ŠTÍTEK: právo

Od ledna 2024 se o padesát tisíc korun zvýší rodičovský příspěvek. Kdy a jak ho čerpat už nyní? Dozvíte se v našem článku.
Rodiče, pěstouni či jiný blízký člověk mají podle zákona o zdravotních službách právo být nepřetržitě s churavějícím dítětem v nemocnici. Do šesti let jeho věku je to dokonce hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Občas ale nastanou nejasnosti. Ministerští úředníci proto připravili metodický pokyn, jehož cílem je postup nemocnic sjednotit. Rodiče čeká i další změna – od příštího roku se o padesát tisíc korun zvýší rodičovský příspěvek.

Jak je to s rodičovským příspěvkem: Zvýší se o padesát tisíc, jak ho čerpat

Ekonomika
Pro jednoho domácí mazlíček, pro druhého noční můra. Pes nebo jiné zvíře může lehce vyvolat vyhrocený sousedský spor v bytovém domě či na ulici. Třeba neustálým štěkotem. Co dělat? Deník se zeptal právníka.
Pro jednoho domácí mazlíček, pro druhého noční můra. Pes nebo jiné zvíře může lehce vyvolat vyhrocený sousedský spor v bytovém domě či na ulici. Neustálým štěkotem, nadměrným zápachem či znečišťováním společných prostor. Jak se bránit obtěžování zvířaty? Ptali jsme se právníka v novém seriálu. Na základě skutečných případů, o nichž Deník v minulosti informoval.

Co dělat, když pes obtěžuje sousedy? Právník radí, čím se lze bránit

Krimi
Tři generace
Influencerka Denisa, marketingový expert Tomáš a novinář Martin se tentokrát baví o tom, jestli máme právo na papírové peníze. Nebo třeba na klíče od hotelu. Mají starší lidé nárok na ochranu před neustále rafinovanějšími digitálními technologiemi? Jsou auta, která jsou jimi nabita, pohodlnější, nebo jsou naopak zrádnější?

VIDEO: Deník tří generací. Jak zachránit papírové peníze (a další věci)

Česko
Spisovatelka Irena Obermannová.
Když známá žena umístí ke statusu nahou fotku, vyvolá to poprask větší, než kdyby tam Shakespeare dal sonet.

Do naha!

Hlasy Deníku
Na neobvyklý inzerát mohli mnozí v uplynulých dnech narazit při prohlížení webových stránek s realitami. Objevil se tam obecní byt, jehož převod má být podle vedení městské části i makléře legální.
/ANKETA/ Neobvyklý inzerát zaskočil v uplynulých týdnech některé Brňany žijící v Žabovřeskách. Mohli na něj narazit při prohlížení realit ke koupi, na první pohled se reklama tvářila jako jedna z naprosto běžných, s nimiž se lidé setkávají denně. Při jeho otevření a bližším přečtení se nicméně ukázalo, že se jedná zjednodušeně o snahu prodat obecní byt. Ačkoliv mnohým zprvu mohl připadat podezřele, ve skutečnosti se ukázalo, že by postup, kterým je byt aktuálně prodáván, měl být zcela legitimní.
2 fotografie

Inzerát na převod práv obecního bytu v Brně: Legální, říkají starosta i makléř

Brněnsko
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se chce zaměřit na ceny pečiva. Obilí i energie jsou nyní podle něj výrazně nižší než loni, pečivo ale nezlevňuje, uvedl na tiskové konferenci. Chce se zaměřit také na ceny mléčných výrobků, u kterých ale už částečné snížení cen pozoruje. Na konec dubna chystá schůzku kvůli cenám jablek s pěstiteli, zpracovateli a obchodníky.
13 fotografií

Kontrola potravin? Výsledky jsou horší, než se očekávalo, uvedl ministr Nekula

Ekonomika
Izraelská policie, ilustrační foto
Z jižního Libanonu bylo na severní Izrael odpáleno 34 raket, 25 z nich sestřelila izraelská protivzdušná obrana a nejméně pět jich dopadlo na izraelské území, uvedla izraelská armáda. Podle jejího mluvčího Daniela Hagariho za útokem stojí islamistické hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Zpravodajský web The Times of Israel (TOI) píše, že by se mohlo jednat o největší útok na Izrael z Libanonu od ozbrojeného konfliktu z roku 2006. Americké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a uvedlo, že Izrael má právo se bránit. Podobně reagovala Francie, která stejně jako OSN vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti.

