ŠTÍTEK: potravina

Zdravý člověk by s trávením lepku neměl mít potíže. Jsou však lidé, pro něž je konzumace lepku problematická a způsobuje jim velmi nepříjemné obtíže.
K módním tématům ve stravování patří už několik let vyhýbání se lepku, a to kvůli jeho údajné škodlivosti pro střeva i pro lidský organismus celkově. Od konzumace bezlepkových potravin si lidé slibují úbytek váhy, kvalitnější zdraví nebo lepší výkony ve sportu. Očištění střev od lepku zase spojují s lepším fungováním organismu. Kdo se však skutečně potřebuje zbavit lepku a co střeva od lepku vyčistí nejlépe?

Dva způsoby, jak očistit organismus od lepku a ozdravit své zažívání

Zdraví
Střevní paraziti mohou být nechtěným suvenýrem z dalekých cest.
Roupi, tasemnice, škrkavky. Střevní paraziti v našich končinách nepředstavují plošnou hrozbu - dobré hygienické návyky a jídlo z ověřených zdrojů jsou účinnou a osvědčenou prevencí. Letní čas cestování do mnohdy exotických a odlehlých krajů však nese rizika. Je proto dobré vědět, jak se vyvarovat napadení střevními cizopasníky i jaké ryze přírodní prostředky dokážou vyčistit střeva od parazitů.
8 fotografií

Na parazity ve střevech přírodně: zabere i správné jídlo. Vám chutná, jim nebude

Zdravý život
Zdeněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Bánský zdolali nejvyšší nezdolanou horu světa Muču Kiš v Karákóramu
Před rokem Radoslav Groch spolu s Pavlem Bémem zachránil v Karákóramu českou horolezkyni Terezu Rudolfovou, za což obdržel ocenění fair play Českého olympijského výboru. Letos se vrchlabský horolez do Pákistánu vrátil, aby se svými společníky Zdeňkem Hákem a Jaroslavem Bánským jako první na světě pokořil horu Muču Kiš. Ani tentokrát se ale nevyhnul dramatickým momentům, a to hlavně při sestupu.
58 fotografií

Jako první zdolali Muču Kiš. Bivak na stěně byl nutné zlo, popisuje horolezec

Regiony
Končící jídelna a lahůdky v Křižíkově ulici – naproti autobusovému nádraží Florenc.
Tradiční české chutě, ale i místní speciality jako francouzské brambory s volským okem, zmizí z frekventovaného místa u autobusového nádraží na Florenci. Provoz zde ukončí jídelna spojená s lahůdkářstvím, která jak snídaňová vejce na tři způsoby, tak sortiment hotových jídel v časech obědů i večeří nabízela po dvě a půl desetiletí. Na sklonku července to udělá naposledy. Zavírá. Definitivně.
29 fotografií

Konec éry: Oblíbená jídelna na Florenci zavírá. Zákazníci truchlí nad ztrátou

Praha
Bylo by potřeba chodit zhruba 4,7 hodiny, abyste spálili energii ze smaženého sýra.
Pro ty, kdo se snaží v létě zbytečně nepřibrat, je stravování během letní dovolené velké téma. U stánků s rychlým občerstvením, kterých je ve všech turistických centrech i na koupalištích spousta, se totiž na dietáře příliš nemyslí. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila pár tipů, jak v létě neztloustnout a jak lákadlům z rychlých občerstvení odolat.

