ŠTÍTEK: právo

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Ozbrojené křídlo islamistického palestinského hnutí Hamás tvrdí, že při izraelských náletech v Pásmu Gazy v posledních 24 hodinách zahynulo 13 rukojmích, píše agentura Reuters. Ozbrojenci Hamásu při útoku na jižní Izrael minulou sobotu podle izraelských médií zabili 1300 lidí a zhruba 200 dalších unesli. Izraelská armáda dosud informovala rodiny 120 unesených, uvedl její mluvčí. Tvrzení Hamásu o rukojmích zabitých při náletech odmítl komentovat s tím, že armáda bude podávat pouze „spolehlivé informace“. Na Izrael z Pásma Gazy nadále ozbrojenci odpalují rakety, většinu sestřeluje protivzdušná obrana.
43 fotografií

Při izraelských náletech na Pásmo Gazy zahynulo za den 13 rukojmích, tvrdí Hamás

Svět
Jan Sechter, bývalý český velvyslanec v Polsku a Rakousku.
Osm let vládnoucí strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczynského je před nedělními polskými volbami favoritem. Vládu ale nakonec možná sestaví současná opozice v čele s Občanskou platformou Donalda Tuska. Ta může vyhrát s tématem dodržování liberálních svobod v zemi. Bývalý velvyslanec v Polsku Jan Sechter říká, že ekonomicky sousední stát Česko mohutně dohání.

Polsko je ekonomicky úspěšné. Volby jsou ale i o svobodě a právu, říká Sechter

Státy EU
Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Krajský soud v Českých Budějovicích uzavřel za krátký čas během necelých dvou hodin případ 42letého muže z obce na Jindřichohradecku. Ten se doznal k tomu, že po smrti manželky zneužíval své dvě dcery svěřené do jeho výhradní péče. Oběma nezletilým dívkám má zaplatit nemajetkovou újmu ve výši 225 tisíc korun a následujících sedm let stráví ve věznici s ostrahou.
19 fotografií

Muž z Jindřichohradecka zneužíval dcery. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Zločiny a soudy
Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Krajský soud v Českých Budějovicích uzavřel za krátký čas během necelých dvou hodin případ 42letého muže z obce na Jindřichohradecku. Ten se doznal k tomu, že po smrti manželky zneužíval své dvě dcery svěřené do jeho výhradní péče. Oběma nezletilým dívkám má zaplatit nemajetkovou újmu ve výši 225 tisíc korun a následujících sedm let stráví ve věznici s ostrahou.
19 fotografií

Muž z Jindřichohradecka zneužíval dcery. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Krimi
Izraelští vojáci procházejí kibucem Kfar Aza, který se stal terčem útoku palestinského hnutí Hamás
Osada (kibuc) Kfar Aza je mikrokosmem prvních několika dnů války a také by mohl být náznakem toho, co bude následovat, píše zpravodajský web BBC. Do úterního rána se v kibucu, který je jednou z řady izraelských osad u hranice s palestinským Pásmem Gazy, ještě bojovalo. Proto izraelská armáda mohla z místa až teď začít odvážet těla obyvatel, které Hamás pozabíjel poté, co v sobotu pronikl do Izraele.
43 fotografií

Svědectví z osady Kfar Aza: Ozbrojenci Hamásu jsou agresivní jako zvířata

Svět
Dne 3. listopadu 1948 poslala Berta Grynszpanová svému bratru dopis, v němž mu popisovala uvíznutí rodiny v bídných podmínkách mezi hraničními přechody dvou zemí, Německa a Polska, jež nechtěly Židy přijmout. O čtyři dny později začal mladík střílet
Psalo se datum 7. listopadu 1938, když se německým velvyslanectvím v Paříži rozlehly výstřely z pistole. Německý legační sekretář Ernst vom Rath se zhroutil k zemi, zasažený dvakrát do břicha. O dva dny později zemřel. Pachatelem atentátu byl sedmnáctiletý polsko-německý Žid Herschel Feibel Grynszpan. Aniž to tušil, právě spáchal čin, který poslouží nacistům k rozpoutání rozsáhlého protižidovského pogromu.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Zabiják u zrodu křišťálové noci

