ŠTÍTEK: potravina

Lidé, kteří se dožívají vysokého věku, se řídí poměrně jednoduchými a snadno splnitelnými pravidly.
Modré zóny. Tak se nazývají místa nacházející se po celém světě, kde je výrazně nižší výskyt chronických onemocnění. A zároveň jde i o lokality, kde se tamní obyvatelé dožívají vyššího průměrného věku. Stojí za tím často zajímavé skutečnosti. Zavítejte s námi na tato unikátní místa od ostrova Ikaria v Řecku až po polostrov Nicoya v Kostarice a popišme si je blíže.
7 fotografií

Modré zóny života. Prozkoumejte TOP 5 míst na světě, kde lidé zapomínají umírat

Do světa
Veronika Besky Beskydiarová
Vítězka kuchařské soutěže MasterChef Česko z roku 2021 Veronika Beskydiarová prozradila, jak zhubla čtrnáct kilogramů. Přestože nyní má výbornou postavu, neplánuje se věnovat modelingu. Její vášeň pro vaření a pečení oceňují nejen fanoušci, ale i přítel, herec Adam Vacula. „Mé výtvory si nemůže vynachválit,“ přiznává kuchařka s přezdívkou Besky.
4 fotografie

Besky z MasterChefa zhubla 14 kilo: Sacharidy nejsou zlo. Ani jiné potraviny

Společnost
Myslíte, že jíst zdravě a hubnout je drahé? Spočítejte si, kolik vás stálo ztloustnutí, budete se divit
Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.

Jak zhubnout levně? Odbornice dává 10 tipů. Vyzkoušejte je a proměňte se

Zdraví
Na začátku roku 2020 vážil Milan přes 155 kilo, po třech letech hubnutí s nutriční terapeutkou už to bylo jen necelých 120 kilo.
Opakované neúspěšné pokusy zhubnout přivedly Milana Krátkého k naprostému zoufalství. Když už stál před rozhodnutím podstoupit bariatrickou operaci zmenšující žaludek, přišla změna. Obrovská vůle Milana neskončit pod skalpelem a hlavně podpora nutriční specialistky dokázaly, že muž za dva a půl roku zhubnul 36 kilo. Jak to dokázal a co mu pomáhá překonat chutě na sladké nebo chvíle, kdy se hubnutí zastaví?
7 fotografií

Muž shodil už 36 kilogramů. Pomáhá mu dieta jednodušší, než byste čekali

Zdraví
Domácí čerstvý zázvorově-medový sirup můžete i naředit minerálkou a udělat si lahodný drink plný štiplavého zázvorového aroma.
Jak si vybrat správnou zubní pastu? Jak může odhalit rakovinu už pouhý pohled do záchodu? Které tři bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem? Znáte potraviny, které vytáhnou z těla cholesterol? A víte jak za pár kaček připravit domácí elixír, proti kterému nemá chřipka šanci? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.

To nejlepší z rubriky zdraví v roce 2023: Jak zatočit se špeky nebo s chřipkou

Zdraví
Štědrovečerní večeře. Ilustrační snímek
Bramborový salát, řízky, cukroví, vánočka nebo chlebíčky. Mnozí si na Štědrý den dopřávali ve velkém. Na Boží hod následovala kachna s knedlíky a zelím. Tedy obrovský nápor na lidský organismus. Co s tím? „Předně je potřeba upřímně si přiznat, co takový exces s naším tělem dělá. Spousta lidí totiž bohužel vánoční přejídání vnímá jako krátkou epizodu neřestí, kterou mohou anulovat krátkým obdobím vzorného jezení po svátcích. Tak jednoduché to ale není,“ říká v rozhovoru pro Deník výživový specialista Jakub Přibyl.

Co po vánočním obžerství? Chybou je jít z extrému do extrému, říká odborník

Rodina
Štědrovečerní večeře. Ilustrační snímek
Bramborový salát, řízky, cukroví, vánočka nebo chlebíčky. Mnozí si na Štědrý den dopřávali ve velkém. Na Boží hod následovala kachna s knedlíky a zelím. Tedy obrovský nápor na lidský organismus. Co s tím? „Předně je potřeba upřímně si přiznat, co takový exces s naším tělem dělá. Spousta lidí totiž bohužel vánoční přejídání vnímá jako krátkou epizodu neřestí, kterou mohou anulovat krátkým obdobím vzorného jezení po svátcích. Tak jednoduché to ale není,“ říká v rozhovoru pro Deník výživový specialista Jakub Přibyl.