Letní pasti: Co s tělem udělá zmrzlina, co pivo a za jak dlouho vychodíte smažák

Zdraví
Radoslav Groh zdolal se dvěma dalšími horolezci Zdeňkem Hákem a Jaroslavem Bánským nejvyšší nezdolanou horu světa Muču Kiš v Karákóramu.
/ROZHOVOR/ Před rokem v druhém nejvyšším pohoří na světě Karákóramu Radoslav Groh zachránil s Pavlem Bémem českou horolezkyni Terezu Rudolfovou a dostal za to ocenění fair play Českého olympijského výboru. Letos se vrchlabský horolezec do Pákistánu vrátil, aby se svými krkonošskými parťáky Zdeňkem Hákem z Rokytnice nad Jizerou a Jaroslavem Bánským pokořili jako první na světě horu Muču Kiš, nejvyšší dosud nedobytou horu světa (7 453 metrů). Přesto se ani teď nevyhnuli dramatickým momentům.
58 fotografií

V Karákóramu pomohla i vychytávka od Rakoncaje. Bivak na stěně, to bylo zlo

Krkonoše
K zánětům močových cest jsou mnohem náchylnější ženy než muži.
Sezóna studených mezí, mokrých plavek a z toho plynoucích zánětů je v plném proudu. Zejména ženy dokážou v letním období pořádně potrápit infekce močových cest. Ve srovnání s muži mají totiž mnohem kratší močovou trubici, takže zákeřná bakterie E. coli má u něžnějšího pohlaví kratší cestu. Na to, jak se pozná zánět močových cest i jak se ho co nejrychleji zbavit, jsme se zeptali gynekoložky Kristýny Koutné a uroložky Kataríny Friedové.

Bolestivým zánětům močových cest lze předejít. Stačí dodržovat snadná pravidla

Zdraví
Pivo od 65 korun a velká nabídka jídel všeho druhu. Návštěvníci festivalu Hrady.cz nouzí trpět nebudou.
Tisíce lidí míří pod Kunětickou horu na hudební festival Hrady CZ. Hudební fanoušci si s sebou do areálu nesmí brát vlastní jídlo ani nápoje, ale desítky stánků nabízejí dostatečný výběr pro masožravce, ale i ty, kteří masu příliš neholdují. V nabídce jsou tradičně hamburgery, hotdogy, sladké, asijská či italská kuchyně a mnohé další. Jen nabídka piva je omezená na jeden pivovar.
43 fotografií

Známe ceny na Hradech. Podívejte se, kolik stojí pití a jídlo pod Kuňkou

Pardubicko
Jak celerové řapíky, tak celerové bulvy jsou velmi zdravé.
Celeru si lidé moc nepovažují. A přitom je to zdroj vitaminů i minerálů, který má řadu prospěšných účinků na lidský organismus. Zdravý je jak celer bulvový, tak celer řapíkatý. Navíc jde o nízkokalorickou potravinu, takže se výborně hodí do jídelníčku lidí, kteří usilují o zhubnutí. Podle některých výzkumů při konzumaci celeru dokonce spálíte víc kalorií, než jich přijmete. Tato křupavá zelenina navíc dokáže zahnat chuť na sladké.

Obyčejná zelenina? Možná. Ale pomůže zahnat chuť na sladké a zhubnout

Za jídlem
Jídlo na hudebním festivalu Colours of Ostrava, 17. července 2024, Ostrava. dorohlíku.
/VIDEO, FOTO/ Dlouholetí návštěvníci Colours of Ostrava vědí, že festival není jen o hudbě nebo skvělých řečnících na Meltingpotu, ale i o výborném jídle. Deník přináší doporučení na 10 nejlepších jídel, která - pokud lahodí vaší chuti - byste za žádných okolností neměli vynechat. Doba, kdy si lidé zaplácali žaludek levným fastfoodovým jídlem, pominula. Tohle jsou ty nejlepší delikatesy, které si v nejbližších dnech můžete v areálu Dolních Vítkovic vychutnat.
29 fotografií

Jídlo na Colours of Ostrava: podívejte se na TOP10 festivalových lahůdek

Z okolí
Datová redakce Deníku porovnala ceny potravin u nás a u sousedů. Jak průzkum dopadl? Jaké potraviny vyjdou v Polsku, Německu, Rakousku či na Slovensku levněji než v Česku? Podívejte se.
Potraviny a nealkoholické nápoje tvoří dlouhodobě spolu s výdaji za bydlení a energie největší část všech spotřebních výdajů českých domácností. Ušetřit se snaží velká část rodin a některé proto na nákupy vyjíždějí i za hranice. Jak drahé jsou potraviny u našich sousedů, mapovala datová redakce Deníku z údajů online platformy zaměřené na poskytování informací a služeb pro cestovatele Hikersbay.

