ŠTÍTEK: potravina

V kuchyni se jednou za čas kokosový tuk hodí, třeba na kari, do polévky nebo na smažení palačinek.
Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.
5 fotografií

Kokosový olej: Pomáhá, nebo škodí? Lidé vedou spory, odborníci mají jasno

Zdraví
Ilustrační snímek
Světla nesvítí, pračka ani indukční deska nejedou. Televizi a rádio si nepustí a jídlo z lednice a mrazáku musela poslat k synovi. Taková je od 1. února realita pro Evu Holušovou z Opavy, která v příštích dnech oslaví 72. narozeniny. Jako dárek by si přála jediné – opětovné připojení k síti. Proč z ní byla odpojena?

Kdo udělal chybu? Důchodkyně z Opavy je už týden bez dodávek elektřiny

Regiony
Přípravky s HHC nabízené v automatech v Karlových Varech.
Zřejmě opačný efekt má situace kolem užívání nebezpečné látky HHC. Místo toho, aby informování o vážných zdravotních komplikacích, kvůli nimž skončilo mnoho dětí i dospělých v posledních týdnech v nemocnicích, mělo charakter varovné osvěty, další a další jedinci se odhodlávají tuto legální drogu vyzkoušet. Jedna dívka skončila o víkendu kvůli vážným komplikacím na oddělení JIP karlovarské nemocnice.
3 fotografie

Sedm otrav za víkend. Medvídky s HHC zkouší čím dál víc lidí, v plánu je zákaz

Regiony
Nedostatek vitaminu D je v zimním období běžný. Závažné zdravotní komplikace však může způsobit i jeho přebytek.
Nedostatek vitaminu D není v zimním období nic vzácného. Pokud jste často unavení, náladoví, nesoustředění a nemocní, s velkou pravděpodobností se problém týká i vás. Ovšem nedostatek vitaminu D není to jediné, co vás může ohrožovat na zdraví. Předávkování „déčkem“ je sice vzácné, ale nese s sebou i riziko smrtelného selhání ledvin. Jak se lze předávkovat vitaminem D, jak se projevuje jeho nadbytek i nedostatek a jaké potraviny ho obsahují nejvíce?

Šero a tma? Potřebujete déčko. Předávkování ale může odrovnat důležitý orgán

Zdraví
Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčištění ledničky a mrazáku.
Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčistění ledničky a mrazničky. Uskladněné potraviny totiž můžeme dát na balkon nebo za okno bez obav, že by se rozmrazily, nebo zkazily. I když proces rozpouštění ledu v mrazáku je pozvolný a může trvat mnoho hodin, dá se urychlit, takže už za hodinu se můžete pustit do čištění. Jak rychle odmrazit ledničku a mrazničku? A jak často ledničku a mrazničku odmrazovat?

Teď jsou ideální podmínky na vyčištění mrazáku: 4 metody rychlého odmrazení

Domácnost
Inspekce v úterý 30. ledna zavřela večerku provozovatele VĂN PHONG PHAM v Mostkovicích. zdroj SZPI, Potraviny na pranýři
Potravinářská inspekce v úterý zavřela vietnamskou večerku v Prostějovské ulici v Mostkovicích. Při kontrole prodejny a skladovacích prostor narazili inspektoři na všudypřítomnou špínu, plíseň i mrtvé myši. Od počátku týdne je to na Prostějovsku už druhý případ. V pondělí museli přistoupit k uzavření provozovny „Liliana potraviny“ v Kostelci na Hané.
18 fotografií

Inspektoři zavřeli další vietnamskou večerku. Všude špína a myši

Prostějovsko
Bolest jater můžeme pociťovat v pravé horní části břicha pod žebry.
Játra hrají důležitou roli v našem metabolismu. Mimo jiné jsou nezbytná pro trávení, pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi a navíc zbavují lidský organismus toxických látek. Pokud se jejich fungování naruší, může to mít pro naše zdraví nepříjemné následky. Signály, že se našim játrům nedaří dobře, však bývají zpočátku nenápadné. Jaké jsou příznaky onemocnění jater? Kde a jak bolí játra? A čím našim játrům můžeme pomoci?

Přetížená nebo špatně fungující játra vám vysílají signály. Nepřehlédněte je

Zdraví
První krok k méně slanému jídelníčku: přestaňte dosolovat jídla, která konzumujete.
Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.

