ŠTÍTEK: potravina

Podívejte se, na kolik vyjde jídlo a pití v českobudějovickém adventním městečku.
/FOTOGALERIE/ Adventní městečko na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. v sobotu zaplnili návštěvníci. Jeho brány se otevřely o dva týdny dříve, než začíná samotný advent. Lidé si mohou nakoupit u téměř stovky stánků nejrůznější zboží, například vánoční dekorace, oblečení, doplňky i řemeslné výrobky. Kromě toho najdou na ploše náměstí také řadu stánků s jídlem a pitím.
56 fotografií

Budějovické adventní městečko voní jídlem a svařákem. Jaké jsou ceny?

Českobudějovicko
Vývar za bůra, guláš za patnáct. Retro ceny odpálily v bořitovské Jídelně pod Chlumem ve čtvrtek velké manévry.
/FOTO, VIDEO/ Kolony aut všem směry. Osobáky i dodávky. Někteří hladoví strávníci vyskakují z aut s trochou nadsázky málem za jízdy. Další přijíždějí z různých stran na kolech nebo za sebou táhnou tašky na kolečkách s jídlonosiči. Montérky, rifle, kabáty, důchodky i šaty. Pestrá směsice oblečení a profesí. Řemeslníci, úředníci, důchodci a studenti.
21 fotografií

Vývar za bůra a guláš za patnáct. Retro ceny v Bořitově přilákaly davy lidí

Blanensko
Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?
Podívejte se na další díl on-line debaty s Andrejem Babišem. Redaktorka Deníku Kateřina Perknerová se i tentokrát zeptala na ožehavá témata, která se týkají České republiky a jejích občanů. Šéf ANO se opět opřel do vlády a premiéra Petra Fialy kvůli cenám potravin, energií či gigafactory. Zavzpomínal i na zesnulého Karla Schwarzenberga, se kterým se překvapivě nikdy osobně nesetkal, ač mu Babiš dělal kampaň.
16 fotografií

VIDEO: Babiš v debatě znovu kritizoval vládu kvůli potravinám i gigafactory

Česko
Sbírka potravin.
Rekordní výtěžek zaznamenala v sobotu 11. listopadu celostátní potravinová sbírka. V jedné z největších materiálních charitativních akcí v Česku se tentokrát podařilo vybrat 624 tun materiálu. Lidé přispěli celkem 562 tun trvanlivých potravin, ze kterých lze připravit 1 124 000 porcí jídla. Dále se vybralo 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Do sbírky se zapojili sítě supermarketů a drogerií po celém Česku, na Jičínsku to bylo 7 obchodů v Jičíně, 3 v Nové Pace a 3 v Hořicích.

Sbírka potravin byla opět rekordní, vybralo se 624 tun. Zúčastnilo se i Jičínsko

Jičínsko
Z podzimní sbírky potravin pro Potravinové banky. Ilustrační foto
V sobotní podzimní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 624 tun zboží, z toho 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Z vybraných potravin lze připravit až 1,124 milionu porcí jídla. ČTK to sdělil zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Miroslav Dinga. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech až do 21. listopadu, očekává se tak překročení 700 tun darovaného zboží.

Sbírka potravin vynesla 624 tun zboží, dosud nejvíce. Přispět lze ještě online

Ekonomika
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/45. OTÁZKA/ Na stolech mnoha domácností se 11. listopadu objevuje nejen svatomartinské víno, ale také tradiční svatomartinská pochoutka - husa. Proč se právě toto jídlo pojí se svatým Martinem? Na to odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Proč se na svatého Martina jí právě husa?

Věda
Lidé mohou v sobotu 11. listopadu pomoci lidem v nouzi.
V sobotu 11. listopadu budou lidé mít možnost přispět do podzimní Sbírky potravin, jedné z největších celorepublikových dobročinných akcí. Dárci mohou věnovat lidem v nouzi základní trvanlivé potraviny, drogistické zboží či hygienické potřeby a dětskou výživu. Pracovníci a dobrovolníci Oblastní charity Jihlava budou zajišťovat tuto sbírku v jihlavském supermarketu Lidl na ulici Okružní od osmi ráno do šesti večer.
3 fotografie

Sbírka potravin v Jihlavě. Víme, kam mohou lidé přijít pomoci lidem v nouzi

Čtenář reportér
Landon Bow po příletu do Česka
Severní Ameriku vyměnil za Česko a už třetím rokem obléká dres hokejových Rytířů. Za tu dobu nastoupil brankář Landon Bow do více než stovky soutěžních zápasů a stihl poznat jak město, jehož barvy hájí, tak další kouty České republiky. „Když jste někde takhle dlouho, tak se trochu sžijete i s místní kulturou a zvyknete si, jak to tady funguje. Řada věcí je tu ale oproti Kanadě jiná,“ rozpovídal se kanadský gólman, který v Kladně vychovává i svoji malou dceru.
31 fotografií

Bow se v Česku zabydlel, v Kladně vychovává dceru. Které výlety doporučuje?

