ŠTÍTEK: právo

Neurolog a rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš.
Skupina studentů poslala vedení Masarykovy univerzity předžalobní výzvu kvůli údajnému tlaku na vakcinaci proti covidu-19 a vyžadování pravidelných testů od těch vysokoškoláků, kteří očkování nepodstoupí. Pětici studentů se nelíbí ani povinnost vkládat informace o očkování, prodělané nemoci nebo testu do informačního systému, kde údaje uvidí vyučující.

Studenti kvůli tlaku na očkování poslali Masarykově univerzitě předžalobní výzvu

Brněnsko
William a Kate v Edinburgu
Dlouholeté partnerství britské královské rodiny a rozhlasové a televizní společnosti BBC se otřásá v základech. Již koncem minulého týdne královna Alžběta II., princ Charles i princ William stanici pohrozili, že ji budou bojkotovat, pokud bez jejich předchozího souhlasu odvysílá nový kontroverzní dokument o princích Williamovi a Harrym. Nyní se zdá, že bojkot už začal.
55 fotografií

Bojkot BBC začal. Královská rodina nabídla vánoční koncert konkurenční stanici

Státy mimo EU
Ilustrační foto
Ponižování, výprasky rákoskou, hodiny v kazajce a oplzlé komentáře sester. Nedávný případ sedmiměsíčního chlapečka, kterého úřady nechaly řadu měsíců přivázaného k nemocniční posteli, oživuje vzpomínky lidí s podobným osudem. Deníku se po zveřejnění případu exkluzivně svěřili ti, kteří v dětství zažili týrání v českých léčebnách a lázních.
6 fotografií

Výprasky a noci v kazajce. Z vyprávění pacientů dětských léčeben dodnes mrazí

Česko
V Lamanšském průlivu se v úterý brzy ráno střetli britští a francouzští rybáři, kteří v oblasti loví hřebenatky
Francie v noci na dnešek zadržela britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Média incident spojují s eskalujícím sporem mezi Británií a Francií o právo na rybolov v britských vodách v návaznosti na brexit. Paříž vyhrožuje sankcemi za to, že Britové podle ní nevydali francouzským rybářům dostatečný počet licencí, Londýn dnes slíbil odvetu a hovořil o porušení mezinárodního práva.

Francie zadržela britskou loď. Spor o práva na rybolov se stupňuje

Státy EU
Autonomní zbraň americké armády Gladiator
Autonomní zbraňové systémy, známé spíše jako roboti zabijáci, podle všeho loni poprvé zastřelili člověka. Takové závěry lze vyvodit z nedávné zprávy Rady bezpečnosti OSN o libyjské občanské válce. Historie tento okamžik tak bude moci brát jako počáteční bod nových závodů ve zbrojení, které podle odborníků mají potenciál stát se poslední velkým zbrojením lidstva.

Robot je nebezpečnější zbraň než atomová bomba. Už zřejmě i zabíjel

Věda a technika
Michal Šmarda je dlouholetým členem ČSSD. A taky novoměstským starostou.
/FOTO/ Česká strana sociálně demokratická v letošních parlamentních volbách totálně pohořela. A to i přesto, že na Vysočině si velkou část svých voličů dokázala udržet. Je to mimo jiné i zásluha novoměstského starosty Michala Šmardy, který byl na listině vysočinské kandidátky zapsaný pod číslem dvě. „To, že sociální demokracie vypadla z parlamentu, je poslední z mnoha ran, které dostala za poslední období," říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník Šmarda.
16 fotografií

Pokusili se ji znásilnit komunisté i nacionalisté, říká o ČSSD starosta Šmarda

Žďársko
V Brně studuje a pracuje sedmadvacetiletá Kurdka, členka prokurdské opoziční Lidově demokratické strany v Turecku.
Diskriminace, pronásledování, obavy ze zatčení i prolitá krev. Kurdové v Turecku zažívají podle Duygu Balkan další těžké období. Mladá žena je členkou prokurdské turecké opoziční Lidově demokratické strany (HDP). Téměř dva roky studuje a pracuje v Brně. Doma se jí totiž těžce dýchá. „V Turecku politicky nerespektuje Kurdy ani stát, ani Turci samotní. Někteří lidé jsou napadáni jako teroristé jen proto, že mluví kurdsky. Například když řeknu, že jsem Kurd vedle Turka, nikdy to nepřijme. Podle nich musíme být také Turci,“ uvádí.

