ŠTÍTEK: právo

Příznivci setrvání Británie v EU i podporovatelé brexitu shromáždění na náměstí poblíž parlamentu v Londýně
Horní komora britského parlamentu se v noci na dnešek dohodla, že nejpozději v pátek večer dokončí projednávání návrhu zákona o případném dalším odkladu odchodu země z Evropské unie. Opatření tak bude moci v pondělí definitivně schválit dolní komora, ještě předtím, než začne nařízené několikatýdenní přerušení parlamentní schůze. Předtím zaznívala tvrzení, že stoupenci brexitu ve Sněmovně lordů se budou snažit návrh zablokovat.

Ještě před nucenou přestávkou? Zákon proti brexitu bez dohody zřejmě projde včas

Evropa pro Čechy
Britský premiér Boris Johnson hovoří v Dolní sněmovně na snímku z 3. září 2019
Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu dnes v závěrečném, třetím čtení schválili návrh zákona, který má zabránit premiérovi Borisovi Johnsonovi vyvést Británii 31. října z Evropské unie bez dohody s Bruselem. Předlohu podpořilo 327 zákonodárců, proti se jich postavilo 299. Návrh nyní poputuje do horní komory, Sněmovny lordů, kde ale bude muset překonat ještě řadu nástrah. Johnson následně v parlamentu vyzval ke konání předčasných voleb 15. října, pro což potřeboval souhlas nejméně 434 poslanců. Pro volby jich ale hlasovalo jen 298. 
14 fotografií

Britští poslanci zablokovali "divoký" brexit. Předčasné volby odmítli

Evropa pro Čechy
Správkyně Hongkongu Carrie Lamová.
Správkyně Hongkongu Carrie Lamová dnes v televizním projevu oznámila, že se rozhodla stáhnout návrh zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Zmíněný návrh vyvolal v Hongkongu několikaměsíční demonstrace, které stále pokračují. Při posledním z protestů v noci na dnešek policie použila proti demonstrantům pepřový sprej a tři lidé museli být převezeni do nemocnice.

Správkyně Hongkongu Lamová stáhla návrh extradičního zákona

Svět
Andrej Babiš.
Možným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se bude opět zabývat středočeský krajský úřad. V úterý obdržel Babišovo odvolání proti nedávnému rozhodnutí Městského úřadu Černošice. V tiskové zprávě to dnes oznámil ředitel krajského úřadu Jiří Holub. V minulosti krajští úředníci věc už posuzovali a vrátili ji k novému projednání do Černošic. Babiš považuje za absurdní, že případ spadá do kompetence černošického úřadu. Střet zájmů v dnešním vyjádření odmítl.
10 fotografií

Krajský úřad obdržel Babišovo odvolání proti rozhodnutí Černošic

Česko
Boris Johnson.
Britští poslanci v úterý večer navzdory vládě prosadili na dnešní program Dolní sněmovny debatu o návrhu zákona proti brexitu bez dohody. Návrh ukládá premiérovi Borisi Johnsonovi, aby za určitých okolností požádal Evropskou unii o odklad odchodu země ze společenství do ledna příštího roku. Johnson v reakci na tuto porážku, ke které přispělo i 21 poslanců z jeho Konzervativní strany, oznámil, že pokud návrh zákona dnes projde, nechá parlament vzápětí hlasovat o možnosti vypsání předčasných voleb.

Johnson utrpěl porážku, parlament chce bránit brexitu bez dohody

Evropa pro Čechy
Ilustrační foto.
Ze zákazu řízení motorových vozidel si nic nedělal jednatřicetiletý muž. Toho v srpnu hned dvakrát přistihli vlašimští policisté při řízení auta. „Muže přistihla hlídka koncem srpna v nočních hodinách v ulicích Vlašimi. Policisté při tom zjistili, že zákaz řízení porušil opakovaně. Jiná hlídka ho totiž zastavila už počátkem srpna,“ popsala mluvčí Policie ČR Benešov Eva Stulíková.