Hokej
Vedou děti ke zdravému stylu. Školka ze Znojma získala zasloužené ocenění
Dlouhodobou vizí Mateřské školy Znojmo (nám. Republiky 15) je mít školku ve zdravém duchu, děti vést k sebeobsluze a praktickým činnostem na třídách i na zahrádce. Jakmile jsme v březnu tohoto roku spatřili program Skutečně zdravá škola, hned nás nadchl a zaujal. Nejvíce jeho propracovanost a propojenost ve všech oblastech. Ceníme si hlavně aktivní spolupráci mezi školou a rodiči. 
4 fotografie

Vedou děti ke zdraví. Školka ze Znojma získala zasloužené bronzové cenění

Čtenář reportér
Bolest, kterou způsobuje dna, je podle odborníků jednou z nejzávažnějších forem bolesti kloubů, která existuje
Když se o někom řekne, že má nemoc králů, zní to vznešeně. Ve skutečnosti jde o velmi nepříjemné onemocnění kloubů, které je známé i pod méně vzletnými názvy jako pakostnice, podagra nebo dna. Pokud se rozvine do těžké formy, stává se utrpením i pouhý dotyk postiženého kloubu. Lékařská věda ví, jak pacientům pomoci, ale nemocní si mohou pomocí vhodné stravy trochu ulevit také sami. Jaké potraviny nám při dně uleví od bolesti?

Nemoc králů je velmi bolestivá. Pět potravin pomůže utrpení nemocných zmírnit

Zdraví
Svatomartinskou husu s bulgurem i tradičně se zelím a lokšemi servíruje Ihnačák ve své hotelové restauraci od čtvrtka.
/RECEPT NA SVATOMARTINSKOU HUSU/ S blížícím se svátkem svatého Martina se mnozí chystají také na tradiční husí hody. Svatomartinské menu přichystal pro návštěvníky své restaurace v Mikulově také známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák. Profesionál, který připravoval jídlo například pro Karla Gotta, Václava Havla či Seana Conneryho se s Deníkem podělil o svůj recept na svatomartinskou husu.
2 fotografie

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře Marcela Ihnačáka: jižní Moravu si oblíbil

Z okolí
Cestující vlakem už nemusí čekat na peróně, ve Stříbře je u vlakového nádraží opět otevřená restaurace.
Čas před odjezdem či při zpoždění vlaků nemusí už cestující ve Stříbře v době, kdy je zavřena nádražní budova s čekárnou, trávit na peróně. Od října si mohou zpříjemnit čekání v restauraci Perónka u Lenky a Jirky. Otevřeno je každý den kromě neděle a nabízí zde nejen nápoje, ale také několik hotových jídel či minutek a studenou kuchyni. Dle zájmu do budoucna chystají provozovatelé nabídku rozšířit o bagety či chlebíčky. V době, kdy je zavřena nádražní budova, je možno v restauraci za poplatek využít i toaletu.
14 fotografií

Konec čekání na vlak na peróně, ve Stříbře na nádraží opět funguje restaurace

Tachovsko
Ucpané tepny mohou vést k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.
Už vám někdy někdo řekl, že byste si měli čistit cévy? Dost možná ne. Přitom jsou zanesené tepny velmi častým důvodem úmrtí. Pokud ovšem víte, jak si tepny vyčistit, můžete předejít srdečnímu onemocnění, které nezřídka končí smrtí. Jaké potraviny čistí cévy, které potraviny tepny ucpávají a lze se v léčbě ucpaných cév spolehnout na zázračnou bylinku?

Nečistíte si cévy? Riskujete zdravotní potíže. Pozor ale na podvodné přípravky

Zdraví
Nová plnicí stanice zkapalněného zemního plynu LNG do nádrží tahačů kamionů s nepřetržitým bezobslužným provozem společnosti GasNet u Klecan na Praze-východ.
/VIDEO, FOTO/ Na tahač poháněný zemním plynem LNG (což je plyn zkapalněný, na rozdíl od stlačeného CNG) nedá dopustit Jan Šmíd. Jako kamioňák vozí u DHL nejčastěji autodíly – náklad i cíl cesty se ale mohou lišit podle toho, co je zrovna třeba přepravit; už měl za zády třeba i zásilku soli. Trochu jiný pohled má kolega od jiné firmy, který v pondělí 6. listopadu také doplňoval nádrže u plnicí stanice Klecany; v lokalitě Sedlec-PEMA.
53 fotografií

Kamiony kolem Prahy pohání odpad z jídla. Na českou kuchyni ale nejezdí

Praha
Polský řetězec Biedronka míří na Slovensko.
Slováci budou mít brzy na výběr další obchodní řetězec umožňující levné nákupy potravin. V zemi totiž otevře svou první pobočku polský řetězec Biedronka. Jeho vedení už spustilo reklamní kampaň a před několika dny potvrdilo termín otevření prvních prodejen. Podle dosavadních analýz vstup Biedronky na slovenský trh bude znamenat pro ostatní řetězce velkou konkurenci. 