Útlak Kurdů musí skončit, říká mladá aktivistka. Svobodu našla v Brně

Česko
Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich v doprovodu státního tajemníka Úřadu říšského protektora K. H. Franka na podzim 1941 v Praze
V pondělí 6. října 1941 nastoupilo na dvůr Kounicových kolejí v Brně pět mužů. Třeskly výstřely. Těla popravených byla o den později zpopelněna v brněnském krematoriu. V tisku vyšla zpráva, že je stanný soud v Brně odsoudil za přípravu velezrady a nedovolené ozbrojování k trestu smrti zastřelením. Patřily mezi první moravské oběti stanného práva, zavedeného Reinhardem Heydrichem.
10 fotografií

Popravy na rozkaz Heydricha: Oběti musely na píseček, nebo na kolenovou šibenici

Česko
Američanky demonstrují za práva žen na potraty ve Washingtonu 2. října 2021
Ve Washingtonu, texaském Austinu a dalších amerických městech dnes vyšly do ulic demonstrantky při pochodech za práva žen na potrat. Tisíce žen se před největším z pochodů v americké metropoli sešly před Bílým domem, dav více než tisíce lidí demonstroval i před budovou Kapitolu v Texasu proti nedávno zavedenému přísnému omezení potratů, napsaly agentury AP a Reuters.

Tisíce Američanek demonstrovaly v ulicích. Nechtějí přijít o právo na potrat

Svět
Davy lidí shromážděné u mezinárodního letiště v afghánské metropoli Kábulu, 17. srpna 2021
Dospívání v Afghánistánu, který dlouhodobě diskriminuje sexuální minority, je pro mnoho mladých lidí obtížné. Situace v zemi se však po pádu Kábulu ještě zhoršuje. „Budeme zabiti, žádáme o evakuaci,“ řekl pro CNN afghánský bojovník za práva homosexuálů, který žije v úkrytu. Server CNN World přinesl několik svědectví přímo ze země. Všichni jsou v úkrytech a vystupují pod pseudonymy.
52 fotografií

Skrývají se, nespí, hrozí jim popravy. Afghánští homosexuálové volají o pomoc

Svět
Zákaz kouření. Ilustrační foto.
Českobudějovická strojírenská firma Robert Bosch, která je součástí stejnojmenného německého koncernu, se má stát nekuřáckou firmou. Odbory jsou proti. Vadí jim, že by tím došlo k hrubému pošlapání osobnostních práv části zaměstnanců. Informovala o tom vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková. A co si myslíte vy? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.
7 fotografií

Z Bosche by se měla stát nekuřácká firma. Odbory jsou ovšem proti

Podnikání
Zákaz kouření. Ilustrační foto.
/ANKETA/ Českobudějovická strojírenská firma Robert Bosch, která je součástí stejnojmenného německého koncernu, se má stát nekuřáckou firmou. Odbory jsou proti. Vadí jim, že by tím došlo k hrubému pošlapání osobnostních práv části zaměstnanců. Informovala o tom vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková. A co si myslíte vy? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Z Bosche má být nekuřácká firma, odbory jsou proti

Českobudějovicko
Bojovníci Tálibánu v afghánské metropoli Kábulu
Afghánská soudkyně už je po útěku z Kábulu v bezpečí v Evropě a může si oddechnout, že už jí nehrozí pomsta od mužů, které kdysi poslala za mříže. Mnohé její kolegyně ale takové štěstí neměly a volají o pomoc, protože se bojí o život. Nebezpečí pro ně představuje jak vláda radikálního Tálibánu, tak trestanci, kteří se po ofenzivě tálibů a vyprázdnění věznic dostali na svobodu, napsala agentura Reuters.
52 fotografií

