ŠTÍTEK: právo

Motocentrum u dálnice D3 v Táboře s bývalou čerpací stanicí.
Dvacetiletý spor o pozemky a objekty na nich a dostavba pouhých čtyři sta metrů dálnice D3 u Tábora se chýlí závěru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) loni vyvlastnilo poslední nemovitosti a obnovilo stavební řízení. I když se bývalý majitel motocentra, který dosud neobdržel náhradu, nechce vystěhovat, hledá ŘSD zhotovitele. Bude se stavět ještě letos? Jak se může kauza ještě vyvíjet, to se ptal Deník odborníků.
22 fotografií

Nad dostavbou D3 u Tábora stále visí otazník. Nemovitosti ale už patří státu

Táborsko
Tim Pieters slaví gól do sítě Ajaxu Amsterdam.
Zatímco jedni těsně před Vánocemi zabředli ještě do většího marastu, druzí budou mít během vánočních svátků o důvod více k oslavě. Řeč je o fotbalistech Ajaxu Amsterdam a Herculesu. A to není vše. Jedna parta mladých lidí bude mít možná díky překvapivému pohárovému výsledku i bohatší Vánoce.

Slavný Ajax trestal student práv. Jeho góly zaplatily kamarádům Vánoce

Fotbal
Vyhřívané bedýnky od roku 2005 pomohly vstoupit do života 256 nechtěným dětem
Babyboxy zůstanou v České republice zachovány. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o tom v dopise ubezpečil jejich zakladatele a provozovatele Ludvíka Hesse. Obavy příznivců zařízení, kam ženy mohou odložit nechtěné dítě a následně se o něj postarají zdravotníci, vyvolal výbor OSN, který doporučil ukončit jejich provoz.

Zachránci dětí si oddechli. Ministr Válek řekl, jak to bude s babyboxy

Zdravotnictví
Sparťané letos obhajují titul
Ligové grémium Ligové fotbalové asociace dnes schválilo výsledky výběrového řízení na audiovizuální práva pro první a druhou ligu na příštích pět sezon od nadcházejícího ročníku 2024/25. Nejvyšší soutěž bude přenášet dosavadní vysílatel O2 TV, práva pro streaming na svém webu pro účely kurzového sázení získala společnost Betano a práva na druhou ligu Pragosport. Smlouvy s vítězi uzavře asociace v nejbližší době.
33 fotografií

Ligové grémium schválilo výsledky televizního tendru, ligu bude vysílat kanál O2

Fotbal
Ilustrační foto
Pokud se o stavu našeho školství – a především jeho středoškolského segmentu, když školy vysoké a školy základní s povinnou školní docházkou jsou samostatnou kapitolou - chceme vyjádřit velice diplomaticky, můžeme použít termín - neutěšený. Pokud si ale nechceme nic nalhávat a nazvat věci pravým jménem, můžeme celkem s klidným svědomím prohlásit, že je v rozvratu. 

Peníze samy o sobě školství nespasí

Čtenář reportér
Oprava automatické pračky. Ilustrační snímek
Evropané dostávají další právo. Štrasburský parlament podpořil takzvané právo na opravu. To má spotřebitelům umožnit, aby si výrobky ze svých domácností nechávali opravit namísto toho, aby je rovnou vyhodili. Výrobci budou muset zajistit náhradní díly po dostatečně dlouhou dobu. A tyto díly budou muset poskytovat i nezávislým opravnám. Lidé tak už nebudou odkázáni na monopolní servis některých značek.

Radši spravit než vyhodit. Evropané získají právo na opravu, prospěje to přírodě

Česko a EU
WHO nařídí povinné očkování, WHO nařídí povinné nošení roušek, WHO nařídí povinné lockdowny všude, kde bude chtít, straší lidi dezinformátoři. Jenže realita je odlišná
Celá dezinformační scéna začala v posledních dnech strašit tzv. pandemickou smlouvou se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jež prý ve všech členských zemích WHO zavádí medicínskou diktaturu. WHO pak údajně bude oprávněna nařizovat v těchto zemích v případě pandemie, kterou si sama vyhlásí, nejrůznější povinná omezení, jaká bude chtít, a státní orgány těchto zemí nebudou moci zasáhnout. Jsou to lži.

Pandemická smlouva zavede diktaturu, WHO ovládne svět, tvrdí lháři. Je to jinak

Svět
Knihy začínající ostravské spisovatelky Vlaďky Sacké, 26. října 2023.
/VIDEO/ Vlaďka Sacká pochází z Orlové, ale mnoho let bydlí v Ostravě. Vystudovala sociální práci a poradenství na Ostravské univerzitě. Pár let pracovala v oboru na ministerstvu vnitra a momentálně působí jako sociální pracovnice ve státních službách. V loňském roce jí vyšla první kniha, ženský román Pošli svíci po řece. Inspirací jí byl čtyřměsíční pracovní pobyt ve Vietnamu. V srpnu letošního roku vydala další dílo s názvem Koruna otráveného stromu na pomezí sci-fi a fantasy.