Kde nakoupíte potraviny nejlevněji? Srovnali jsme ceny v Česku a u sousedů

Češi v číslech
Jídlo na hudebním festivalu Colours of Ostrava, 17. července 2024, Ostrava. dorohlíku.
/VIDEO, FOTO/ Dlouholetí návštěvníci Colours of Ostrava vědí, že festival není jen o hudbě nebo skvělých řečnících na Meltingpotu, ale i o výborném jídle. Deník přináší doporučení na 10 nejlepších jídel, která - pokud lahodí vaší chuti - byste za žádných okolností neměli vynechat. Doba, kdy si lidé zaplácali žaludek levným fastfoodovým jídlem, pominula. Tohle jsou ty nejlepší delikatesy, které si v nejbližších dnech můžete v areálu Dolních Vítkovic vychutnat.
29 fotografií

TOP 10 na Colours of Ostrava: Divočák v rohlíku vládne festivalovým lahůdkám

Ostravsko
Islandský strongman a herec Hafthor Björnsson.
Někdejší nejsilnější muž světa a mnohonásobný vítěz prestižních titulů se vrací do světa strongmanů. Islandský obr Hafthor Júlíus Björnsson, který se proslavil rolí démonického rytíře v seriálu Hra o trůny, odtajnil svůj současný jídelníček. Jde z něj tak trochu hrůza. Nasouká do sebe totiž skoro 12 000 kcal denně a Björnssonovi fanoušci jen zírají.

Jak obr ze Hry o trůny nabírá svaly? Přes půl kila rýže ke snídani, celý den jí

Ostatní sporty
Kdy obchod v Kleinerově ulici v Kladně otevře, není uvedeno.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Prodejna supermarketu Billa v centru Kladna je od soboty 13. července uzavřena. Kdy a zda otevře znovu, cedule na dveřích neuvádějí. Obchod zmizel i z mapky prodejen na internetu. Jindy narvané parkoviště v Kleinerově ulici je sotva poloprázdné, v přístřešku před obchodem stojí zaparkované pouze čtyři nákupní vozíky. Z hodiny na hodinu vše osiřelo.
27 fotografií

Lidé narazili na zavřené dveře. V centru Kladna zavřeli Billu. Zmizela i z mapy

Kladensko
Jan Bartošek.
Česká nás konec oblíbených akčních letáků a časopisů? Jejich zánik by způsobila novela zákona o obalech, která zavádí tzv. recyklační poplatek. Nedávno ji představilo Ministerstvo životního prostředí. Jedná se o špatnou zprávu nejen pro seniory, ale pro každého, kdo v letácích rád hledá akce ve svém oblíbeném supermarketu.

Konec slevových letáků znevýhodní seniory

Hlasy Deníku
Petřvald pouť, kolotoče, stánky, červenec 2024
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do Petřvaldu přijela pouť. Jako každý rok. A vypadá to, že se od devadesátých let nic nezměnilo. Neregulovaní stánkaři s padělanými značkami a nekvalitním zboží z Číny, absence regionálních výrobců, k výběru většinou nezdravá smažená jídla a nulové kontroly výšky a bezpečnosti na atrakcích. Za tuhle zábavu si na pouti ale pořádně připlatíte. Kolotoče nerozlišují cenu pro dospělé a děti, a za tří minutové svezení dáte 90 Kč za jednu osobu.
67 fotografií

