ŠTÍTEK: právo

Auto s modrým majáčkem. Ilustrační foto.
Politiky s majáčky nechceme. Tak se vyjádřili čtenáři v anketě Deníku, v níž se dosud sešlo více než 5600 hlasů. Pro to, aby si členové vlády na silnici dál mohli zajišťovat přednost blikajícím výstražným zařízením, byl jen přibližně každý dvacátý hlasující. Naprosto jasno bylo i v názorech na jednotlivé argumenty. Že majáček bývá zneužíván, si myslí více než šest set čtenářů, proti bylo pouhých 24. „Nejsou to nadlidé,“ konstatoval jeden z odpovídajících.

Mají mít politici právo jezdit s majáčkem? Čtenáři Deníku by ho zrušili

Černá a bílá
FAČR
Nepřehlednou situaci ohledně doplnění České fotbalové ligy o původně vyloučený FK Robstav a následně o další tým (což je druhý celek divize B SK Kladno) vysvětlilo právní oddělení FAČR ve svém vyjádření. I fotbaloví právníci se přiklánějí k názoru, že by se soutěž měla pro tuto sezonu výjimečně rozšířit, bude tak napácháno nejméně zla. Krajští zástupci Živanice, Pardubice B a Ústí nad Orlicí si tak zahrají o dva zápasy více, než bylo původně v plánu.

K doplnění ČFL se vyjádřili právníci FAČR. A ti doporučili rozšířit soutěž

Fortuna ČFL + MSFL
Auto s modrým majákem. Ilustrační foto
Ministr školství a zároveň senátor Mikuláš Bek nedávno na dálnici D1 projel záchranářskou uličku s rozsvíceným majáčkem. Vyvolalo to vlnu kritiky. Zesílila, když se ukázalo, že nejel za neodkladnou pracovní povinností, nýbrž domů do Hajan na Brněnsku. Chování ministra je přinejmenším podivné. Vyvolává však širší otázku: Měli by mít vůbec členové vlády právo přednostní jízdy?

Zrušili byste právo členů vlády jezdit s majáčkem? Hlasujte, pište názory

Černá a bílá
FAČR
Nepřehlednou situaci ohledně doplnění české fotbalové ligy o původně vyloučení FC Robstav a osmnáctý tým (což je druhý tým divize B SK Kladno) vysvětlilo právní oddělení FAČR ve svém čtvrtečním vyjádření. I fotbaloví právníci se přiklánějí k názoru, že by se soutěž měla pro tuto sezonu rozšířit, bude tak napácháno nejméně zla. Losovací aktiv začíná v 18 hodin.

K doplnění ČFL se vyjádřili právníci FAČR, ti doporučují rozšířit soutěž

Fortuna ČFL + MSFL
FAČR
Nepřehlednou situaci ohledně doplnění české fotbalové ligy o původně vyloučení FC Robstav a osmnáctý tým (což je druhý tým divize B SK Kladno) vysvětlilo právní oddělení FAČR ve svém čtvrtečním vyjádření. I fotbaloví právníci se přiklánějí k názoru, že by se soutěž měla pro tuto sezonu rozšířit, bude tak napácháno nejméně zla. Losovací aktiv začíná v 18 hodin.

K doplnění ČFL se vyjádřili právníci FAČR, ti doporučují rozšířit soutěž

Fortuna ČFL + MSFL
Ondřej Knobloch
Sestup z krajského přeboru odvraceli až v posledním kole a přímo na hřišti se jim to i povedlo. Zdrcující zpráva přišla pro fotbalisty Mnichova Hradiště o deset dní později a už zcela nečekaně - po odmítnutí divize hned dvěma středočeskými kluby. Z pádu jako takového se Ondřej Knobloch, předseda MSK, podle svých slov nehroutí. Co jej štve, že se o něm klub dozví až tak dlouho po soutěži.

Sorry, spadli jste... Knobloch volá po změně systému, kluby z popředí nechápe

Kraje
Martin Foltýn na Půtových zámeckých slavnostech v Kvasinách.
/FOTO, VIDEO/ Mezi palečnicemi, španělskou botou a jinými mučicími nástroji i popravčími sekerami žije už zhruba čtvrt století Martin Foltýn ze Slavkova u Brna. Se svojí „katovskou dílnou“ objíždí akce po celém Česku a je už také stálicí na programu Půtových zámeckých slavností v Kvasinách, kde jsme ho zastihli. Víte, že hrdelní právo i studuje a chystá se na doktorát? A jak vůbec takový výkon spravedlnosti v dávné době probíhal? Nejen to Deníku prozradil.
8 fotografií