Svět
Švábenice si užily krojované hody. První v historii obce
V dnešní době, kdy se tolik volá po ctění tradic a zakládání tradic nových, se ve Švábenicích parta nadšenců pod záštitou starosty a úřadu městyse rozhodla, že letošní hody svatého Michaela o víkendu 29. září až 1. října budou krojované. Jelikož se nepodařilo dohledat, kdy se zde takové hody naposledy konaly, lze tento počin nazvat založením nové tradice, která si získala přízeň velké spousty místních obyvatel. Ti ve velkém počtu společně s hodovými hosty krojovaný průvod přímo doprovázeli nebo mu alespoň zamávali u svých domů. Mnozí pak chasu, i ostatní, pozvali na občerstvení, které pro tuto příležitost připravili.
18 fotografií

Švábenice si užily krojované hody. První v historii obce

Čtenář reportér
Jakub Šlahař (modrý dres).
ROZHOVOR/ Tři zápasy, tři prohry. Jeden z nejhorších útoků ligy. Nejhorší obrana soutěže. Poslední místo Chance ligy. Taková je vizitka zlínských hokejových Beranů na začátku nové sezony. „Zatím je to zmar, nevěříme si. Musíme se z toho vyhrabat sami, nikdo nám nepomůže. K lepším výsledkům se dostaneme jen tvrdou prací,“ velí navrátilec do kabiny ševců Jakub Šlahař.
31 fotografií

Šlahař: Výkon musí být diametrálně rozdílný! Fanoušci? Mají právo být naštvaní

Hokej
V době zvolení byla Háchova lidská i odborná pověst zcela neposkvrněná. Zpočátku se snažil okupantům čelit, po likvidaci Heydricha a následné nelítostné německé krvavé pomstě se však v podstatě zhroutil
„Přijetí kandidatury znamenalo pro mne opravdu oběť a stálo mne to těžký duševní boj, protože všechny moje osobní zájmy se tomu vzpínaly,“ napsal Emil Hácha poté, co se dozvěděl, že se s ním počítá jako s nejvážnějším kandidátem na prezidentský úřad takzvané druhé republiky. Navzdory mnoha vnitřním pochybám se rozhodl tuto roli přijmout. Prezidentem se stal 30. listopadu 1938.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Nešťastný prezident Hácha

Česko
Sovětská okupace Československa v roce 1968
Vznik republiky, německá okupace, takzvaný Vítězný únor, invaze sovětských vojsk a konečně příchod demokracie. Dvacáté století přineslo Československu a později České republice bouřlivé chvíle a zvraty. Sledoval je i dobový tisk. Tištěné noviny lidem přinášely nejdůležitější informace i v těch nejkritičtějších okamžicích. Připomeňte si s Deníkem osudové titulní strany.

Svědek doby. Staré noviny vyprávějí o přelomových událostech českých dějin

Česko
Předseda Ústavního soudu Josef Baxa
Josef Baxa dostal během své dlouholeté soudcovské kariéry řadu přívlastků. Brilantní, schopný, organizačně zdatný, konsenzuální, moudrý. Kdybych měla vystihnout jedním slovem, jaký je podle mne, pak bych řekla: lidský. Za paragrafy vždy vidí člověka, jeho osud, selhání či lítost. Možná i proto ho prezident Petr Pavel tento měsíc jmenoval třetím předsedou Ústavního soudu. Nástupce Zdeňka Kesslera a Pavla Rychetského poskytl nyní Deníku exkluzivní rozhovor.
12 fotografií

Soudcům musí lidé věřit jako lékařům, říká předseda Ústavního soudu Josef Baxa

Česko
Policie dohlížela na veřejný pořádek během průvodu za práva LGBT+ lidí. Snímek ze Stovky.
/FOTO, VIDEO/ Za dohledu policie prošel centrem Mostu v sobotu odpoledne duhový průvod za práva leseb, gayů, bisexuálů a trans lidí. Několik set aktivistů s transparenty požadovalo odstranění diskriminace a zavedení stejných práv pro lidi všech sexuálních a genderových identit (LGBTQ+). Pochodem začal u Prioru festival Most Pride, kde bylo možné podepsat petici za manželství pro všechny. Festival, který sledovala skupina konzervativních křesťanů s kritickými transparenty, pořádal místní spolek Most Pride. Policie během průvodu nezasahovala, pouze na několika rizikových místech oddělila průvod od přihlížejících obyvatel i věřících, aby se předešlo konfliktu.
56 fotografií

Těžkooděnci oddělili křesťany s transparenty od duhového průvodu v Mostě

Mostecko
Motorkář ujel z místa nehody.
Na silnici I. třídy v obci Čáslavky došlo začátkem srpna k dopravní nehodě. Řidič motocyklu Honda zastavil na konci kolony, která zde vznikla z důvodu práce na silnici. Poté, co projela sanita, která má právo přednostní jízdy, se zřejmě rozhodl předjet kolonu, jenže v tu chvíli projíždělo další vozidlo zdravotnické záchranné služby. Motorkář narazil řídítky do zrcátka vozidla a z místa urychleně ujel. Nyní se po něm shání policie.

