ŠTÍTEK: právo

Zbraně, pistole - ilustrační foto
Listina základních práv a svobod možná bude obsahovat výslovné právo bránit sebe i jiné se zbraní podle podmínek stanovených zákonem. Horní komora dnes tento návrh novely, který předložila skupina senátorů v čele s někdejším policejním prezidentem Martinem Červíčkem (ODS), v prvním kole projednávání podpořila. Podle kritiků je změna nadbytečná.

Zbraň jako ústavní právo? Senát návrh novely schválil

Česko
Holina po kůrovcové těžbě z předchozích let (uprostřed), zelené mladé smrčky (vpředu) a kůrovcem napadený les (vzadu) v Pravčickém dole v Národním parku České Švýcarsko na snímku ze 7. srpna 2019
K rychlejšímu a snazšímu boji s kůrovcovou kalamitou má pomoci lesní novela, kterou schválil Senát. Zavede mimo jiné pravidla pro příspěvky soukromým vlastníkům lesů na jejich obnovu. Senátoři předlohu poslali k podpisu prezidentovi navzdory kritice změn mysliveckého zákona, na jejichž základě bude moci stát regulovat počty spárkaté zvěře, která se podílí na ničení sazenic stromů. Převážil názor, že horní komora by měla vlastníkům lesů umožnit čerpání peněz co nejrychleji.

Boj s kůrovcem bude jednodušší. Senát schválil novelu zákona

Ekonomika
Velkoobchodní centrum Makro - ilustrační foto.
Řetězec velkoobchodů Makro dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 46,56 milionu korun za zneužití významné tržní síly. Rozhodnutí je pravomocné, uvedl antimonopolní úřad v tiskové zprávě. Makro porušovalo zákon v letech 2016 až 2018, když ve smlouvách zavazovalo dodavatele k tomu, aby využívali jeho logistické a marketingové služby například k rezervaci prodejního prostoru. Podle vedoucí komunikace Makra Romany Nýdrle dostala firma pokutu za zákonné ustanovení, které od začátku považuje za nejasné a jehož výklad řeší i Ústavní soud.

Zneužití tržní síly. Makro dostalo od antiminopolního úřadu pokutu 46 milionů

Ekonomika
Také na kladenské hřbitovy míří v těchto dnech tisíce návštěvníků.
Dušičkové období nastává a tisíce lidí míří na hřbitovy rozsvítit svíčky a položit květiny k hrobům zesnulých příbuzných či známých. Vzhledem s ubývajícímu dennímu světlu ale správci hřbitovů a stejně tak strážci zákona upozorňují zejména na dodržování vlastní bezpečnosti pozůstalých. S podporou přichází i dopravní podnik. Některé autobusy pojedou o víkendu až ke hřbitovům.

Na hřbitovy míří v těchto dnech tisíce návštěvníků

Kladensko
Lídryně sdružení Živá Miroslav a starostka Eliška Nohavicová.
Miroslav – Bez místostarosty je už dva měsíce město Miroslav. Po odvolání bývalého druhého muže radnice Petra Augusty je volba nástupce na nejbližším zasedání zastupitelů. Volba nového místostarosty se uskuteční už 30. října. „Podle zákona jsme měli nejzazší termín osmého prosince. Předpokládám, že nový místostarosta bude zvolen právě na říjnovém zasedání,“ uvedla starostka Eliška Nohavicová.

Povedou Miroslav ženy? O místostarostovi rozhodne už říjnové zastupitelstvo

Znojemsko
Premiér Boris Johnson v britském parlamentu
Britští poslanci dnes podpořili konání předčasných voleb, které mají ukončit brexitový pat. Jimi schválený návrh zákona o uspořádání voleb 12. prosince ještě poputuje do Sněmovny lordů, jejíž souhlas je považován za formalitu. Britové půjdou znovu k volbám v rozjitřené době kolem odchodu jejich země z Evropské unie. Ten má po dalším odkladu nastat nejpozději do 31. ledna příštího roku, což dnes formálně schválilo 27 členských zemí EU. Předseda Evropské rady Donald Tusk Brity zároveň varoval, že by aktuální odklad mohl být už posledním.
14 fotografií

Britští poslanci schválili zákon o předčasných volbách. Proběhnou 12. prosince

Evropa pro Čechy
Šéf labouristů Jeremy Corbyn.
Británie zřejmě směřuje k prosincovým předčasným volbám poté, co podporu tomuto kurzu vyjádřil lídr hlavní opoziční strany Jeremy Corbyn. Labouristický předák po schůzi svého stínového kabinetu uvedl, že dojednání tříměsíčního odkladu britského odchodu z EU splnilo jeho podmínku ohledně eliminace rizika brexitu bez dohody. Britská vláda dnes poslancům předkládá návrh zákona, který by umožnil uspořádat volby 12. prosince.  
0 fotografií

K brexitu bez dohody nedojde. Labouristé podpoří předčasné volby

Evropa pro Čechy
Ilustrační foto.
Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany přírody v Českých Budějovicích uložili pokutu 150 tisíc korun Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Tato státní organizace nechala v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny pokácet celkem 23 vzrostlých stromů a 13 400 metrů čtverečních zapojených porostů podél trati v Hosíně a Hrdějovicích na Českobudějovicku.

