ŠTÍTEK: průzkum

S otcovskou dovolenou to není tak jednoduché
Otec sedmileté dcery Michal Janoušek patří do skupiny lidí, kteří v době pandemie mohli pracovat z domova. Živí se jako IT specialista v Praze. „Přítelkyně je zdravotní sestra. V době pandemie bylo jasné, že starost o dceru připadne na mne. Se svým nadřízeným jsem se dohodl, jak budu dodávat úkoly, kdy budu online. Přes den jsem se věnoval dceři, při volných chvílích jsem vyřizoval hovory a podobně. Většinou večer jsem pak pracoval. Někdy i do rána, jindy jsem vše stihl v rámci dne. Rozhodně to nebylo úplně ideální. Na druhou stranu té zkušenosti nelituji a někdy mi to i chybí,“ popisuje Michal.
8 fotografií

Muži v průzkumu tvrdí, že budou s dítětem doma. Realita je jiná

Česko
Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan (vlevo) a předseda Pirátů Ivan Bartoš
Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrála koalice Pirátů a STAN se ziskem 24 procent. Pouze o půl procentního bodu horší by byla koalice Spolu. Třetí hnutí ANO by získalo 21,5 procenta. Vyplývá to z červnového volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Do Sněmovny by se podle něj dostalo ještě SPD se ziskem 12,5 procenta a hnutí Přísaha se šesti procenty. KSČM i vládní ČSSD by skončily pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk mandátů, uvedla agentura Kantar.
10 fotografií

Průzkum: Volby by vyhrála koalice Pirátů a STAN těsně před Spolu, ANO třetí

Volební preference
Josif Vissarionovič Stalin (vl.jm.Džugašvili), sovětský stranický a státní  činitel.
Více než polovina Rusů považuje někdejšího komunistického diktátora Josifa Stalina za "velkého vůdce"; vnímá ho tak 56 procent lidí. Na Ukrajině obdobně smýšlí 16 procent obyvatel. Vyplývá to z nového průzkumu veřejného mínění ruského nezávislého sociologického střediska Levada a ukrajinského Mezinárodního sociologického institutu v Kyjevě. Od roku 2016 se zdvojnásobil počet Rusů, kteří Stalina vnímají jako velkého vůdce, upozornilo středisko Levada.

Více než polovina Rusů považuje Stalina za velkého vůdce, ukázal průzkum

Svět
Sdílení aut v Praze.
K pohybu po městě používá hromadnou dopravu přibližně třetina Pražanů, vlastním automobilem pak několikrát týdně vyjede 30 procent lidí. Pomalu se však rozmáhá i další dopravní fenomén – takzvaná sdílená auta. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK a společnosti Anytime Carsharing.
12 fotografií

Zájem o sdílená auta roste, ukázal průzkum

Podnikání
Práce z domova v době koronaviru změnila zvyky řady lidí. Ti nyní mají problémy začlenit se zpět do pracovního rytmu.
Lidé, kteří se po měsících práce z domova vrací v poslední době do zaměstnání, by podle odborníků neměli zapomínat na pravidelný denní režim, pravidelné stravování, doplňování tekutin a pohyb. Kvůli home office měli někteří lidé zdravotní potíže související s prací na nevhodném pracovním místě, což může s návratem do kanceláře zmizet. Vyplývá to z vyjádření neuroložky, nutriční terapeutky a psychiatra.
5 fotografií

Návrat do pracovního rytmu: Myslete na pravidelný režim, radí odborníci

Ekonomika
Venkovní posilovna v Praze na Zbraslavi
Pandemie a z ní plynoucí uzávěry zanechaly šrámy na fyzické kondici a zdraví Čechů. Každý druhý Čech od jara 2020 přestal sportovat a vnímá zhoršení své fyzické kondice, často v souvislosti s tloustnutím. Třetina na sobě pozoruje zhoršení zdravotního stavu. Vyplývá to z průzkumu, který agentura EMA data uskutečnila pro životní pojištění Mutumutu koncem května mezi 500 respondenty.
11 fotografií