Z Libanonu bylo na Izrael odpáleno přes 30 raket. Armáda viní Hamás

Svět
Zákaz vstupu s dětmi do hospody? I v Ústí řeší, co je v restauraci nevhodné
Zákaz vstupu dětem do restaurace? Ústečtí restauratéři se k něčemu podobnému rozhodně nechystají. Prý to není potřeba, protože většina rodičů si své potomstvo dovede usměrnit. Na druhou stranu si ale myslí, že podnikatel nebo živnostník by měli mít svobodné právo rozhodnout se, jak velký rozsah služeb poskytnou. Zákaz vstupu dětem by toho měl být součástí a stát by za to rozhodně neměl nikoho pokutovat. Hosté restaurací se s obsluhou v tomto směru docela shodují, dokonce i v tom, který podnik a jaká hodina je pro děti v restauraci nevhodná.

Zákaz vstupu s dětmi do hospody? I v Ústí řeší, co je v restauraci nevhodné

Ústecko
Pozornost věnovaná ženě k MDŽ není jen láskyplným dárkem, ale i vyjádřením úcty a podpory.
Patříte k mužům, kteří mají 8. března připravený dárek pro svou ženu, maminku, sestru či kamarádku, protože je Mezinárodní den žen (MDŽ)? Řada lidí na svátek, který se ještě před několika desítkami let hlučně a okázale slavil ve všech institucích, zanevřela. Ale těch, kteří si jej připomínají, je stále dost. Podle majitelů květinářství prodej květin na MDŽ v Česku s přehledem válcuje valentýnský svátek zamilovaných. Pozorností, které ženu na MDŽ potěší, je samozřejmě mnohem víc. Přinášíme vám deset tipů na malé i větší dary, s nimiž byste mohli mít úspěch.
11 fotografií

Mezinárodní den žen: Tipy na dárky, které potěší. Karafiát už není jen retro

Ženy
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Zleva ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr vnitra Vít Rakušan
Sněmovna zrušila své rozhodnutí omezit dobu pro řečníky s přednostním právem vystoupit. Rozhodla o tom po půlnoci po protestech opozice proti původnímu rozhodnutí. Součástí dohody poslaneckých frakcí je podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) i to, že o míře valorizace důchodů se bude hlasovat v sobotu od 08:00. Opoziční poslanci se poté vzdali části úprav ke sporné vládní novele o nižším červnovém růstu penzí a jednání bylo zhruba v 0:15 přerušeno.

Noční kompromis. Sněmovna zrušila omezení pro řečníky s přednostním právem

Česko
Řádná schůze Sněmovny, 21. února 2023, Praha. Předseda ANO Andrej Babiš
Předseda opozičního ANO Andrej Babiš v pátek dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště. Kolem něj se shromáždili poslanci opozice, aby zabránili případnému Babišovu vyvedení ze sálu. Schůze dolní komory byla nejprve na deset minut přerušena. Situace se poté ale příliš nezměnila, následovalo proto další přerušení.

Já budu mluvit, kolik chci. Babiš odmítl opustit pultík, obklopili ho příznivci

Česko
Evropský den obětí trestných činů připomněli policisté i v Chebu.
Na středu dne 22. února 2023 připadl Evropský den obětí trestných činů. Tento den je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Jeho cílem je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Ve spolupráci s Probační a mediační službou jsme uctili a podpořili v tento den ve 12. hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami nejen v Karlovarském kraji, ale v celé republice se navíc rozblikaly majáky služebních vozidel. Symbolizovat tak měly skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc.
10 fotografií

OBRAZEM: Svítící majáky připomněly oběti trestných činů

Čtenář reportér
Do ulic Přerova se vydal v sobotu dopoledne průvod masek a nechybělo ani tradiční předání masopustního práva před radnicí na Masarykově náměstí.
Rozdováděné masky, tanec s medvědem, koláče a slivovička, která tekla proudem. Bujaré veselí ovládlo v sobotu dopoledne ulice Přerova, kterými prošel masopustní průvod. Nechyběly tradiční postavy hanáckého masopustu - medvěd, smrtka, stárek se stárkou, ženich s nevěstou, kominík, policajt, slamák nebo kůň. Dobrou náladu nezkazil lidem, kteří se přišli v hojném počtu na náměstí podívat, ani déšť.
82 fotografií

VIDEO: Masopustní průvod protančil Přerovem v dešti. Slivovička tekla proudem

Přerovsko
Český premiér Petr Fiala.
Ve středu skončil vládní zmocněnec pro média a boj s dezinformacemi Michal Klíma. První otázka na premiéra Petra Fialu logicky zněla, proč. „Protože naplnil cíle, které jsme si od této pozice slibovali. Podařilo se mu vytvořit oddělení pro strategickou komunikaci při Úřadu vlády. A také nastavit systém boje s dezinformacemi, vláda projednala analýzu připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně, vznikla pracovní skupina pod Bezpečnostní radou státu, v níž jsou experti z příslušných ministerstev a odborníci na boj s hybridními hrozbami. Koordinovat ho bude národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar,“ uvedl Fiala.
16 fotografií

Žádný akční plán proti dezinformacím nepotřebujeme, řekl premiér Fiala

Česko