ŠTÍTEK: potravina

Brňané nově koupí o půlnoci i potřeby pro zvířata.
/ANKETA/ Nakupování o svátcích nebo v noci umožní chovatelům domácích zvířat od poloviny října zverimex Super zoo v brněnské Lesné. Půjde o první prodejnu tohoto typu na jižní Moravě. V Brně si zatím mohli zákazníci nonstop a bez obsluhy nakoupit pouze potraviny, drogerii, alkohol či tabák. Automatizovaných samoobsluh s potravinami bude v kraji přibývat.
10 fotografií

VIDEO: Nejen jídlo či alkohol, Brňané nově koupí o půlnoci i potřeby pro zvířata

Brněnsko
Mňam. Po celém světě máte možnost si skvěle pochutnat na dobrém jídle.
Že svíčková omáčka a „vepřo knedlo zelo“ neodmyslitelně patří k Česku, to ví snad každý. Ovšem víte, na čem si pochutnávají lidé například v Polsku, či Izraeli? Ať už se považujete za profíky v kuchyni nebo za nadšence do gastronomie, vyzkoušejte si v našem kvízu, jak jste na tom se znalostmi národních jídel v zahraničí.

KVÍZ: Máte rádi dobré jídlo? Otestujte si své znalosti zahraniční kuchyně

Hobby
Lázeňskou kolonádou se linula vůně dobrých jídel, konal se Food Festival 2023
Voňavý, veselý, lahodný, hravý, a hlavně plný dobrého jídla, pití a přátel. Takový byl podle organizátorů i návštěvníků právě uplynulý víkend v Mariánských Lázních, kam na kolonádu zavítal Food Festival 2023. Podívejte se, k vidění i ochutnání byla obrovská spousta jídel i nápojů a akci provázelo příjemné už podzimní ale slunečné počasí.
95 fotografií

Lázeňskou kolonádou se linula vůně dobrých jídel, konal se Food Festival 2023

Čtenář reportér
Jasně červenou krev na toaletním papíře způsobují většinou hemoroidy, nebo řitní trhlina
Téma hemoroidálního onemocnění je pořád hodně tabu. O potížích s vylučováním stolice se prostě každému dost špatně mluví. Není divu, že lidé pátrají po tom, jestli mohou hemoroidy samy zmizet. Zjišťují, jak je léčit doma, případně v lékárnách požadují tichým hlasem tu nejúčinnější mast. Zatím, co se snaží o samoléčbu, zažívají svědění, pálení i otok řitního otvoru. Občas se objeví kapky krve a pobyt na toaletě, nebo prosté sezení na židli se pro ně stávají hotovým peklem.

Pálení a otok řitního otvoru zažívá každý třetí Čech. Jak léčit hemoroidy doma?

Zdraví
Daň ze zemědělské půdy zdraží tuzemské potraviny, varuje Zemědělský svaz
Vládní konsolidační balíček poškodí zemědělské podniky a druhotně může zapříčinit zdražování potravin, míní někteří zemědělci. Navržené zvýšení daně ze zemědělské půdy sice státu přinese až dvě miliardy korun ročně, ale dříve či později se promítne do cen tuzemských potravin. Novinářům to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.
16 fotografií

Vyšší daň ze zemědělské půdy? Tuzemské potraviny zdraží, varují zemědělci

Ekonomika
Sklizeň brambor. Ilustrační snímek
Mnozí pěstitelé z jihu Moravy si stěžují na špatnou úrodu brambor. Někteří farmáři avizují až o čtvrtinu horší sklizeň, důvodem je podle nich počasí - konkrétně chladné jaro a převážně suché léto. Kvůli vyšším nákladům a menší úrodě ve srovnání s loňským rokem zdražili, ceny se tak nyní v průměru pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor. 
8 fotografií

Pěstitelé brambor naříkají nad letošní úrodou. Lidé si výrazně připlatí

Ekonomika
Brambory, ilustrační snímek.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z jihu Moravy. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
8 fotografií

Za brambory až o třetinu víc. Pěstitelé z jihu Moravy naříkají nad sklizní

Znojemsko
Brambory z Vysočiny, ilustrační foto.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z Vysočiny. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
9 fotografií

Za brambory až o třetinu víc. Pěstitelé z Vysočiny naříkají nad letošní sklizní

Orlicko
Brambory z Vysočiny, ilustrační foto.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z Vysočiny. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
9 fotografií

Za brambory až o třetinu víc. Pěstitelé z Vysočiny naříkají nad letošní sklizní

Pelhřimovsko
Měsíční fazole jsou v syrovém stavu dost jedovaté
Dnes už celkem dobře víme, že nemáme jíst plesnivějící chleba či sýry ani poté, co plíseň odkrojíme. Nebo že z drůbežího masa či syrových vajec může hrozit otrava salmonelou i jinými choroboplodnými zárodky. V kuchyni ale máme ještě jednu potravinu, která se tváří velmi nevinně. Přitom může její konzumace způsobit otravu, končící v extrémních případech i smrtí. Ohrožené jsou děti, ale i dospělí. Jde o fazole.
6 fotografií

Otrava touto běžnou potravinou může způsobit smrt. Na co si dát v kuchyni pozor?

Zdravý život
Klamavá reklama ohledně deklarovaného sýra.
Hygienici na Vysočině letos od května do konce prázdnin zkontrolovali 188 stánků s rychlým občerstvením. Nedostatky zjistili u osmatřiceti provozovatelů, kteří nabízeli teplá jídla, sladké pokrmy a nápoje. Nejčastějšími prohřešky byly chybějící informace o alergenech v pokrmech, nedostatek potřebných dokumentů k provozování stánku a někteří se dopustili i klamání spotřebitelů.
3 fotografie

Kontroly stánků s jídlem na Vysočině: prodejci na Sázavafestu dostali pokuty

Havlíčkobrodsko
Co se nehýbe, to postupem času zarezne, zatuhne a znovu se pak rozhýbává velmi těžko.
Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.
6 fotografií

V 50 letech začínají ženy dohánět hříchy. Jak se udržet ve správné kondici?

Ženy
Jedno vejce denně třeba v podobě vejce Benedikt si klidně můžete dát bez výčitek svědomí.
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?

Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Lidé se je ale často bojí jíst kvůli jednomu mýtu

Zdraví