ŠTÍTEK: průzkum

Prezident Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na briefingu po setkání na Pražském hradě
Z vrcholných českých politiků lidé nejvíce věří prezidentu Petru Pavlovi. Je jediným, u kterého převyšuje důvěra nad nedůvěrou. Následují předseda hnutí ANO Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura. Naopak největší nedůvěru mají lidé v předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a v premiéra Petra Fialu (ODS). Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
17 fotografií

Češi nejvíce důvěřují Pavlovi. Následují Babiš a Okamura, ukázal průzkum

Česko
Sjezdovku dnes na svahu připomíná několik osvětlovacích sloupů.
/VIDEO, FOTO/ Nejpozději do prázdnin by má být jasno o budoucnosti bývalé sjezdovky Rozárka na Novém Hradci Králové. Klíčové ale budou už následující dva týdny. Dva roky starý projekt na obnovení sjezdovky s umělým povrchem na Novém Hradci uvízl jednak na biologickém průzkumu, který našel na svahu desítky chráněných druhů, ale jednotné není ani vedení města.
22 fotografií

Sjezdovka na hradecké Rozárce? Projekt zbrzdil i nález chráněných druhů hmyzu

Hradecko
Prvotní průzkum radarových dat zde jasně ukazuje na konvektivní buňce přítomnost tzv. hook echa, radarové signatury, která svědčí o tom, že to, co způsobilo v Lubné škody byla minisupercela. Jen někdy ale ze supercely vznikne tornádo
Svitavsko v pátek skutečně zasáhlo tornádo. Informace je ověřená, potvrdil v úterý dopoledne Český hydrometeorologický ústav. Podle fotografií a na základě očitých svědectví se v obci Lubná nedaleko Poličky vyskytovalo v délce asi 500 metrů slabé tornádo, poničilo několik střech. To bylo potvrzeno průzkumem lokality 1. května, který provedl Petr Münster z ČHMÚ. 

V Lubné u Poličky skutečně bylo v sobotu tornádo, potvrdili meteorologové

Svitavsko
Premiér Petr Fiala
Vláda Petra Fialy (ODS) dostala nyní od obyvatel Česka nejhorší hodnocení od kabinetu Petra Nečase (ODS) v roce 2013. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděném letos od konce ledna do 20. března. Většina lidí je nespokojena s programem, činností i složením vlády a také s osobou předsedy kabinetu a tím, jak vláda komunikuje s veřejností.
16 fotografií

Češi jsou s vládou nespokojení. Fialův kabinet hodnotí jako nejhorší od Nečase

Česko
Test cholesterolu. Ilustrační foto.
Vyšší než optimální hladinu cholesterolu v krvi má podle odborníků kolem osmdesáti procent Čechů. To může vést k potížím s cévami a srdcem, vedoucím k infarktu nebo mrtvici. „Ročně u nás na oběhová onemocnění zemře asi 45 tisíc lidí, což představuje téměř polovinu celkové úmrtnosti,“ uvedl pro Deník profesor na III. interní klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Vrablík.

Léky na cholesterol jsou bezpečné. Část lidí se jich ale obává, zbytečně

Zdraví
Proti pomalejšímu růstu důchodů se vyslovilo 55 procent Čechů, říká průzkum. Ilustrační snímek
S pomalejším růstem důchodů od letošního června souhlasí 37 procent lidí, 55 procent je proti a zbývajících sedm procent neví. Ukázal to aktuální průzkum agentury NMS Market Research. Kontroverzní vládní novelu o omezení valorizace ve čtvrtek i přes výhrady podepsal prezident Petr Pavel. Průměrná měsíční penze tak vzroste o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun.
9 fotografií

Více než polovina lidí je proti pomalejšímu růstu důchodů, zjistil průzkum

Ekonomika
Zcela zařízené nájemní byty se připravují v projektu AFI Karlín.
/FOTOGALERIE/ Čím větší město, tím menší byty si tam lidé pronajímají. V Praze je tak pronajato výrazně více bytů do 59 metrů čtverečních než jednotek o výměře přesahující 60 metrů. Pronajmout si zařízený byt nebo alespoň částečně vybavený chtějí zejména mladí lidé do 25 let a lidé s vyšším vzděláním. Z hlediska lokality je tento požadavek nejzřetelnější v Praze.
12 fotografií

Při výběru nájemního bytu v Praze rozhoduje lokalita, ve středních Čechách cena

Praha
Volební urna. Ilustrační snímek
Sněmovní volby by nyní vyhrály strany vládní koalice (Spolu + PirSTAN), získaly by 41,5 procenta hlasů. Druhé hnutí ANO by mělo 32 procent. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Do Poslanecké sněmovny by se mohla vrátit Česká strana sociálně demokratická (ČSSD), která se stejně jako TOP 09 pohybuje kolem pětiprocentní hranice volitelnosti. Kdyby strany ve volbách kandidovaly samostatně, a ne v koalicích, vyhrálo by s náskokem ANO před občanskými demokraty. Třetí by byli Piráti.
5 fotografií