'Smaží' a směje se zákonům, policisté ho načapali opakovaně

Zločiny a soudy
Ministr školství Robert Plaga
Školní rok, který začíná v pondělí 2. září, bude z hlediska fungování vzdělávacího systému přelomový. Od ledna se totiž mění systém financování regionálního školství, do praxe by se měla promítnout novela zákona o pedagogických pracovnících a definitivně se rozhodne o podobě státní maturity. O tom všem Deník hovořil s ministrem školství Robertem Plagou (ANO).
19 fotografií

Robert Plaga: Povinná maturita z matematiky by byla experimentem s žáky

Česko
Pivo - ilustrační foto.
„Jeníku, tady máš deset korun a skoč mi pro pivo. Nikde se necourej, ať mi nespadne pěna. A neupíjej!“ – „Nebudu, strýčku…“ Ale kdeže. To je přece stejná hloupost, jako chtít po někom, aby přeplaval řeku, a zůstal suchý. Vždyť právě tohle byla podle Týdeníku Květy jedna z největších klukovských rozkoší.
9 fotografií

Tátovi pro pivo do džbánu? Českou tradici dusí i zákony

Ekonomika
Svoz odpadu začíná. Ilustrační foto.
V pondělí 26. srpna zasedali radní Čížkovic, aby projednali text anketního lístku, který obecní úřad rozešle příští týden do domácností. Cílem je získat od obyvatel názor na připravovaný projekt výstavby mechanicko-biologické úpravny směsného komunálního odpadu v sousedství čížkovické cementárny Lafarge. Ta by měla vzniknout kvůli chystanému novému zákonu o odpadech, který výrazně zdraží poplatek za skládkování.

Unikátní projekt třídění. V Čížkovicích chtějí spalovat jen biologický odpad

Litoměřicko
Ilustrační foto.
/ANKETA/ Na území Písku je v současné době 54 odstavených vozidel. Zabírají parkovací místa, kterých je ve městě nedostatek, a v podstatě s tím nejde nic dělat. Na redakci už se v souvislosti s tímto námětem obrátil několikátý čtenář, ale vyjádření odboru dopravy i městské policie se nemění. „Současná legislativa nám neumožňuje taková vozidla odstranit, pokud nebrání dopravě či neohrožují životní prostředí,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy MÚ Písek Michal Kovařík. Zákon neumožňuje odstranit cizí majetek a majitele auta mnohdy nelze dopátrat.

KOMENTÁŘ LUCIE KOTRBOVÉ: Chce to novelu zákona

Písecko
Poškození klienti H-Systemu u soudní síně
Před více než dvaceti lety podvedl stavebník Petr Smetka přes tisíc lidí. Ti se od té doby marně dožadují spravedlnosti. Vláda nyní uvažuje, že by je odškodnila. Někteří ale namítají, že stát nemůže řešit situace takto podvedených, protože za nápravu škody je zodpovědný zločinec, nikoli celá společnost. Jiní ovšem mimo jiné oponují tím, že když justice nefunguje, měl by stát zasáhnout. 
15 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Mají být odškodněni klienti H-Systemu?

Černá a bílá
Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)
Ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu chtějí usnadnit začátek podnikání, podpořit rodinné firmy, zjednodušit daňový systém odstraněním výjimek, snížit DPH nebo zavést pro podnikatele paušální daň. Opatření vyplývají z tzv. živnostenského balíčku s desaterem záměrů, o kterém na tiskové konferenci informovali ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Chcete začít podnikat? Ministerstva podpoří začínající a rodinné firmy

Ekonomika
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová před schůzí vlády, která poprvé po vládních prázdninách zasedala 26. srpna 2019 v Praze
Se zřízením portálu pro vyřizování online daňových záležitostí s finančním úřadem počítá novela daňového řádu, kterou dnes schválila vláda. Informovalo o tom ministerstvo financí. Norma dále umožňuje částečné vracení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednodušuje kontrolní postupy, podporuje elektronickou komunikaci s finančním úřadem a také vesměs snižuje úroky za pochybení jak daňových poplatníků, tak finančních úřadů. Normu nyní projedná Parlament.

Vyřídit si daně on-line? Vláda schválila novelu zákona

Česko
Andrej Babiš.
Odškodnění klientů zkrachovalého H-Systemu chce premiér Andrej Babiš (ANO) řešit nikoliv mimořádným opatřením vlády, ale změnou zákona. Uvedl to po pátečním jednání s právní zástupkyní části poškozených Hanou Marvanovou. Současná podoba zákona o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí podle premiéra neumožňuje, aby poškozeným připadl areál v Rabyni, který stát zabavil odsouzenému zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi.  
28 fotografií

Kauza H-System pokračuje. Babiš chce kvůli odškodnění klientů změnit zákon

Česko
Premiér a předseda ANO Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů. Městský úřad o tom dnes informoval na svém webu. Černošický úřad vede s premiérem správní řízení kvůli spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Babiš čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se brání tím, že holding v únoru 2017 vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.
10 fotografií