Třetina Čechů vnímá po lockdownech zhoršení zdraví, ukázal průzkum

Zdraví
Připomínka dětských obětí komunismu na Ďáblickém hřbitově.
Už podesáté se včera na Ďáblickém hřbitově v Praze při příležitosti Mezinárodního dne dětí sešli odpůrci komunistické diktatury, aby připomněli památku dětí, které zemřely matkám v komunistických věznicích. Pietní akce, kterou pořádá iniciativa Bez komunistů.cz, se letos kvůli pandemii koronaviru odehrála v omezeném počtu účastníků. V části pohřebiště zvané Dětský hřbitov se sešla dvacítka lidí, kteří dětské oběti uctili vzpomínkou a ke 43 náhrobkům položili květiny.
22 fotografií

Na Ďáblickém hřbitově si lidé si připomněli dětské oběti komunismu

Praha
Historická sýpka ve Strakonicích.
V loňském roce se podpisem kupní smlouvy město Strakonice stalo majitelem pozemků v blízkosti strakonického hradu, a to včetně historické stavby sýpky. Jelikož je objekt sýpky památkově chráněnou stavbou nelze podcenit a zanedbat jeho jak současný stav, tak budoucí osud. Cílem je zjistit maximum informací o technickém stavu budovy pro následnou rekonstrukci a další využití.
6 fotografií

Historickou sýpku ve Strakonicích prověří odborníci, město dostalo dotaci

Strakonicko
Volarský Hotel Bobík už přivítal první hosty.
Plánujete strávit dovolenou v tuzemsku v některém z hotelů či penzionů? Pak si dovolenkový rozpočet o nějakou tu tisícovku raději navyšte. Ubytovací zařízení, zejména ty ve vyhledávaných lokalitách, totiž oproti loňskému roku podražily. Potvrzuje to anketa, kterou tento týden provedli reportéři Deníku v návaznosti na pondělní otevření hotelů. 
28 fotografií

Hotely a penziony po lockdownu zdražily: které otvírají a jaké služby nabízejí

Podnikání
Zabezpečené pracoviště archeologů z Prácheňského muzea.
V centru Písku probíhá od pondělí 24. května archeologický výzkum. Na Velkém náměstí pracují archeologové kvůli plánované stavbě horkovodu. Průzkum na místě provádí odborníci z Prácheňského muzea před budovou okresního státního zastupitelství. Jejich stanoviště zabírá osm parkovacích stání, na místě je také instalován kontejner pro výkopky.

Na Velkém náměstí v Písku úřadují archeologové, očekávaní jsou velká

Písecko
Zpravodajský server Deník.cz dneškem odstartoval svoje předvolební zpravodajství. Jeho součástí se letos poprvé stane i přehledný „volební rozcestník“, který bude doprovázet všechny články týkající se říjnového hlasování. Čtenáři webu tak na jednom místě zjistí nejenom praktické informace o hlasování, preferenčních hlasech či aktuálním složení sněmovny, ale dozvědí se také zajímavosti o novém systému přepočtu hlasů, kandidátech a samozřejmostí budou i aktuální výsledky průzkumů veřejného mínění.
102 fotografií

Kdy volíme, kdo bude premiérem? Jak se počítají hlasy? Sledujte speciál Deníku

O Deníku
Milan Hnilička.
Politická kariéra někdejšího hokejového reprezentanta Milana Hniličky měla jepičí život. Šéfem Národní sportovní agentury byl jmenován 26. srpna 2019, podařilo se mu uvést úřad do chodu, nicméně pak přišla pandemie. A autorita 47letého rodáka z Litoměřic se postupně vytrácela. Deník našel pět důvodů, které mohly přispět k jeho předčasnému konci. 

Skandály a přešlapy, které ničily Hniličku: večírek, hloupý průzkum i miliony

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Jak se proměnilo využití parků, náměstí nebo venkovních hřišť? I na takové otázky související s koronavirovou pandemií budou odpovídat Brňané v plánovaném sociologickém průzkumu. Minulý týden ho schválili městští radní. Ve spolupráci s městem ho udělá soukromá společnost.

Lidé v průzkumu řeknou, jak Brno funguje v době pandemie

Brněnsko
Volební model: duben 2021
Ve volbách do Sněmovny by nyní obě koalice předstihly hnutí ANO. Piráti a STAN by získali 27 procent, koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by měla 21,5, ANO je na třetím místě s 21 procenty. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD a také komunisté. ČSSD by skončila pod hranicí pěti procent. Zjistil to průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi.   
5 fotografií

Hnutí ANO by ve volbách skončilo až třetí. Předstihly by ho obě koalice

Volební preference