Správce železnic dostal pokutu za kácení stromů

Českobudějovicko
Chodci během deštivého počasí v Bruselu míjejí sídlo Evropské unie na snímku z 16. října 2019
Odchod Británie z Evropské unie 31. října je stále možný. Řekl to dnes britský premiér Boris Johnson. Rozhodnutí, kdy nastane brexit je podle něj ale nyní v rukou evropské sedmadvacítky. Opoziční labouristy Johnson dnes znovu vyzval, aby podpořili vypsání předčasných voleb na 12. prosince. Nabídl jim za to delší čas na projednání prováděcího zákona k brexitu. Podle aktuálního plánu by měla Británie EU opustit za šest dní.

Británie stále může EU opustit na konci října, věří premiér Johnson

Evropa pro Čechy
Britský premiér Boris Johnson na schůzi parlamentu
Britská vláda je podle tamních médií rozdělena otázce dalšího postupu na cestě k brexitu. Zatímco část ministrů si přeje uspořádat před Vánocemi předčasné volby, druhá plánuje zajistit schválení prováděcího zákona v parlamentu, napsal zpravodajský web BBC. Další zdroj z kabinetu premiéra Borise Johnsona ale zprávy v médiích o sporech uvnitř vlády odmítl. Do odchodu Británie z Evropské unie, který schválili v roce 2016 voliči v referendu, zbývá už jen týden. Stále pravděpodobnější je nyní další odklad.

Brexit, nebo volby? Britská vláda je rozdělená, píší tamní média

Evropa pro Čechy
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vystoupila 23. října 2019 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny
Sněmovna dnes v úvodním kole po více než osmi hodinách debaty schválila základní údaje státního rozpočtu na příští rok. Stát by měl stejně jako letos hospodařit se schváleným schodkem 40 miliard korun. Rozpočet podpořila rovná stovka poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Ostatní poslanci hlasovali proti. Rozpočet přišel před poslance podpořit i prezident Miloš Zeman. Slíbil, že pokud Sněmovna rozpočet schválí, podepíše ho.  
4 fotografie

Sněmovna schválila základ státního rozpočtu. Počítá se schodkem 40 miliard

Ekonomika
Vlajky Evropské unie před sídlem EU v Bruselu
Po úterním hlasování britské Dolní sněmovně se odchod Británie z Evropské unie ocitl "v očistci", plány premiéra Borise Johnsona poslanci roztrhali "na cucky". Tak dnes popisují vývoj kolem brexitu britská média. Předseda Evropské rady Donald Tusk mezitím doporučil lídrům zemí EU aby podpořili další odklad brexitu. K tomu by podle současného termínu mělo dojít již 31. října.

Další zpoždění brexitu? Tusk doporučil evropským lídrům, aby odklad podpořili

Evropa pro Čechy
Demonstranti s deštníky v britských barvách a s vlajkami EU a USA před budovou parlamentu v Londýně 22. října 2019
Britský premiér Boris Johnson pozastavil projednávání prováděcího zákona k brexitové dohodě. Udělal to poté, co utrpěl porážku v Dolní sněmovně, kde poslanci odmítli vládní harmonogram pro schvalování tohoto obsáhlého dokumentu předpokládající, že vše se stihne za pouhé tři dny. Johnson po své další parlamentní prohře doplnil, že vláda nyní musí zrychlit přípravy na možnost brexitu bez dohody. Do nyní platného data odchodu Británie z Evropské unie, o němž už roku 2016 rozhodli voliči v referendu, zbývá devět dní.

Poslanci odmítli harmonogram zákona o brexitu. Johnson projednávání zastavil

Evropa pro Čechy
Britský premiér Boris Johnson v parlamentu
Britská vláda stáhne prováděcí zákon o brexitové dohodě a bude místo jeho prosazování usilovat o předčasné parlamentní volby, pokud dnes večer poslanci odmítnou její plán a brexit bude kvůli tomu o několik měsíců odložen. V dolní komoře parlamentu, kde se odpoledne zákon začal projednávat, to dnes uvedl premiér Boris Johnson. Jeho slova vyvolala spekulace o možnosti krátkého odkladu brexitu, který by umožnil dokončit ratifikaci podmínek odchodu země z Evropské unie.