Babišův střet zájmů: Premiér se proti rozhodnutí úřadu odvolal

Zločiny a soudy
Premiér a předseda ANO Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů. Městský úřad o tom dnes informoval na svém webu. Černošický úřad vede s premiérem správní řízení kvůli spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Babiš čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se brání tím, že holding v únoru 2017 vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.
10 fotografií

Babišův střet zájmů: Premiér se proti rozhodnutí úřadu odvolal

Krimi
Ilustrační foto.
Vysočina – Veterinář Jan Gross z Třebíče má čím dál víc zájemců o čipování psa. Do konce roku totiž musí majitelé čtyřnohých miláčků ze zákona nechat své zvíře načipovat, jinak hrozí pokuta až 20 tisíc korun. „Informovanost se zlepšila. Většinou to probíhá tak, že dáme rovnou při očkování proti vzteklině ještě jednu injekci, při které aplikujeme čip,“ vysvětlil Gross.

Lidé musí nechat očipovat psy. Jinak hrozí pokuta

Z okolí
Český premiér Andrej Babiš
Dva policisté byli kázeňsky potrestáni za chybu v kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Jejich chyba však neměla vliv na vyšetřování případu, oznámil dnes mluvčí pražské policie Jan Daněk. Policisté dál zůstávají ve službě. Jak byli potrestáni, nelze podle Daňka kvůli zákonu o služebním poměru upřesnit. Státní zástupce Ondřej Šťastný dříve uvedl, že pochybili policisté, kteří odložili oznámení Andreje Babiše mladšího, že je nedobrovolně držen na Krymu. Případ únosu později policie znovu otevřela a zabývá se jím.
26 fotografií

Kauza únosu Babiše juniora: Dvojice policistů dostala trest za pochybení

Zločiny a soudy
Český premiér Andrej Babiš
Dva policisté byli kázeňsky potrestáni za chybu v kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Jejich chyba však neměla vliv na vyšetřování případu, oznámil dnes ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Policisté dál zůstávají ve službě. Jak byli potrestáni, nelze podle Daňka kvůli zákonu o služebním poměru upřesnit. Státní zástupce Ondřej Šťastný dříve uvedl, že pochybili policisté, kteří odložili oznámení Andreje Babiše mladšího, že je nedobrovolně držen na Krymu. Případ únosu později policie znovu otevřela a zabývá se jím.
10 fotografií

Kauza únosu Babiše juniora: Dvojice policistů dostala trest za pochybení

Krimi
Ilustrační foto.
Šumava – Jihočeský kraj, který se ocitl v posledních dnech v těžké mediální defensivě, pokud jde o jeho názory na Šumavu, podpořil bývalý ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek. Ten je také krajským koordinátorem vznikajícího hnutí Trikolora. Park podpořil zejména v tom, že podává žalobu na postup správy parku a ministerstva životního prostředí při projednávání nové zonace parku.

Žalobu na novou zonaci NP Šumava podpořil jeho bývalý ředitel

Prachaticko
Ilustrační foto.
Jihočeský kraj, který se ocitl v posledních dnech v těžké mediální defensivě, pokud jde o jeho názory na Šumavu, podpořil bývalý ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek. Ten je také krajským koordinátorem vznikajícího hnutí Trikolora. Park podpořil zejména v tom, že podává žalobu na postup správy parku a ministerstva životního prostředí při projednávání nové zonace parku.

Žalobu na novou zonaci NP Šumava podpořil jeho bývalý ředitel

Regiony
Ilustrační foto.
V Polsku začal platit nový zákon: Lidé do šestadvaceti let, kteří nevydělají nad průměr, nemusí platit daň z příjmu. Jak se na to dívá veřejnost? Zastánci tvrdí, že mladí potřebují na začátku pomoc a takový zákon může pomoci zastavit únik rukou a mozků. Nájmy jsou vysoké a platy v prvním zaměstnání zpravidla nízké. Podle odpůrců však zvýhodnění jedné skupiny problém neřeší. Jde prý pouze o populistické gesto a pokud by měl řádně fungovat, musela by se nulová daň vztahovat i na lidi, kteří před šestadvacátým rokem vydělávají hodně.
5 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Mají mít mladí nulovou daň?

Černá a bílá
Ilustrační foto.
Neúměrně dlouhé lhůty, po které musejí lidé čekat na rozhodnutí ve stavebním řízení, by se mohly stát minulostí. Stačilo by mírně změnit stavební zákon. Takové je přesvědčení vedení kraje v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO). Pokud budou souhlasit i středočeští zastupitelé, kraj navrhne změnu zákona. Vyplynulo to z pondělního jednání středočeských radních.

