ŠTÍTEK: průzkum

Prezidentské volby 2023, 1. kolo, MS kraj, ilustrační foto.
Druhého kola prezidentské volby, které se uskuteční 27. a 28. ledna, se chce zúčastnit 82 procent voličů. Devět procent je rozhodnuto, že k volbám nepůjde. Vyplynulo to z průzkumu agentury Median pro Radiožurnál a iROZHLAS.cz. V prvním kole hlasovalo 68,2 procenta voličů, což byla vůbec nejvyšší účast ve volbách prezidenta a od vzniku samostatné ČR třetí nejvyšší účast po volbách do Sněmovny v letech 1996 a 1998, kdy hlasovalo 76,4 a 74 procent voličů.

Rekordní účast? Prezidenta chce přijít volit 82 procent voličů, říká průzkum

Volební zpravodajství
Senioři a finance - Ilustrační foto
Téměř třetina Čechů letos musela omezit výdaje nebo sáhnout do úspor. Více než polovina lidí v končícím roce řešila nedostatek peněz šetřením na běžných výdajích, zejména při nákupu potravin či oblečení. Vyplývá to z prosincového průzkumu poskytovatele půjček Provident Financial mezi tisícovkou respondentů.

Téměř třetina Čechů letos musela omezit výdaje či sáhnout do úspor

Ekonomika
Zhruba 17 procent lidí si milování užívá téměř celé vánoční svátky, zjistil průzkum
Nejen s dárky, koledami, ozdobeným stromečkem a kaprem s bramborovým salátem jsou v Česku spojeny vánoční svátky. Pro mnohé znamenají i období erotiky. Vánoční sex je v Česku oblíbený, mnohým dokonce sváteční atmosféra přináší více orgasmů než jindy po zbytek roku. Zjistil to nový průzkum, který si nechal zpracovat e-shop Ruzovyslon.cz, prodávající erotické pomůcky.  
5 fotografií

Češi se nejčastěji milují na Boží hod. Někteří mají i více orgasmů, říká průzkum

Sex a vztahy
Prodejna potravin, diskont - ilustrační foto.
Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí pět až deset tisíc korun. Firma o tom informovala ČTK v tiskové zprávě.

Více než čtvrtina českých domácností si může dovolit jen základní potraviny

Ekonomika
Ilustrační snímek
Česká ekonomika bude v příštím roce stagnovat, hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o 0,1 procenta po letošním růstu o 2,4 procenta. Hospodářské oslabení způsobí zejména pokles spotřeby domácností v důsledku vysoké inflace. Růst cen by ale měl v příštím roce zpomalit na 9,7 z letošních 15,4 procenta. Ke dvěma procentům by se inflace měla vrátit v roce 2025. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí.
24 fotografií

Ekonomika bude příští rok stagnovat, inflace zpomalí, uvádí průzkum ministerstva

Ekonomika
Na jihozápad od Jaderné elektrárny Temelín se od září zkoumalo geologické podloží. Na snímku stroj pro seismické vibrace.
U Jaderné elektrárny Temelín se pomocí speciálního zařízení, které vysílá do podloží rázové vlny pomocí "bucharu", zkoumal prostor o rozloze kilometr krát pět set metrů. Výsledky měření doplnily také vrty. Cílem je získat podrobnější přehled o ploše, kde by mohl stát modulární reaktor. Ten je jakousi menší verzí současných reaktorů temelínské elektrárny.
16 fotografií

VIDEO: U Temelína končí průzkum podloží kvůli novému modulárnímu reaktoru

Českobudějovicko
Smlouva/ilustrační foto
Za zavádějící považuje Karlovarský kraj průzkum ZINDEX.cz, který hodnotí praxi v zadávání veřejných zakázek. Měří, jak konkrétní úřad postupoval transparentně, hospodárně a zda mu nevznikala ekonomická rizika. Podle něj Karlovarský kraj mezi kraji dopadl nejhůře.

