ŠTÍTEK: potravina

Smažený sýr -klasika v Ostravě.
/FOTOGALERIE/ Redakce Moravskoslezského deníku se vydala do restaurací v krajském městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků v Ostravě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
13 fotografií

VIDEO: Vybrali jsme TOP 5 smažených sýrů v Ostravě

Ostravsko
Vagony použité při březnových deportacích lidí z Estonska, Lotyšska a Litvy na Sibiř v roce 1949
Krycí název Priboj dostal plán, který před tři čtvrtě stoletím spustil Sovětský svaz. Nechal deportovat přibližně sto tisíc lidí z pobaltských zemí na Sibiř, aby donutil ostatní obyvatele Estonska, Lotyšska a Litvy ke kolektivizaci zemědělství. Akce známá i jako březnové deportace byla brutální. Týkala se především žen a dětí. Všechny oběti cestu na Sibiř absolvovaly v nelidských podmínkách, v dobytčácích mnoho z nich zemřelo. 

Operace Priboj: Sověti naložili tisíce lidí do dobytčáků a převezli na Sibiř

Historie
Hostem videopodcastu Byznys Kafe byl ředitel pro maloobchodní prodej firmy WOLT František Cmunt
On-line nakupování z pohodlí domova má v oblibě stále více Čechů. Jednoduše přes některou z aplikací v mobilu si objednávají jídlo z restaurací a bister, nebo si pořizují potraviny, spotřební zboží, módu či elektroniku. Společnost Wolt se snaží všechny tyto nákupy spojit a svými kurýry doručovat lidem rychle jak obědy, tak třeba i nákup z obchodu či věci z lékárny. Jak se tyto služby vyvíjejí a jaké další novinky na zákazníky čekají? To prozradil František Cmunt, ředitel pro maloobchodní prodej firmy Wolt, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.

Hitem jsou stále hamburgery. Kurýr už vám ale k obědu přibere i nákup z e-shopu

Byznys kafe
Palestincům v Gaze hrozí hladomor. Ilustrační snímek
Světové organizace a humanitární skupiny upozorňují na katastrofickou situaci v severní Gaze. Podle odborníků z globální iniciativy Integrované klasifikace potravinové bezpečnosti (IPC), kterou před dvaceti lety založilo několik organizací včetně Organizace spojených národů (OSN), v oblasti hrozí hladomor. Nejvyšší diplomat v Evropské unii Josep Borrell obvinil Izrael, který v oblasti válčí proti palestinské teroristické organizaci Hamás, z používání hladu jako zbraně. Humanitární krizi by přitom podle iniciativy mohlo zvrátit okamžité příměří a zajištění prostoru dodávkám s potravinami.

Milion lidí v Gaze trpí hlady. Krizi může odvrátit jen příměří, varují experti

Svět
Rozsypaný cukr, drobky nebo zbytky potravy berou mravenci jako pozvání k vám domů. Zbavit se těchto vetřelců pak není vůbec snadné.
Jak se doma zbavit mravenců? Jaro je obdobím, kdy se rádi stěhují do našich bytů a domů. Ale malí černí tvorové hemžící se ve vaší kuchyni určitě nejsou něco, o co byste stáli. Sympatie k Ferdovi Mravencovi i obdiv k organizaci a dělbě práce, která u tohoto pracovitého hmyzu panuje, jdou rázem stranou. Důležité je se jich co nejdřív zbavit. Jak vypudit mravence z bytu? Podívejte se, jaké přírodní prostředky použít, abychom je vyhnali, ale nezabili.
5 fotografií

Pracovitý hmyz se stěhuje do našich domovů. Zbavte se ho rychle, levně a snadno

Domácnost
Banány obsahují vlákninu, draslík, folát, čili aktivní formu kyseliny listové, a antioxidanty, jako je vitamín C.
Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku. 

Chutné ovoce chrání proti rakovině a pomáhá při průjmu. Umí i zlepšit náladu

Zdraví
Skořice je plná různých ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.
Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.

Využijte koření s hřejivou vůní: Je plné antioxidantů proti nemocem i stárnutí

Zdraví
Nedostatek hořčíku se projevuje únavou, nedostatkem energie a špatným soustředěním.
Dvě třetiny lidí na světě nemají v organismu dost hořčíku, a možná i kvůli tomu padají takzvanou jarní únavou. Na co je hořčík dobrý a jak se projevuje jeho nedostatek v organismu? Hodně se mluví o svalových křečích, které nedostatek hořčíku v těle signalizují. Únava je ale dalším významným příznakem. Jak zjistit, jestli právě nám hořčík chybí? A jak to docela jednoduše napravit několika změnami v jídelníčku?