Filmový kaskadér i mistr kat Martin se chystá na doktorát z hrdelního práva

Rychnovsko
Dlouholetý předseda Okresního mysliveckého spolku Hodonín Radovan Mančík.
Novela mysliveckého zákona, o jejíž dokončení informovalo ministerstvo zemědělství, dělá mnoha myslivcům vrásky na čele. Zároveň se tak stává diskutovaným tématem, a to i na půdě Okresního mysliveckého spolku Hodonín, jednoho z nejpočetnější mysliveckých sdružení v České republice. Jeho dlouholetý předseda Radovan Mančík se k chystaným novinkám vyjádřil v rozhovoru.
3 fotografie

Předseda myslivců v Hodoníně k novele. Děláme to zadarmo a stát nás chce trestat

Hodonínsko
Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Pavla Nárožného, doživotní vězení za vraždu otce a jeho partnerky je definitivně potvrzené. Ilustrační foto
Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Pavla Nárožného, doživotní vězení za vraždu otce a jeho partnerky je definitivně potvrzené. Nárožný také plánoval vraždu tety. Vinu popíral. V ústavní stížnosti poukazoval na domnělá porušení řady svých práv, například práva na ochranu před nelidským a ponižujícím zacházením nebo trestem, práva na osobní svobodu nebo práva na zákonného soudce. 

Doživotí pro Nárožného za vraždu v Přerově definitivně potvrzené

Krimi
Starosta Vsetína Čunek se v kauze s Romy obrátí k Evropskému soudu pro lidská práva; tisková konference; MěÚ Vsetín; úterý18. června 2024
Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Představitelé valašské metropole nesouhlasí s rozhodnutími Ústavního soudu (ÚS), který odmítl většinu stížností podaných městem ve sporech o odškodnění pro romské rodiny. V úterý 18. června to novinářům na vsetínské radnici řekl starosta města Jiří Čunek.
5 fotografií

Čunek: V kauze vystěhování Romů se obrátíme k Evropskému soudu pro lidská práva

Valašsko
Zvláštní zpravodaj Deníku Luboš Palata vyrazil vlakem od polského Baltu ze Sopot do Prahy
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE V POLSKU/ Cesta od polského Baltu ze Sopot do Prahy běžela příjemně a v deštivém nedělním odpoledni to vypadalo, že za necelých dvanáct hodin dorazíme se dvěma přestupy, jedním ve Varšavě a druhým v Ostravě, do Prahy. Blížili jsme se ke Katovicím, když najednou vlak z ničeho nic zastavil. Po chvíli vypadala i elektřina. Většinu cestujících ale v tu chvíli víc zajímalo, že Polsko dostalo druhý gól od Nizozemska a na mistrovství Evropy ve fotbale prohrávalo ve svém prvním utkání. Jenže za chvíli už situace našeho vlaku vyvolala ještě větší mrzení. „Máme poruchu lokomotivy, náhradní přijede za dvě hodiny,“ šířilo se vlakem.
12 fotografií

Na vlastní kůži: Pokud ujede poslední vlak, musí vám dráhy zaplatit hotel

Česko a EU
Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur (4,9 miliardy Kč) a penále ve výši jeden milion eur (24,7 milionu Kč) za každý den prodlení za nedodržení rozsudku Soudního dvora EU. Unijní soud v Lucemburku to ve čtvrtek oznámil ve svém prohlášení. Případ souvisí s migrací, Budapešť podle soudu nezavedla nezbytná opatření ve své migrační politice, která žádal soud již ve svém verdiktu z prosince 2020. Maďarský premiér rozhodnutí soudu zkritizoval s tím, že je nepřijatelné.

Pokuta 200 milionů eur a penále. Unie trestá Maďarsko na migrační politiku

Státy EU
Ostravar aréna, nebo Ostrava aréna? Na MS v ledním hokeji je nutné ostravskou halu prezentovat jinak
Ostravská hala musela pro mistrovství světa v ledním hokeji potlačit své označení Ostravar aréna. Vlastník marketingových práv šampionátu neumožňuje využívání názvu se jménem sponzora, který zároveň není partnerem turnaje. Používá se proto označení Ostrava aréna. Zvenčí však hala změn nedoznala a do dálky razí nápis Ostravar aréna.