Od ženského románu ke sci-fi a fantasy. Vlaďka Sacká je novou autorkou z Ostravy

Volný čas
Rod Schwarzenbergů má velmi dobrodružnou historii.
Nedávno zesnulý Karel Schwarzenberg, muž, který byl jednou z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky, měl zajímavé kořeny. Příslušníci rodu Schwarzenbergů totiž žili velmi dobrodružné životy. Bojovali s Turky i s Napoleonem, působili jako poslanci i arcibiskupové. V Česku stavěli nemonice i školy. Jejich rodovým heslem na erbu bylo: NIL NISI RECTUM - Nic než právo.
15 fotografií

Heslo Schwarzenbergů: Nic než právo. Získali hlavu Turka, bojovali s Napoleonem

Společnost
Skupina 17 senátorů chce do Listiny základních práv a svobod zakotvit právo být osvobozen od povinného využívání digitálních prostředků.
Skupina 17 senátorů chce do Listiny základních práv a svobod zakotvit právo být osvobozen od povinného využívání digitálních prostředků. Oznámili to  prostřednictvím senátní tiskové tajemnice Lady Faldynové. Současně znovu navrhli ústavně zakotvit právo na využívání peněžní hotovosti, i když podobný návrh Senát letos v únoru odmítl. Podle tvůrců novely aktuální návrh reaguje na připomínky k původnímu záměru.

Bez sítí či internetu. Část senátorů chce do Ústavy zakotvit právo být offline

Česko
Mnozí myslivci vnímají chystané změny jako zničení myslivosti v Česku. Ilustrační foto
Ministerstvo zemědělství chce nastavit mechanismy, které povedou k účinnějšímu snižování škod na lesních porostech i v zemědělství. Počítá přitom s výrazným snížením výměry honiteb i posílení práv vlastníků pozemků. S tím nesouhlasí myslivci, mnozí vnímají chystané změny jako zničení myslivosti v Česku i otevření cesty k radikálnímu snížení stavů zvěře. Podle resortu je potřeba regulovat zvěř intenzivněji než dosud. Škody jen na lesních porostech jsou dle jeho odhadu čtyři miliardy korun ročně. 

Šlapete po našich právech, zničíte nás. Myslivci brojí proti chystané novele

Česko
Aktivisté z klimatického hnutí Letzte Generation poničili červenou barvou Braniborskou bránu
Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.
4 fotografie

ČERNÁ A BÍLÁ: Může menšina omezovat většinu?

Černá a bílá
Vlajky na budově Jihočeského divadla.
V poslední době si někteří lidé, ale i nejrůznější organizace a instituce, včetně orgánů státní správy s pravidly pro užívání státních symbolů - konkrétně státních vlajek - příliš starostí nedělají. Nebude proto od věci si alespoň hlavní zásady připomenout.

Podivná výzdoba Jihočeského divadla

Čtenář reportér
Gaza čelí izraelskému bombardování od chvíle, kdy teroristé z palestinského hnutí Hamás na židovský stát zaútočili
Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.
43 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Má Izrael právo na odvetu, i když přijdou o život nevinní lidé?

Černá a bílá
Psycholožka Jana Nováčková (vlevo) s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou
Chcete, aby bylo vaše dítě závislé na autoritách? Slepě plnilo úkoly a příkazy jen proto, že za ně získá pochvalu a vděk? Co z takových dětí bude, velmi dobře vyjádřil už v 19. století francouzský ministr školství Jules Ferry který řekl: „Nadřazené rasy mají právo dohlížet na méněcenné rasy. Toto právo vyplývá z povinnosti civilizovat rasy méněcenné.“ Stačí za méněcenné rasy dosadit děti a máme tu autoritativní výchovu jak vyšitou a děti s trvale poškozeným sebevědomím, které šťastné nebudou, vysvětluje v rozhovoru psycholožka doktorka Jana Nováčková.

Psycholožka: Poslušné děti jen plní úkoly, v dospělosti jim pak chybí sebevědomí

Česko
Nemocnice poskytují pro babyboxy pouze zázemí a odbornou péči v momentě, kdy se v babyboxu dítě objeví. Ilustrační foto.
Výbor OSN pro práva dětí vyzývá ke zrušení babyboxů a k hojnějšímu využívání takzvaných utajených porodů. Vedení náchodské nemocnice, pod kterou spadá i špitál v Rychnově nad Kněžnou, nesouhlasí a je pro zachování obou způsobů, které mají zabránit tragédiím.  V Trutnově byl babybox v sanatoriu, v současné době ale neplní svoji funkci. Zatím poslední babybox se otevřel v pondělí v Jilemnici v Krkonoších.
9 fotografií

Babyboxy zachránily životy i v našem kraji. OSN je ale doporučuje zrušit

Zprávy
Babybox nové generace..
Poděkoval jsem významným dárcům, mezi nimi inženýrce Radce Janáčkové, jednatelce BusLine Support, s. r. o., Semily, která zajistila podporu i předchozí společnosti, u níž pracovala. SCHOTT CR, s. r. o., Lanškroun, ELKOV elektro, a. s., Brno, ENERGOSERVICE CZ, s. r. o., Nová Paka, Spolek rodičů a přátel Gymnázia Omská, Praha 10. ONTEX CZ, s. r. o., Turnov, kteří nabídli, že zajistí pro každého novorozence pleny.

