejš chvíli po dojezdu do cíle. 
15 fotografií

Kolo, spacák, příroda. Jiří Dolejš ujel 3260 km za 18 dní, 5 hodin a 17 minut

Ostatní sporty
Tipy na víkend na Brněnsku. Tři sestry ovládnou Veveří, koncert nabídne i Kuřim
Letní prázdniny dorazily přesně do své poloviny. Poslední červencový víkend bude na Brněnsku ve stylu koncertů a lahodného jídla. Hradem Veveří zazní největší hity známé kapely Tři sestry. V rámci kulturního léta zavítá zase do Kuřimi rocková skupina Tata bojs. Na dobrém jídle a pití se pochutnají lidé ve Šlapanicích. Chystané slavnosti nabídnou pestrou škálu těch nejlepších kuchařů a foodtrucků.
11 fotografií

Tipy na víkend na Brněnsku. Tři sestry ovládnou Veveří, koncert nabídne i Kuřim

Cestujeme
Vráskám lze čelit vhodnou stravou.
Vrásky. Strašák většiny žen, ale i mužů. Přestože se jim nelze úplně vyhnout, je možné stárnutí ve tváři zpomalit. A nestojí za tím jen pořízení drahých kosmetických přípravků či plastických zákroků. Klíčovou zbraní v boji proti vráskám je totiž konzumace vybraných potravin. Co tedy jíst, abychom si zachovali co nejdéle hladkou pleť a mladistvý vzhled?

Dieta proti vráskám. Experti řekli, co jíst pro zachování mladistvého vzhledu

Zdraví
Výživový poradce Petr Havlíček s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou
Menopauza je přirozenou fází v životě ženy, která přináší fyzické, ale i emocionální změny. Trápí nás návaly horka, poruchy spánku a špatné nálady. Cítíme se často podrážděné, ubývá nám energie i potřebná svalová hmota. Výrazný příbytek pociťujeme v nárůstu tukové tkáně. Jak tomu předejít, proč je nejdůležitější spánek a které potraviny jsou nebezpečné nám v rozhovoru odpovídá vyhledávaný výživový poradce Petr Havlíček.

Oběť menopauzy? Přistupte k ní jako tvůrce a nelitujte se, radí Petr Havlíček

Česko
Média v poslední době často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. Místní restauratéři s tím ale nesouhlasí
Tradiční bašta českých turistů se nyní nepotýká jen s vysokými teplotami, ale i atakem ze strany médií. Ta často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. S tím však nesouhlasí nejen místní restauratéři, ale i turistická centra. Tyto zprávy považují za kampaň.
12 fotografií

Antichorvatská kampaň? Místní se diví zprávám o extrémní drahotě

Do světa
Uhynulý hmyz nalezený inspektory zlínské krajské veterinární správy v provozovně firmy Masoprodej, s. r. o.
Dosud nejvyšší pokutu kontrolovanému subjektu v letošním roce udělila Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj (KVS). Společnost Masoprodej dostala pokutu ve výši půl milionu korun za vážné závady v několika svých provozovnách v rámci Zlínského kraje. Mezi nejzávažnější přestupky patřilo hrubé dlouhodobé zanedbání hygieny a výskyt švábů v prodejně.
3 fotografie

Půl milionu za šváby. Krajská veterinární správa uložila letošní rekordní pokutu

Zlínsko
Teplota a datum spotřeby, na to se inspektoři Státní veterinární správy zaměřili především.
/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.
11 fotografií

Dva týdny prošlé párky a paštika. Kontroloři si vyšlápli na trh v Chrudimi

Regiony
Teplota a datum spotřeby, na to se inspektoři Státní veterinární správy zaměřili především.
/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.
11 fotografií

Dva týdny prošlé párky a paštika. Kontroloři si vyšlápli na trh v Chrudimi

Chrudimsko
V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Ilustrační foto.
/VIDEO/ VV dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Z celkové spotřeby obilovin v Česku navíc tvoří pouze zlomek. V jednotkách procent se pohybuje také spotřeba ukrajinských kuřat. V poslední době ale jejich dovoz stoupá. Ministr zemědělství o tom informoval na úterní tiskové konferenci v Brně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce reagovat zvýšenými kontrolami.

V ukrajinském obilí nenašli inspektoři žádnou závadu, oznámili v Brně

Brněnsko
Dentální hygienistka Petra Křížová
Dentální hygienistka Petra Křížová ví o čištění zubů úplně všechno. Své znalosti předává vysokoškolským studentům i pacientům, které učí, jak správně pečovat o chrup. Probrali jsme s ní nejen to, jak si správně čistit zuby, ale také jak dlouho a jak často se jim věnovat. Prozradila, jestli stačí čistit zuby ráno a večer, jaký zubní kartáček zvolit, jak používat mezizubní párátka a nitě a co obnáší návštěva dentální hygieny.
10 fotografií

Čistit si zuby před snídaní, nebo až po ní? Odbornice radí, jak pečovat o chrup

Zdraví
Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.
Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Domácnost
Pavlína Lubojatzky po úspěšném zhubnutí a před ním
Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.
15 fotografií

Pavlína Lubojatzky zhubla 25 kilo. Dieta rozhodně nebyla to hlavní, co pomohlo

Zdraví
Kojení. Ilustrační snímek
Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.

Mateřské mléko je multivitamin, který v lékárně neseženete, říká Jakubová

Zdraví
Zakladatel projektu Jídlo pro všechny Lukáš Bauer.
/VIDEO, FOTO/ V současné době, kdy má řada lidí hluboko do kapsy a napjatý měsíční rozpočet stěží vystačí i na základní potřeby, přibývá také na Kladensku jedinců, kteří žijí na pokraji chudoby. Lidé z vyloučených lokalit, ubytoven, osoby bez přístřeší a všichni ti, kteří jsou závislí na sociálních dávkách a pomoci okolí, uvítali proto tím spíše v úterý ve Slaném návštěvu z dobrovolnické organizace Jídlo pro všechny.
17 fotografií

Pomoc potřebným. Ve Slaném rozdali dobrovolníci tři sta porcí guláše zdarma

Kladensko
Peníze. Ilustrační snímek
Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 9,7 procenta, inflace tak zpomalila z květnových 11,1 procenta a je nejnižší od prosince 2021. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ke snížení inflace pod deset procent přispěly i kroky vlády. Analytici se ale shodují, že hlavním důvodem pokračujícího zpomalování inflace je srovnávací základna z loňského roku. Podle analýzy investiční platformy Portu má Česko i přes pokles devátou nejvyšší inflaci z 41 sledovaných evropských zemí.

Inflace v Česku spadla pod 10 procent. Nadále ale patří mezi nejvyšší v Evropě

Ekonomika
Farmářské trhy budou tentokrát i o mikrobylinkách neboli microgreens.
/FOTO/ Po krátké pauze Vás znovu zveme na farmářské trhy na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. Sejdeme se v sobotu 15. července a budeme tu pro Vás od 9 do 13 hodin. Už se stalo tradicí, že pro Vás chystáme i zajímavý doprovodný program. Tentokrát to bude obzvlášť zajímavé, budeme si povídat o mikrobylinkách neboli světově microgreens.
19 fotografií

Prázdninové farmářské trhy se konají už v sobotu na hradeckém Tylově nábřeží

Čtenář reportér
Přesolené jídlo nemusí letět rovnou do koše.
Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.
4 fotografie

Přesolili jste pokrm? Zkuste jednoduché triky, které sůl z jídla vytáhnou

Hobby