Místo brexitu volby? Pokud dnes Johnson neuspěje, zastaví prý ratifikaci dohody

Evropa pro Čechy
Ilustrační foto. Volby
Stěsnat dobu, po kterou mohou voliči přicházet k volebním urnám do jednoho dne, elektronizovat volby, pro zahraničí zavést korespondenční hlasování a také zrušit povinné doručování volebních lístků do domácností plánuje ministerstvo vnitra v návrhu zákona o správě voleb. Normu poslal vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) do připomínkového řízení, první změny by podle návrhu voliče čekaly už ve sněmovních volbách 2021. Plně by zákon začal fungovat až v dalším období, například ve volbě nového prezidenta v roce 2023. Na reformu volebních zákonů dnes upozornily Právo a E15.
5 fotografií

Vnitro plánuje novinky ve volbách. Změny budou už od roku 2021

Česko
Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek
Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow zablokoval nový pokus vlády předložit dnes poslancům ke schválení dohodu o brexitu. Vláda podle něj navrhovala v zásadě stejné usnesení jako v sobotu, přičemž se nezměnily vnější okolnosti, nové projednávání této otázky by tudíž porušovalo procedurální pravidla. Podle Bercowa nicméně kabinet premiéra Borise Johnsona může předložit zákon o ratifikaci podmínek odchodu z Evropské unie.
14 fotografií

Hlasovat se nebude. Předseda britského parlamentu zablokoval projednání brexitu

Evropa pro Čechy
Ilustrační foto.
Od 1. ledna začne platit povinné čipování psů. Kvůli novele veterinárního zákona se tak radní zabývali návrhem komise pro životní prostředí, aby město občanům s trvalým pobytem v Kutné Hoře odpustilo roční poplatek za psy. Lidé by ušetřené peníze mohli investovat právě do nákupu „psích“ mikročipů. Konečné rozhodnutí ale nepadlo. To udělají v listopadu zastupitelé.

Povinné čipování psů: rada se zabývala odpuštěním poplatku za psy

Kutnohorsko
Ilustrační snímek
Zahrádkáři touží nejen po dostatku vláhy a slunečních paprsků, ale i po vlídnějším přístupu úřadů. „Dnes v legislativě nenajdete pojem zahrádková osada. Když ji chceme založit, narážíme na stavebních úřadech na úředníky, kteří proto nevědí, co vlastně mají schválit,“ řekl Deníku Stanislav Kozlík, předseda Českého zahrádkářského svazu, jenž sdružuje na 140 tisíc lidí.
10 fotografií

Svůj zákon máme na dosah, věří zahrádkáři

Ekonomika
Premiér Boris Johnson v britském parlamentu
Dolní komora britského parlamentu dnes udělala čáru přes rozpočet vládě premiéra Borise Johnsona, když hlasovala pro odsunutí rozhodnutí ohledně upravené dohody o brexitu. Poměrem 322 hlasů ku 306 přijala návrh, aby bylo schválení dohody pozdrženo, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Britská vláda následně odvolala hlavní hlasování o usnesení týkajícím se návrhu "rozvodové" dohody. Johnson poté poslal dopis požadující odklad brexitu.
9 fotografií

Britští poslanci odhlasovali dodatek. Počítá se schválením dohody i odkladem

Evropa pro Čechy
Helena Válková poskytla 14. října v Praze rozhovor Deníku.
Oč je útlejší, o to je razantnější, dalo by se říct o profesorce trestního práva, exministryni spravedlnosti, poslankyni a zmocněnkyni pro lidská práva Heleně Válkové. Její hlas je respektován, protože ve sněmovně patří k nejerudovanějším právníkům. Mnozí jí sice vyčítají, že jejím posláním je především obhajoba premiérových a prezidentových kroků, ale z toho si příliš nedělá. Měří jim hlavně právním metrem a do ústavního rámce se podle ní vejdou oba bez problémů.
25 fotografií

Helena Válková: Důvěra v justici je podstatná. Nezpochybňujme ji

Zprávy z Česka
Helena Válková poskytla 14. října v Praze rozhovor Deníku.
Oč je útlejší, o to je razantnější, dalo by se říct o profesorce trestního práva, exministryni spravedlnosti, poslankyni a zmocněnkyni pro lidská práva Heleně Válkové. Její hlas je respektován, protože ve sněmovně patří k nejerudovanějším právníkům. Mnozí jí sice vyčítají, že jejím posláním je především obhajoba premiérových a prezidentových kroků, ale z toho si příliš nedělá. Měří jim hlavně právním metrem a do ústavního rámce se podle ní vejdou oba bez problémů.
25 fotografií