Zrychlil by práci stavebních úřadů malý škrt v zákoně?

Z okolí
Titulní fotografie jedné z částí PR kampaně Jihočeského kraje.
Šumava - Jihočeský kraj se rozhodl chránit Šumavu správní žalobou a službami PR agentury. Správa parku ale tvrdí, že kraj pracuje s dávno vyvrácenými mýty. Podle ministerstva se bude proti kůrovci v parku zasahovat dál a vědci z Akademie věd ČR říkají, že bez zásahů se příroda obnovuje lépe.
5 fotografií

Zachrání Šumavu správní žaloba a PR agentura?

Prachaticko
Budova magistrátu v Mladé Boleslavi.
Boleslavští úředníci se budou vzdělávat. Rada města minulý týden schválila výběr nejvýhodnější nabídky veřejné zakázky s názvem Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců úřadu města Mladá Boleslav. Proškolení se díky tomu dostane úředníkům napříč celým magistrátem.

Úředníci z boleslavského magistrátu se budou školit

Boleslavsko
Historik Milan Bárta
Pět mrtvých, desítky těžce zraněných, to byla bilance potlačení demonstrací z 21. srpna 1969 v Praze, Brně, Liberci a dalších českých městech. Demonstrací za udržení svobody získané během pražského jara a proti sovětské okupaci. Byl to jediný případ, kdy byla proti obyvatelstvu nasazena československá armáda, včetně tanků. Dva a půl tisíce lidí bylo zatčeno, mnoho z nich uvězněno, někteří dostali i několikaleté tresty vězení. Brutalita potlačení demonstrací za svobodu a na podporu reformních komunistů byla šokující. „Celá generace lidí, kteří jako mladí zažili pražské jaro, už nebyla schopna proti režimu vystoupit,“ říká historik Milan Bárta z Ústavu pro studium totalitních režimů
11 fotografií

Historik Milan Bárta: 21. srpen 1969 zničil generaci pražského jara

Zprávy z Česka
Historik Milan Bárta
Pět mrtvých, desítky těžce zraněných, to byla bilance potlačení demonstrací z 21. srpna 1969 v Praze, Brně, Liberci a dalších českých městech. Demonstrací za udržení svobody získané během pražského jara a proti sovětské okupaci. Byl to jediný případ, kdy byla proti obyvatelstvu nasazena československá armáda, včetně tanků. Dva a půl tisíce lidí bylo zatčeno, mnoho z nich uvězněno, někteří dostali i několikaleté tresty vězení. Brutalita potlačení demonstrací za svobodu a na podporu reformních komunistů byla šokující. „Celá generace lidí, kteří jako mladí zažili pražské jaro, už nebyla schopna proti režimu vystoupit,“ říká historik Milan Bárta z Ústavu pro studium totalitních režimů
11 fotografií

Historik Milan Bárta: 21. srpen 1969 zničil generaci pražského jara

Zprávy z Česka
Historik Milan Bárta
Pět mrtvých, desítky těžce zraněných, to byla bilance potlačení demonstrací z 21. srpna 1969 v Praze, Brně, Liberci a dalších českých městech. Demonstrací za udržení svobody získané během pražského jara a proti sovětské okupaci. Byl to jediný případ, kdy byla proti obyvatelstvu nasazena československá armáda, včetně tanků. Dva a půl tisíce lidí bylo zatčeno, mnoho z nich uvězněno, někteří dostali i několikaleté tresty vězení. Brutalita potlačení demonstrací za svobodu a na podporu reformních komunistů byla šokující. „Celá generace lidí, kteří jako mladí zažili pražské jaro, už nebyla schopna proti režimu vystoupit,“ říká historik Milan Bárta z Ústavu pro studium totalitních režimů
11 fotografií

Historik Milan Bárta: 21. srpen 1969 zničil generaci pražského jara

Zprávy z Česka
Historik Milan Bárta
Pět mrtvých, desítky těžce zraněných, to byla bilance potlačení demonstrací z 21. srpna 1969 v Praze, Brně, Liberci a dalších českých městech. Demonstrací za udržení svobody získané během pražského jara a proti sovětské okupaci. Byl to jediný případ, kdy byla proti obyvatelstvu nasazena československá armáda, včetně tanků. Dva a půl tisíce lidí bylo zatčeno, mnoho z nich uvězněno, někteří dostali i několikaleté tresty vězení. Brutalita potlačení demonstrací za svobodu a na podporu reformních komunistů byla šokující. „Celá generace lidí, kteří jako mladí zažili pražské jaro, už nebyla schopna proti režimu vystoupit,“ říká historik Milan Bárta z Ústavu pro studium totalitních režimů
11 fotografií

