ŠTÍTEK: potravina

Nový retro koktejl bar v centru Ústí nad Labem
/FOTO/ Místo výherních automatů koktejly, navrch atmosféra amerického baru z 50. až 80. let. Změnou prošel prostor bývalé herny v Hrnčířské ulici vedle španělské restaurace, kde kasino vystřídal zbrusu nový retro klub. V místě navíc nejde o jedinou novinku. Díky soukromým majitelům se Hrnčířská ulice pomalu zbavuje děsivé reputace, což Ústečané vítají s otevřenou náručí.
17 fotografií

VIDEO: Amerika i jídlo z východu. Hrnčířskou ulici oživují nové podniky

Ústecko
V pátek byla slavnostně otevřena v Kostomlatech první prodejna na Nymbursku, která bude fungovat nonstop.
/FOTO, VIDEO/ Nakoupit v kteroukoliv denní i noční hodinu, a třeba také o svátcích. To umožňuje první automatizovaná prodejna potravin, kterou otevřel v pátek 1. března řetězec Coop v Kostomlatech za Nymburkem. Prodejna s obsluhou a pokladními bude mít otevřeno v běžnou pracovní dobu. Mimo ní však bude moci kdokoliv přijít, obchod si otevřít, vybrat zboží, zaplatit na automatické pokladně a zase odejít. 
35 fotografií

Nákup po zavíračce? Radíme, jak si otevřít obchod bez prodavaček

Nymbursko
Pokud se plísně v organismu přemnoží, nezahálejí: začnou postupně bujet a mohou se ze střeva šířit krevní, lymfatickou nebo přímou cestou.
Od nepaměti žijeme v prostředí, kde je množství plísní. Pomocí přirozené imunity se můžeme většině z nich bránit a díky naší vnitřní mikroflóře s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. Někdy se však vnitřní mikroflóra naruší, plísně a kvasinky se ve střevech přemnoží, a to může vyvolat vážné zdravotní problémy. Jak se projevuje plíseň ve střevech? A jak můžeme plíseň ze střev odstranit?

Plíseň ve střevech je pro tělo nebezpečná. Jak ji poznat a jak se jí zbavit

Zdraví
O svém cestovatelském putování přijel vyprávět do Hůrek náměstek hejtmana František Talíř.
Rádi putujete světem a poznáváte krajinu a život jiným způsobem? Pak se můžete zúčastnit poutí s neopakovatelnými zkušenostmi a zážitky. Třeba do Santiaga de Compostela, ležícího v provincii Galicia ve Španělsku. Cílem je navštívit hrob svatého Jakuba Staršího v historické katedrále. Nebojte se, že to nezvládnete. Celá pouť je naplánována tak na 15 až 20 let. V místě, kde skončíte, tam další rok začnete.
6 fotografií

S Františkem Talířem v Hůrkách (skoro) až do Santiaga

Čtenář reportér
I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin, ilustrační foto.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.

Závodní jídelny bez masa? Západní trend by se v Česku prosazoval těžko

Česko
Samosběry jsou u Hančů hodně oblíbené.
/FOTOGALERIE/ Z vraňanské farmy Hanč, známé mezi lidmi jako jahodárna, na začátku týdne zemědělská technika ku Praze nevyrazila. „Chceme s vámi mluvit o naší práci a ne vás omezovat v té vaší,“ vysvětlil na sociální síti Milan Hanč. Podpora českého zemědělství je podle něho i na zákaznících - zda jim záleží na tom, odkud kupované produkty pocházejí.
13 fotografií

Traktory patří na pole, ne do Prahy, říká majitel vraňanské farmy

Mělnicko
Se stravenkovou částí zaplatíte nejen za jídlo v restauracích po celé České republice, ale i za dovážku jídla domů díky službě rozvoz.pluxee.cz.
Přemýšlíte, jak ušetřit, když ceny potravin a zboží neustále rostou? Pokud v práci dostáváte benefitní kartu Multibenefit od Pluxee (dříve Sodexo Benefity), můžete měsíčně ušetřit až tisíce korun. Tato karta pomáhá statisícům zaměstnancům v době zdražování. Obsahuje dvě peněženky – stravenkovou a tu pro volný čas. Ušetříte s ní tak peníze nejen za jídlo, ale i potřebné věci pro celou rodinu. Připravili jsme pro vás tipy, co vše si můžete koupit a podpořit tak napnutý rodinný rozpočet.
4 fotografie

Jak ušetřit rodinný rozpočet díky benefitům?