V úterý jsme otevřeli 86. babybox v Nemocnici Jilemnice

Čtenář reportér
Hořící objekt po přímém zásahu v izraelském městě Gedera, 7. října 2023
Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie na summitu podpořili právo Izraele na sebeobranu a vyzvali k rychlému a bezpečnému přístupu humanitární pomoci k těm, kteří ji potřebují, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární účely. Vyplývá to z textu společných závěrů, na kterém se státníci v Bruselu po několika hodinách jednání shodli. Shodu potvrdila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela.
43 fotografií

Lídři EU podpořili na summitu Izrael. Vyzvali k humanitárním přestávkám

Svět
Premiér Petr Fiala (vlevo) společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem přicestovali 25. října 2023 do Izraele, který vede válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás ovládajícímu Pásmo Gazy
Český premiér Petr Fiala bude usilovat o to, aby summit Evropské unie tento týden potvrdil jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právo na sebeobranu. Uvedl to na sociální síti X po jednání se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem v Tel Avivu. Na Izrael v sobotu 7. října zaútočilo palestinské radikální hnutí Hamás, zemřelo na 1400 lidí, převážně civilistů. Fiala odpoledne jednal s izraelským prezidentem Herzogem i o rukojmích, které drží Hamás.
16 fotografií

Fiala se setkal s Netanjahuem. Chce EU přimět k jednoznačné podpoře Izraele

Svět
Chasa se hrnula vesnicí až k zámku. Hody v Březolupech měla pod palcem přespolní stárka
VIDEO/ Velké procesí krojovaných křižovalo o hodové sobotě 21. října Březolupy. Tři desítky krojovaných párů, další desítky v krojích vyšňořené drobotiny a jejich rodičovský krojovaný doprovod. Do čela chasy se tam vůbec poprvé postavila přespolňačka, v tomto případě Buchlovjanka Klára Mitášová. Stárkem po jejím boku byl Březolupan Jiří Šimek, působící jako kantor na gymnáziu v Uherském Hradišti.
36 fotografií

Chasa se hrnula vesnicí. Hody v Březolupech měla pod palcem přespolní stárka

Slovácko
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Ozbrojené křídlo islamistického palestinského hnutí Hamás tvrdí, že při izraelských náletech v Pásmu Gazy v posledních 24 hodinách zahynulo 13 rukojmích, píše agentura Reuters. Ozbrojenci Hamásu při útoku na jižní Izrael minulou sobotu podle izraelských médií zabili 1300 lidí a zhruba 200 dalších unesli. Izraelská armáda dosud informovala rodiny 120 unesených, uvedl její mluvčí. Tvrzení Hamásu o rukojmích zabitých při náletech odmítl komentovat s tím, že armáda bude podávat pouze „spolehlivé informace“. Na Izrael z Pásma Gazy nadále ozbrojenci odpalují rakety, většinu sestřeluje protivzdušná obrana.
43 fotografií

Při izraelských náletech na Pásmo Gazy zahynulo za den 13 rukojmích, tvrdí Hamás

Svět
Jan Sechter, bývalý český velvyslanec v Polsku a Rakousku.
Osm let vládnoucí strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczynského je před nedělními polskými volbami favoritem. Vládu ale nakonec možná sestaví současná opozice v čele s Občanskou platformou Donalda Tuska. Ta může vyhrát s tématem dodržování liberálních svobod v zemi. Bývalý velvyslanec v Polsku Jan Sechter říká, že ekonomicky sousední stát Česko mohutně dohání.

Polsko je ekonomicky úspěšné. Volby jsou ale i o svobodě a právu, říká Sechter

Státy EU
Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Krajský soud v Českých Budějovicích uzavřel za krátký čas během necelých dvou hodin případ 42letého muže z obce na Jindřichohradecku. Ten se doznal k tomu, že po smrti manželky zneužíval své dvě dcery svěřené do jeho výhradní péče. Oběma nezletilým dívkám má zaplatit nemajetkovou újmu ve výši 225 tisíc korun a následujících sedm let stráví ve věznici s ostrahou.
19 fotografií

Muž z Jindřichohradecka zneužíval dcery. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Zločiny a soudy
Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Krajský soud v Českých Budějovicích uzavřel za krátký čas během necelých dvou hodin případ 42letého muže z obce na Jindřichohradecku. Ten se doznal k tomu, že po smrti manželky zneužíval své dvě dcery svěřené do jeho výhradní péče. Oběma nezletilým dívkám má zaplatit nemajetkovou újmu ve výši 225 tisíc korun a následujících sedm let stráví ve věznici s ostrahou.
19 fotografií

Muž z Jindřichohradecka zneužíval dcery. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Krimi