ŠTÍTEK: potravina

Den zdraví v TYMY.
V sobotu 21. října 2023 se konal už sedmý ročník akce Den zdraví pro celou rodinu. Tentokrát jej zahájila přednáška na téma „Co je dobré vědět a dělat pro zdraví“, kterou připravil diagnostik pan Ladislav Čapek z centra preventivní medicíny Brno. Zájemci se dozvěděli mnohé o fungování těla, mikrosvětě a makrosvětě, ale také o prevenci. K ochutnání byly různé pomazánky z tofu a „salámové“ nářezy, kváskový chleba pečený podle staré receptury a řada dalších produktů a skvělých jídel. Pro náš Den zdraví připravil šéfkuchař pan Zbyněk Diatka výbornou hrstkovou polévku s dýní a na sladko nočky s jablky a tvarohem. Všechna tato jídla byla skvěle připravena a moc chutnala.
4 fotografie

V TYMY si užili Den zdraví pro celou rodinu. K ochutnání byla i falešná vaječina

Čtenář reportér
Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby. Češi se tak začali vyhýbat třeba čokoládě. Ilustrační snímek
Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby, které jsou podle nich plné chemikálií, jedovatého hmyzu a geneticky modifikovaných přísad. Logo je přitom znakem téměř čtyřicet let působící organizace, která bojuje za udržitelné zemědělství a rovné podmínky farmářů. 

Žáby nesou smrt. Češi naletěli dezinformacím, vyhýbají se čokoládě i banánům

Česko
Pampeliškové kořeny pomáhají čistit ledviny. Sbírají se buď časně z jara nebo na podzim.
Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.
4 fotografie

Kořeny této léčivky teď najdete všude. Čistí ledviny a je z nich i výborná káva

Zdraví
Rodina Šedivých. Farmaření se věnuje zejména na pozemcích přírodní památky Člupy na Vyškovsku. Od počátku pečují nejen o zvířata, ale i o ovocné stromy a původní dřeviny
Markéta a Kamil Šediví z rodinné Ekofarmy Člupy na Vyškovsku sklízejí ocenění za kvalitní potraviny a pestrou krajinu, kterou vytvářejí kolem své farmy. Od počátku pečují nejen o zvířata, ale i o ovocné stromy a původní dřeviny. „Markéta se stará o zpracování mléka, výrobu produktů a jejich prodej. Já mám na starost zvířata a krajinu,“ říká Kamil Šedivý.
12 fotografií

Poznali se na Novém Zélandu. Po návratu do Česka manželé rozjeli ekofarmu

Příběhy a rozhovory
Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků.
Mikrovlnná trouba je obětavá a nenáročná pomocnice v domácnosti, ale její čištění se někdy zanedbává. Postupně se v ní tak hromadí zbytky jídla, mastnota a špína, občas v ní nějaké jídlo i exploduje. A když konečně dojde na očistu, bývá opravdu náročná. Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků. Jak vyčistit mikrovlnnou troubu? A čeho se při čištění mikrovlnné trouby vyvarovat?

Jak dobře vyčistit mikrovlnku? Chybami lidé zbytečně snižují její životnost

Domácnost
Zapáchající dech může mít na svědomí banalita i vážné onemocnění
Páchnoucí dech není nic příjemného a způsobuje řadu potíží a společenských faux pas. Není však ničím výjimečným a v určitém období života se s ním setkala zhruba třetina populace. Někdy jej může způsobovat chyba v ústní hygieně, jindy může jít o vážný zdravotní problém. Jak se zápachu z úst zbavit a co bývá jeho příčinou? Kdy může být páchnoucí dech nebezpečný a signalizovat vážné onemocnění?