Petřvaldská pouť zamrzla v devadesátkách. I bezpečností kolotočů, jen ne cenami

Karvinsko
Bioslavnosti ve Starém Městě v sobotu 13. července.
Festival dobrého jídla, pití a zábavy pro celou rodinu se uskutečnil v sobotu 13. července ve Starém Městě. Areál zdejší společnosti Probio hostil sedmnáctý ročník Bioslavností. Jeho tématem bylo Jak to chodí u nás doma s podtitulem Bio street food v parku.
21 fotografií

Staré Město ožilo Bioslavnostmi

Šumpersko
 Romana Vinšová je v Albertu třetím rokem a má na starosti vše kolem pokladen.
Týmovost, odvaha, čestnost, péče a humor. To jsou hlavní hodnoty, na kterých si zakládá společnost Albert. Na jejich základě vytváří pro všechny kolegy ve více než 330 prodejnách, třech distribučních centrech, službě Albert Online i centrále zdravé a bezpečné pracovní prostředí.

Romana Vinšová: Alberťáci jsou moje druhá rodina

Příběhy a rozhovory
Prodejna potravin na náměstí v Hořicích na Jičínsku počátkem prázdnin zahájila bezobslužný provoz 24 hodin denně.
/FOTO, VIDEO/ Prodejna potravin na náměstí v Hořicích na Jičínsku počátkem prázdnin zahájila bezobslužný provoz 24 hodin denně. Lidé si službu pochvalují a počet zákazníků roste. Majitel obchodu od novinky očekává větší konkurenceschopnost v obklopení nadnárodních řetězců a hodnotí zkušenosti v prvních dnech. Premiéru si již odbyl zloděj a nouze není ani o úsměvné situace.
15 fotografií

V noci v pyžamu pro housky? V Hořicích se nakupuje bez obsluhy

Jičínsko
Maxijedlík (na snímku uprostřed) spořádal v Hošticích 28 knedlíků a chystá se na nejsmradlavější jídlo
O jeden jediný knedlík zvítězil při soutěži v Hošticích Jaroslav Němec známý také jako Maxijedlík. Při letním rodinném festivalu Slunce, seno 40 do sebe dokázal za pět minut nasoukat 28 knedlíků s rajskou omáčkou a tím o jediný knedlík zvítězil. Přes léto a do konce roku Maxijedlíka čeká ještě celá řada soutěží, vyvrcholení bude v Praze, kde se chystá vyzvat soupeře k pojídání nejsmaradlevějšího jídla na světě. Jde o surströmming, švédský pokrm, který vznikne zkvašením rybího masa.
10 fotografií

Maxijedlík spořádal v Hošticích 28 knedlíků a chystá se na nejsmradlavější jídlo

Strakonicko
Cestování. Ilustrační foto
Dvaatřicetiletý Lukáš Ticháček podniká už třináct let ve finančním poradenství, žije ve vile a v garáži má několik luxusních aut. Přesto pohodlí domova vyměnil za cestování bez peněz. Na výlet na kole se s kamarádem Milanem Pecnem vydal letos už popáté. Neměli ani na jídlo, byli závislí pouze na tom, co si od někoho vyžebrají nebo u někoho odpracují. Tentokrát projeli postupně Českou republiku, Rakousko, Slovinsko, Itálii a nakonec Chorvatsko.

Žije ve vile, jezdí v Porsche. Mladý Brňan ale při cestě po Evropě prosí o jídlo

Brněnsko
Tak co si dám? Na festivalu Obscene Extreme se masa nenajíte, k dostání jsou pouze vegetariánské a veganské pokrmy.
/VIDEO/ Plzeňské pivo teče proudem, ale když máte chuť na krkovici, klobásu nebo párek? Smůla. Tento týden na hudebním festivalu na trutnovském Bojišti nic takového k jídlu nedostanete. Hot dog? Jedině vegetariánský. Obscene Extreme je totiž pověstný nejen nejtvrdší muzikou, ale také tím, že se na něm nejí maso. Ve stáncích se vaří pouze vegetariánské a veganské pokrmy.
17 fotografií

Festival bez masa. Místo klobás jí metalisté vegan burgery a buchtičky s krémem

Krkonoše