Historik Milan Bárta: 21. srpen 1969 zničil generaci pražského jara

Zprávy z Česka
Historik Milan Bárta
Pět mrtvých, desítky těžce zraněných, to byla bilance potlačení demonstrací z 21. srpna 1969 v Praze, Brně, Liberci a dalších českých městech. Demonstrací za udržení svobody získané během pražského jara a proti sovětské okupaci. Byl to jediný případ, kdy byla proti obyvatelstvu nasazena československá armáda, včetně tanků. Dva a půl tisíce lidí bylo zatčeno, mnoho z nich uvězněno, někteří dostali i několikaleté tresty vězení. Brutalita potlačení demonstrací za svobodu a na podporu reformních komunistů byla šokující. „Celá generace lidí, kteří jako mladí zažili pražské jaro, už nebyla schopna proti režimu vystoupit,“ říká historik Milan Bárta z Ústavu pro studium totalitních režimů
11 fotografií

Historik Milan Bárta: 21. srpen 1969 zničil generaci pražského jara

Zprávy z Česka
Historik Milan Bárta
Pět mrtvých, desítky těžce zraněných, to byla bilance potlačení demonstrací z 21. srpna 1969 v Praze, Brně, Liberci a dalších českých městech. Demonstrací za udržení svobody získané během pražského jara a proti sovětské okupaci. Byl to jediný případ, kdy byla proti obyvatelstvu nasazena československá armáda, včetně tanků. Dva a půl tisíce lidí bylo zatčeno, mnoho z nich uvězněno, někteří dostali i několikaleté tresty vězení. Brutalita potlačení demonstrací za svobodu a na podporu reformních komunistů byla šokující. „Celá generace lidí, kteří jako mladí zažili pražské jaro, už nebyla schopna proti režimu vystoupit,“ říká historik Milan Bárta z Ústavu pro studium totalitních režimů
11 fotografií

Historik Milan Bárta: 21. srpen 1969 zničil generaci pražského jara

Zprávy z Česka
Historik Milan Bárta
Pět mrtvých, desítky těžce zraněných, to byla bilance potlačení demonstrací z 21. srpna 1969 v Praze, Brně, Liberci a dalších českých městech. Demonstrací za udržení svobody získané během pražského jara a proti sovětské okupaci. Byl to jediný případ, kdy byla proti obyvatelstvu nasazena československá armáda, včetně tanků. Dva a půl tisíce lidí bylo zatčeno, mnoho z nich uvězněno, někteří dostali i několikaleté tresty vězení. Brutalita potlačení demonstrací za svobodu a na podporu reformních komunistů byla šokující. „Celá generace lidí, kteří jako mladí zažili pražské jaro, už nebyla schopna proti režimu vystoupit,“ říká historik Milan Bárta z Ústavu pro studium totalitních režimů
11 fotografií

Historik Milan Bárta: 21. srpen 1969 zničil generaci pražského jara

Česko
Obchod se zbraněmi v USA, ilustrační foto.
Při reformě amerických zákonů o kontrole držení zbraní je třeba se řídit zdravým rozumem a přihlédnout k názorům Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Na twitteru to dnes napsal americký prezident Donald Trump. Debatu o zpřísnění liberálních zákonů vyvolal masakr v Ohiu a Texasu z minulého víkendu, kde při bezhlavé střelbě dvou mladíků přišlo o život jednatřicet lidí.
12 fotografií

Kontrola zbraní v USA? Trump sází na zdravý rozum

Svět
Hraboš polní na poli v Blatničce na Hodonínsku
Ministerstvo životního prostředí zkritizovalo rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), který povolil rozhazování jedu na hubení hlodavců Stutox II kvůli přemnoženým hrabošům. Aplikace jedu podle ministerstva ohrožuje zvěř a ptáky a je tak v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny, označilo ji rovněž za extrémně rizikovou pro životní prostředí. Český svaz ochránců přírody vyzval veřejnost, aby hlásila uhynulé dravce a sovy, zejména pak v okolí polí, kde byl aplikován jed proti hlodavcům. Zemědělcům pak doporučil orbu místo chemie.
11 fotografií

Jedy proti hrabošům uškodí ptákům. Ochránci místo něj doporučují orbu

Ekonomika