Zajímavosti
Zemědělci z Trutnovska dojeli při společné protestní jízdě z Trutnova na hraniční přechod Královec/Lubawka.
„Zemědělství dělám už 40 let a takovou krizi jako je teď, nepamatuji. Jako Češi si příliš nestojíme za svými českými výrobky, ale kupujeme to, co je nejlevnější,“ řekl Libor Sedláček, ředitel společnosti Karsit Agro z Dubence, během čtvrtečního protestu zemědělců. „Na Trutnovsku nepamatuji takový protest,“ přitakal další zkušený farmář Jiří Diviš z Radvanic. „Myslím, že okres Trutnov je zářící výjimka, kdy malí i velcí zemědělci jsou pospolu. Držíme pohromadě,“ doplnil Diviš.
37 fotografií

Kupujte české výrobky a buďte patrioti, vyzývá farmář z Trutnovska

Krkonoše
Kokosový olej se do kuchyně lidí, kteří bojují s vyšším cholesterolem, určitě nehodí.
Všichni hledáme ty nejlepší potraviny, které nám pomáhají upevňovat dobrou kondici. Patří mezi ně i zdravé tuky, mezi něž někteří lidé řadí i ten kokosový. Je ale pravda, že kokosový olej léčí? Nakolik platí, že funguje jako prostředek pro snazší hubnutí, prospívá srdci a je dobrý pro diabetiky? Podívejme se na nejčastější tvrzení, která se o kokosovém tuku říkají.

Spaluje břišní tuk a pomáhá hubnout. Co opravdu dokáže olej z chlupatého ořechu?

Zdraví
Zemědělci ve čtvrtek protestovali proti evropským nařízením a požadují dialog s vládou. Jinak budou prý protesty ještě tvrdší.
/FOTO, VIDEO/ Stop likvidaci zemědělství! Nakupujte české potraviny! Ne Green Dealu! Živíme tuto zemi, chceme rovné podmínky! To je jen zlomek sloganů, kterými si ve čtvrtek před polednem ověsili protestující zemědělci z Jičínska své traktory. Konvoje zemědělské techniky se s úderem 10. hodiny vypravily na silnice první třídy a ze třech směrů zamířily na kruhovou křižovatku u Úlibic. Zemědělci podpořili hromadné protesty, které se konají napříč Střední a Východní Evropou. Stěžují si na přehnanou byrokracii, Green Deal a import levných potravin ze zemí třetího světa.
51 fotografií

Traktoriáda na kruháči v Úlibicích. Protestující zemědělci projeli Jičínskem

Jičínsko
Středeční slavnostní otevření nové prodejny Billa v nákupní zóně Vajgar.
/VIDEO/ V prostorách nákupního centra Vajgar v Jindřichově Hradci funguje od středečního rána nová prodejna s potravinami. Volné krajní prostory komplexu si pronajala společnost Billa. Přestavbu prodejny i její otevření stihl řetězec v poměrně krátkém čase několika měsíců. Nově otevřené potraviny doplnily stávající obchody s oblečením, obuví, drogerií, sportovními i domácími potřebami.
53 fotografií

Nová Billa na Vajgaru hlásí otevřeno. Na první nákup čekaly desítky zákazníků

Jindřichohradecko
Chuť na nezdravé jídlo se dá zažehnat. Přílišná konzumace představuje zdravotní riziko
Hektický životní styl, málo času, spěch, stres. To jsou faktory, které nás často doženou k myšlence na nezdravé jídlo. To navíc často hltáme na jeden nádech, abychom vše stihli. Rychlá jídla ale často obsahují vysoké množství soli, cukrů a přídatných látek, které nejenže našemu tělu neprospívají, ale vytváříme si na nich i závislost. Nezdravému jídlu se dá přitom celkem snadno vyhnout, což se brzy projeví nejen na našem zdraví, ale i na naší váze.