Volby by vyhrála vládní koalice před ANO. Možná by se vrátila ČSSD, říká průzkum

Česko
Archeolog Filip Kasl je členem týmu, který zkoumá tajemná místa v Plzeňském kraji
/ROZHOVOR, VIDEO/ Záhadným archeologickým lokalitám se archeolog Filip Kasl spolu se svými spolupracovníky z Národního památkového ústavu v Plzni věnuje již několik let. Svými výzkumy se snaží prokázat u archeologických památek, u nichž není znám účel ani stáří, jak a kdy se tam žilo, pro co ve své době sloužily a kdy zanikly. Některé průzkumy z poslední doby přinesly nečekaná zjištění.

Tajemná místa nás vždycky něčím překvapí, říká plzeňský archeolog

Plzeňsko
Slovenský europoslanec Martin Hojsík je místopředsedou strany Progresivní Slovensko.
Slovensko čekají v září předčasné parlamentní volby. Nejnovější průzkumy naznačují, že jejich černým koněm by se mohla stát liberální strana Progresivní Slovensko. Její popularita neustále roste, předběhla i současné vládní strany. Místopředsedou uskupení, ze kterého vzešla i současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, je europoslanec Martin Hojsík. V rozhovoru pro Deník vysvětluje, proč se obává o budoucnost Slovenska i čím chce strana přesvědčit dosud nerozhodnuté voliče.

Slovenský europoslanec Hojsík: Jednota Evropy v podpoře Ukrajiny vydrží

Státy EU
Záchranný archeologický výzkum na nové trase dálnice D 55 u Bzence.
/VIDEO/ Archeologové poslední únorový pátek ukončí svůj doplňující záchranný výzkum v trase nového dálničního úseku D55 mezi Bzencem a Moravským Pískem, a to u Domanínského potoka. Informovala o tom ve čtvrtek mluvčí republikového Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková. „Archeologové lokalitu označili za mimořádně bohatou díky četnosti nálezů z různých období od doby kamenné až pro středověk,“ uvedla.
34 fotografií

Pohled do minulosti z dronu. Končí průzkum archeologů u Bzence. Na trase D55

Hodonínsko
Bezmála osmdesát procent lidí pečovalo o své blízké doma bez jakéhokoli využití terénních, odlehčovacích či ambulantních služeb, vyplývá z loňského průzkumu
Bezmála osmdesát procent lidí pečovalo o své blízké doma bez jakéhokoli využití terénních, odlehčovacích či ambulantních služeb. Více než třetina z nich proto, že staří rodiče nestáli o to, aby do domácnosti chodil někdo cizí. Pro další byla bariérou cena služby a její nedostupnost, o péči se dělili s blízkými, externí pomoc si nepřáli či o žádné službě v okolí nevěděli. Vyplývá to z aktuálního průzkumu neziskové organizace Sue Ryder, kterého se ke konci loňského roku zúčastnilo asi dva a půl tisíce respondentů. 

Myslí si, že to musí zvládnout. Pečující proto nežádají o podpůrné služby

Zdraví
Farmářský trh. Ilustrační foto.
Brambory od lokálních pěstitelů, regionální ovoce nebo zelenina. Zatímco někteří kvůli úspoře času raději nakupují zahraniční potraviny ve velkých supermarketech, jiní se spíše zastaví na farmářských trzích nebo v malých obchůdcích, aby podpořili výrobce z jihu Moravy. Zájmem o lokální potraviny se v uplynulých týdnech zabýval Impact Hub a hnutí Duha. Výsledky průzkumu na Brněnsku ukázaly, že regionální produkty chce pořizovat více než osmdesát procent žen a bezmála tři čtvrtiny mužů.

Lokální potraviny chce nakupovat většina lidí, tvrdí průzkum z Tišnova a okolí

Brněnsko
Na připravované stavbě mimoúrovňové křižovatky v Okrouhlé byl dokončen geotechnický průzkum.
Současná mimoúrovňová křižovatka v Okrouhlé u Nového Boru na silnici I/9 není z pohledu budoucího napojení plánovaných staveb vyhovující, proto dojde k její přestavbě. Z toho důvodu zde v prosinci a v lednu probíhal geotechnický průzkum, jehož výsledky poslouží pro zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby. Stavbu s předpokládanou cenou 193 milionů korun plánuje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) zahájit v roce 2024.
4 fotografie