Co po vánočním obžerství? Chybou je jít z extrému do extrému, říká odborník

Zdraví
Skutečně ve velkém se letos lhalo také o potravinách nabízených v českých řetězcích. Lhalo se o potravinách označených logem zelené žáby, o potravinách obsahujících výtažky z hmyzu, ale třeba i o akcích obchodních řetězců zaměřených proti plýtvání
I v právě končícím roce 2023 se internetoví lháři zaměřovali nadále na své evergreeny, tedy zejména Ukrajinu a covid-19. Přibylo však i několik novinek. Ty se týkaly se třeba označování potravin a využívání či nevyužívání hmyzu při jejich výrobě nebo účelového výkladu historie tak, aby co nejvíce odpovídal současnému ruskému pohledu.

Největší dezinformace roku 2023: Tyto absurdity letos lháři šířili na internetu

Česko
Jaroslav Mikoláš je nejen úspěšným manažerem, ale i závodníkem.
/ROZHOVOR/ Jaroslav Mikoláš z Lišan, spolumajitel a jednatel zemědělské firmy Lupofyt, dosáhl významného úspěchu. Nejenže se stal již potřetí vítězem kategorie zemědělství v prestižní soutěži Manažer roku, ale také se podruhé dostal do TOP 10 nejlepších manažerů České republiky. Jaroslav Mikoláš se rozpovídal nejen o své firmě, podnikání a zemědělství jako takovém, ale také o svých závodních úspěších ve svém milovaném voze Porsche, kterým brázdí okruhy i dlouho po šedesátce.
44 fotografií

Úspěšný manažer Jaroslav Mikoláš: Závodění mi pomáhá rychle se rozhodovat

Podnikání
Cukr je pro nás nejen o svátcích úhlavním nepřítelem. Podle imunoložky neblaze ovlivňuje i náš imunitní systém
V souvislosti se svátečním stravováním se vždy hovořilo především o jeho vlivu na naši siluetu. Přibírání na váze ale není to jediné, co může vánoční menu způsobit. Podle imunoložky je totiž všudypřítomný cukr jedním z důvodů, proč náš imunitní systém slábne. A pokud ho jíte ve zvýšeném množství, možná tím snižujete schopnost svého těla bránit se proti virům a bakteriím, které mohou proniknout do vašeho těla.
4 fotografie

Nejhorší potravina pro imunitní systém? Během Vánoc ji někteří jedí na kila

Zdravý život
Pozor na přejídání. Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích
Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích. A netýká se to hmotnosti dárků od Ježíška. Odpočinek, málo pohybu a hody v podobě cukroví, majonézového salátu a smažených řízků se opřou do ručičky na váze. Podle odborníků jsou vánoční kila obzvlášť nepříjemná, zbavit se jich dokáže jen hrstka dietářů.

Kdo o Vánocích přibere, kila se ho budou držet. Jen dietou zhubne málokdo

Zdraví
Některé potraviny, které si na Vánoce dopřáváme, mohou naše mazlíčky ohrozit i na životě
Také vás láká dát svému psovi na Štědrý den něco na přilepšenou a rozdělit se s ním o své dobroty? Na to, co svému čtyřnohému mazlíčkovi v období svátků nabídnete, musíte dávat velký pozor. Některé pochoutky, které jsme o svátcích zvyklí mlsat, mohou být pro psy nebezpečné a dokonce smrtelně jedovaté.  Veterinář Lubomír Sojka ale poradil geniální trik, jak psa začlenit do oslav, dát mu pocit, že si užívá dobroty s námi a přitom neohrozit jeho zdraví. 