Pět známek toho, že jíte mnoho soli. Lékař radí, jak sůl bezbolestně omezit

Zdraví
U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Za jídlem
Když při otevření myčka nádobí zapáchá, je potřeba rázně zakročit.
Zapáchající nádobí a odporný odér, který se line z myčky na nádobí, trápí mnoho domácností. Zbavit váš spotřebič zápachu však může být snazší, než si myslíte. Navíc to jde udělat i přírodní cestou. Jak často myčku na nádobí čistit? Je dobré používat k čištění vinný ocet, či nikoliv? A jaký trik používá k samočištění myčky hvězda sociálních sítí?
4 fotografie

Páchnoucí myčka už nebude váš problém. Zkuste tento trik ze sociálních sítí

Domácnost
Aktivistky ve Francii polili polévkou sklo chránící slavný da Vinciho obraz Mona Lisa.
Dvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou pancéřové sklo, které v pařížském muzeu Louvre chrání obraz Mony Lisy. Informovala o tom agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit „právo na zdravé a udržitelné potraviny“. V Louvru byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.

Další útok na Monu Lisu. Dvě aktivistky zacákaly sklo před obrazem polévkou

Státy EU
Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat.
V sociálních službách je moderní nutriční péče stále v plenkách, míní nutriční terapeut Martin Krobot. Jídelníčky tu podle něj leckdy mají na starosti pracovníci bez patřičného vzdělání v oblasti stravování starších lidí. Podvýživa je sice u nich velký problém, ale měl by se řešit citlivě. „Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat,“ tvrdí Krobot.

Podvyživení důchodci v domovech? Odborník: I nezdravé jídlo povzbudí na duchu

Zdravotnictví
Snídani obohatí a mozek posílí například celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a vejci
Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?

Jste unavení a máte špatnou náladu? Sestavte si snídani, která posílí váš mozek

Zdraví
Bez podání vitaminu K by miminku hrozilo vnitřní krvácení.
Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.

Vitamin K chrání miminka před krvácením. Do života je nakopne i jediná injekce

Rady, tipy
Vyzkoušejte čtyři tipy k lepšímu trávení
Zažívací potíže trápí alespoň občas každého z nás. A někteří lidé se s nimi potýkají denně, což má vliv na jejich zdraví i duševní pohodu. Co jíst na lepší trávení a jak trávení celkově zlepšit? Nutriční terapeutka Gabriela Peacock, pardubická rodačka a bývalá modelka, která nyní žije trvale ve Velké Británii, zná na tyto otázky odpověď. K jejím klientům patří řada celebrit, včetně členů britské královské rodiny. Dá se tedy říct, že pokud využijete následující rady, budete o své trávení pečovat na té nejvyšší úrovni.
15 fotografií

Čtyři kroky k lepšímu trávení: Tipy od poradkyně britské královské rodiny

Zdravý život
Šéfkuchař Martin Sklenář
Obrovského úspěchu dosáhl olomoucký rodák Martin Sklenář. Šéfkuchař a provozovatel vyhlášené rodinné restaurace v německém Oberkirchu v loňském roce získal ocenění Bib Gourmand Michelin. Prestižní průvodce Michelin je uděluje restauracím, které nabízejí výborné jídlo za skvělou cenu. Šéfkuchař Martin Sklenář přitom toto ocenění obdržel po pouhém roce a půl od otevření vlastního podniku.
19 fotografií

Šéfkuchař z Olomouce získal ocenění Michelin. Začínal v Zenitu a Domě armády

Olomoucko
Tuna mražených potravin skončila ve spalovně
/VIDEO/ Mořské plody, ryby, slanina, šunka i klobásy za 250 tisíc korun dovezené z Velké Británie skončily ve středu ve spalovně nebezpečného odpadu v Košumberku u Luže na Chrudimsku. Celkem šlo o tunu mražených potravin. Firma dovážející potraviny z Anglie je k likvidaci přivezla sama, během přepravy se totiž kvůli kvůli nedodržení předepsané teploty zkazily. Není to poprvé, co dodavatel řešil tento problém. Podívejte se ve videu a ve fotkách. 
5 fotografií

Tuna mražených zkažených potravin z Anglie skončila v Košumberku ve spalovně

Chrudimsko
Na loňský rok každopádně nebudou v dobrém vzpomínat důchodci. V jejich případě totiž ekonomové sledují i takzvanou seniorskou inflaci, a ta byla za loňský rok 13,6 procenta.
Peněženky a bankovní konta Čechů v loňském roce pořádně hubly. Potvrdila to poslední čísla Českého statistického úřadu. Průměrná inflace loni dosáhla 10,7 procenta, což je třetí nejhorší výsledek v novodobé historii. Dráž bylo jen v letech 1993 a 2022. Které položky nám nejvíce ukrojily z rodinných rozpočtů a jaký je odhad pro letošní rok, zmapovala datová redakce Deníku.

Přehledně: Drahota loni nejvíce dopadla na důchodce. Penze růst cen nedohnaly

Češi v číslech
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?

