ŠTÍTEK: potravina

Češi mohou v Polsku nakoupit výjimečně i v neděli 17. prosince. Ilustrační foto.
/VIDEO/ Na levnější nákupy jezdí do Polska stále více Čechů. Jiné ceny a jiný sortiment využívají zákazníci především i před Vánocemi, kdy nakupují dárky a zásoby potravin na celé svátky. O nedělích je v Polsku ale běžně zavřeno. To se netýká výjimek, kterých bylo v letošním roce zatím jen šest. V neděli 17. prosince tak bude poslední možnost, kdy lze „prodejní neděli“ v Polsku využít.
39 fotografií

Do Polska na nákup i v neděli? Teď o víkendu bude poslední možnost v tomto roce

Ostravsko
Do Děčína přijela mobilní potravinová banka.
/FOTO, VIDEO/ Mouka, instantní nudle nebo těstoviny. Potravinovou pomoc potřebuje stále více lidí. Potravinová banka pomáhá lidem v nouzi také v předvánočním čase. Příliš vánočních potravin ale v balíčcích není, banka je totiž závislá na tom, co jí věnují dárci, typicky supermarketové a hypermarketové řetězce. Lidí, kteří se bez této pomoci neobejdou, je přitom stále více.
14 fotografií

Bez potravinové pomoci se v Děčíně neobejdou stovky lidí, raketově jich přibývá

Děčínsko
Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš
V poslední letošní debatě Deníku se lídr opozice vyjádřil k cenám potravin a energií. Tvrdí, že vláda by měla příští rok zastropovat ceny elektřiny u výrobců. Ti by ji také měli prodávat napřímo, bez prodejců. Podle České národní banky ovšem už v prvním čtvrtletí klesne inflace na 2,4 procenta čili podobné kroky by nemusely být nezbytné. 
16 fotografií

Elektřinu by měli prodávat výrobci napřímo, míní Andrej Babiš

Česko
Sypká sůl je dnes běžná v každé kuchyni, což ale nebyla ještě na konci 19. století
Doma ji má opravdu každý. Většinou je bílá, krásně sypká a dobrý oběd si bez ní většina lidí nedokáže představit. Řeč je o soli. Lidé ji k dochucování jídel využívají od nepaměti. Ale jak se stalo, že dnes sůl nejčastěji používáme v sypké podobě? Stojí za tím zajímavý příběh, kde hlavní roli hraje lékárnický um, zdraví jedné dívky a samozřejmě sůl. 
5 fotografií

Nejlepší lék na nemoci z nedostatku jódu? Na 100 % ho máte ve své kuchyni

Zdraví
Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?
Hnutí ANO Andreje Babiše nabírá další body. Poslední průzkum volebních preferencí z agentury Kantar CZ mu přisoudil 34,5 procenta, což znamená 91 mandátů. Pokud by tento vzestupný trend pokračoval, mohlo by dosáhnout i na sněmovní většinu. Co na to Babiš? Jak to vidí s cenami potravin a elektřiny v roce 2024? Jak by řešil situaci v českém zdravotnictví? Nestihli jste přímý přenos, podívejte se na záznam.

VIDEO: Andrej Babiš rozebral situaci ve zdravotnictví, okomentoval ceny potravin

Česko
Házenkářky Kynžvartu se těší na Vánoce.
Chebský deník si společně s klubem Házená Kynžvart připravil pro své čtenáře a fanoušky házené unikátní anketu. Ta se nese v oddychovém, vánočním duchu, ve které hráčky kynžvartského výběru odpověděly na šest otázek. Kynžvartské házenkářky například prozradily ve vtipných odpovědích, jak to mají s balením dárků, jestli se zapojují do vánočních příprav či jaký nejoriginálnější dárek našly pod vánočním stromečkem. Vy tak můžete zvolit hráčku, jejíž odpovědi vás nejvíce pobavili či zaujali. 