Jednoduchý test zjistí, zda vám páchne z úst. Odhalení příčiny to pomůže vyřešit

Zdraví
Ohlédnutí za setkáním milovníků nejostřejších pochoutek u břeclavského zámku. Archivní foto.
Nadcházející víkend bude na Břeclavsku ve znamení jídla. V sobotu se v areálu pod břeclavským zámkem koná kulinářský festival pikantních a pálivých jídel "Kotle hoří dál". Kdo se odváží, muže vyzkoušet nejostřejší pálivé pochoutky. Ve stejný den, u Cykloterasy Na Bažině, se můžete těšit na "Gulášfest na Bažině", kde se utkají milovníci vaření gulášů. Jejich vůně vás bude dráždit celý den. 
39 fotografií

Tipy na víkend na Břeclavsku: Ochutnávka nejostřejších jídel i guláše

Cestujeme
Inspekce uzavřela provozovnu na náměstí v Domažlicích.
Myší bobky, výrazně zanedbaný úklid a další problémy objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole rychlého občerstvení na náměstí v Domažlicích. Provozovnu okamžitě uzavřela. Letos jde již o devátý podnik v Plzeňském kraji, kde našla inspekce tak závažné problémy, že ho  buď uzavřela celý nebo alespoň jeho část.
20 fotografií

Fuj! Inspekce kvůli myším bobkům a nepořádku uzavřela občerstvení v Domažlicích

Domažlicko
Noční protiofenzíva Izraelců v Pásmu Gazy
Armáda obnovila kontrolu nad izraelskými vesnicemi u hranice s Pásmem Gazy, oznámil mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari. Izraelská televize uvádí, že povoláno do služby bylo na 300 tisíc izraelských rezervistů. Nadále podle armádního mluvčího dochází k izolovaným bojům, ale vesnice, které radikálové při sobotním útoku přepadli, už jsou zcela opět pod izraelskou kontrolou. Izraelský ministr obrany Joav Galant nařídil totální blokádu Pásma Gazy.
43 fotografií

Izrael oznámil totální blokádu Gazy. Nebude dodávat elektřinu a ani potraviny

Svět
Black Friday letos připadá na pátek 24. listopadu
Obchodníci se zvolna tak jako každý rok připravují na své obvyklé slevové akce. V předvánočním období je předznamená tradiční Black Friday, který letos připadá na pátek 24. listopadu. „Očekáváme, že se opět bude jednat o průřez zboží, zvýhodněnou nabídku sezonních kategorií zboží či starších modelů,“ uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Lidé letos nepřijdou o vánoční výprodeje. Obchodníci si ale už nedělají zásoby

Ekonomika
Vizualizace komplexu Smetanka Park, který vyroste u hlavního nádraží v Olomouci
Jaké nové budovy či přestavby v blízké době promění podobu Olomouce? A kdy je dokončí? Výběr stavebních projektů ve veřejném prostoru, které v poslední době představily svou podobu, někde i s očekávanými termíny dostavby. Některé se již začaly budovat či záhy začnou. PROLISTUJTE si náš přehled.

Jak se změní Olomouc? Tady je přehled chystaných staveb

Olomoucko
Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 
5 fotografií

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Domácnost
Teplo trouby nebo sušičky uchová na zimu spoustu vitamínů.
V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.
5 fotografií

Nasyslite si na zimu. Tipy, jak ušetřit a nasušit zásoby ovoce, zeleniny i hub

Jídlo a pití
Anna Simonian zhubla díky deseti pravidlům téměř 40 kg.
Anna měla nadváhu celý život. Nejvyšší hodnota, kterou kdy na displeji váhy spatřila, byla 117 kg. Jednoho dne si však uvědomila, že vidět na váze trojciferné číslo není nic příjemného a rozhodla se to změnit. Vymyslela si proto 10 pravidel, která se stala každodenní součástí jejího života a která ji dovedla k postavě snů. Jak se jí podařilo zhubnout, jaká jídla jíst, abyste zhubli také a jaká pravidla dodržovat?
36 fotografií

Žena vymyslela dokonalou dietu. S těmito deseti pravidly zhubla už 39 kilo

Zdraví
Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži.
I když neštípou, nebodají, otravně nebzučí ani nepřenášejí žádné nemoci, mohou vám tito nenápadní motýlci pěkně znepříjemnit život a nadělat doma pohromu. Ať už vám kolem hlavy prolétl mol šatní nebo mol potravinový, je to jasný signál vyrazit do boje. Jak je od sebe poznáte? Jak se účinně zbavit molů v kuchyni nebo ve vaší šatní skříni? Co moly odpuzuje a jaká preventivní opatření udělat, aby už se nevrátili? Jak se k vám vlastně moli dostali a jak dlouho trvá, než se vylíhne mol?
7 fotografií

Jak vyhnat moly ze skříní nebo ze spíže? S těmito triky se jich konečně zbavíte

Domácnost