5 triků, které oklamou mozek, aby neměl chuť na nezdravé jídlo. Kila půjdou dolů

Zdravý život
Lidský mozek je stále velkou záhadou. Lidský mozek. Víte, které potraviny mu nejvíc škodí?
Řešíme diety a zaměřujeme se na to, jaké potraviny ohrožují naši postavu. Ale co mozek? Jeden z nejdůležitějších a nejsložitějších orgánů ohrožujeme, aniž bychom to často tušili. Víte, které potraviny mozku nejvíc škodí? Co z našeho jídelníčku negativně ovlivňuje naši koncentraci, paměť, náladu a zvyšuje riziko demence? Jaké potraviny omezit nebo úplně vyřadit, aby náš mozek správně fungoval?

Pozor na mozkové zabijáky. Patří k nim i potraviny, které vypadají nevinně

Zdraví
U pacientů s pokročilým cévním onemocněním už nelze cévy zpět pročistit. Prevence začíná třeba i zdravým jídelníčkem.
O tom, že se mohou ucpávat cévy, slyší lidé od svých doktorů často. Aterosklerózou, neboli kornatěním tepen trpí značná část naší populace a je to velký problém. Ucpávání cév totiž způsobuje srdečně cévní nemoci, které jsou nejčastějším důvodem úmrtí u nás. Jak vyčistit cévy od usazenin pokud možno doma? Lze užívat nějaké doplňky stravy nebo třeba bylinné čaje k rozpuštění toho, co naše cévy s věkem postupně zneprůchodňuje? Zeptali jsme se našich předních lékařů.
5 fotografií

Ucpávají se vám s věkem cévy? Lékař dává rady, jak je jednoduše čistit

Zdraví
Když správně načasujete pití kávy, pomůže vám to lépe hubnout.
Káva je skvělý nápoj, který miluje většina lidí. Podle současných vědeckých poznatků má její konzumace navíc řadu zdravotních výhod. A patří i mezi podpůrné prostředky při hubnutí. Kdy kávu pít, aby pomáhala hubnout? Lze kávu pít na lačný žaludek? A je pravda, že čím víc kofeinu vypijeme, tím víc energie máme? Rady odborníků nám pomohou si kávu opravdu užít se všemi jejími výhodami.

Jak pít kávu, aby pomáhala hubnout? Odbornice radí i to, kdy ji nepít vůbec

Zdraví
Roup dětský patří mezi nejčastěji se vyskytující střevní parazity u lidí, zejména pak u dětí.
I když jste opatrní a dbáte na hygienu, může být váš trávicí trakt napaden střevními parazity. Do vašeho těla se mohly dostat nedostatečně tepelně upraveným nebo kontaminovaným jídlem. Jak poznáte, že se problém se střevními parazity týká i vás? Co na nezvané červy zabírá? Můžeme kromě klasické léčby antiparazitiky využít i přírodní léčbu?

Vetřelci v břiše: Jak poznat, že máte parazity ve střevech a co proti nim pomůže

Zdraví
Řetězec Billa připravuje prostory krajní prodejny na otevření.
/VIDEO/ V nákupním centru Vajgar v Jindřichově Hradci se už brzy otevře nová prodejna s potravinami. Doplní tak stávající obchody s oblečením, obuví, drogerií, sportovními i domácími potřebami. Volné prostory krajní prodejny komplexu si pronajala společnost Billa. Nahradí tak prodejnu Okay elektrospotřebiče, která skončila na podzim loňského roku.
19 fotografií

Nová prodejna v nákupním centru Vajgar se plní vybavením. Víme, kdy si nakoupíte

Jindřichohradecko
Eliška Popková miluje čistotu a své úklidové vychytávky pravidelně sdílí na sociálních sítích.
V každé domácnosti najdeme několik extrémně špinavých věcí, se kterými denně přicházíme do kontaktu. Toaleta, houbička na nádobí nebo klávesnice patří mezi nejšpinavější věci, které máme doma. A bohužel máme jednu z nich i v šuplíku s kuchyňským náčiním. Kolik špíny a mastnoty v sobě ukrývá dřevěná vařečka odhalila influencerka Eliška Popková, jejíž triky na snadný úklid dobývají české sociální sítě.
6 fotografií

Jednu z nejšpinavějších věcí denně používáte u vaření: jak ji pořádně vyčistit

Domácnost