VIDEO: Poznáte motorkáře? Z místa nehody ujel, hrozí mu pokuta a trestné body

Nehody
Vavřinecké hody v brněnské městské části Řečkovice a Mokrá Hora.
Krojovaný průvod mohou obdivovat příchozí v sobotu odpoledne v brněnských Řečkovicích. Vychází ve tři hodiny od kostela. Jedná se o součást hodů, které se konají v městské části od pátku do neděle. „Hody v naší městské části mají dlouhou tradici, ve které chceme dál pokračovat,” popsal Jiří Murtinger, který celou akci pomáhá organizovat. Půjde v čele průvodu jako stárek.
58 fotografií

Hody v Brně? V průvodu chodí až stovka krojovaných párů

Volný čas
Jedno z popravišť se nacházelo u Malého Dubu
Smrt patří neodmyslitelně k životu a v minulosti s ní bylo spjato mimo jiné hrdelní právo, šibenice či stínadla. Stavba šibenice, její rekonstrukce ale i samotné exekuce měly charakter veřejných oslav. Výjimkou nebyl ani Český Dub, kde se nacházely rovnou dvě šibenice. O jejich lokalizaci se v minulosti snažili ředitel Muzea Českého ráje v Turnově Jan Prostředník a kurátor sbírky regionální literatury, starých tisků a rukopisů Jiří Zoul Sajbt s pomocí starého mapování.
12 fotografií

Český Dub se chlubil dvěma popravišti. Místní jim přisuzovali magický význam

Regiony
Pokud si cestující zakoupí jízdenku on-line, v případě, že se vlak zpozdí o více než hodinu, získá poměrnou část svých peněz zpět. Ilustrační snímek
Už téměř dva měsíce platí v Evropské unii nová pravidla na železnici. Cestující získali sice více práv, ovšem nárok na kompenzace v případě zpoždění či zrušeného spoje už nemusí mít všichni. Dopravce je nemusí vyplácet v případě, že došlo k přerušení cestování takzvaně z vyšší moci, tedy kvůli počasí nebo pandemii. Zkrátila se i minimální lhůta pro žádost o asistenční službu pro handicapované cestující.

Nová pravidla pro železnice v EU: Jaká práva teď mají cestující, co kompenzace

Česko
Ukázka z unikátní sbírky hudebních nástrojů
Krajský soud v Plzni v minulém týdnu zamítl žaloby státu a Karlovarského kraje, kterými se snažily zajistit vyjmutí cenné sbírky hudebních nástrojů z majetku zkrachovalé společnosti Amati – Denak v Kraslicích. Byl to šok nejen pro muzikanty a lidi z Kraslic, ale rozhodnutí se nelíbí ani Karlovarskému kraji, který začal konat. Obratem totiž podal žalobu.
4 fotografie

Rozsudek mnohé šokoval. Kraj ani muzikanti se ale sbírky nástrojů nechtějí vzdát

Chebsko
Ilustrační foto.
Náchodským kriminalistům se v těchto dnech podařilo objasnit případ, kdy sedmadvacetiletý mladík z Náchodska porušil autorská práva, práva související s právem autorským a práva k databázi. Tento způsob kriminality se díky počítačové technice velmi rozšířil. Přitom jeho zjištění, prokazování a vlastní trestní stíhání je poměrně složité.

Mladík porušil autorská práva. Škoda přesahuje devět milionů korun

Zločiny a soudy
Ombudsman Stanislav Křeček
S nadcházející turistickou sezónou se stává aktuální otázka krátkodobých „nájmů“ poskytovaných vlastníky bytů.

Knížecí rada

Hlasy Deníku
Sňatek homosexuálního páru - Ilustrační foto
Sněmovna dnes dala šanci navrhovanému uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry. Poslanecká novela občanského zákoníku odolala návrhům odpůrců na zamítnutí i vrácení předkladatelům k přepracování, což se obecně chápe jako mírnější způsob zamítnutí. Předlohu teď dostanou k posouzení členové ústavně-právního a komise pro rodinu. Budou na to mít čtyři měsíce místo obvyklých dvou. Novela může doznat změn.

Svazek homosexuálů by se nemusel nazývat manželstvím, naznačili poslanci

Česko