ŠTÍTEK: průzkum

Přestože vláda omezila zvýhodňování některých zaměstnaneckých benefitů, žádná revoluce se v této oblasti nekoná.
Přestože vláda omezila zvýhodňování některých zaměstnaneckých benefitů, žádná revoluce se v této oblasti nekoná. Povšimla si toho personální agentura Grafton Recruitment. Nicméně Hospodářská komora mezi svými členy zjistila, že řada firem benefity zaměstnancům omezila. Mimo to firmám narostla administrativa. Komora se proto bude snažit přesvědčit vládu, aby u některých benefitů limity zrušila.

Bez revoluce. Více než polovina firem benefity zachovala, některé je ale snížily

Ekonomika
Protest kurýrů platforem Wolt a Foodora proti snížení odměn.
/VIDEO, FOTO/ Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.
13 fotografií

Kurýři společností Wolt a foodora v Praze protestovali proti snížení odměn

Praha
Ilustrační foto.
Incident, o němž by leckdo předpokládal, že k takové události vůbec nemůže dojít, se před měsícem odehrál na Kutnohorsku. U obce Paběnice v úterý 19. března dopoledne unikal plyn z tranzitního vysokotlakého plynovodu poté, co jednu z masivních rour potrubí narušila vrtná souprava. Stalo se to při průzkumu podloží pro projekt VRT neboli vysokorychlostní železnice.

Navrtání plynovodu se řeší už měsíc. Událost vyvolala rozruch a znepokojení

Kutnohorsko
Jedno heslo pro všechno je dobrá pozvánka pro hackery
Jednoduché heslo a jedno ke všem aplikacím a zařízením. To je přímo pozvánka hackerům, aby se lidem podívali například do e-mailové schránky nebo jim ukradli identitu na sociálních sítích. Právě před tím odborníci varují už delší dobu, přesto se s podobným zacházením s osobními daty v poměrně velké míře setkávají.

Jsou Češi nepoučitelní? Jedno heslo pro všechno je dobrá pozvánka pro hackery

Krimi
Princ Andrew a princezna Eugenie z Yorku. Ilustrační snímek
Podle výsledků nedávného průzkumu je mladší bratr britského krále Karla III. princ Andrew v současnosti nejméně populárním členem britské královské rodiny. Důvod je nasnadě - princi nejvíce uškodilo, když vyšly najevo jeho kontakty se sexuálním násilníkem Jeffreym Epsteinem. Výsledky průzkumu byly shodou okolností zveřejněny jen pár dní poté, co vyšel film nazvaný Scoop o kontroverzním rozhovoru, který princ poskytl krátce po provalení jeho styků s Epsteinem. Nyní se tedy může zdát až podivné, jak populárním mužem kdysi Andrew byl. 

Od miláčka Alžběty II. k černé ovci rodiny. Prince Andrewa odhalil rozhovor

Státy mimo EU
Cyklista na cyklostezce podél Vltavy. Ilustrační snímek
Jednou z příčin dlouhodobého napětí mezi cyklisty a řidiči může být neznalost pravidel, kterými se mají na silnici řídit. Nový průzkum ukázal, že členové obou táborů často nechápou základní rozdíl mezi cyklopruhem a cyklokoridorem. To přitom může vést k vážným nehodám. Pomoci mají vzdělávací videa i volně přístupné testovací otázky pro žadatele o řidičské oprávnění. 
8 fotografií

Řidič versus cyklista? Co je cyklopruh, často neví ani jeden z nich

Doprava
Volby do Evropského parlamentu 2019. Ilustrační snímek
Budou to zřejmě zase jiné volby než všechny ostatní. Evropské volby nebudou zřejmě ani tentokrát, popáté, co se v Česku konají, kopírovat vnitrostátní hlasování ani výsledky obvyklých průzkumů. Ale budou zcela specifické. Může za to několik různých věcí. Spíše zajímavostí než rozhodujícím faktorem je to, že na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny, kdy se Česko rozděluje na volební kraje, je v tomto případě Česká republika jedním volebním obvodem.
24 fotografií

Kandidátky do eurovoleb jsou odevzdány. Má ji také strana koček

Česko a EU
Princ William s Catherine, princeznou z Walesu. Oba zůstávají nejoblíbenějšími členy královské rodiny. Ilustrační snímek
Od nečekaného přiznání britské princezny Catherine uběhlo už několik týdnů. Na videu svým příznivcům oznámila, že má rakovinu. Průzkum veřejného mínění nyní ukázal, že se její popularita od té chvíle značně zvýšila. Přispívá k tomu fakt, že královská rodina občas odpovídá na dopisy, ve kterých lidé princezně Kate přejí brzké uzdravení.
10 fotografií

Princezna Kate je už nejoblíbenějším členem královské rodiny. Pomohly i dopisy

Státy mimo EU
Volby - Ilustrační foto
Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, sdělila v tiskové zprávě agentura.

