ŠTÍTEK: průzkum

Volby na Slovensku vyvrcholí v sobotu.
Voliči na Slovensku v sobotu rozhodnou o novém složení sněmovny. Parlamentní volby jasného favorita nemají, souboj o vítězství podle sondáží svedou nejspíše Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica a liberální proevropské hnutí Progresívne Slovensko (PS). Analytici a média už dříve odhadli, že o podobě příští vlády patrně rozhodne postoj strany Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) někdejšího Ficova stranického kolegy Petera Pellegriniho, jehož formace skončila v průzkumech preferencí na třetím místě. Výsledky voleb by mohly být známy v noci na neděli.
8 fotografií

Slovensko čekají předčasné volby. Jasného favorita nemají, ukazují průzkumy

Státy EU
Michal Korejs
Podle průzkumu, který v jedenácti zemích Evropy uskutečnila nizozemská finanční skupina NN Group, jsou Češi národem pohodářů. Až 65 procent jich v něm uvedlo, že stres nepovažují za problém. Proti stresu aktivně bojují a hledají cesty, jak zabránit vyhoření a mít více klidu.

Pohoda jako znak kvality života

Moje peníze
Jan Lorman s Bohumilou Čihákovou
Ponižování, vulgární nadávky, bití, sexuální násilí, ale i omezování kontaktu s přáteli, úmyslné zanedbávání péče, vykořisťování či čtení pošty. To jsou formy násilí, které společnost, ale i ti nejbližší páchají na seniorech. „Dvouletý detailní průzkum ukázal, že týráním, zneužíváním, špatným zacházením či podrýváním důstojnosti v České republice trpí 29 procent seniorů,“ podotýká v rozhovoru zakladatel organizace Život 90 Jan Lorman, který se průzkumu účastnil.

Jan Lorman: Přiznat se, že vás týrá syn? Rodičovský debakl se nese těžce

Česko
Ilustrační foto.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Asi 44 procent Pražanů se necítí bezpečně na silnicích ve městě. Ve srovnání s jinými evropskými městy dopadla Praha špatně, hůře jsou na tom ve vnímání dopravní bezpečnosti jen tři města z jihu Evropy. Nejlépe vnímají dopravní bezpečnost obyvatelé v městech severní Evropy. Pražany děsí zejména nepřehledné křižovatky a roste jejich nespokojenost s elektrokoly a elektrokoloběžkami. Ukázal to průzkum společnosti Cyclomedia, která se specializuje na digitální vizualizaci veřejného prostoru.
15 fotografií

Průzkum: Téměř polovina Pražanů se na silnicích ve městě necítí bezpečně

Praha
Návrh konsolidačního balíčku znervóznil Čechy, jeho dopadů se dle průzkumu obává 81 procent lidí. Ilustrační snímek
Návrh konsolidačního balíčku znervóznil Čechy, jeho dopadů se obává 81 procent lidí. Nejvíce se bojí navyšování DPH u některých produktů, strach z něj mají tři čtvrtiny lidí. Vyplývá to ze srpnového průzkumu společnosti Generali Investments mezi tisíci respondenty. Kvůli strachu o své finance dvě třetiny Čechů šetří na energiích, 60 procent z oslovených také na potravinách.

Strach o finance. Většina Čechů se obává konsolidačního balíčku, tvrdí průzkum

Ekonomika
Obora Holedná v Brně.
/FOTOGALERIE/ Jsou důležitým prostředím pro čolka obecného, skokana štíhlého nebo užovku obojkovou. V blízkosti kvete chráněná a ohrožená sněženka podsněžník. Kdysi čistá jezírka v oboře Holedná v Brně jsou ale zanesená a vysychají. V budoucnu se dočkají oživení, a to díky ženě, která v blízkosti bydlí. Její projekt zvítězil v participativním rozpočtu Dáme na vás, v němž hlasovali obyvatelé města.
10 fotografií

VIDEO: Problém pro zvěř v oboře Holedná. Vysychají jezírka s pitnou vodou

Brněnsko
Prezident Petr Pavel
Prezidentu Petru Pavlovi věří 58 procent lidí. Důvěra v něj tak zůstala stejná jako v předchozím průzkumu z dubna a května. Ostatní ústavní instituce si pohoršily. Nejvíce vláda a Sněmovna. V obou případech to byl pokles o sedm procentních bodů na 25 procent. Lidé dál nejvíce důvěřují starostům a obecním zastupitelstvům. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
17 fotografií