ANKETA: Zvolte hráčku Kynžvartu, která se bude pyšnit titulem Vánoční hvězda

Házená
Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.
/VIDEO, FOTO/ Nadmíru spokojeně se v pátek tvářili strávníci v jídelně Základní školy Marjánka v Praze 6. Chutnalo jim – a moc. „Báječné,“ zhodnotila pro Deník jedna ze školaček, která si vybrala jako hlavní jídlo roládu s opečeným bramborem. Samotnou ji překvapilo, co vlastně řekla: než začala chválit, vlastně si prý ani neuvědomovala, že takové slovo vůbec zná…
36 fotografií

Školáci si pochutnali. Vařil jim Lubina, finalista loňské řady MasterChefa

Praha
Levnější vepřové maso zatím nečekejte. Ilustrační snímek
Jak se mění před Vánocemi ceny potravin? Lidé víc pečou, po vajíčkách je proto větší poptávka, což zvyšuje tlak na jejich cenu. Naopak brambory mírně zlevnily, podle znalců jde ale jen o dočasný výkyv. Za pár měsíců zřejmě opět podraží. Lidé zatím mohou na jídle výrazně ušetřit díky slevovým letákům, jejich budoucnost ale ohrožuje chystaný zákon.

Ceny potravin? Rostou už nyní. Zdražilo třeba vepřové maso nebo vajíčka

Ekonomika
Asijská tržnice v Olomoucké ulici v Brně.
/FOTOGALERIE/ Oblečení, potraviny a další asijské výrobky najdou návštěvníci v tržnici Vinamo v Brně. Areál v Olomoucké ulici láká především na vietnamskou kuchyni, za jídlem tam denně vyráží desítky Brňanů. Nepříjemný zážitek však zákazníkům v těchto dnech připravili veterináři, kteří v místě objevili neznámé vařené ptáky i s hlavou nebo mražené larvy.
22 fotografií

VIDEO: Měli tu neznámé vařené ptáky i s hlavou, podívejte se na tržnici v Brně

Brněnsko
Krmivo by se ptáčkům nemělo sypat jen tak na podložku, ale vždy do krmítka
Také rádi pozorujete ptáčky, kteří dosedli na vaše krmítko a radostně do sebe hází jedno semínko slunečnice za druhým? Přikrmování může ptákům pomoci přežít dlouhou zimu a ulehčit jim každodenní shánění potravy. Mnozí lidé však stále nevědí, čím ptáky v zimě krmit a kdy s dokrmováním začít. Není jedno, co do krmítka dáváte. Některé pochutiny totiž mohou ptáky i zabít. Čím v zimě krmit ptáky? Co do krmítka pro ptáky rozhodně nedávat? A jaké krmítko je pro ptáky vhodné?
4 fotografie

Milujete zimní krmítka? Dejte pozor na tři chyby, které mohou ptáky zahubit

Zvířecí deník a chovatelství
Eva Kuncová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení rakovnické porodnice.
/FOTOGALERIE/ Čerstvé pečivo, žervé, šunka, sýry, jogurty, pomazánky, míchaná vejce, čerstvou zelenina, ovoce, cereálie další potraviny podle vlastního výběru si mohou nyní dopřávat rodičky i jejích partneři v rakovnické porodnici na šestinedělí po celý den. Stravovací systém formou rautů zde byl zaveden v září a rodičky si jej stejně jako nově opravené prostory pokojů na šestinedělí nemohou vynachválit.
31 fotografií

V porodnici jako v hotelu. Rodičky si změnu stravování i nové pokoje chválí

Rakovnicko
Proso i pšenice přiláká hejna vrabců.
Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.
7 fotografií

Chcete přilákat ke krmítku více ptáků? Odborník radí, co do něj nasypat

Hobby
Nafouklé bolavé břicho je problém, který trápí asi dvacet procent populace.
„Ve kterém jsi měsíci?“, „Tak kdy to čekáte?“…  Ať muž nebo žena, člověk s nafouklým břichem, se občas stává terčem vtípků, protože jeho bříško připomíná to těhotenské. Ve skutečnosti je však nafouklé břicho velmi nepříjemný problém, který trápí asi dvacet procent populace. Lidé, které postihl, se necítí dobře a někdy mohou mít i velké bolesti. Příčinou může být dietní chyba nebo nesprávné stravování, ale pokud problém přetrvává, může signalizovat také vážné zdravotní potíže. Proč máme nafouklé břicho? Které potraviny způsobují nafouklé břicho? A jak nafouklému břichu předejít?