Eurovolby by vyhrálo ANO. Hranici by překročila i koalice s komunisty

Česko
Kdyby se sněmovní volby konaly v březnu, vyhrálo by ANO Andreje Babiše. Druhá by skončila ODS před Piráty.
Sněmovní volby by v březnu vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32,9 procenta hlasů. Ukazují to výsledky průzkumu agentury STEM zveřejněné televizní stanicí CNN Prima News. Mírně si podle průzkumu polepšila vládní ODS s 14,5 procenta hlasů. Za ní jsou Piráti se ziskem 10,5 procenta hlasů a za nimi SPD s 9,3 procenta. Kolem hranice pěti procent, nutných pro vstup do Sněmovny, se pohybují Starostové s 6,6 procenta a TOP 09 s 5,2 procenta. Těsně pod hranicí pěti procent by podle průzkumu skončili v březnových volbách komunisté s 4,5 procenta, sociální demokracie (SOCDEM) s 3,6 a vládní lidovci s 3,1 procenta.

Volební průzkum: V březnu by vyhrálo ANO. ODS si udržela druhé místo

Česko
Dominik Jandl
Vzniká projekt, jenž má nalákat rodáky, kteří odešli z Karlovarského kraje za prací či studiem jinam, zpět. Jeho hlavním koordinátorem je Dominik Jandl. On sám se do Karlových Varů vrátil z Prahy a problémy celého regionu registruje. A vůbec se nechce se smířit s nálepkou, že Karlovarský kraj je historicky nejhorší ve všem.  

Návrat rodáků: Snažíme se cílit na ty, kteří mají na region vazbu

Karlovarsko
Vizualizace plánovaného tunelu mezi Prahou a Berounem. Zákres plánované podoby u Berouna.
Za jedenáct let by měl Beroun s Prahou propojit železniční tunel. Zahájení stavby se blíží a starostky a starostové z měst a obcí na trase hledají odpovědi na své otázky a obavy. Zdaleka nejvíc je trápí samotná stavba a hluk a prach z ní. A z jejich vyjádření plyne, že odpovědi a řešení jim zatím moc nevyhovují. Na některé se na setkání s nimi pokusili odpovědět zástupci Správy železnic.
7 fotografií

Tunel Praha - Beroun: Starostové se obávají hluku i ztráty podzemních vod

Berounsko
Na staveništi D3 u hranic s Rakouskem, v jehož blízkosti vedla demarkační linie, probíhá archeologický a pyrotechnický průzkum.
Ve středu 6. března vyrazila policie k nálezu munice na stavbě dálnice D3 u Dolního Dvořiště, na dohled hranic s Rakouskem. Neobjevil ji ale pracovník stavby, jak se objevilo v některých zprávách, byla odhalena při plánovaném průzkumu. Archeologové, pyrotechnici i stavbaři zároveň varují amatérské hledače, aby se místu vyhnuli, pátráním by totiž porušili zákon.
4 fotografie

Válečná munice na stavbě D3 nepřekvapila. Kope se v sousedství demarkační čáry

Českokrumlovsko
Tomáš Rotbauer se snaží odhalit celé tajemství podzemní továrny Richard.
Od dubna 1943 se v terezínském ghettu začal hromadit na příkaz generála SS Kaltenbrunnera jeho takzvaný archiv. Šlo o čtyři miliony listů konfidentů. Osud tohoto archivu po osvobození je nejasný, nebyl nikdy nalezen. V teoriích jeho osudu je zmiňované jeho uložení v prostoru bývalé podzemní nacistické továrny Richard Litoměřice. Kolona nákladních vozidel tam dorazila ve dnech 2. až 5. května 1945.