Prezidentovi Pavlovi věří většina Čechů. Vládě pouze čtvrtina, ukázal průzkum

Česko
Další závažné poruchy objevil statik na konstrukci zastřešení objektu na Jakubském a Moravském náměstí, kde sídlí Divadlo Bolka Polívky a univerzitní kino Scala.
Další závažné poruchy objevil statik na konstrukci objektu na Jakubském a Moravském náměstí, kde sídlí Divadlo Bolka Polívky a univerzitní kino Scala. Nové závady zjistil na nosných sloupech v úrovni stropu nad kinem. Podle zástupců magistrátu, kteří vyjádření statika získali ve středu, je tak už jasné, že ani jeden sál nebude možné nadále využívat.
28 fotografií

Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky čeká v Brně vystěhování. Statik našel závady

Brněnsko
Na sociálních sítích děti vidí a slyší třeba toto: Nemáš rovné zuby? Opiluj si je pilníkem.
Rodiče leckdy netuší, jak moc mohou být jejich děti ohroženy radami, které hltají na sociálních sítích. Obsah, s jakým se tu setkávají, může leckdy poškozovat nejen dětské sebevědomí, ale i zdraví. Jaká rizika může mít sledování sociálních sítí a jak děti ovlivňují? A dá se dítě před vlivem toxických rad na sociálních sítích nějak ochránit? Zeptali jsme se odborníků.

Upiluj si zuby. Zkus se přiškrtit. Spolkni prací gel. Tohle internet radí dětem

Zdraví
Pohostinství patří mezi obory, které často využívají pomoc brigádníků. Ilustrační snímek
Podniky kvůli chystaným změnám zákonů plánují snižovat počet uzavíraných dohod o provedení práce a pracovní činnosti. Práci přerozdělí mezi ostatní zaměstnance, najmou více osob samostatně výdělečně činných, pracovníkům nabídnou jiné smluvní vztahy, jako jsou smlouvy o dílo, nebo využijí služeb pracovních agentur. Změny kvůli úpravám pravidel nechystá pětina zaměstnavatelů. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory ČR mezi čtyřmi stovkami firem všech velikostí z různých odvětví ekonomiky i regionů.

Změna pravidel ovlivní trh práce. Firmy se chtějí zbavovat pracovníků na dohodu

Podnikání
Tornádo v Tisé na Ústecku strhlo střechu, lámalo stromy. Stalo se to nedaleko rybníku a restaurace Kačák. Na snímku je meteorolog Radek Tomšů, který popsal, jak úkaz vznikl.
V horách by ho čekal jen málokdo. Řeč je o tornádu, které se prohnalo v neděli večer Tisou na Ústecku. Nebylo extra silné, ale i tak vyděsilo některé místní obyvatele. Odneslo jednu střechu ze stodoly na sousední pozemek, polámalo stromy a zválelo trávu. Co se přesně stalo? Jak silné bylo a co všechno poničilo? Tak na to odpovídá ve videu meteorolog Radek Tomšů, který provedl na místě terénní průzkum.
20 fotografií

VIDEO: Odborník hodnotí tornádo v Tisé. Jakou mělo rychlost a co poničilo?

Ústecko
V sobotu večer zachytili lidé na obloze zvláštní úkazy, údajně se jednalo o slabší chvilkové tornádo.
Zvláštní úkazy na obloze zachytili lidé při sobotních bouřkách na Trutnovsku. Upozornila na to facebooková stránka Lovec bouří - Jiří Kouřil zaměřující se na pozorování bouřek a přírodních jevů. Jako slabší chvilkové tornádo identifikovala situaci nad Trutnovem a okolím organizace Czech Thunderstorm Research Association (CTRA), která se věnuje dokumentaci, průzkumu a předpovědi nebezpečných meteorologických jevů. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu Deníku sdělili, že s kolegy z CTRA a Amatérské meteorologické společnosti AMS skutečně spekulovali o tom, že by se mohlo jednat o tornádo. Jeho výskyt se ale potvrdit nepodařilo.
5 fotografií

VIDEO: Slabší tornádo nad Trutnovem? Meteorologové vysvětlili situaci

Krkonoše
Volby v Česku. Ilustrační snímek
Sněmovní volby by podle volebního modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35,5 procenta hlasů. V dolní parlamentní komoře by tak obsadilo 87 křesel. Strany současné vládní koalice mají v součtu podporu 37,5 procenta lidí. Součet zahrnuje i lidovce, jejichž podpora v průzkumu klesla na dlouhodobé minimum dvou procent a kteří by se v případě samostatné kandidatury do dolní parlamentní komory nedostali. Ve Sněmovně by zasedli zástupci šesti politických stran a hnutí. 
5 fotografií