Jarní únavu způsobuje nedostatek jedné minerální látky: Jak ji do těla doplnit

Zdraví
Pití kávy může být zdravotně přínosné. Pokud si ji dopřejete v nevhodnou denní dobu, může vám ale i uškodit.
Rádi si dopřejete šálek kávy? Kofein obsažený v kávě má obvykle schopnost zvýšit mozkovou a srdeční činnost a uvede vás celkově do bdělejšího stavu. Když si však kávu dáte v nesprávný okamžik, může s vaším tělem udělat pravý opak toho, co byste čekali. Útlum ale není jediná nevýhoda, kterou pití kávy bezprostředně po jídle přináší.

Nejhorší doba, kdy si dát šálek kávy. Kromě únavy může hrozit i anémie

Zdraví
Pohanka udržuje naše cévy zdravé.
Pohanku naši předci měli v jídelníčku běžně, zatímco někteří z nás ji možná ještě ani neochutnali. V našem jídelníčku se tato pseudoobilovina totiž přestala téměř vyskytovat, a teprve v poslední době ji začínáme znovu objevovat. Pohanka je přitom bezlepková potravina s mnoha zdravotními přínosy. Co všechno pohanka léčí a v jakých podobách ji můžeme zařadit do jídelníčku? 
8 fotografií

Staroslovanská plodina chránila zdraví našich předků: Je čas ji znovu objevit

Zdraví
Krásný a prý pojízdný!
Celní úřad v Untermünkheimu v Bádensku-Württembersku v pátek odbavil přes 30 let starý vůz fiktivní postavy comics Batmana. "Je schopný jízdy a historicky bez závad," informoval úřad. Má být vystaven na blížící se výstavě "Hrdinky a hrdinové", která bude otevřena nadcházející pátek v lokomotivním depu v bavorském Rosenheimu. V USA ho zakoupil fanoušek.

Od sousedů: Celníci odbavili tuhle legendární krásku

Českobudějovicko
Indické restaurace. Ilustrační snímek
Z příjemného sobotního večera se stala noční můra. Pětice přátel si v indickém městě Gurugram vyšla na večeři do hotelové restaurace. Po jídle ale nevědomky snědli suchý led a začali kašlat a zvracet krev. Všech pět hostů skončilo v nemocnici. Policisté v úterý zatkli manažera hotelu. „Čelí obvinění z úmyslného ublížení na zdraví,“ uvedl policejní mluvčí.

Šokující video: Lidé v indické restauraci zvraceli krev, mohl za to suchý led

Svět
Europoslankyně Michaela Šojdrová na zasedání Evropského parlamentu ve Štraburku, únor 2024
Situace na Ukrajině, vražda Alexeje Navalného či protesty zemědělců. To byla některá z nosných témat uplynulého zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Podle europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) bude nutné požadavky farmářů v EU zohlednit a dovoz ukrajinských zemědělských produktů nějak korigovat. „Chceme umožnit, aby potraviny i komodity byly z Ukrajiny vyváženy, ale aby na evropském trhu zůstávaly pouze ty, které evropský trh potřebuje, ne ty, které zvyšují nadbytek, to znamená snižují ceny,“ říká.

Kdyby bylo méně byrokracie, zemědělci by nemuseli jít do ulic, říká Šojdrová

Česko a EU
Závadný česnekový kabanos
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk, který se v menší míře objevila i v prodejnáích na Chrudimsku. Vyšetření ve veterinárním ústavu v Jihlavě v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Nejezte česnekový kabanos z Krucemburku, jsou v něm listerie

Chrudimsko
Nový retro koktejl bar v centru Ústí nad Labem
/FOTO/ Místo výherních automatů koktejly, navrch atmosféra amerického baru z 50. až 80. let. Změnou prošel prostor bývalé herny v Hrnčířské ulici vedle španělské restaurace, kde kasino vystřídal zbrusu nový retro klub. V místě navíc nejde o jedinou novinku. Díky soukromým majitelům se Hrnčířská ulice pomalu zbavuje děsivé reputace, což Ústečané vítají s otevřenou náručí.
17 fotografií

VIDEO: Amerika i jídlo z východu. Hrnčířskou ulici oživují nové podniky

Ústecko