Na křižovatce v Okrouhlé byl dokončen geotechnický průzkum, čeká se na výsledky

Českolipsko
Zemní plyn. Ilustrační snímek
Zdražení elektřiny a plynu vedlo 42 procent Čechů ke snížení spotřeby a hledání alternativních zdrojů energie. Vyšší výdaje za energie se 41 procent Čechů snaží kompenzovat omezováním jiných výdajů, zejména na zábavu a volnočasové aktivity. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost KRUK, která poskytuje služby správy a vymáhání pohledávek na českém a slovenském trhu. 
7 fotografií

Kvůli drahým energiím Češi snižují spotřebu. Omezují i jiné výdaje, říká průzkum

Energie
Členové týmu USAR v Turecku v Adiyamanu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Česká republika vyslala do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. První skupina přiletěla na letiště v turecké Adaně v pondělí 6. února kolem desáté večer, druhá zhruba o dvě hodiny později. Český tým je prvním zahraničním profesionálním USAR týmem, který na pomoc do Turecka dorazil. Jeho část již zahájila průzkum zemětřesením zasaženého města Adiyaman. Ostatní čekají na příjezd techniky a materiálu, které do poničeného města míří na kamionech. 
77 fotografií

Pražští hasiči pomáhají v Turecku. Český USAR tým dorazil na místo jako první

Praha
Pavla Nýdrle, šéfka kampaně Petra Pavla, při focení pro Deník, 28. ledna 2023, Praha
Letošní prezidentské volby byly také o profesionálně vedené kampani. Na straně Petra Pavla stála v čele týmu Pavla Nýdrle. Zkušená marketingová odbornice, která ale s koncem kampaně hodlá svoji misi u nově zvoleného prezidenta skončit. V rozhovoru pro Deník popsala zlomové okamžiky kampaně, i to, jak se nově zvolená hlava státu připravovala na ostře sledované televizní debaty.      
76 fotografií

Flanelová košile nás ze začátku trápila, řekla šéfka kampaně Petra Pavla

Volební zpravodajství
Automobily na českých silnicích. Ilustrační snímek
V Česku roste zájem o benzinové vozy. Příští auto si plánuje pořídit s benzinovým pohonem přibližně 47 procent řidičů. Je to o třetinu více než v předchozím roce. Zájem o naftové vozy naopak klesl o čtyři procentní body na 11 procent. Koupi elektromobilu plánují tři procenta Čechů, tedy o jeden procentní bod více, o hybridu uvažuje devět procent proti předchozím 13. Vyplývá to z prosincového průzkumu poradenské společnosti EY.

Češi nevěří autům s alternativním pohonem. Dál roste zájem o benzinové vozy

Ekonomika
Archeologové u Hořoviček a Hořesedel nalezli přibližně 15 tisíc předmětů a prozkoumali jich přes 3 500. Šlo hlavně o keramické zlomky, zvířecí kosti, kamenné nástroje, ale i šperky a kovové artefakty.
/FOTO, VIDEO/ Nález sedm tisíc let starého sídliště prvních zemědělců, unikátní pece na keramiku a přibližně patnácti tisíc předmětů. Takové jsou výsledky loňského výzkumu archeologů v trase budoucí dálnice D6 Praha – Karlovy Vary u Hořoviček a Hořesedel. Oba úseky chce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začít budovat letos na jaře a právě archeologický průzkum stavebním pracím předcházel. Letos se bádání přesune o pár kilometrů dál, a to do trasy připravované dálnice mezi Petrohradem a Lubencem. Teď tam probíhá zjišťovací archeologický průzkum, který narazil na potencionálně zajímavé lokality.
7 fotografií

Unikátní pec, hroby i dávné sídliště. Stavba dálnic přináší poznatky

Žatecko a Lounsko
Archeologové u Hořoviček a Hořesedel nalezli přibližně 15 tisíc předmětů a prozkoumali jich přes 3 500. Šlo hlavně o keramické zlomky, zvířecí kosti, kamenné nástroje, ale i šperky a kovové artefakty.
/FOTO, VIDEO/ Nález sedm tisíc let starého sídliště prvních zemědělců, unikátní pece na keramiku a přibližně patnácti tisíc předmětů. Takové jsou výsledky loňského výzkumu archeologů v trase budoucí dálnice D6 Praha – Karlovy Vary u Hořoviček a Hořesedel. Oba úseky chce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začít budovat letos na jaře a právě archeologický průzkum stavebním pracím předcházel. Letos se bádání přesune o pár kilometrů dál, a to do trasy připravované dálnice mezi Petrohradem a Lubencem. Teď tam probíhá zjišťovací archeologický průzkum, který narazil na potencionálně zajímavé lokality.
7 fotografií

Unikátní pec, hroby i dávné sídliště. Stavba dálnic přináší objevy

Objevy