Volby by vyhrálo ANO, tvrdí průzkum. Lidovci by zaznamenali hrozivý výsledek

Česko
Vitět psí bělmo někdy neznamená nic dobrého
V Čechách má podle průzkumů doma psa zhruba každý třetí člověk. Pokud mezi ně nepatříte, psa si ani pořizovat nechcete a myslíte si, že vše, co se týká psů, jde mimo vás, dovolíme si tvrdit, že se mýlíte. Každý by se totiž měl v rámci vlastní bezpečnosti naučit poznat signály, kterými pes dává najevo, že se chystá zaútočit. Můžete díky nim předejít napadení a pokousání vás či vašeho dítěte.
5 fotografií

Pes nikdy nekousne jen tak. Co vše před útokem naznačí a jak se zachovat

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační snímek
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Při výchově mnozí rodiče stále používají metody spoléhající na fyzickou sílu, které mají nechtěné nebo agresivní chování dětí paradoxně potrestat. K násilí se přitom při výchově uchylují i v důsledku vlastního hněvu, frustrace nebo neznalosti. Odborníci z pražské psychiatrické kliniky nyní hledají prostřednictvím průzkumu odpověď na otázku, jak Češi používání fyzických trestů na dětech vnímají.
31 fotografií

Fyzické tresty dětem škodí. I občasné bití vede k následkům v dospělosti

Praha
Lékař David Halata
Problém nedostatku lékařů v mnoha regionech po celé republice je řešitelný. Podle vedoucího Pracovní skupiny venkovského lékařství Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti J. E. Purkyně Davida Halaty je ale třeba lépe využívat existujících možností. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který skupina prováděla mezi dvěma stovkami mladých praktiků před atestací. Ti chtějí mimo jiné pracovat ve sdílených praxích.

Mladí praktici chtějí pracovat v týmech, ne v ordinaci s jednou sestrou

Česko
Z vyhlášení výsledků projektu Místo pro život
Velmi nízké mzdy, malý počet lůžek v nemocnicích, stejně tak nedostatek lékařů a zejména zubařů, přeplněné třídy ve školách nebo celorepublikově nejvyšší podíl dlouhodobě nezaměstnaných. To jsou faktory, kvůli kterým se Pardubický kraj ve srovnávacím výzkumu Místo pro život umístil až na 9. pozici ze 14 českých krajů. Na jihu sousedící Vysočina přitom skončila třetí a na na severu Královéhradecký kraj dokonce druhý. Nejlépe se podle průzkumu žije v Praze. Pardubický kraj má ale naopak i některé dobře hodnocené stránky. 

Kde se žije v Česku nejlépe? V Pardubickém kraji určitě ne. Skončil v podprůměru

Svitavsko
Noční Praha a východ slunce
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nejlepším místem pro život v Česku je i letos Praha, následují Královéhradecký kraj a Vysočina. Naopak nejhůře dopadl kraj Karlovarský, ukázal 13. ročník srovnávacího průzkumu Místo pro život. Výzkum zajišťuje společnost Communa, která v Praze vítězným krajům udělila ocenění. Průzkum hodnotil sociální a enviromentální parametry a spokojenost obyvatel.
43 fotografií

Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Ukázal srovnávací průzkum

Praha
Noční Praha a východ slunce
Nejlepším místem pro život v Česku je i letos Praha, následují Královéhradecký kraj a Vysočina. Naopak nejhůře dopadl kraj Karlovarský, ukázal 13. ročník srovnávacího průzkumu Místo pro život. Výzkum zajišťuje společnost Communa, která v Praze vítězným krajům udělila ocenění. Průzkum hodnotil sociální a enviromentální parametry a spokojenost obyvatel.
43 fotografií

Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Nejhůře dopadl Karlovarský kraj

Ekonomika
Ilustrační snímek
Alespoň jednou týdně poslouchá podcasty více než pětina české internetové populace, přičemž častěji jsou to muži a mladší lidé. Češi si podcasty nejčastěji pouští doma, zejména při odpočinku, ale také třeba při úklidu. Z tematických zaměření a formátů aktuálně vedou rozhovory s osobnostmi, následované skutečnými příběhy a humornými či komediálními podcasty. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen ve spolupráci s ResSOLUTION Group mezi 500 respondenty.

Oblíbené podcasty. Aspoň jednou týdně je poslouchá pětina Čechů, zjistil průzkum

Česko
Ilustrační snímek
Přes 70 procent české veřejnosti se shodne na tom, že je třeba v brzké době udělat nějaký výrazný zásah do důchodového systému tak, aby byl udržitelný i do budoucna. Na konkrétních návrzích změn je mezi lidmi ale menší shoda. Největší podporu, od tří pětin občanů, má navýšení plateb pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a lidi pracující na dohodu. Naopak nejméně lidí, 30 procent, souhlasí s tím, aby byl věk pro odchod do penze navázaný na očekávanou dobu dožití. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT), která jej v neděli zveřejnila.
5 fotografií

Změna u penzí je nutná, shodují se Češi. Zvýšení důchodového věku ale nechtějí

Ekonomika