Kraj považuje průzkum za tendenční

Karlovarsko
Lidé na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační snímek
Pro vyjednávání s Ukrajinou je 55 procent Rusů, pro pokračování války jen 25 procent, napsal ve středu zpravodajský server Meduza o výsledcích neveřejného průzkumu veřejného mínění, provedeného za zakázku Kremlu. Současně portál připustil, že Kreml, který není ochoten k ústupkům a nehodlá se vzdát zabraného území Ukrajiny, se sotva bude ohlížet na názor účastníků průzkumu. 
144 fotografií

Stoupenců míru v Rusku přibývá. Pro válčení je čtvrtina dotázaných, tvrdí server

Svět
Přibližně desetina Čechů letos kvůli nedostatku peněz nebude kupovat žádné vánoční dárky
Přibližně desetina Čechů letos kvůli nedostatku peněz nebude kupovat žádné vánoční dárky. Nejčastěji jde o lidi v důchodovém věku a bez zaměstnání, kterým finance mnohdy nestačí ani na nejlevnější jídlo a oblečení. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který si mezi tisícovkou respondentů nechala v říjnu vypracovat společnost KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Desetina Čechů letos žádné vánoční dárky kupovat nebude. Nemají na ně

Ekonomika
Žatecký komín. Ilustrační foto
Kvůli válce na Ukrajině se letos nerozhodne, zda Žatec a okolní krajina vstoupí díky pěstování a zpracování chmele na seznam památek UNESCO. Jednání příslušného výboru v Rusku bylo zrušeno. Žatec si tak na verdikt počká pravděpodobně do léta příštího roku. Nicméně ve městě proběhly výzkumy spojené s kandidaturou na tento prestižní seznam. Odborníci letos například zkoumali komíny budov, které sloužily pro zpracování chmele v Žatci, zvláště na jeho Pražském předměstí. To je unikátní nejen počtem dochovaných komínů, ale také funkční typologií, neboť sloužily především k odvádění zplodin ze sirných komor. To při jejich stavbě vyžadovalo specifická technická řešení.

Žatec má unikátní komíny, sloužily hlavně chmelařům. Průzkum odhalil mnohé

Žatecko a Lounsko
Veřejné toalety na stanici metra Florenc. Ilustrační foto.
Praha patří mezi nejvyhledávanější turistické destinace na celém světě, ale zdaleka ne všechny služby tomu odpovídají. Řeč je také o veřejných toaletách, které v české metropoli alespoň podle jednoho mezinárodního průzkumu nepatří mezi ty nejkomfortnější. Se zjištěním přišla společnost Shower Enclosure Experts. Na otázku „Kam v Praze na záchod?“ tak nemusí být lehká odpověď.
26 fotografií

Praha má šesté nejhorší toalety, zjistil mezinárodní průzkum

Doma
Rekonstrukce železniční trati. Ilustrační foto.
Kvůli růstu životních nákladů si musí 68 procent manuálně pracujících lidí v Praze přivydělávat, nejčastěji k výplatě potřebují lidé vydělat 5000 až 9000 korun měsíčně. Vyplývá to z průzkumu start-upu Grason mezi 300 respondenty z metropole a blízkého okolí, kteří pracují jako řidiči, skladníci, prodavači, kuchaři, číšníci nebo servírky.

Průzkum: Tři čtvrtiny manuálně pracujících v Praze si musí přivydělávat

Podnikání
Volby do Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek
Volby v říjnu by vyhrálo hnutí ANO s 31,5 procenta hlasů, jeho podpora proti září mírně vzrostla. Zisk ODS naopak klesl na 13,5 procenta. SPD by měla 12 procent a Piráti 11 procent, ukázal volební model, který dnes ČTK poskytla agentura Median. Mezi osmi stranami a hnutími, které překonaly pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny, by v říjnu byli také sociální demokraté. U nich a také u KDU-ČSL, TOP 09 a STAN ale nelze podle Medianu spolehlivě určit, zda je jejich podpora nad touto hranicí, nebo pod ní.
5 fotografií

ANO by ve volbách získalo 31,5 procenta, ukázal průzkum. Podpora ODS klesla

Česko
Volby. Ilustrační snímek
Sněmovní volby by na přelomu října a listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,5 procenta hlasů. Druhá by byla ODS, kterou by podpořilo 21,5 procenta voličů. Celkem by zastoupení ve Sněmovně mělo šest politických stran a hnutí, vyplývá z výsledků volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Pod pětiprocentní hranicí by podle něj skončili kromě sociálních demokratů také lidovci.
5 fotografií

ANO si pohoršilo o tři procenta. Lidovci by zůstali mimo sněmovnu, říká průzkum

Česko
Vojáci gymnazistům z Bruntálu a dětem ze Základní školy Komenského z Nového Jičína nabídli kurz Přípravy občanů k obraně státu (POKOS).
Gymnazisté z Bruntálu a děti ze základní školy v Novém Jičíně absolvovali kurz Přípravy občanů k obraně státu (POKOS). "Akce s názvem Příprava občanů k obraně státu děláme proto, abychom děti připravili na mimořádné situace, se kterými se mohou v běžném životě setkat," vysvětluje Daniela Hölzelová z odboru komunikace Ministerstva obrany ČR.
5 fotografií