Afghánské soudkyně prchají před pomstou mužů, které odsoudily

Svět
Hana Lipovská
Sněmovna na návrh svého volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem bylo údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Lipovská kandiduje v říjnových sněmovních volbách za uskupení Volný blok, jehož lídrem je nezařazený poslanec Lubomír Volný. Lipovská na facebooku uvedla, že Sněmovna má právo odvolat kteréhokoli člena Rady ČT, problémem jsou ale důvody jejího odvolání.
13 fotografií

Kontroverzní Lipovská končí v Radě České televize. Odvolala ji sněmovna

Česko
Příspěvek na facebookové stránce šéfa SPD Tomia Okamury
Když dva homosexuálové, Stáňa Menčík a František Kořínek, zapózovali na Prague Pride v kostýmech fotografům, netušili, že je tato chvíle bude pronásledovat ještě několik let poté. „Od té doby byl snímek opakovaně použit s homofóbním podtextem v rámci politické kampaně SPD, vždy ho doprovázel nenávistný text,“ posteskl si Menčík. Oba muži se shodli, že je chování strany Tomia Okumary poškozuje a pokud SPD fotografie s texty neodstraní, budou se nejspíše bránit soudní cestou.
4 fotografie

Zneužil naši fotku. Homosexuálové zvažují žalobu na Okamuru

Česko
V Božičanech se propadá půda.
V Krušnohoří a Podkrušnohoří na Karlovarsku je výrazně narušené horninové prostředí způsobené minulou a současnou těžební činností. Toto porušení má za následek ztížení popřípadě znemožnění zakládání staveb a kvůli půdním propadům poškozování staveb a znehodnocování zemědělského a lesního půdního fondu (na snímku praskliny ve stavbách).
66 fotografií

Krátery v zemi a popraskané zdi. Harpagoni se snaží potlačovat práva obcí

Karlovarsko
Bojovníci Tálibánu doprovázejí pochod žen podporujících vládu Tálibánu
Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval účastníky ženevské konference k Afghánistánu k rychlé pomoci zemi, které podle něj hrozí masivní potravinová krize. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zároveň kritizovala tamní vládu radikálního hnutí Tálibán. Závazky hnutí neodpovídají reálné situaci na místě, mimo jiné i co se týče práv žen, uvedla Bacheletová.
52 fotografií

Afghánistánu hrozí obří potravinová krize. Země čelí kolapsu, varoval Guterres

Svět
Ilustrační foto
/ROZHOVOR/ Lesníci aktuálně bojují s novým nepřítelem. Kromě kůrovce jim vrásky přidělává několikanásobně přemnožená zvěř, která okusuje a ničí stromky. Nová výsadba se tak musí dávat do oplocenek, což zvyšuje finanční náklady na obnovu lesů. V přemnožení zvěře vidí závažný, dlouhodobě neřešený problém i odborný lesní hospodář Jan Duda z Oldřichova v Hájích.

Lesy plné zvěře myslivce těší. Příroda ale trpí, říká lesní hospodář Jan Duda

Liberecko
Muhammad Hasan Achund, Naváz Šaríf
Úřadujícím afghánským premiérem byl jmenován Muhammad Hasan Achund, který patřil ke spolupracovníkům již nežijícího zakladatele radikálního islamistického hnutí Tálibán mully Muhammada Umara. Oznámil to Tálibán, který minulý měsíc ovládl Afghánistán a v zemi vyhlásil islámský emirát. Vůdce hnutí mulla Hajbatulláh Achúndzáda v prvním prohlášení zveřejněném od nástupu Tálibánu k moci vládu vyzval, aby dodržovala pravidla islámu a islámské právo šaría.
52 fotografií

Afghánistán má nového premiéra. Ve vládě patrně zasednou jen členové Tálibánu

Svět
Zástupci Bílého kruhu bezpečí, ilustrační foto
Byla jsem napadena zákeřně neznámým pachatelem nedaleko svého bydliště. Za bílého dne mě srazil na zem a znásilnil. Tak popisuje případ, ze kterého běhá mráz po zádech, žena, která si přála zůstat v anonymitě. Pachatele nakonec dopadli a odsoudili, předtím se ale musela účastnit složitého řízení. Nejen psychologickou a morální podporu jí poskytli v poradně Bílého kruhu bezpečí. 
5 fotografií

Třicet let brněnského Bílého kruhu bezpečí: oběti často neznají svá práva

Brněnsko