Ostravar aréna, nebo Ostrava aréna? Vítkovická hala během MS změnila název

Regiony
Ostravar Aréna je Ostrava aréna, Ostrava, 11. 5. 2024
Ostravská hala musela pro mistrovství světa v ledním hokeji potlačit své označení Ostravar Aréna. Vlastník marketingových práv šampionátu neumožňuje využívání názvu se jménem sponzora, který zároveň není partnerem turnaje, tedy ani ostravského pivovaru. Používá se proto označení Ostrava aréna. Zvenčí však hala změn nedoznala a do dálky razí nápis Ostravar Aréna. Proč tomu tak je?
100 fotografií

Ostravar Aréna, nebo Ostrava aréna? Vítkovická hala během MS trpí schizofrenií

Ostravsko
SK Vysoké Mýto vs. FC Slavia Hradec Králové.
/FOTBALOVÁ MATEMATIKA/ Jarní část mistrovské fotbalové sezony v regionu se pozvolna blíží do své poloviny a mezi sportovní veřejností se začínají množit dotazy, jak je to doopravdy s postupy a sestupy, kolik mužstev bude z jaké soutěže padat, kolik naopak půjde nahoru. Je tedy na čase si tuto problematiku osvětlit a podívat se podrobněji, co na tohle téma říkají platné fotbalové řády a normy.
25 fotografií

Jak se bude postupovat a sestupovat? Pro kraj je zásadní, kdo sestoupí z divize

Fotbal
Sňatek homosexuálního páru. Ilustrační snímek
Dvojice mužů či žen, které žijí v oficiálním svazku, by od příštího roku mohly mít většinu práv manželů. Omezení se týkají adopcí dětí. Stejnopohlavní páry by mohly uzavírat partnerství bez přívlastku „registrované“, ale ne manželství. Přijetí úprav umožnil ve středu Senát, když se rozhodl sněmovní verzi novely občanského zákoníku bez projednání poslat k podpisu prezidentovi. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové či iniciativy Jsme fér úprava pravidel zlepší situaci dvojic gayů a leseb a takzvaných duhových rodin s dětmi, rovnoprávnost jim ale nezajistí. 

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

Česko
Slovenští hokejisté budou na MS bez hráčů z KHL.
Dlouho trvající příběh se nachýlil ke svému konci. O působení, či nepůsobení slovenských hokejistů hrajících v ruské Kontinentální hokejové lize (KHL) se toho v minulých dnech a týdnech napsalo dost. Nyní Slovenský hokejový svaz vydal konečné stanovisko. Z něj plyne, že hokejisté hrající v KHL mají právo reprezentovat, na mistrovství světa je ale neuvidíme.

Podivné řešení kauzy Slováků z KHL. Mají právo reprezentovat, na MS ale nebudou

Hokej
Zpěvák a textař Tomáš Klus
Když se řekne Tomáš Klus, lidem se nevybaví jenom zpěvák a herec, ale také člověk, který se vyjadřuje ke společenskému dění. Potvrdil to i svým nedávným videem, v němž se zamýšlí nad tím, zda bychom se neměli naší vlády ptát, proč „tak vehementně stojí za státem, který okupuje jiný stát“. Klade tuto otázku: „Nepřipadá vám v rámci toho, jak Izrael působí v Pásmu Gazy, přinejmenším jako definice etnické čistky, když je tam podle Euromedu přes devětatřicet tisíc civilních obětí, z toho čtrnáct tisíc dětí, zničená infrastruktura, vybombardované školy a nemocnice?“ Má populární písničkář zapotřebí plést se do politiky, není lepší, aby se držel svého kopyta? O tom všem je náš rozhovor, který vznikl před předáváním hudební ceny Anděl, kde Tomáš Klus a další osobnosti rozvinuli plakát Artists for Ceasefire čili Umělci za příměří.
8 fotografií

V Gaze je splněna definice etnické čistky, říká zpěvák a herec Tomáš Klus

Česko
V pražské Fakultní nemocnici Bulovka zaměnili pacientky. V důsledku toho lékaři zdravé těhotné ženě provedli potrat a došlo k usmrcení plodu
V pražské Fakultní nemocnici Bulovka zaměnili pacientky. V důsledku toho lékaři zdravé těhotné ženě provedli potrat a došlo k usmrcení plodu. Podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála k záměně pacientů takřka nikdy nedochází vinou jednoho člověka, ale organizace na daném oddělení. „Bulovka je takzvaně akreditovaná nemocnice a nyní bude potřeba prověřit, jestli tam opravdu mají nastaveny nástroje, aby pacienty nezaměňovali,“ řekl v rozhovoru pro Deník. 

Záměna pacientek na Bulovce: Většinou za to nemůže jednotlivec, říká právník

Zdravotnictví