FOTO: Armádní akce v Bruntále. Lidé viděli přípravu k obraně i ukázku dronů

Bruntálsko
Eutanázie je usmrcení pacienta lékařem na pacientovu vlastní žádost. Ilustrační foto.
Eutanázie ano, či ne? Třaskavé téma znovu otevřel loňský příběh sedmatřicetiletého Martina Přecechtěla trpícího nevyléčitelnou Amyofrotickou laterární sklerózou. Jelikož v Česku možnost dobrovolné asistované smrti nevyléčitelně nemocných doposud nebyla uzákoněna, manželka Markéta ho doprovodila do Švýcarska. Eutanázii muž zvolil s odůvodněním, že nechce, aby jeho děti viděly, jak se při umírání dusí.

Politici znovu zkusí prosadit eutanázii. Většina lidí podle průzkumu souhlasí

Zdraví
Fantova louka v Příbrami.
/FOTOGALERIE/ Fantova louka v Příbrami se nachází v lokalitě velmi atraktivní pro developery. Podtrhuje to skutečnost, že podle územního plánu patří do zastavitelné části. Pozemky pod ní vlastní město a několik soukromých investorů. Biologický průzkum, který nechalo zpracovat město, ale odhalil, že se na místě vyskytuje řada chráněných druhů. To nepochybně komplikuje snahy v místě stavět.
11 fotografií

Bagry se do Fantovy louky nejspíše nezaryjí. Na místě potvrzeny chráněné druhy

Příbramsko
Generál Petr Pavel oficiálně zahájil 6. září v Praze kampaň pro prezidentské volby.
Petr Pavel a Danuše Nerudová jako kandidáti na novou hlavu státu získávají čím dál více voličských preferencí. Andreji Babišovi naopak škodí jeho dosud neohlášená kandidatura, ani jeho příznivci totiž často nevěří, že se prezidentské volby za tři měsíce skutečně zúčastní. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK, který se uskutečnil na přelomu září a října.
10 fotografií

Pavel i Nerudová posilují. Babišovi škodí nejasná kandidatura, uvádí průzkum

Česko
Ztratit nedobrovolně zaměstnání je pro každého nepříjemná zkušenost, která člověka ovlivní nejen ekonomicky, ale i psychicky
Pandemie covidu-19, zavřené obchody a služby. Všichni čekali, že po ukončení státních podpor nastane klasická hospodářská krize a s ní spojené masivní vyhazovy z práce. Namísto toho se ale stalo něco úplně jiného: firmy masivně nabírají a najednou narazily na to, že lidé došli. To tradičně spouští velký kolotoč přetahování zaměstnanců a vyšší mzdy. Ale ani to už mnohde neplatí a například v Americe podal výpověď rekordní počet lidí. A podobnou situaci lze čekat i u nás. 
7 fotografií

Skvělá zpráva pro pracující: Došli lidé

Společnost
Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Sněmovní volby by v září vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenta hlasů, ODS by měla 16 procent, SPD by dostala 11,5 procenta a Piráti 11 procent. Pořadí na prvních čtyřech místech se nezměnilo, mírně vzrostla podpora pro ANO a klesla pro SPD. Do Sněmovny by neprošli lidovci. Vyplývá to z volebního modelu, který ČTK poskytla agentura Median. Podle ní u TOP 09, STAN a ČSSD nelze spolehlivě určit, zda by jejich podpora stačila na překonání pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do Sněmovny.
29 fotografií

Ve volbách v září by vyhrálo ANO, ukázal průzkum. Podpora SPD klesla

Česko
Fantova louka v Příbrami.
/FOTOGALERIE/ Developeři se dlouhodobě zajímají o lokalitu Fantova louka, která se nachází ve východní části Příbrami. Podle ochranářů se zde vyskytuje cenná fauna i flora a navíc se má jednat o důležitý mokřad, který je významně propojen s nedaleký prameništěm řeky Kocába. Starosta Jan Konvalinka potvrdil, že dokud nebude mít radnice k dispozici biologický průzkum lokality, zůstane louka netknuta.
11 fotografií

Bude se stavět na Fantově louce? Rozhodne o tom biologický průzkum

Příbramsko