Jako těhotenské? Nafouklé břicho umí potrápit, najít příčinu je klíčem k léčbě

Zdraví
Bolesti břicha, zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s překyselením organismu souvisí.
Za překyselení organismu si můžeme svým nezdravým jídelníčkem, pitím slazených nápojů a stresem, ve velké míře sami. Zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s acidózou, tedy stavem překyselení organismu, souvisí. Co všechno ho způsobuje a co na překyselení organismu pomáhá? Které potraviny jsou zásadité a jak nám mohou pomoci bylinky?

Jak odkyselit svůj organismus a zbavit se potíží? Pomůže vám běžný bylinkový čaj

Zdraví
Existují způsoby, jak nepříjemné nadýmání zmírnit nebo mu dokonce předejít
Většina lidí ten pocit zná. Někdy se po jídle cítíme přeplnění, břicho máme tvrdé a nafouknuté jako balonek a občas dokonce nezbývá než si potupně rozepnout kalhoty. Tomuto nepříjemnému stavu se říká nadýmání. Obzvláště nemilé je, když nás postihne v zaměstnání, nebo když se chystáme do společnosti. Existují však způsoby, jak tento stav zmírnit, nebo mu dokonce předejít.

Trápí vás nadýmání? Deset potravin, které vám pomohou od nafouklého břicha

Zdravý život
Ukrajinská národní jídla, ale i českou kuchyni nabízí nově otevřená ukrajinská restaurace ve Stříbře na náměstí
Varenyky, zrazy, holubce, pelmeně, boršč a další tradiční ukrajinská jídla od začátku listopadu mohou ochutnat návštěvníci v nově otevřené restauraci DenMar ve Stříbře na náměstí. Ke vstupním dveřím, kde příchozí vítá socha rytíře, musíte projít průjezdem. Restauraci provozuje Ukrajinka Maryna Holovashych se svým mužem, kteří v Čechách žijí již několik let.
16 fotografií

Nová restaurace DenMar ve Stříbře nabízí tradiční ukrajinskou kuchyni

Tachovsko
Tématem v pořadí již 17. vědecké chemické konference byla cereální chemie a technologie.
/FOTOGALERIE/ Jaký vliv na lidské zdraví má propojení poznatků chemie s trendy ve výživě? I to se dozvěděli studenti Gymnáziu Z. Wintra v Rakovníku. Cereální chemie a technologie byla tématem v pořadí již 17. vědecké chemické konference, která se konala 21. listopadu v rámci oslav 190. výročí založení školy a oslav Dne boje studentů za svobodu a demokracii. Hlavním hostem konference byla vedoucí Ústavu sacharidů a cereálií z partnerské VŠCHT Praha docentka Marcela Sluková.
11 fotografií

Studenti rakovnického gymnázia se seznámili s trendy ve výživě a výrobě potravin

Rakovnicko
Aby se nám udělalo špatně, stačí leckdy i trochu vydatnější oběd, nebo jakékoliv jídlo, zhltnuté ve spěchu.
Problémy s trávením, jako jsou průjem, zácpa či pálení žáhy, prožívá občas každý. Mnohdy si je způsobujeme sami nejrůznějšími chybami ve stravě. Přejedení, tedy nadbytek tučného nebo kořeněného jídla určitě bude řešit spousta lidí i během svátečního hodování o Vánocích. Leckdy ale stačí i trochu vydatnější oběd, nebo jakékoliv jídlo, zhltnuté ve spěchu. Jak dostat organismus zpátky do pohody? Co třeba taková léčivá pitná kůra? Pomůže?

Zácpa, průjem či pálení žáhy. Jednoduchý babský recept vás těchto obtíží zbaví

Zdravý život