Pamětníci, pomozte oživit tajemství uzavření levé části Richardu I

Čtenář reportér
Ukrajinští vojáci během ruské invaze na Ukrajinu
Více než dvě třetiny Čechů by podpořily rychlé ukončení války na Ukrajině i za cenu, že Rusko by získalo část ukrajinských území. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury STEM. Podíl lidí podporujících rychlé ukončení války oproti loňsku mírně vzrostl. Většina lidí v Česku ale nadále označuje Rusko za jednoznačného viníka vzniku války a schvaluje pobyt ukrajinských uprchlíků v Česku.
14 fotografií

Většina Čechů podporuje rychlý konec války na Ukrajině. I za cenu ztrát území

Česko
Od letošního ledna může řidič, kterého nachytají policisté za volantem s mobilem v ruce, přijít nejen o čtyři body, ale hrozí mu také pokuta až deset tisíc korun
Od letošního ledna může řidič, kterého nachytají policisté za volantem s mobilem v ruce, přijít nejen o čtyři body, ale hrozí mu také pokuta až deset tisíc korun. Ještě před pár týdny přitom hrozila za tento přestupek jen pokuta v maximální výši dvou tisíc korun a odebrání dvou bodů. Navzdory razantnímu zpřísnění postihů Češi dál do mobilu za jízdy hledí. Podle průzkumu více než polovina z nich.

Češi jsou neukáznění. Víc než polovina přiznává, že za jízdy hledí do mobilu

Krimi
Strakoničtí vojáci se připravují na misi do Lotyšska.
Je to zhruba rok, co strakoničtí vojáci završili své jeden a půl roční angažmá v misi v Litvě. V tuto chvíli již strakonický útvar připravuje další jednotku do zahraničí. „Vojáci budou opět nasazeni v rámci alianční mise předsunuté přítomnosti v Pobaltí, tentokrát ale budou působit v Lotyšsku,“ řekla kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku.
14 fotografií

OBRAZEM: Strakoničtí vojáci se připravují na misi do Lotyšska

Strakonicko
Učitelka a žáci - Ilustrační foto
Výše rozpočtů pro platy nepedagogických pracovníků i omezení počtu jejich úvazků opět otevřely mezi pedagogy téma stávky. Podle aktuálních průzkumů by se kvůli škrtům k protestům připojila naprostá většina z nich. Ministr školství Mikuláš Bek v reakci na rozčarování ředitelů škol přislíbil, že dopady osekaných rozpočtů chce ještě zmírnit. Jednat o tom má v příštích dnech s premiérem Petrem Fialou.

Hledá se miliarda navíc. Stávku by podle průzkumu podpořila většina učitelů

Školství
Hostem videopocastu Byznys kafe byla vedoucí partnerka poradenské společnosti RSM Monika Marečková
Ve kterých oborech se letos zaměstnanci mohou těšit na růst platů? Jak české firmy zvládají „nálož byrokratických povinností“? A co přinese nová směrnice o transparentnosti odměňování, podle které by měli mít lidé právo vědět, kolik bere jejich kolega? To a mnohé jiné zajímavosti týkající se podnikání prozradila Monika Marečková, vedoucí partnerka poradenské společnosti RSM, která byla hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

Platy hodlá zvyšovat více než polovina firem, zjistil průzkum poradenské firmy

Byznys kafe
Ačkoliv se Česko zavázalo k přijetí eura už vstupem do Evropské unie v roce 2004, ani po dvaceti letech se u nás společnou evropskou měnou neplatí
Ačkoliv se Česko zavázalo k přijetí eura už vstupem do Evropské unie v roce 2004, ani po dvaceti letech se u nás společnou evropskou měnou neplatí. Téma se teď opět po čase dostalo do popředí poté, co jej otevřel prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu. Proto se i datová redakce Deníku rozhodla podívat na to, jaká je nyní podpora eura mezi Čechy, Moravany a Slezany.

Blíží se přijetí eura? Podívejte se, z čeho všeho Češi mají obavy. Co by uvítali

Češi v číslech
Dáváte při nakupování přednost blízkému obchodu? Anebo vám jde hlavně o výši slevy?
Dáváte při nakupování přednost blízkému obchodu? Anebo vám jde hlavně o výši slevy? Pokud nechcete jezdit pro zboží příliš daleko, jste na tom stejně jako většina ostatních. Zjistil to nový reprezentativní průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Česká distribuční, největšího distributora tištěných letáků v Česku a firmu ze skupiny Vltava Labe Media. Většina respondentů se totiž rozhoduje právě podle toho, jak dlouho nebo jak daleko musí za výhodnou nabídkou cestovat. „Jinými slovy řečeno, čas jsou peníze,“ řekl manažer České distribuční Jaroslav Staněk.