Které jídlo nepatří do mrazáku? Mnoho lidí to neví. Nepodceňte to, hrozí otrava

Bydlení
Milan rád mlsá, ale kvůli řadě potravinových alergií nemohl dlouho jíst téměř žádné sladkosti
Obrovské problémy s trávením, bolestmi hlavy, ale i s hybností kloubů snášel jednatřicetiletý Milan Trenčan snad dva roky. Chodil od doktora k doktorovi, ale cestu z velkých psychických i fyzických bolestí mu nakonec pomohla najít až nová obvodní lékařka. Pomyslela totiž na problém, který trápí stále více lidí – na možnou nesnášenlivost, čili intoleranci potravin.
5 fotografií

Muž trpěl silnými bolestmi. Teď nesmí skoro nic jíst, tak si vymyslel oplatky

Zdraví
Jídlo v domovech důchodců by mělo nejen nasytit, ale i potěšit. Na to se ale v těchto zařízeních většinou nemyslí. Ilustrační foto
Socioložky Marcela Petrová Kafková a Martina Němcová jsou vědkyně z Centra pro výzkum stárnutí na Masarykově univerzitě v Brně. Ve své studii Stravování seniorů v institucionální péči upozorňují, že jídlo by mělo nejen nasytit, ale i potěšit. Na to se ale v těchto zařízeních většinou nemyslí. Malá pestrost a striktní režim způsobují, že se klienti nenajedí s chutí. „Představy domovů pro seniory o zdravé stravě bývají typicky zastaralé, z 50. let 20. století,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz výzkumnice Marcela Petrová Kafková.

Domovy důchodců mají chybné představy o zdravé stravě, upozorňuje odbornice

Česko
Římská pizza
Množství národů má ve svých kuchyních jídla, jejichž dochucení, způsob konzumace nebo použití některých ingrediencí rozděluje lidi na dva tábory. Nedávno velké kontroverze vyvolala neapolská pouliční pizzerie, která přidala na menu pizzu s ananasem. Své spory o jídle vedou i Francouzi, Korejci a samozřejmě Češi. Podívejte se, co v gastronomii zvedá lidi ze židlí.

Spory o jídlo vede mnoho zemí: Italové kvůli ananasu na pizze, Češi kvůli salátu

Svět
Za některé pečivo nabízené ve slevových akcích zákazníci zaplatili v lednu o pětinu méně než loni v prosinci.
Levnější potraviny než v minulém měsíci. To je zásadní poselství z akční nabídky obchodních řetězců, které v lednu publikovaly ve svých slevových letácích. Kupříkladu za máslo nebo bílé pečivo nabízené ve slevových akcích zákazníci zaplatili o pětinu méně než loni v prosinci. „Pouze čtyři ze třinácti zkoumaných položek jsou začátkem roku dražší. Jde však o zdražení v řádu nižších jednotek procent,“ uvedl Jaroslav Staněk ze společnosti Česká distribuční, která je součástí skupiny Vltava Labe Media.

Přehledně: Potraviny v akcích v lednu stály až o pětinu méně než před Vánoci

Ekonomika
Z návštěvy improvizovaného tábořiště bezdomovců na Severní Terase v Ústí nad Labem.
/FOTO, VIDEO/ V mrazivém počasí vyráží do okrajových částí města hlídky strážníků společně s úředníky ze sociálky a lidmi od charity. Hledají bivaky, které si staví bezdomovci a snaží se jim pomoci. Nabízejí jim přikrývky, teplé oblečení z darů, nebo dokonce potraviny. Chodí za bezdomovci dvakrát denně. Přes den i v noci. Kontroly mají samozřejmě i jiný účel, než ten čistě humanitární.
27 fotografií

Bezdomovcům hrozí umrznutí. Strážníci v Ústí je kontrolují dvakrát denně

Regiony
Z návštěvy improvizovaného tábořiště bezdomovců na Severní Terase.  Na snímku interiér chatky tulačky Jitky, zde drží fotografii svého neoblíbenějšího psa, který zemřel na rakovinu.
/FOTO, VIDEO/ V mrazivém počasí vyráží do okrajových částí města hlídky strážníků společně s úředníky ze sociálky a lidmi od charity. Hledají bivaky, které si staví bezdomovci a snaží se jim pomoci. Nabízejí jim přikrývky, teplé oblečení z darů, nebo dokonce potraviny. Chodí za bezdomovci dvakrát denně. Přes den i v noci. Kontroly mají samozřejmě i jiný účel, než ten čistě humanitární.
27 fotografií

Bezdomovci v Ústí. Hrozí jim umrznutí, strážníci je kontrolují dvakrát denně

Ústecko