Na Slovensku otevře řetězec Biedronka. Už je známé i datum

Podnikání
Polský řetězec Biedronka míří na Slovensko.
Slováci budou mít brzy na výběr další obchodní řetězec umožňující levné nákupy potravin. V zemi totiž otevře svou první pobočku polský řetězec Biedronka. Jeho vedení už spustilo reklamní kampaň a před několika dny potvrdilo termín otevření prvních prodejen. Podle dosavadních analýz vstup Biedronky na slovenský trh bude znamenat pro ostatní řetězce velkou konkurenci. 

Na Slovensku otevře řetězec Biedronka. Už je známé i datum

Státy EU
Kocour Crampon manželů Poláčkových je sibiřská kočka, takže ze sněhu si nic nedělá.
Lenku Poláčkovou, tehdy ještě Vacvalovou, lidé pamatují třeba ze seriálu Soudkyně Barbara. Postupně ale herectví a moderování doplnila o sport. V nesnadných horských terénech podává ultramaratonské výkony a naběhané kilometry v různých projektech vyměňuje za nasbírané peníze pro zdravotnická zařízení. Na cestách ji doprovází manžel a také dva mazlíčci – fenka a kocour. Jak se Lenka Poláčková udržuje ve stále skvělé kondici?
14 fotografií

Herečka a ultramaratonkyně Lenka Poláčková běhá, aby jiné pomohla uzdravit

Zdraví
Dva studenti Střední školy gastronomie a služeb v Přerově - Lukáš Kynstler a Kateřina Štiborová připravovali oběd pro prezidenta během jeho návštěvy Olomouckého kraje.
/VIDEO/ Pro devatenáctiletého studenta Střední školy gastronomie a služeb v Přerově Lukáše Kynstlera to byl zážitek, který hned tak něco nepřekoná. Se svou spolužačkou Kateřinou Štiborovou z nástavbového oboru tento týden připravovali oběd pro českého prezidenta Petra Pavla a jeho manželku během návštěvy Olomouce. „Talíře se vrátily prázdné, takže jim jídlo asi chutnalo,“ hodnotí s úsměvem cennou zkušenost oba studenti.  
10 fotografií

Studenti z Přerova vařili oběd pro prezidentský pár. Talíře se vrátily prázdné

Přerovsko
Uprchlíci v zařízení UNRWA jižně od Gazy
Zemřu dnes, nebo budu mít štěstí? Jak seženu jídlo a vodu? Kam mám jít, aby mě nezasáhlo bombardování? Takové otázky si podle španělského deníku El País kladou obyvatelé Pásma Gazy, na severu, kde zuří největší boje, ale i na jihu, kam je poslala izraelské armáda, že tam budou v bezpečí. Je to jako loterie - Izrael řekl, ať odejdou, ale kam? Bombarduje i jih.
43 fotografií

Svědectví z Pásma Gazy: Všechno tady ovládá strach. Žijeme jako zvířata

Svět
Fotografie z facebookové skupiny Za lepší Mojžíř, založené Karlem Karikou, poukazují, jak nespravedlivé by bylo tvrdit o obyvatelích sídliště, že se nikdo z nich nesnaží zlepšit své okolí.
/FOTO/ Mezi neziskovými organizacemi poskytujícími sociální služby na sídlišti v Mojžíři se rozhořel spor. Na jedné straně jsou například Charita Ústí n. L., Kleja Ústí n. L., případně Drug-out klub poskytující zde terénní i ambulantní služby, dále Člověk v tísni, Poradna pro občanství/Občanská a lidská práva s aktivizačními programy a potravinovou pomocí, případně další organizace zaměřené na motivování lidí k využití programů návazné sociální práce. Na straně druhé pak stojí skupina Československé romské unie koordinovaná ambasadorem vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Karlem Karikou.
18 fotografií

Spor na sídlišti Mojžíř: Rozdávání potravin prý vyvolalo hádky u místních lidí

Ústecko
Jsou nespokojení...
Asi 200 doručovatelů jídla společnosti Foodora (dříve Mjam) ve středu demonstrovalo za lepší pracovní podmínky. Kromě jiného si stěžují, že firma zaměstnává příliš mnoho volných pracovníků za menší peníze.

Od sousedů: Rozvážeči jídla jsou nespokojení

Z okolí