Vánoční dobroty mohou psy i zabít. Existuje ale trik, jak jim mlsání dopřát

Zvířecí deník a chovatelství
Zuzana Horníková zveřejnila nejen svůj příběh a vizi Herbal House, ale také fotky lyžařské rodiny, která jí  umožnila realizovat svůj sen.
Jeseníky jsou plné restaurací. Při tak pestré nabídce si každý turista na horách dobře pochutná v zimě i v létě. A nebo ne? Jsou Jeseníky vstřícné také k návštěvníkům, kteří nemůžou jíst totéž co ostatní? Seženete zde jídlo bez lepku, bez laktózy nebo bez alergenů? Dnes ještě ne, ale už se na tom pracuje. Za tímto cílem jde instruktorka lyžování Zuzana Horníková, která onemocnění trávícího traktu léčí speciální stravou. Ta je vděčná všem svým podporovatelům v cestě za svým snem. A až se jí podaří, jistě budou jí vděční návštěvníci Jeseníků.
9 fotografií

Žádné vepřo a knedlo! Po nemoci chce lidem v Jeseníkách nabízet speciální stravu

Bruntálsko
Ilustrační foto.
Přátelská atmosféra, dobré jídlo, zábavný program. To vše v jeden čas na jednom místě, a navíc pro dobrou věc. Tak to vypadá každý rok na Vánoční besídce ADRA. Návštěvníci si mohou užít poslech notoricky známých i méně obvyklých vánočních písní, zazpívat si, pobavit se pohledem na divadlo, pochutnat si na vánočním občerstvení, ale hlavně setkat se s lidmi, na což nebývá přes rok většinou dost času.

Přátelská atmosféra, dobré jídlo, zábavný program. ADRA zve na vánoční besídku

Čtenář reportér
Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka
Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.
5 fotografií

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Zdraví
Cítíte, jak se vás zmocňuje stres? Existují způsoby, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat
Hlavně žádný stres! Snadno se to říká, ale i když se snažíte řešit věci s klidem, občas se pár nezdarů sejde: nepříjemnost v zaměstnání, rozbitá pračka, pocit, že nic nestíháte… A tlak předvánočního období situaci rozhodně nezlepšuje. Snadno se tedy může stát, že najednou ucítíte, jak vám buší srdce, potí se vám dlaně a nevíte, jak dál. Existují však aktivity, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat. Možná některá z nich pomůže i vám. Proč je stres škodlivý? Jak mu předcházet? A jak se ho zbavit?

Jak se zbavit stresu? Šesti jednoduchými způsoby jej odbouráte do pěti minut

Zdraví
Socioložka Lucie Vidovićová
Domovy pro seniory jsou svázané mnohými nařízeními a zákazy. Pro spokojenost klientů by ale bylo lepší, kdyby fungovaly volněji. „Vadilo by, kdyby z toho byl holubník?“ říká v rozhovoru pro Deník socioložka specializující se na seniory, věk a gerontologii Lucie Vidovićová z Centra pro výzkum stárnutí na Masarykově univerzitě v Brně.

Socioložka: Seniorům chráníme zdraví, zapomínáme ale na jejich spokojenost

Zdraví
Nedostatečným příjmem potravy trpí starší lidé v domovech pro seniory i v domácím prostředí
Když staří lidé přicházejí do domovů pro seniory, je o ně postaráno a odpadají jim starosti o chod domácnosti, úklid, nákupy či vaření. Zároveň to ale přináší i zcela zásadní změny v režimu dne a veškerých činnostech včetně příjmu potravy. Právě jemu se věnuje nová studie Stravování seniorů v institucionální péči, jež vyšla v časopise Fórum sociální politiky.

Někteří důchodci v domovech jsou podvyživení. Důvodů je hned několik

Zdraví
Češi mohou v Polsku nakoupit výjimečně i v neděli 17. prosince. Ilustrační foto.
/VIDEO/ Na levnější nákupy jezdí do Polska stále více Čechů. Jiné ceny a jiný sortiment využívají zákazníci především i před Vánocemi, kdy nakupují dárky a zásoby potravin na celé svátky. O nedělích je v Polsku ale běžně zavřeno. To se netýká výjimek, kterých bylo v letošním roce zatím jen šest. V neděli 17. prosince tak bude poslední možnost, kdy lze „prodejní neděli“ v Polsku využít.
39 fotografií

Do Polska na nákup i v neděli? Teď o víkendu bude poslední možnost v tomto roce

Z okolí