Helena Válková: Důvěra v justici je podstatná. Nezpochybňujme ji

Česko
Ilustrační foto.
Pro desetitisíce lidí pobírajících příspěvek na bydlení se od poloviny příštího roku mohou zpřísnit podmínky. Mimo jiné by se měl nově posuzovat okruh osob, které na dávku mají nárok. Vyplývá to z pozměňovacích návrhů, které k právě projednávané novele zákona o státní sociální podpoře předložila poslankyně Jana Pastuchová (ANO). Má to zamezit podvodům, a tak snížit náklady na vyplácení dávky.
32 fotografií

Přísnější podmínky? Lidi s dávkou na bydlení by mohl doma kontrolovat úřad

Ekonomika
Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)
Slevové akce se u velkých obchodních řetězců rušit nebudou a nízkopříjmových skupin obyvatel se změny v chystané novele zákona nedotknou. Na Žofínském fóru to dnes řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Odmítl tvrzení prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy, který kritizoval změny v navrhované novele zákona o významné tržní síle. Podle Tomana vyvolal Prouza mediální kampaň a lže, ministr požaduje po Prouzovi omluvu.  
15 fotografií

Planý poplach? Slevové akce neskončí, uvedl ministr zemědělství Toman

Ekonomika
Ilustrační foto.
Pravidla pro chov psů se pravděpodobně znovu zpřísní. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen. Nyní tato povinnost platí pro chov pěti a více fen. Štěňata bude třeba očipovat. Zpřísnění dnes Sněmovna schválila v novele veterinárního zákona, kterou nyní projedná Senát. Opatření směřují proti takzvaným množírnám, v nichž jsou za nevhodných podmínek chováni psi jen kvůli zisku z prodeje štěňat.
12 fotografií

Přísnější pravidla pro chov psů. Lidé budou muset hlásit už tři a více fen

Česko
První biotejner v zemi u břeclavského sídliště Na Valtické, stav ve středu 9. října 2019.
Břeclav – První biotejner v republice má problémy se Státní veterinární správou. Ve voliéře v břeclavském sídlišti Valtická zobou slepice zbytky z domácností, které jim nosí místní. Za to si mohli brát od slepic čerstvá vejce. Provozování biotejneru je však podle veterinářů, kteří byli v sídlišti na kontrole, v rozporu s platnou legislativou.  
6 fotografií

Biotejner měl místní přírodně zbavit zbytků. Podle veterinářů porušuje zákon

Břeclavsko
Ústavní Soud v Brně
Ústavní soud (ÚS) se dnes postavil proti zdanění finančních náhrad z církevních restitucí. Vyhověl návrhu senátorů a spornou část zákona zrušil. Konstatoval, že dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené komunistickým režimem míří proti principům demokratického právního státu. Zástupci církví jsou s rozhodnutím spokojeni, premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman uvedli, že rozhodnutí ÚS je třeba respektovat.
6 fotografií

Ústavní soud zrušil zdanění náhrad z církevních restitucí. Duka byl nadšený

Česko
Ilustrační foto.
Nyní čtyřiadvacetiletý muž měl celé čtyři roky zásobovat pervitinem koncové uživatele. Pozornosti strážců zákona neunikl. „Berounští kriminalisté provedli úspěšnou realizaci, kdy se jim podařilo odhalit drogovou trestnou činnost. Kriminalisté se případem zabývali zhruba tři měsíce, kdy se jim podařilo podrobně zmapovat jeho trestnou činnost,“ řekla Marcela Pučelíková, mluvčí berounských policistů.

Policie stíhá muže kvůli distribuci pervitinu

Zločiny a soudy
Kompostárna společnosti Bytes HT s.r.o. v Semošicích.
Pokutu ve výši 120 tisíc musí zaplatit horšovskotýnská společnost Bytes HT s.r.o. České inspekci životního prostředí. Důvodem je provozování větší kompostárny oproti povolené kapacitě. Společnost tak porušila zákon o odpadech.

Kvůli větší kompostárně musí platit pokutu

Domažlicko
Luboš Palata
Byl to doslova boj o život. Přinejmenším o ten politický, možná i boj o pokračování demokracie v Polsku a podobu tamního politického systému. Vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczynského svým voličům tvrdilo, že když se dostane k moci opozice, zvrátí zpět všechny sociální reformy. A ty mnoha Polákům citelně pomohly, mnohým poprvé po třiceti letech od pádu komunistické totality.

Glosa Luboše Palaty: Lhostejných 39 % Polska

Komentáře