Čas jsou peníze. Pro zboží v akci jsou Češi ochotni jet i půl hodiny

Česko
Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš
Volby do Poslanecké sněmovny by v lednu vyhrálo podle volebního modelu agentury STEM opoziční hnutí ANO se ziskem 33,4 procenta hlasů. Druhá ODS by získala 13,2 procenta a třetí Piráti 11,3 procenta. Do Sněmovny by se dostaly ještě opoziční hnutí SPD s deseti procenty hlasů a STAN s podporou sedmi procent, právě pět procent potřebných pro vstup do dolní komory by mělo ještě hnutí TOP 09. Výsledky průzkumu v neděli zveřejnila televize CNN Prima News. Z vládní pětikoalice (ODS, Piráti, STAN, TOP 09, KDU-ČSL) jsou na tom nejhůře lidovci, v lednovém volebním modelu skončili i za komunisty a sociální demokracií (SOCDEM).

Volby by v lednu vyhrálo hnutí ANO, vládní lidovci propadli, ukázal průzkum

Česko
V Česku podle průzkumu obtěžuje přemíra umělého osvětlení více než třetinu lidí. Důsledky jsou přitom závažné nejen pro lidské zdraví. Ilustrační snímek
Nejen snižování emisí skleníkových plynů je jednou z hlavních environmentálních výzev současnosti. Podle odborníků je stejným problémem pro stav životního prostředí hrozba světelného znečištění. V Česku podle průzkumu obtěžuje přemíra umělého osvětlení více než třetinu lidí. Důsledky jsou přitom závažné nejen pro lidské zdraví. Větší ochranu před světelným smogem by měla přinést změna v zákoně.
6 fotografií

Třetinu Čechů obtěžuje přemíra světla. Zvyšuje riziko rakoviny i depresí

Česko
Stav Drážďanské ulice, ač se to na první pohled nezdá, vyžaduje po celé délce rekonstrukci. Cenu zvýší, pravděpodobně až na dvě stovky milionů, nesčetné kaverny, dutiny, výdutě v podloží silnice, nehledě na to, jak se na ní podepsaly povodně minulých let.
/FOTOGALERIE/ Až dvě stě milionů korun by podle velmi hrubého, předběžného odhadu mohla stát rekonstrukce Drážďanské ulice v Krásném Březně. Zdejší silnice patří mezi páteřní komunikace MHD v Ústí nad Labem, jezdí tudy téměř všechny trolejbusy ve směru do Krásného Března a Neštěmic. Ačkoliv cestování po ní není tak nepříjemné, jako například po nechvalně známé Žukovově ulici na Střekově, patří k nejproblematičtějším ve městě. 
8 fotografií

VIDEO: Drážďanskou čeká průzkum podloží. Rekonstrukce může stát i stovky milionů

Ústecko
Město Králíky
Králíky nebo Svitavy jako propadák českých měst, kde nikdo nechce žít a kvalita života je tu na chvostu východních Čech, a za kterými jsou už jen severočeská ghetta? Proti takové interpretaci, kterou nabízejí mnohé výzkumy kvality života, se před dvěma týdny po zveřejnění výzkumu projektu Obce v datech ohradil tamní starosta Václav Kubín i jeho svitavský kolega David Šimek. A jejich výhrady podporuje řada sociologů, kteří nepracují jen s kvantitativními daty typu počet lékařů na jednoho obyvatale, nýbrž i s kvalitativními, jako je subjektivní spokojenost obyvatel. Podle nich pak totiž žebříček českých měst vypadá úplně jinak.

Králíky ostudou? Ne, periferie nejsou Mordorem Česka, oponuje sociolog výzkumům

Orlicko
Náměstí ve Svitavách.
Králíky nebo Svitavy jako propadák českých měst, kde nikdo nechce žít a kvalita života je tu na chvostu východních Čech, a za kterými jsou už jen severočeská ghetta? Proti takové interpretaci, kterou nabízejí mnohé výzkumy kvality života, se před dvěma týdny po zveřejnění výzkumu projektu Obce v datech ohradil králický starosta Václav Kubín i jeho svitavský kolega David Šimek. A jejich výhrady podporuje i řada sociologů, kteří nepracují jen s kvantitativními daty typu počet lékařů na jednoho obyvatale, nýbrž i s kvalitativními, jako je subjektivní spokojenost obyvatel. Podle nich pak totiž žebříček českých měst vypadá úplně jinak.

Svitavy ostudou? Ne, periferie nejsou Mordorem Česka, oponuje sociolog výzkumům

Svitavsko